Από τον Mαραντόνα στον Λεβαντόφσκι-Δέκα αθλητές που σημάδεψαν το 2020

Το 2020 θα είναι σε λίγες μέρες παρελθόν, με όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό, να εύχονται ο επόμενος χρόνος να μην έχει καμία σχέση με αυτόν που φεύγει. Η σεζόν που μας αποχαιρετά, ήταν ίσως η πιο δύσκολη σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω του κορωνοϊού, ενώ ιδιαίτερα στο αθλητικό κομμάτι, θα μείνει βαθιά χαραγμένη στις μνήμες του κόσμου, ως μια μαύρη χρονιά, αφού έφυγαν δύο από τους μεγαλύτερους αθλητές που γέννησε ποτέ ο πλανήτης. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και ο Κόμπι Μπράιαντ.  
 
Σε γενικές γραμμές, το 2020, έστεψε τη Λίβερπουλ πρωταθλήτρια Αγγλίας στο ποδόσφαιρο, μετά από 30 χρόνια, ενώ η Μπάγερν κατέκτησε τρεμπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ).
 
Στο μπάσκετ οι Λος Άντζελες Λέϊκερς με τον Λεμπρόν Τζέιμς στη σύνθεσή τους κατέκτησαν το πρωτάθλημα NBA, κερδίζοντας στους τελικούς τους Μαϊάμι Χιτ με 4-2. Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο του MVP στη διοργάνωση, κάνοντας περήφανους όλους του Έλληνες.
 
Χρονιά ρεκόρ, ήταν για τον Λούις Χάμιλτον η χρονιά που φεύγει, αφού ξεπέρασε τον θρύλο του αθλήματος Μάικλ Σουμάχερ στις νίκες, ενώ στέφθηκε για έβδομη φορά πρωταθλητής κόσμου, όσες και ο «Σούμι».
 
Η τελευταία παράσταση του Ντιεγκίτο
Η είδηση του χαμού του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, σε ηλικία 60 ετών, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, στις 25 Νοεμβρίου και σκόρπισε θλίψη σε ολόκληρο τον πλανήτη.
 
Ο ποδοσφαιριστής που για πολλούς θεωρείται ο καλύτερος που είδαν ποτέ τα μάτια του κόσμου, έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς, την ώρα που βρισκόταν στο σπίτι του. Ο Ντιεγκίτο, δύο εβδομάδες προηγουμένως, είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο κεφάλι, μετά από εμφάνιση αιματώματος.
 
Μετά τον θάνατό του, όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος τίμησε την μνήμη του, με την Νάπολι, ομάδα στην οποία μεγαλούργησε, να δίνει το όνομά του στο στάδιο της, το οποίο προηγουμένως ονομαζόταν Σαν Πάολο.
 
Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου στην Αργεντινή βγήκε στους δρόμους, θρηνώντας τον χαμό του Μαραντόνα, ενώ η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην Casa Rosada, έδρα της κυβέρνησης της Αργεντινής, με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να σπεύδει για να τον αποχαιρετήσει.
 
Πάντως μετά τον θάνατό του, κατατέθηκε μήνυση για ιατρική αμέλεια από τους οικείους του, με την έρευνα να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το τραγικό ατύχημα του Black Mamba
Η 26η Ιανουαρίου έμελλε να στιγματίσει το NBA. Ένας από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, ο οποίος δύο χρόνια προηγουμένως είχε κρεμάσει τα καλαθοσφαιρικά του παπούτσια, ο Κόμπι Μπράιαντ, έφυγε από τη ζωή σε ένα τραγικό δυστύχημα, μαζί με την δεκατριάχρονη κορούλα του Τζιάνα και άλλα επτά πρόσωπα.
 
Το ελικόπτερο του «Black Mamba», συνετρίβη στην περιοχή Καλαμπάσας των ΗΠΑ. Λόγω ομίχλης που επικρατούσε στην περιοχή, ο πιλότος δεν κατέστη δυνατό να δει λόφο που βρισκόταν κάτω από το σημείο που πετούσε, με αποτέλεσμα να υπάρξει προσκρούσει και όλοι οι επιβαίνοντες να βρουν τραγικό θάνατο.
 
Η σορός του Κόμπι Μπράιαντ, ταυτοποιήθηκε μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ η κηδεία του έγινε στις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που επιλέχθηκε συμβολικά, αφού το «24», ήταν το νούμερο που φορούσε στους Λος Άντζελες Λέικερς, τα περισσότερα χρόνια που έπαιζε μπάσκετ.
 
