Από την ΕΝΑΔ, ηγέτης στον ΑΠΟΕΛ-Το DNA και το μελανό σημείο του Μίστερ Γκολ

Γιάννος Ιωάννου… Ο αρχηγός, η σημαία του ΑΠΟΕΛ τη δεκαετία του 1990, ο επονομαζόμενος Μίστερ γκολ.  
 
Γεννημένος στις 25 Ιανουαρίου 1966 στη Λευκωσία, ο Γιάννος Ιωάννου ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου, για να δοκιμάσει την τύχη του στη συνέχεια στον Ολυμπιακό Λευκωσίας, χωρίς να του δοθεί ωστόσο η απαραίτητη σημασία και να καταλήξει εν τέλει, σε ηλικία 15 ετών, στον ΑΠΟΕΛ. Στην ομάδα όπου έμελλε να διαγράψει λαμπρή καριέρα, να εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία  και να αφήσει ανεξίτηλη την σφραγίδα του για περισσότερο από μια εικοσαετία.

Κλασικό δεκάρι της εποχής του, ο Γιάννος Ιωάννου θήτευσε δίπλα από έναν εκ των κορυφαίων φορ που πέρασαν ποτέ από τα κυπριακά γήπεδα, τον αείμνηστο Ίαν Μουρς, μαθαίνοντας και παίρνοντας πολλά από αυτόν. Αλλά και δημιουργώντας μαζί του ένα επιθετικό δίδυμο φωτιά, από τα κορυφαία όλων των εποχών, το οποίο κατέστη ο φόβος και ο τρόμος για τις αντίπαλες άμυνες.

 
Ο Γιάννος Ιωάννου, δεν υπήρξε ποτέ το κλασικό εννιάρι, είχε όμως την αίσθηση του γκολ στο ποδοσφαιρικό του dna, που σε συνδυασμό με την άρτια τεχνική του κατάρτιση, τον κατέστησαν έναν από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς Κύπριους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.
 
Μάλιστα, την σεζόν 1985-’86 και σε ηλικία μόλις 20 ετών, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας 22 γκολ, συνοδεύοντας την προσωπική του αυτή επιτυχία και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΑΠΟΕΛ.
 
 
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Γιάννος Ιωάννου κατέγραψε στο βιογραφικό του μεγάλες επιτυχίες, τόσο σε προσωπικό όσο και ομαδικό επίπεδο, με τον ίδιο να θεωρεί ως την κορυφαία περίοδο της ποδοσφαιρικής του καριέρας, την σεζόν 1995-’96, όταν με προπονητή τον Κρίστο Μπόνεφ ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε αήττητος το νταμπλ.
 
Μελανό σημείο στην καριέρα του, οι συχνοί και σοβαροί τραυματισμοί του, οι οποίοι του στέρησαν κατά πολλούς την ευκαιρία για μια καριέρα ανάλογα λαμπρή και μεγάλη στο εξωτερικό.
 
 
Εκτός από την αδιαμφησβήτητη αγωνιστική του αξία, ο Γιάννος Ιωάννου ξεχώριζε για τον χαρακτήρα και το ήθος του, εξ’ ου και δεν είναι τυχαία που του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός του τζέντλεμαν των κυπριακών γηπέδων, αλλά και που το 1997 ανακηρύχθηκε από τον ΚΟΑ πρεσβευτής της Κύπρου στο fair play.
 
Ο Γιάννος Ιωάννου τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 34 ετών την ποδοσφαιρική περίοδο 1990-2000, φορτωμένος τίτλους και διακρίσεις. Με το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα των οπαδών της αιώνιας αντιπάλου του ΑΠΟΕΛ, της Ομόνοιας(σ.σ. την οποία ουκ ολίγες φορές πλήγωσε στο γήπεδο), στην τιμητική αναμέτρηση που δόθηκε προς τιμή του στο ΓΣΠ, να αποτελεί έναν ακόμα τίτλο αναγνώρισης της αξίας του, όχι μόνο ως ποδοσφαιριστή αλλά και ως ανθρώπου.     
 
*Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο του Στέλιου Παπαμωυσέως, «Οι κανονιέρηδες & οι αίλουροι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σήκωσε το κύπελλο στο Futsal η ΑΕΛ και έκανε το νταμπλ
Θλίψη για Κρέσπο... Έχασε τον πατέρα του και φεύγει για Ισπανία
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου