Τα πέντε πράγματα που σημάδεψαν την καριέρα του αδικοχαμένου Γιώργου Ξενίδη

Ο πρώην ποδοσφαιριστής των Ηρακλή, ΑΕΚ, Ανόρθωσης και Ιωνικού, Γιώργος Ξενίδης, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα (3/6) σε ηλικία 45 ετών από ανακοπή καρδιάςσκορπίζοντας θλίψη στον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Σας παρουσιάζουμε την πορεία του Γιώργου Ξενίδη, ο οποίος σε επαγγελματικό επίπεδο αγωνίστηκε σε Ελλάδα και Κύπρο 372  φορές και πέτυχε 27 γκολ,  μέσα από 5 σημεία.

1. ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

Στον Ηρακλή πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρική του καριέρας ο Γιώργος Ξενίδης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 6 Δεκεμβρίου του 1974 και ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής του Γηραιού.

Προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 1994 κι έμεινε στους κυανόλευκους μέχρι το 2002, ενώ φυσικά διετέλεσε κι αρχηγός της ομάδας. Δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τον Ηρακλή. Μάλιστα, αφού μεσολάβησε το διάλειμμα μισής σεζόν στην ΑΕΚ, επέστρεψε στην ομάδα από την οποία αναδείχθηκε.

Η δεύτερη θητεία του κράτησε δύο χρόνια. Ακόμη και διοικητικά είχε ένα σύντομο πέρασμα από την ομάδα. Σε συνεντεύξεις που παραχωρούσε κατά διάστημα παραδεχόταν ότι υπέφερε να βλέπει την ομάδα να περνά άσχημες οικονομικές και διοικητικές καταστάσεις και ν' αδυνατεί να επανέλθει σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο.

Άλλωστε με τον Ηρακλή ο ίδιος είχε φθάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου το 1998, το 1999 και το 2001.

2. Η ΑΔΕΡΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΟΛΤΙΔΗ

Ο Γιώργος Ξενίδης ήταν ανοιχτός άνθρωπος, με έναν όμως συνάδελφό μου διατηρούσε αδερφική σχέση. Είναι ο Ιεροκλής Στολτίδης. Άλλωστε, οι δυο τους μοιράστηκαν τα ίδια αποδυτήρια. Τ' αποδυτήρια του Καυτανζογλείου, φορώντας την ίδια φανέλα. Αυτή του Ηρακλή.

Μαζί ήταν από μικρά παιδιά. Ίδια πάνω-κάτω εποχή κατηφόρισαν από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Ο πρώτος για την ΑΕΚ, ο δεύτερος για τον Ολυμπιακό. Μάλιστα, έγιναν και κουμπάροι! Ο Ξενίδης, ωστόσο, δεν άντεξε μακριά από τη γενέτειρά του και μετά από έξι μήνες φόρεσε ξανά την κυανόλευκη φανέλα.

3. ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Φόρεσε τη φανέλα της Ένωσης το δεύτερο μισό της σεζόν 2001-2002. Ο κιτρινόμαυρος δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Θεσσαλονικιό αμυντικό. Η μεταγραφή του, όπως κι εκείνη του Ίλια Ίβιτς, είχαν γίνει από τη διοίκηση της ΑΕΚ χωρίς τη συγκατάθεση του τότε προπονητή της ομάδας και νυν ομοσπονδιακού της Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος.

Αυτό είχε προκαλέσει αναστάτωση στο στρατόπεδο του Δικεφάλου. Αγωνίστηκε με την ΑΕΚ συνολικά 13 φορές. Εννιά για το πρωτάθλημα, μία στην Ευρώπη και την εκτός έδρας ισοπαλία (2-2) με την Ίντερ και τρεις στο Κύπελλο.

Πέρασε ως αλλαγή στο 28ο λεπτό στη θέση του Μιχάλη Κασάπη στον τελικό της διοργάνωσης του 2002 και πανηγύρισε το μοναδικό τρόπαιο στην καριέρα του, καθώς η ΑΕΚ νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό χάρη στα γκολ των Σωτήρη Κωνσταντινίδη και Ίλια Ίβιτς.

4. Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ, Η "ΚΑΡΑΤΙΑ" ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ

Μετά τη δεύτερη θητεία του στον Ηρακλή ακολούθησε η Κύπρος. Μπορεί ν' αγωνίστηκε μόλις δύο σεζόν στην Ανόρθωση, αλλά την αγάπησε εξίσου με τον Γηραιό. Δεν είναι τυχαίο ότι μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, αλλά με αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook στήριζε την Κυρία με την οποία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα.

Ήταν, άλλωστε, μέλος της ομάδας που πανηγύρισε την ιστορική πρόκριση επί της Τράμπζονσπορ επί τουρκικού εδάφους για το δεύτερο προκριματικό του Champions League. Η Ανόρθωση είχε νικήσει 3-1 στη Λευκωσία, άντεξε και στην Τραπεζούντα και παρά την ήττα (1-0) και το εχθρικό κλίμα που δημιούργησε η ομάδα της γειτονικής χώρας πήρε την ιστορική πρόκριση, η οποία ακόμη μνημονεύεται από τους φιλάθλους της.

Μάλιστα, η συμβολή του στην πρόκριση ήταν καθοριστική. Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης στην Τουρκία με αυταπάρνηση απέτρεψε το 2-0, το οποίο θα σήμαινε αποκλεισμό της Ανόρθωσης. Η επέμβαση ήταν κομβική για να μην παραβιαστεί η εστία του Γεωργαλλίδη, ενώ έκανε και τατουάζ τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

5. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΔΩΣΕ

Έκλεισε την καριέρα του στον Ιωνικό σε ηλικία 34 ετών. Στην ομάδα της Νίκαιας πήγε το 2006 ορμώμενος από την Κύπρο, ενώ την ακολούθησε και στη δεύτερη κατηγορία την επόμενη σεζόν (2007-2008). Τότε αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Πριν ακόμη αποσυρθεί από τη δράση, είχαν προσπαθήσει με τον Βασίλη Μπορμπόκη ν' αναλάβουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Τα ξημερώματα της Δευτέρας (3/6) ένιωσε αδιαθεσία. Η καρδιά του τον πρόδωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Πηγή: www.sport24.gr

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται με δύο αγώνες, η 10η αγωνιστική για τον Β΄ όμιλο του Πρωταθλήματος
Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο