Όταν το ντόπινγκ γκρεμίζει έναν αθλητικό μύθο

Στην αρχαιότητα οι αθλητές κατανάλωναν υπερβολικές ποσότητες σύκων και αργότερα κρέατος, προκειμένου να έχουν καλύτερη απόδοση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ειδικά η κατανάλωση κρέατος θεωρήθηκε μορφή ντόπινγκ, διότι ξέφευγε κατά πολύ από τη μεσογειακή διατροφή των Ελλήνων. Στην Ολυμπιάδα του 1904 ο Μαραθωνοδρόμος Τόμας Χικς κόντεψε να πεθάνει, παίρνοντας ένα μείγμα κονιάκ και στρυχνίνης.
 
Το 1960 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης ο Δανός ποδηλάτης Κνουτ Γένσεν πέθανε στη διάρκεια του αγώνα έχοντας πάρει μεγάλη ποσότητα αμφεταμίνης. Το πρώτο ηχηρό σκάνδαλο ντόπινγκ ήρθε το 1988 στους Ολυμπιακούς της Σεούλ. Όλος ο πλανήτης περίμενε τη μονομαχία Καρλ Λιούις - Μπεν Τζόνσον. Ο Καναδός κέρδισε με 9,79 (παγκόσμιο ρεκόρ), αφήνοντας τον Λιούις στο 9,92. Λίγες μέρες αργότερα βρέθηκε θετικός στην ουσία στανοζόλη. Το χρυσό πήρε ο Λιούις. Η κούρσα χαρακτηρίστηκε ως «η πιο γρήγορη απάτη» ενώ μετέπειτα ως το πιο «βρόμικο» 100άρι: έξι από τους οκτώ φιναλίστ βρέθηκαν σε κάποια στιγμή της ζωής τους μπλεγμένοι σε υπόθεση ντόπινγκ. Το 2003 αποκαλύφθηκε ότι πριν από εκείνους τους Αγώνες θετικός είχε βρεθεί και ο Καρλ Λιούις αλλά η υπόθεση αποκρύφτηκε.
 


Από τον Μαραντόνα στην Τζόουνς
Ακόμα πιο εκκωφαντική ήταν η περίπτωση του Ντιέγκο Μαραντόνα. Το 1991 ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 15 μηνών, καθώς βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης. Ο Μαραντόνα ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά από την εποχή που έπαιζε στην Μπαρτσελόνα (1982-84). Στο Μουντιάλ του 1994 πιάστηκε θετικός στην εφεδρίνη, στον εναρκτήριο αγώνα με την Ελλάδα. Ήταν το τελευταίο του ματς με την Εθνική Αργεντινής.

Η Ιρλανδή κολυμβήτρια Μισέλ Σμιθ στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα κέρδισε τρία χρυσά. Έναν χρόνο μετά απέτυχε σε έλεγχο ντόπινγκ - το δείγμα ήταν αλλοιωμένο από αλκοόλ. Της επιβλήθηκε 4ετής αποκλεισμός και η καριέρα της ολοκληρώθηκε άδοξα. Στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ η Μάριον Τζόουνς κέρδισε πέντε μετάλλια, τα οποία της αφαιρέθηκαν όταν ομολόγησε πως την περίοδο 1999-2001 έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Το χρυσό των 100 μ. θα έπρεπε πήγαινε στην Κατερίνα Θάνου που τερμάτισε δεύτερη, κάτι που δεν έγινε λόγω της ανάμειξής της στην υπόθεση του τροχαίου -μαζί με τον Κώστα Κεντέρη- πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κεντέρης και Θάνου χρεώθηκαν ένα ακόμα non-show (το τρίτο), κάτι που σήμαινε αποκλεισμό δύο χρόνων, χωρίς όμως να τους αφαιρεθούν μετάλλια που κέρδισαν πριν. Η δικαιοσύνη τους δικαίωσε για το τροχαίο, θεωρώντας το πραγματικό.


Το σκάνδαλο Άρμστρονγκ
Ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών ξέσπασε το 2012 όταν αποκαλύφθηκε πως ο Λανς Άρμστρονγκ έκανε συστηματική χρήση απαγορευμένων ουσιών, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν οι επτά συνεχόμενες νίκες στο Tour de France (1999-2005). Ο Άρμστρονγκ είδε όλα του τα χορηγικά του συμβόλαια να τερματίζονται, παρότι θεωρείτο σύμβολο αγώνα και αθλητής – πρότυπο, έχοντας νικήσει τον καρκίνο στα 25 του. Μέσα από τα βραχιόλια LiveStrong που κυκλοφόρησε, μαζεύτηκαν 325 εκατ.  δολάρια για καρκινοπαθείς.
 
Το «μαύρο» 2013
Το 2001 ο Τζάστιν Γκάτλιν τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό λόγω χρήσης αμφεταμίνης. Το 2004 είχε κερδίσει το χρυσό στα 100 μ. στην Αθήνα, ενώ το 2006 βρέθηκε και πάλι θετικός και αποκλείστηκε για οκτώ χρόνια, ποινή που μειώθηκε στα τέσσερα λόγω της συνεργασίας με τις Αρχές σε θέματα καταπολέμησης του ντόπινγκ. Κέρδισε το χάλκινο στο Λονδίνο το 2012 και δύο αργυρά πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το 2013 ήταν μια άσχημη χρονιά για τον στίβο. Θετικός πιάστηκε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2007 Τάισον Γκέι και ο Τζαμαϊκανός Ασάφα Πάουελ, ενώ μπλεγμένη βρέθηκε και η συμπατριώτισσά του Βερόνικα Κάμπελ.

​Χίνγκις και Αγκάσι
Τη δική της περιπέτεια με το ντόπινγκ πέρασε το 2007 η Μαρτίνα Χίνγκις. Πρώην Νο1, με πέντε τίτλους Grand, απουσίαζε από τα κορτ την περίοδο 2003-2005, ενώ το 2007 βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ και αποκλείστηκε για δύο χρόνια. Επέστρεψε και σήμερα είναι Νο1 στο διπλό. Τέλος, το 2009 ο Αντρέ Αγκάσι, νικητής σε οκτώ Grand Slam παραδέχτηκε στην αυτοβιογραφία του πως το 1997 έκανε χρήση αναβολικών και μάλιστα είχε βρεθεί θετικός.

Δειτε Επισης

Κορυφαίος «πασέρ» στην Ευρώπη ο Έντεγκαρντ
Ξέσπασμα Αταμάν-«Αν δεν πάμε F4 δε θα 'μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»
Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Ούτε και τώρα ο Τσιτσιπάς-Τέταρτη ήττα σε τελικό στη Βαρκελώνη
ΒΙΝΤΕΟ: Χάος στην εκκίνηση, συγκρούσεις μεταξύ των Hypercar
Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Εκπληκτική κίνηση και κάρφωμα από τον Τζοέλ Εμπίντ στην κορυφή του Top-10 της βραδιάς
Το Top 10 του Παναθηναϊκού στη Regular Season έχει φάσεις που έγραψαν ιστορία!
Χαρτ, Μπράνσον και ΜακΜπράιντ βγήκαν μπροστά και οι Νικς έκαναν το 1-0 κόντρα στους Σίξερς
Κωνσταντής Τζολάκης... Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που σόκαρε την Ευρώπη