Μέχρι εφτά χρόνια φυλάκιση για στημένους αγώνες στην Κύπρο

Η εφαρμογή του νόμου περί καταπολέμησης της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων θα πρέπει να περιοριστεί στα ομαδικά αθλήματα, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, επεσήμανε σήμερα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας πως η επέκταση της εφαρμογής του υπό συζήτηση νομοσχεδίου σε αθλήματα που δεν είναι ομαδικά θα εκμηδενίζει τον επιδιωκόμενο στόχο.
 
Ο περί της καταπολέμησης της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων νόμος του 2017 αφορά τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου που περιλαμβάνει νομοθετικά μέτρα και διαδικασίες για αποτροπή και πάταξη του φαινομένου των στημένων αγώνων.
 
Το νομοσχέδιο συνάδει με τη σχετική Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και προνοεί τη σύσταση πενταμελούς Επιτροπής Δεοντολογίας και αυστηρές ποινές, προκειμένου η νομοθεσία να λειτουργεί αποτρεπτικά.
 
«Κατά τη συζήτηση επεσήμανα στα μέλη της Επιτροπής ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνάδει με τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΣτΕ που αναφέρεται σε αθλητικά γεγονότα που διοργανώνονται από ομοσπονδίες, είναι οργανωμένα, και στα οποία συμμετέχουν αθλητές που ανήκουν σε σωματεία και συνιστούν ομαδικά αθλήματα» σημείωσε ο Υπουργός σε δηλώσεις μετά από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας.
 
Τόνισε ότι εάν ξεφύγουμε από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και επιδιώξουμε να εφαρμόσουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για αθλητικά γεγονότα τα οποία δεν είναι ομαδικά, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει η Επιτροπή και είναι δυνατόν να εκμηδενίσει και το σκοπό ο οποίος θα εξυπηρετηθεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
 
«Γι’ αυτό επιμέναμε στην Επιτροπή ότι επειδή το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι η χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων σε ομαδικά αθλήματα που διεξάγονται πρωταθλήματα από ομοσπονδίες, η δική μας άποψη είναι να περιοριστούμε ακριβώς στις περιπτώσεις που ρυθμίζονται από τη Σύμβαση και να μην επεκταθούμε πέραν από αυτή» είπε ο κ. Νικολάου.
 
Η προσπάθεια είναι μέσα από τις πρόνοιες αυτής της νομοθεσίας, τις εξουσίες και αρμοδιότητες που παραχωρούνται στην Επιτροπή Δεοντολογίας που συστήνεται από το νόμο να επιτραπεί η συγκέντρωση όλων εκείνων των πληροφοριών που είναι αναγκαίες για σκοπούς αποτελεσματικότερης διερεύνησης περιστατικών χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων, να αντιμετωπίσουμε δηλαδή αυτό το οποίο για χρόνια ταλανίζει ειδικότερα τα πρωταθλήματα ομαδικών αθλημάτων, τα οποία σε μια κατηγορία ομαδικού αθλήματος μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, σημείωσε ο Υπουργός.
 
«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε για χρόνια τους διάφορους φακέλους από την ΟΥΕΦΑ και να μην μπορούμε να διερευνήσουμε κάποιους από αυτούς γιατί δεν υπάρχει το επαρκές νομικό οπλοστάσιο που να επιτρέψει αποτελεσματική διερεύνηση από τις διωκτικές αρχές. Αυτή η Επιτροπή έρχεται να συνδράμει στην προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων, είτε αυτές συνδέονται με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, είτε με άλλα γεγονότα από τα οποία κάποιοι μπορεί να έχουν όφελος και δεν είναι ανάγκη πάντοτε το όφελος να είναι χρηματικό» είπε.
 
Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της Επιτροπής, σύμφωνα με τον Υπουργό, στο νομοσχέδιο προβλέπονται δύο μέλη με νομική κατάρτιση και τρία άλλα μέλη ανεξαρτήτως επαγγέλματος, αλλά όλα θα πρέπει να έχουν γνώση και πείρα στα θέματα αθλητισμού. Η Επιτροπή θα έχει πενταετή θητεία.
 
Ερωτηθείς εάν με την υιοθέτηση της νομοθεσίας θα σταματήσουν οι φάκελοι από την ΟΥΕΦΑ, ο Υπουργός υπέδειξε ότι αυτό δεν μπορεί να επέλθει με τη σύσταση μιας επιτροπής και την παραχώρηση κάποιων αρμοδιοτήτων, αλλά εάν γίνει κατορθωτό οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν κάποιες από αυτές τις υποθέσεις, κάτι που θα στείλει το μήνυμα σε όσους εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες ότι υπάρχει η δυνατότητα να διαπιστωθεί η δραστηριότητά τους και να διωχθούν ποινικά.
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, το νομοσχέδιο προβλέπει «πολύ αυστηρές ποινές», ώστε να είναι και αποτρεπτικές. Για το αδίκημα της χειραγώγησης αγώνων, οι ποινές θα είναι μέχρι 7 χρόνια φυλάκιση για ή πρόστιμο μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο ποινές.
 
Για το αδίκημα της δωροδοκίας, η ποινή θα είναι μέχρι 5 χρόνια φυλάκιση ή 100 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο ή και τις δύο ποινές.
 
«Πρόκειται για πολύ πιο ψηλές ποινές από αυτές που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα, όπως στην περίπτωση της δωροδοκίας», συμπλήρωσε ο Υπουργός.
 
Ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν τις θερινές διακοπές.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ζητά εκ νέου την παραίτηση του Φοίβου Βάκη από εκπρόσωπος στην ΚΟΠ ο πρόεδρος της Apollon Ladies
Το πρόγραμμα της 13ης και 14ης αγωνιστικής στον δεύτερο όμιλο
Η θέση της Πάφου για τα συμβόλαια Ικόκο και Τάνκοβιτς
Δόθηκαν στοιχεία και πρόσωπα για τα στημένα στις Αρχές-Νέο καμπανάκι για τα δυο ματς που μπήκαν 21 γκολ
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Ψάχνει νίκη Ευρώπης η Ομόνοια, παίζει τα ρέστα του ο Άρης
Ξεκινάει η ημιτελική φάση της OΠΑΠ Basket League
Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου
Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία
Κυπελλούχος για τέταρτη φορά στην ιστορία του ο ΑΠΟΕΛ Κ19
Καταργεί το πρόγραμμα «Άτλας» η Ανόρθωση-Έκκληση προς κατόχους καρτών διαρκείας για προπληρωμή