Τα πέντε κυπριακά διαμάντια που άνοιξαν τα… φτερά τους στο εξωτερικό

Το μεγάλο βήμα στην καριέρα του έκανε άλλος ένας Κύπριος ποδοσφαιριστής ανοίγοντας τα... φτερά του για το εξωτερικό. Ο λόγος για τον Ιωάννη Κωστή, ο οποίος από την επόμενη σεζόν θα είναι κάτοικος Πειραιά αφού υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό Πειραιώς.
 
Το νεαρό ταλέντο της Νέας Σαλαμίνας επιβραβεύθηκε για τις εξαιρετικές του εμφανίσεις με τους ερυθρόλευκους και έτσι πιάνει λιμάνι στην Ελλάδα. Τον δρόμο του 19χρονου παίκτη έχουν ακολουθήσει αρκετοί Κύπριοι, οι οποίοι αρχίζουν να χτίζουν τ’ όνομά τους σε συλλόγους του εξωτερικού.
 
Με αφορμή τη μετακίνηση του Ιωάννη Κωστή στον Ολυμπιακό, η OMADA σάς παρουσιάζει κυπριακά ταλέντα τα οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάνουν καριέρα σε συλλόγους εκτός Κύπρου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Infographic: Ποδοσφαιριστές που επέστρεψαν στον τόπο του... εγκλήματος
 
Γρηγόρης Κάστανος
Άρχισε την καριέρα του από την Ένωση Νέων Παραλιμνίου, ενώ το 2014 μετακόμισε στην «Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου, Γιουβέντους, κάνοντας τ' όνειρό του πραγματικότητα. 
 
Τ’ όνομά του έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα του κυπριακού ποδοσφαίρου, αφού έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος Κύπριος που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Ιταλίας. Τη φετινή σεζόν, αποφασίστηκε όπως δοθεί δανεικός στην Πεσκάρα, έτσι ώστε να πάρει λεπτά συμμετοχής στα πόδια του.
Ανδρέας Καρώ
Ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στη Νότιγχαμ Φόρεστ, στην οποία μετακόμισε το 2012 από τις ακαδημίες της Ανόρθωσης. Στην Αγγλία πέρασε συνολικά τέσσερα χρόνια προτού επιστρέψει στην Κύπρο για λογαριασμό του Απόλλωνα.
 
Ο 23χρονος άσος δόθηκε δανεικός σε Νέα Σαλαμίνα και Πάφος FC αντίστοιχα, ενώ το φετινό καλοκαίρι έσκασε το «μπαμ» με την αγορά του από την ιστορική Λάτσιο.
 
Από την εν λόγω συμφωνία οι κυανόλευκοι επωφελήθηκαν οικονομικά με ένα ποσό κοντά στις 160.000 ευρώ. Στη φετινή σεζόν παραχωρήθηκε υπό τη μορφή δανεισμού στη Σαλερνιτάνα, ομάδα της β’ κατηγορίας της Ιταλίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσκασε το φιρμάνι με την ιστορική μεταγραφή του Κωστή
 
Νίκο Γεννάρης
Από πολύ νωρίς εντάχθηκε στην ακαδημία της Άρσεναλ το 2001, ενώ κατέγραψε συμμετοχές και με την πρώτη ομάδα των «κανονιέρηδων». Δεν κατάφερε ωστόσο να εδραιωθεί και αποχώρησε παίζοντας υπό τη μορφή δανεισμού σε Κάουντι, Μπόρνμουθ, Γουίκομπ, ενώ πέρασε και από την Μπρέντφορντ.
 
Το 2019, η Γκουοάν Πεκίνου κινήθηκε για την απόκτησή του, πληρώνοντας την αγγλική ομάδα 5.500.000 ευρώ για να τον κάνει τον δικό της. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα του είχε γίνει πρόταση ν' αγωνιστεί στην Εθνική Κύπρου, επέλεξε ωστόσο την Κίνα και έγινε ο πρώτος ξένος που φοράει τη φανέλα της χώρας. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πέντε αξέχαστες στιγμές του Σωφρόνη στον πάγκο του Απόλλωνα
 
Κωνσταντίνος Λαΐφης
Άλλος ένας παίκτης που αναδείχθηκε από την Ένωση Νέων Παραλιμνίου και ακολούθησε τον δρόμο της Νότιγχαμ Φόρεστ το 2009. Η επιστροφή του στην Κύπρο τον βρήκε στην Ανόρθωση, με την οποία άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του και να προσελκύει το ενδιαφέρον ομάδων του εξωτερικού. 
 
Το 2016, ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που μετουσίωσε το ενδιαφέρον της σε πράξεις, πληρώνοντας 600.000 ευρώ στην ομάδα της Αμμοχώστου για να τον αγοράσει. Δεν πήρε τις ευκαιρίες που έπρεπε στον Πειραιά και άμεσα μετακόμισε στο Βέλγιο για λογαριασμό της Σταντάρ Λιέγης (σ.σ. μετά από διετή δανεισμό).

Η διοίκηση του βελγικού συλλόγου έδωσε στον Ολυμπιακό 1.800.000 ευρώ που ήταν η οψιόν στη συμφωνία των δύο ομάδων, με τον διεθνή αμυντικό ν' αποτελεί ένα από τα βασικά και αναντικατάστατα μέλη των Βέλγων και ν' ανεβάζει μέρα με τη μέρα τη χρηματιστηριακή του αξία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κατάρα που κυνηγά την Ομόνοια στον... άσο

Πιέρος Σωτηρίου
Μεγαλωμένος στις ακαδημίες του Ολυμπιακού Λευκωσίας, πήρε μεταγραφή για τον ΑΠΟΕΛ το 2013. Στην ομάδα της Λευκωσίας έμεινε για τέσσερα χρόνια, με ομάδες του εξωτερικού να ενδιαφέρονται για την απόκτησή του, μετά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις. 
 
Η μεταγραφή του στην Κοπεγχάγη, αποτελεί ρεκόρ σχετικά με μετακίνηση Κύπριου ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό, αφού ο ΑΠΟΕΛ έβαλε στα ταμεία του περισσότερα από 2.500.000 ευρώ. Ο Κύπριος στράικερ διατηρεί συμβόλαιο με την ομάδα της Δανίας μέχρι το 2022.

Δειτε Επισης

Η άποψη του Χαρίτου για τη φετινή Ομόνοια-«Τέταρτο φαβορί για τον τίτλο, 2η ή 3η θέση είναι εφικτός στόχος»
Συνέδριο για το Υγιές Ποδοσφαίρο με διεθνείς ποδοσφαιριστές και Τιμούρ
Tην Τετάρτη ο τρίτος τελικός ανάμεσα σε ΑΕΛ και Ομόνοια
Πρώτη προπόνηση της Εθνικής Ελπίδων ενόψει Σουηδίας και Αυστρίας
«Είμαστε η πιο συνεπής ομάδα, εάν συνεχίσουμε να κερδίζουμε είναι ευκαιρία για το πρωτάθλημα»
O προγραμματισμός της αγωνιστικής περιόδου 2024-2025
Άρχισε την προετοιμασία της για τους αγώνες με Λετονία και Σερβία η Εθνική
Νίκησε την Ανόρθωση και πιέζει τον ΑΠΟΕΛ η ΑΕΚ
Επικράτησε της Νέας Σαλαμίνας και έφυγε νικητής από το Δασάκι ο Εθνικός
Η Ανόρθωση υποδέχεται την ΑΕΚ στο «Παπαδόπουλος»