Μετά το θάνατό του, εκατομμύρια άνθρωποι ζήτησαν να αλλάξει το λογότυπο του NBA, προς τιμήν του Κόμπι, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την αρμόδια αρχή.
 
Όλος ο μπασκετικός κόσμος αποχαιρέτησε τον Μπράιαντ με συγκινητικά μηνύματα, ενώ κάποιες ομάδες απέσυραν τον αριθμό «24», προς τιμήν του.
Ο «killer» του 2020 και ο μαέστρος των επιτυχιών
Ο άνθρωπος που ξεχώρισε από τους υπόλοιπους το 2020, δεν είναι άλλος από τον επιθετικό της Μπάγερν Μονάχου Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.
 
Ο Πολωνός επιθετικός, σκόραρε κατά ριπάς και οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του τρεμπλ.
 
Ανάμεσα σε άλλα, επιτεύγματα του, ο Λεβαντόφσκι πέτυχε 34 γκολ στην Μπουντεσλίγκα την σεζόν που ολοκληρώθηκε, 15 στο Τσάμπιονς Λιγκ και 6 στο Κύπελλο Γερμανίας.
 
Σκόραρε επίσης σε εννέα συνεχόμενα παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ, δηλαδή σε όλα εκτός από τον τελικό απέναντι στην Παρί Σαιντ Ζερμέν. Σημείωσε επίσης διψήφιο αριθμό τερμάτων στην Μπουντεσλίγκα, για 10η διαδοχική χρονιά.
 
Το μοναδικό ψεγάδι στην όλη πορεία του Λεβαντόφσκι, αποτελεί το γεγονός ότι λόγω του κορωνοϊού, δεν δόθηκε για την χρονιά που ολοκληρώνεται η Χρυσή Μπάλα, για την οποία θα ήταν πρώτο φαβορί με βάση τα επιτεύγματά του.
Ένας άλλος άνθρωπος που καθόρισε την μοίρα των Βαυαρών το 2020, ήταν ο Χανς Ντίετερ Φλικ, προπονητής της ομάδας, ο οποίος ανέλαβε τις τύχες της Μπάγερν προς τα τέλη του 2019, μετά την απομάκρυνση του Νίκο Κόβατς.
 
Ο Φλικ, που μέχρι τότε ήταν βοηθός του Κόβατς άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και μετέτρεψε μια Μπάγερν που σερνόταν στο γήπεδο, σε μια ομάδα που έτρεμαν όλοι, μέσα σε λίγους μήνες.
 
Από την τέταρτη θέση που βρισκόταν όταν ανέλαβε ο Φλικ, τελικά έκανε περίπατο στο πρωτάθλημα, κατέκτησε το κύπελλο και το Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Μπήκε μάλιστα στο πάνθεο της ιστορίας, μετά το ασύλληπτο 2-8 απέναντι στην Μπαρτσελόνα, στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ο Φλικ, δεν έμεινε μέχρι εκεί, αφού κέρδισε και την Σεβίλλη στο ευρωπαϊκό σούπερ καπ, αυξάνοντας στους τέσσερις τους τίτλους των Γερμανών, για το 2020.
Η επιστολή αποχώρησης του Μέσι από την Μπαρτσελόνα
Το 2020, ήταν ένα πολύ περίπλοκο έτος για τον Λιονέλ Μέσι και κατ’ επέκταση την Μπαρτσελόνα. Ο Αργεντινός σταρ των μπλαουγκράνα, δεν βρίσκεται στην συγκεκριμένη λίστα για αγωνιστικούς λόγους, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά για εξωαγωνιστικούς.
 
Το καλοκαίρι, μετά την ολοκλήρωση της χρονιάς 2019/20, ο Μέσι έστειλε επιστολή με την οποία ζητούσε να αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα. Πολλοί συνέδεσαν την συγκεκριμένη εξέλιξη με την ήττα από την Μπάγερν στο Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος η απόφασή του ήταν προειλημμένη, αφού ένιωθε ότι έπρεπε η Μπαρτσελόνα να μπει σε νέα εποχή.
 
Η διοίκηση των Καταλανών αντέδρασε και πάτησε στη ρήτρα 700 εκατομμυρίων που είχε ο Μέσι στο συμβόλαιό του. Τελικά, ο Αργεντινός έβαλε νερό στο κρασί του και αποφάσισε να μείνει στην ομάδα, διώχνοντας τελικά τον πρόεδρο της ομάδας, Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου.
 
