Η αιχμαλωσία στην Αμάσια, η έννοια για ΑΠΟΕΛ και αν πέθαναν οι συμπαίκτες του

Η τουρκική εισβολή του 1974 δεν άφησε ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο. Πέραν από το βομβαρδισμό σωματείων, αρκετοί ποδοσφαιριστές πήραν τα όπλα για να αντισταθούν στην τουρκική απειλή.
 
Κάποιοι εξ αυτών βρέθηκαν αιχμάλωτοι. Ένας από αυτούς ο Τάκης Αντωνίου, πρώην ποδοσφαιριστής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας που τη σεζόν 1973-74 κατάφερε να κρατηθεί στην Α’ Εθνική.


 
Λίγο μετά, όμως, από την επιτυχία και την επιστροφή στην Κύπρο, ο Τάκης Αντωνίου κλήθηκε να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Στις 22 Ιουλίου πιάστηκε αιχμάλωτος.
 
Αρχικά για οκτώ ημέρες στην Κύπρο σε άθλιες συνθήκες μέσα σε μια μάντρα ζώων με ένα κομμάτι ψωμί την ημέρα και ακολούθως τρεις μήνες στην Τουρκία, ένα μήνα στα Άδανα και δύο στην Αμάσεια.
 
Επέστρεψε στο σπίτι του στις 27 Οκτωβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων – οι πρώτες έγιναν στις 19 του ίδιου μήνα – στη ξενοδοχειακή σχολή.
 

Εκεί, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ανάφερε κάποια από αυτά που έζησε στην περίοδο της αιχμαλωσίας τους. «Με λερωμένα ρούχα, με πρόσωπο στο οποίο ήταν ζωγραφισμένα όλα όσα τράβηξε ο Αντωνίου κατά την πολύμηνη αιχμαλωσία του χαιρετούσε στον προθάλαμο της ξενοδοχειακής γνωστούς και φίλους Αποελίστες και Ομονοιάτες. Φιλάθλους κάθε σωματειακής τοποθετήσεως. Γιατί όλοι ξέρουν τον Αντωνίου, τον θαυμάσιο παίκτη και άνθρωπο των γαλαζοκιτρίνων που πολλά πρόσφερε στην ομάδα του για να κρατηθή στην Α’ Εθνική» σημειωνόταν στο ρεπορτάζ.

Τα βάσανα και η μπάλα
«Τούτον το πουκάμισον μου το έδωσαν στην Τουρκία. Το δικό μου επιάσαν το μόλις με συνέλαβαν ήταν πράσινο της στολής αγγαρείας. Το ίδιο και με τα παπούτσια. Εφορούσα αρβύλες, αλλά μου τις επιάσανε και μου δώσανε αυτά» ήταν τα πρώτα λόγια του Τάκη Αντωνίου.
 
Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι κινδύνεψε να λιντσαριστεί από τους Τούρκους: «Ήταν πολλοί Τούρκοι παραταγμένοι και μας έριχναν πάνω στα λεωφορεία πέτρες και άλλα αντικείμενα. Εκινδυνεύσαμεν να λιντσαριστούμε. Ευτυχώς όμως γλυτώσαμεν».


 
Πριν φύγουν από την Αμάσια τους είχαν φέρει και μία μπάλα. Σπασμένη αλλά έπαιξαν λίγο έξω στην αυλή. Βόλεϊ όπως ανάφερε ο Τάκης Αντωνίου. Οι Τούρκοι είχαν μάθει ότι ήταν ποδοσφαιριστής, ενώ γνώρισε και από αυτούς που έπαιξαν μπάλα. «Πρώτη τους κουβέντα ήταν να ρωτήσουν πόσα λεφτά πιάνουμεν. Πάντα ο νους τους ήταν πάνω στα λεφτά. Τους είπα 100 λίρες τον μήνα. Εκείνοι πιάνουν 30 μέχρι 40.000 λίρες τούρκικες. Δηλαδή και αυτοί έπιαναν περίπου 1000 περίπου τον χρόνον όπως εμείς» είπε ο Τάκης Αντωνίου.


Νόμιζε ότι συμπαίκτες του είχαν πεθάνει
Ο Τάκης Αντωνίου ζήτησε να μάθει και τι γίνεται με τον ΑΠΟΕΛ αλλά και με συμπαίκτες του, για κάποιους για τους οποίους νόμιζε ότι είχαν πεθάνει. Για να πάρει πληροφορίες έγινε ο πιο κάτω διάλογος:
 
-Το ΑΠΟΕΛ άρχισεν προπονήσεις;
Ναι με προπονητή τον Λαζαρίδη.
 
-Οι ποδοσφαιριστές μας είναι όλοι εντάξει ξαναρωτά;
Ναι, όλοι εντάξει. Όμως έφυγαν μερικοί.
 
-Ο Κόκος ο Παντζιαράς είναι εντάξει, ο Τιμοθέου
Ναι είναι καλά. Ο Τιμοθέου πήγε στην ΑΕΚ.
 
-Παναΐα μου είχα τους για νεκρούς εγώ τούτους
Όι σιορ εν ψέματα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα
Οι 18 υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Το μήνυμα βουλευτή για την ιστορική πρόκριση της Πάφου στον τελικό
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστική στο δεύτερο γκρουπ
Ο διαιτητής στο ντέρμπι Ομόνοια 29ης Μαΐου-Ομόνοια Αραδίππου
Ορίστηκαν οι διαιτητές των αγώνων της Παρασκευής