Τι έκαναν οι 12 προπονητές όταν... κλωτσούσαν την μπάλα!

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής καριέρας ενός ποδοσφαιριστή η πιο κλισέ ερώτηση είναι: «Θα γίνεις προπονητής;». Είναι αρκετοί που απαντούν θετικά και το κάνουν πράξη, αφού επιλέγουν αυτό τον τρόπο για να μην μείνουν μακριά από το ποδόσφαιρο.
 
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις φυσικά προπονητών που στο παρελθόν δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα ή δεν είχαν μεγάλη επιτυχία ως ποδοσφαιριστές. Έμειναν μέχρι πρώιμο στάδιο (ακαδημίες) ή έπαιξαν μόνο σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
 
Η ιστοσελίδα μας, omada.com.cy, έψαξε το παρελθόν των 12 προπονητών της Α’ κατηγορίας και παρουσιάζει τι έκανε ο καθένας στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Ποιοι εγκατέλειψαν νωρίς, ποιοι δεν φόρεσαν αρκετά τα ποδοσφαιρικά παπούτσια και ποιοι είχαν επιτυχίες.
 
ΑΠΟΕΛ - Πάολο Τραμετσάνι
Θέση: Αμυντικός

Ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Ίντερ το 1989, ενώ ως επαγγελματίας έκανε τα πρώτα του βήματα σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών της Ιταλίας, Αουρόρα Προ Πάτρια, Κοσέντζα και Λουζίσε. Επέστρεψε το 1992 στην Ίντερ και μέχρι τον Νοέμβριο κατέγραψε 26 συνολικά συμμετοχές. Μάλιστα, είχε καταγράψει 13 συμμετοχές στην πορεία προς την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1994 (χωρίς να αγωνιστεί όμως στον τελικό). Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς πήρε μετακινήθηκε στην Βενέτζια και ακολούθως στην Τσεζένα. Η διετία του (1996-98) στην Πιασέντζα, άνοιξε την πόρτα της Τότεναμ η οποία δαπάνησε 1.500.000 εκατομμύρια δολάρια για να τον εντάξει στο ρόστερ της. Έγραψε μόνο έξι συμμετοχές με τα «Σπιρούνια» και δόθηκε δανεικός στην Πιστοιέσε Κάλτσιο, ενώ μέχρι το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας (2008) έπαιξε ξανά σε Πιασέντζα, Αταλάντα και Προ Πάτριο.
 
Απόλλωνας - Σωφρόνης Αυγουστή
Θέση: Τερματοφύλακας

Έζησε τα περισσότερα χρόνια της καριέρα του κάτω από τα δοκάρια της τωρινής του ομάδας, του Απόλλωνα. Στη διάρκεια που ήταν στο ρόστερ των γαλάζιων, η ομάδα της Λεμεσού κατέκτησε δύο κύπελλα (2001, 2013) και ένα πρωτάθλημα (2005-06) – μόνο στην πρώτη περίπτωση ήταν βασικός. Στον Απόλλωνα αγωνίστηκε για πολλά χρόνια σε τρεις διαφορετικές περιόδου και τελικά έκλεισε εκεί την καριέρα του. Αγωνίστηκε, επίσης, σε ΑΕΚ (2006-08), Άρη (2009), ενώ τον Γενάρη του 2010 είχε πάει για ένα εξάμηνο στον ΑΠΟΕΛ με τον οποίο όμως δεν κατέγραψε καμία συμμετοχή.
 
ΑΕΛ – Ντούσαν Κέρκεζ
Θέση: Μέσος

Ήρθε στην Κύπρο το 2007 για λογαριασμό της ΑΕΛ και εκ τότε θεωρείται παιδί της ομάδας της Λεμεσού. Στους γαλαζοκιτρίνους έμεινε για τέσσερα χρόνια, ενώ αγωνίστηκε για μία τριετία και σε άλλη ομάδα της πόλης, τον Άρη. Προτού έρθει στο νησί, είχε παίξει σε περάσει από τις Παρτιζάν, Γιεντίνστβο, Ραντίνσκι, Λεοτάρ, Ζριντσκι Μοστάρ και Ριέκα.
 