Το ενδεχόμενο αποχώρησης του Μέσι, παραμένει πάντως ανοιχτό, με πολλούς από τους υποψήφιους προέδρους της ομάδας, να υπόσχονται πως αν εκλεγούν, το πρώτο πράγμα που θα κάνουν, θα είναι να ανανεώσουν το συμβόλαιο του.
Ο άνθρωπος που οδήγησε τη Λίβερπουλ στην κορυφή
Τριάντα ολόκληρα χρόνια περίμεναν στο Μερσεισάιντ, για να κατακτήσουν τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ και τελικά τα κατάφεραν. Αρχιτέκτονας της επιτυχίας, ο Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος μετά από πέντε χρόνια στο μεγάλο λιμάνι, οδήγησε τους «Reds», στον τίτλο.
 
Φτιάχνοντας μια ομάδα σκληροτράχηλη, που ξεχείλιζε από ποιότητα, ο Κλοπ κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα με… συνοπτικές διαδικασίες, έχοντας εξαιρετικές επιδόσεις στο σκοράρισμα, αλλά και άμυνα από γρανίτη.
Ένα από τα πολλά επιτεύγματα του Κλοπ, ήταν πως η Λίβερπουλ πανηγύρισε τον τίτλο επτά αγωνιστικές πριν το τέλος. Μάλιστα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, κυνηγούσε τον στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος αήττητη, όμως η Γουότφορντ, της στέρησε τη χαρά, κερδίζοντάς την με 2-1.
 
Στο Τσάμπιονς Λιγκ, κουβαλώντας τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, απογοήτευσε τους φίλους της, αφού αποκλείστηκε στον γύρο των «16», από την Ατλέτικο Μαδρίτης, με δύο ήττες (1-0, 2-3).
Ο νέος Σουμάχερ είναι εδώ!
Από τη λίστα με τα πρόσωπα της χρονιάς, δεν θα μπορούσε να έλειπε ο Λούις Χάμιλτον, πρωταθλητής κόσμου για έβδομη φορά στη Φόρμουλα 1.
 
Ο Άγγλος οδηγός, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική χρονιά με την Mercedes του, πανηγύρισε τον τίτλο και έφθασε τον θρύλο του αθλήματος Μίκαελ Σούμαχερ, ενώ την επόμενη χρονιά θα έχει την ευκαιρία να τον ξεπεράσει, εάν διατηρήσει τα κεκτημένα.
 
Μάλιστα ο Χάμιλτον έσπασε τα ρεκόρ νικών του Σούμαχερ, που ήταν 91 νίκες, με τον γιό του «Σούμι», να του χαρίζει το κράνος του πατέρα του. Επίσης κατέκτησε 97 φορές την pole position, ενώ 161 φορές μπήκε στην πρώτη τριάδα και ανέβηκε στο βάθρο.
Στο κλαμπ του Τζόρνταν ο Αντετοκούνμπο
Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο άνθρωπος που έκανε τον πλανήτη να παραμιλά με τις επιδόσεις του στο NBA. Ο Έλληνας γκαρντ, κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο του MVP (καλύτερου παίκτη), της κανονικής περιόδου, αλλά και το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της χρονιάς.
 
Με το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο MVP, ο Αντετοκούνμπο μπήκε σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ, το οποίο απαρτίζεται από μόλις τρία μέλη. Μόνο ο μύθος Μάικλ Τζόρναν και ο Χακίμ Ολάζουον, έχουν πετύχει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν.
 
Σε ότι αφορά στο ομαδικό κομμάτι, η ομάδα του Μιλογούοκι Μπακς, δεν τα πήγαν καλά, αφού αποκλείστηκαν στους ημιτελικούς της Ανατολής, από τους μετέπειτα φιναλίστ Μαϊάμι Χιτ.
 
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ήρθε στην επιφάνεια το θέμα της μετακίνησης του «Greek Freak» σε άλλη ομάδα, ώστε να διεκδικήσει τον τίτλο, ωστόσο προς το παρόν είναι άγνωστο τι θα πράξει ο Γιάννης.
Το παιδί θαύμα του 2020
Είναι μόλις 20 ετών, αλλά θεωρείται αν όχι από όλους, τουλάχιστον από τους πλείστους, το επόμενο μεγάλο αστέρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Νορβηγός Έρλινγκ Χάαλαντ, που τον Δεκέμβριο κατέκτησε το βραβείο «Golden Boy» για το 2020, έχει μπροστά του το μέλλον, για να κατακτήσει τα πάντα στο ποδόσφαιρο.
 
