Ο ρέκορντμαν όλων των εποχών, τα 215 γκολ και το μοναδικό τρόπαιο

Πάμπης Ανδρέου… Ο πολυτάλαντος επιθετικός ο οποίος αποτελεί μορφή όχι μόνο για τη Νέα Σαλαμίνα αλλά και για το κυπριακό ποδόσφαιρο.
 
Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ποδοσφαιροοικογένεια που όλοι ήταν βέροι Σαλαμιναίου. Ο πατέρας Αντρέας Γέρος έκανε σπουδαία καριέρα στους «ερυθρόλευκους» τη δεκαετία 1960-1970.  Σπουδαιότερη έκανε ο Θείος του Σοφοκλής Κότροφος, ηγέτης και πρώτο όνομα για χρόνια της Νέας Σαλαμίνας.
Με πρότυπα τον πατέρα και το θείο του, ο Πάμπης Ανδρέου ακολούθησε το δρόμο του ποδοσφαίρου.
 
Ο Πάμπης Ανδρέου γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου 1967 στο Σπαθαρικό Αμμοχώστου, ενώ μετά την τουρκική εισβολή διέμενε με την οικογένεια του στη Λάρνακα.
 
Σε ηλικία 15 ετών γράφτηκε στη Νέα Σαλαμίνα, με την εφηβική ομάδα της οποίας αγωνίστηκε δύο περιόδους.
 
Στην 31 Δεκεμβρίου του 1984 έκανε το πρώτο του παιχνίδι με την φανέλα των ερυθρόλευκων, κόντρα στον Άρη, χάνοντας με 2-1. Ωστόσο, ήταν το παιχνίδι που έμελλε να αναδείξει τον νεαρό ποδοσφαιριστή, στο πρόσωπο του οποίου, η Νέα Σαλαμίνα είδε τον ηγέτη της ομάδας για τα επόμενα χρόνια.
 
Από την περίοδο 1984-1985, με εξαιρέσεις την επόμενη χρονιά όπου οι στρατιωτικές του υποχρεώσεις τον καθήλωσαν στον πάγκο, ο Πάμπης Ανδρέου ήταν ο μόνιμος παίκτης της εντεκάδας.
 
Ο νεαρός ποδοσφαιριστής κατάφερνε να ξεχωρίζει, ενώ κορυφαία χρονιά για τον ίδιο αλλά και την ομάδα του, ήταν το 1989-1990, όπου κατάφεραν να κατακτήσουν το κύπελλο, κερδίζοντας την Ομόνοια στο Τσίρειο με 3-2.
 
Ο Πάμπης στον συγκεκριμένο αγώνα ήταν αυτός που αποτελείωσε τον αντίπαλο, πτυχώνοντας το τρίτο γκολ για την ομάδα του, με την Ομόνοια να καταφέρνει απλά να μειώσει στις καθυστερήσεις. Έτσι, το όνομα του νεαρού ποδοσφαιριστή, γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Νέας Σαλαμίνας.
 
Στα επόμενα χρόνια η Νέα Σαλαμίνα προσπάθησε να πρωταγωνιστήσει και στο πρωτάθλημα, βγήκε στην Ευρώπη έχοντας καλές παρουσίες, το 1992-1993 και 1994-1995, αλλά μέχρι εκεί. Η Νέα Σαλαμίνα δεν κατέκτησε άλλο τρόπαιο μέχρι σήμερα.
Όμως σε ατομικό επίπεδο, ο Πάμπης Ανδρέου πέτυχε κάτι που μόνο ο Γιώργος Σαββίδης της Ομόνοιας το κατάφερε. Παρ’ ότι δεν ήταν επιθετικός, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην περίοδο 199401995 με 25 γκολ. Πλείστα από αυτά, από εκτελέσεις φάουλ που ήταν τα σπεσιαλιτέ του. αυτή ήταν και η κορυφαία χρονιά σε ατομικό επίπεδο για τον Πάμπη Ανδρέου που βρισκόταν πια σε ώριμη ηλικία, 27 ετών, και είχε γίνει μήλος της έριδος για τις μεγάλες ομάδες, όμως η Νέα Σαλαμίνα κουβέντα δεν ήθελε για να τον παραχωρήσει.
 
Στην Ανόρθωση και νταπλούχος
Λίγα χρόνια αργότερα, και όταν ήταν σε ηλικία 30 ετών, ο πρόεδρος της Ανόρθωσης Κίκης Κωνσταντίνου, ήθελε πολύ τoν Πάμπη Ανδρέου  στην «Κυρία» και κατάφερε να τον κερδίσει, το 1997.
 
Ο Πάμπτης Ανδρέου, σε 43 αγώνες του πρωταθλήματος πέτυχε 19 γκολ, ενώ στην πρώτη χρονιά πήρε νταμπλ, κάτι που μέχρι σήμερα ουδεμία ομάδα δεν έχει καταφέρει. Στη δεύτερη χρονιά πήρε το πρωτάθλημα και έχασε στον τελικό κυπέλλου στο Τσίρειο από τον ΑΠΟΕΛ με 2-0. Ήταν δύο χρόνια γεμάτα δόξα για τον Πάμπη και την Ανόρθωση. Όμως το τέλος της χρονιάς έφερε και το τέλος του στην «Κυρία».
 
Επέστρεψε στον τόπο του… εγκλήματος
Το 1999 ο Πάμπης Ανδρέου φόρεσε ξανά τη φανέλα της Νέας Σαλαμίνας, με την οποία αγωνίστηκε μέχρι το 2003, όπου ολοκλήρωσε την καριέρα του, σε ηλικία 36 ετών.
 
Είναι ρέκορντμαν συμμετοχών με την «ερυθρόλευκη» φανέλα όλων των εποχών, με πάνω από 420 εμφανίσεις σε πρωτάθλημα και κύπελλο και αρχισκόρερ όλων των εποχών.
 
Μάλιστα το όνομα του, φιγουράρει στην πρώτη πεντάδα των σκόρερ γενικά μαζί με Σωτήρη Καιαφα, Γ. Ιωάννου, Ρ. Ραουφμάν και Π. Ξιούρουπα.
 
*Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο του Στέλιου Παπαμωυσέως, «Κορυφαίων... Κορυφαίες στιγμές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