ΑΕΚ – Ιμανόλ Ιδιακέθ
Θέση: Μέσος

Δεν έφυγε ποτέ από την πατρίδα του κατά την περίοδο της ποδοσφαιρικής του καριέρας ο τεχνικός της ΑΕΚ, Ιμανόλ Ιδιακέθ. Ο Ισπανός ξεκίνησε από την Ρεάλ Σοσιεδάδ, χωρίς να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα. Ακολούθως αγωνίστηκε σε Μπεασαΐν, Ρεαλ Αβιλές, Μπούργος (σε δύο διαφορετικές περιόδους), Μούρθια, Λινάρες, Χιρόνα και Ρέους. Δεν αγωνίστηκε ποτέ σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας, καθώς όλες οι ομάδες του ήταν στις μικρότερες κατηγορίας της Ισπανίας. Αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2007 σε ηλικία 35 ετών.
 

Νέα Σαλαμίνα – Σάββας Πουρσαϊτίδης
Θέση: Δεξιός μπακ

Γεννημένος στο Ορφανί Καβάλλας πρωτοέπαιξε μπάλα Δόξα Δράμας και έπειτα στην Βέροια. Το 1998 βρέθηκε στον Ολυμπιακό πανηγυρίζοντας τα πρώτα δύο πρωταθλήματα της καριέρας του. Ακολούθησαν δύο χρόνια στην Ξάνθη και στη συνέχεια βρέθηκε στην Κύπρο και τον Διγενή. Στην ομάδα της Μόρφου όπως και στις προηγούμενες ομάδες του αγωνιζόταν ως επιθετικός. Στην Ανόρθωση στην οποία αγωνίστηκε από το 2004 μέχρι το 2008 – προηγήθηκε μία σεζόν στον Εθνικό – μετατοπίστηκε από τον Τιμούρ Κετσπάγια στο δεξί άκρο της άμυνας, όπου έπαιξε και τα επόμενα χρόνια στον ΑΠΟΕΛ. Με την «Κυρία» πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα. Στον Αρχάγγελο μετακόμισε το 2008 και πήρε άλλα δύο πρωταθλήματα, όμως αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2009-2010. Το 2012 κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 36 ετών.
 
Ομόνοια – Γιάννης Αναστασίου
Θέση: Επιθετικός

Έκανε τα πρώτα του βήματα στην ομάδα της γενέτειράς του, Ακράτητο Ακροποταμιάς και το 1990 βρέθηκε στην Γ’ Εθνική με τον ΠΑΣ Πρέβεζας. Ένα χρόνο αργότερα φόρεσε τη φανέλα του Εθνικού Πειραιώς στον οποίο έπαιξε για πέντε χρόνια, προτού πάει στον ΟΦΗ. Μετά από δύο χρόνια στην ομάδα της Κρήτης, ο Ελλαδίτης επιθετικός άνοιξε τα φτερά του για διεθνή καριέρα. Η αρχή έγινε το 1999 με την βελγική Άντερλεχτ, με την οποία πανηγύρισε το 2000 το πρωτάθλημα. Έπειτα, για τέσσερα χρόνια, ήταν στην Ρόντα, όπου τη σεζόν 2001-02 είχε αναδειχθεί MVP του ολλανδικού πρωταθλήματος σκοράροντας 19 τέρματα σε 24 παιχνίδια. Το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του ήρθε το 2003 όταν αποκτήθηκε από τον Άγιαξ και επωφελούμενος από τους τραυματισμούς των Ιμπραΐμοβιτς και Μίντο, πήρε αρκετές συμμετοχές με τον Αίαντα. Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο με τον Άγιαξ. Προτού κρεμάσει τα παπούτσια του αγωνίστηκε σε Σπάρτα Ρότερνταμ και Όμνιγουόρλντ. Φόρεσε, επίσης, πέντε φορές τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας.
 
Ανόρθωση – Γιούργκεν Στρέπελ
Θέση: Αμυντικός μέσος

Πέρασε την 15ετή επαγγελματική καριέρα του ως ποδοσφαιριστής σε ομάδες μικρών κατηγοριών της Ολλανδίας. Ξεκίνησε από την Χέλμοντ Σπορ, από την οποία μεταπήδησε στην Βάαλβαϊκ στην οποία παρέμεινε για μία πενταετία μέχρι το 1997, με εξαίρεση μία χρονιά που πήγε δανεικός στην Τελστάρ. Προτού κλείσει την καριέρα του έπαιξε για άλλα οκτώ χρόνια στην Χέλμοντ Σπορ (1997-2005), ομάδα στην οποία έκανε αρχή και στην προπονητική του καριέρα.
 