Οι εμφανίσεις του με την Σάλζμπουργκ, σκόραρε 17 γκολ σε 16 αγώνες, ανάγκασαν την Ντόρντμουντ να τον κάνει δικό της στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Τα αποτελέσματά του στην Μπουντεσλίγκα εξαιρετικά. Μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το  αφιέρωμα, πέτυχε 23 γκολ, σε 23 εμφανίσεις.
 
Με βάση τα στατιστικά του, είναι ο καλύτερος στράικερ που έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο, αφού κανένας άλλος όταν ήταν στην ηλικία του, δεν είχε πετύχει πάνω από εξήντα γκολ.
 
Με δουλειά και κρατώντας χαμηλούς τόνους, ο Χάαλαντ θα αφήσει εποχή στο ποδόσφαιρο.
Ο άνθρωπος που σήκωσε ανάστημα στον ρατσισμό
Τελευταίος στη λίστα των προσώπων της χρονιάς, ο Πιέρ Γουεμπό, βοηθός προπονητής της Μπασακσεχίρ, ο οποίος όρθωσε ανάστημα απέναντι στον ρατσισμό.
 
Το ρατσιστικό επεισόδιο έλαβε χώρα στον αγώνα μεταξύ της Παρί Σαιντ Ζερμέν με την τουρκική ομάδα, στο Stade De France, στις 8 Δεκεμβρίου, για το Τσάμπιονς Λιγκ.
 
Ο Γουεμπό, διαμαρτυρήθηκε στον τέταρτο διαιτητή της αναμέτρησης, για μια φάση κι εκείνος, τον αποκάλεσε «νέγρο», βγάζοντας τον… από τα ρούχα του. Μετά από το επεισόδιο, η Μπασακσεχίρ αποχώρησε από το γήπεδο, ενώ το επεισόδιο βρίσκεται υπό εξέταση από την ΟΥΕΦΑ.
 
Οι Ρουμάνοι διαιτητές υποστήριξαν ότι η φράση «Negro» που χρησιμοποιήθηκε, στην γλώσσα τους σημαίνει κάτι άλλο, ενώ κατηγόρησαν τους παίκτες της τουρκικής ομάδας ότι τους αποκάλεσαν «γύφτους».
 
Σε δηλώσεις του, λίγες μέρες αργότερα ο Γουεμπό είπε πως «τώρα θα έχουμε την ημέρα πριν την 8η Δεκεμβρίου και την ημέρα μετά. Πάντα θα την θυμάμαι. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο και αγχωτικό. Είδα γιατρό, ώστε να μου δώσει χάπια και να μπορέσω να κοιμηθώ».
 
Ο Γουεμπό υποστήριξε επίσης ότι ήταν οι τρεις πιο δύσκολες μέρες της καριέρας του. «Δεν θέλω οι άνθρωποι να είναι συγκεντρωμένοι σε μένα. Θα ήταν ντροπή να με θυμούνται γι' αυτό. Είμαι ντροπιασμένος για να είμαι ειλικρινής. Αυτές οι τρεις μέρες ήταν οι πιο δύσκολες της καριέρας μου».

Δειτε Επισης

Κορυφαίος «πασέρ» στην Ευρώπη ο Έντεγκαρντ
Οι θρυλικοί μπέμπηδες του Ολυμπιακού ήρθαν για να μείνουν και να δώσουν ελπίδα σε μία ολόκληρη γενιά
Κωνσταντής Τζολάκης... Ο 21χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου που σόκαρε την Ευρώπη
Τσάβι: Πιο πολλές αποβολές ως προπονητής παρά ως παίκτης, με το 1/7 των αγώνων
Το πρόσωπο της χρονιάς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο
Ο Βαλβέρδε ξανάφερε στην Αθλέτικ ένα μεγάλο τρόπαιο οξυγόνο για τους Βάσκους
Η μέρα που η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο με το ταξίδι ειρήνης στο Βελιγράδι
Είτε πάρει το πρωτάθλημα, είτε όχι, ο Αρτέτα έκανε ξανά την Άρσεναλ διεκδικήτρια του τίτλου
Τελικός Copa Del Rey: Ο εξορκιστής Βαλβέρδε και η κατάρα του Μαραντόνα
Έφυγε παιδί από τη Μάντσεστερ Σίτι, έγινε άνδρας στην Τσέλσι-Ο Πάλμερ δεν ήταν χαμένος από χέρι