Το αρχαιότερο σωματείο της Κύπρου-Ιδρύθηκε τον προηγούμενο αιώνα!

Οι παλαιότεροι θυμούνται και οι νεότεροι..., ίσως κάτι ν' άκουσαν για ομάδες που σήμερα έχουν «σβήσει» κυριολεκτικά από τον χάρτη του κυπριακού ποδοσφαίρου. Πολλά σωματεία «χάθηκαν», για διάφορους λόγους στο πέρασμα των χρόνων και κάποια άλλα κατάφεραν και στάθηκαν όρθια ακόμη και στην προσφυγιά.

Το αναγνωστήριο «Νέος Αιών»..., ο «Νέος Αιώνας» Τρικώμου της επαρχίας Αμμοχώστου είναι το αρχαιότερο σωματείο της Κύπρου. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1900, γι’ αυτό πήρε το συγκεκριμένο όνομα.

Πρωτεργάτης της ίδρυσης ήταν ο αείμνηστος διδάσκαλος, Ιάκωβος Κουμίδης ο οποίος μαζί με άλλα πρόσωπα της κοινότητας προχώρησαν στη δημιουργία του. Αρκετά χρόνια μετά, το 1948, απέκτησε και ιδιόκτητο οίκημα στην είσοδο του Τρικώμου.

Αφού δημιούργησε ποδοσφαιρική ομάδα το 1970 εντάχθηκε στη δύναμη της ΚΟΠ και συμμετείχε στο πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας. Στην πρώτη του συμμετοχή τερμάτισε στην 9η θέση και δύο χρόνια αργότερα κατέκτησε το πρωτάθλημα κι ανέβηκε στη Β’ κατηγορία.

Το 1974, μετά την Τουρκική εισβολή, λόγω της προσφυγιάς, ο «Νέος Αιώνας» δραστηριοποιήθηκε στη Λεμεσό, όμως, αντιμετώπισε πολλά προβλήματα.
 
Στον τελευταίο αγώνα πριν από την εισβολή στο Τρίκωμο ο «Νέος Αιώνας» αγωνίστηκε με τον Οθέλλο Αθηένου τον οποίο και νίκησε με σκορ 3-1. Η ομάδα είχε πολλές συμμετοχές στη Β’ κατηγορία και μάλιστα στην πρώτη της, κατέλαβε την 5η θέση που είναι και υψηλότερη στην ιστορία του.
Τη χρονιά 1980-81 τερμάτισε στην τελευταία θέση και υποβιβάστηκε στη Γ΄ κατηγορία. Εκεί έμεινε για 10 περίπου χρόνια. Την ποδοσφαιρική χρονιά 1989-90 τερμάτισε στη 13η θέση και υποβιβάστηκε στη Δ’ κατηγορία. 
 
Το 1992 συμμετείχε στο πρωτάθλημα, όμως, κατά τη διάρκεια του ανέστειλε τη συμμετοχή του και διαλύθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα, λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. 
 
Ο «Νέος Αιώνας» παραμένει μέχρι σήμερα ως πολιτιστικό σωματείο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα
Οι 18 υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Το μήνυμα βουλευτή για την ιστορική πρόκριση της Πάφου στον τελικό
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστική στο δεύτερο γκρουπ
Ο διαιτητής στο ντέρμπι Ομόνοια 29ης Μαΐου-Ομόνοια Αραδίππου
Ορίστηκαν οι διαιτητές των αγώνων της Παρασκευής