Πάφος F.C - Ζέλικο Κόπιτς
Θέση: Μέσος

Δεν έχει να επιδείξει πολλά πράγματα ως ποδοσφαιριστής. Αγωνίστηκε στις ομάδες της πατρίδας του Κάκοβετς, Μαρσόνια και Χρβατσκί, καθώς και την Σίδνεϊ Γιουνάιτεντ στην Αυστραλία. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε πολύ νωρίς, μιας και μέχρι το 32ο έτος της ηλικίας του ξεκίνησε την προπονητική.
 

Δόξα – Λούκας Χατζηλούκας
Θέση: Επιτελικός μέσος

Από το 1987 – χρονιά που ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα – μέχρι το 2000 οπότε και σε ηλικία 33 χρόνων κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια έπαιξε με την φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Με τους γαλαζοκίτρινους πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα και τέσσερα σούπερ καπ. Ήταν ένας από τους στυλοβάτες για την ομάδα της Λευκωσίας εκείνη την εποχή.
 
Ένωση – Κάριτ Φελχ
Θέση: -

Έπαιξε ποδόσφαιρο μόνο σε πολύ μικρή ηλικία, αφού είχε τραυματισμούς που δεν του επέτρεψαν να ασχοληθεί περισσότερο επαγγελματικά ως ποδοσφαιριστής. Δεν αποχώρησε από το χώρο, καθώς από την ηλικία των 16 ετών ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση νεαρών ποδοσφαιριστών.

Αλκή – Κώστας Σακκάς
Θέση: Αμυντικός

Ξεκίνησε από τον Ολυμπιακό, έπαιξε για δύο χρόνια στην ΜΕΑΠ και ακολούθως βρέθηκε στον Διγενή Ακρίτα Μόρφου. Εκεί ο Κώστας Σακκάς, που υπήρξε αμυντικός, πέρασε 13 χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
 

Ερμής – Χρύσης Μιχαήλ
Θέση: Μέσος

Αναδείχθηκε από τις ακαδημίες της ΑΕΛ με την οποία διέπρεψε για μία επταετία, προτού πάρει την απόφαση για να μετακομίσει στην Λευκωσία και τον ΑΠΟΕΛ. Με τους γαλαζοκίτρινους της πρωτεύουσας πανηγύρισε τέσσερα πρωταθλήματα (2003–04, 2006–07, 2008–09, 2010–11), τρία κύπελλα (2005-06, 2007–08) και ισάριθμα Σούπερ Καπ (2004, 2008, 2009), ενώ έζησε και την πρόκριση στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2009-10. Προτού κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια έπαιξε και μία χρόνια στην Ένωση.

 

Δειτε Επισης

ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου Νέων Κ-19
Κυπελλούχος ο Σπάρτακος στον τελικό μικρών κατηγοριών
H ανακοίνωση της Ανόρθωσης για τη Γενική Συνέλευση-Ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τις 10 Μαΐου
ΒΙΝΤΕΟ: Εννέα γκολ στο στάδιο Άλφαμεγα και τρίποντο για την ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Μια ντουζίνα γκολ στο Καρμιώτισσα-Οθέλλος
Το ΔΣ της Apollon Ladies ζητά παραίτηση του εκπροσώπου του σωματείου στην ΚΟΠ
Η θέση της Πάφου για το αίτημα στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού-«Κάθε ομάδα θα το έκανε»
Σπιλέφσκι: Στην Κύπρο μόλις ανοίξω το στόμα μου, μπαμ κόκκινη
Η επίσημη θέση της Ομόνοιας για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ-«Ευχόμαστε ο κόσμος μας να νιώσει ξανά τη χαρά»
Η ανάλυση της ΚΟΠ για τα πέναλτι που κέρδισαν ΑΠΟΕΛ, Απόλλων και Πάφος