Το σκάνδαλο με το Μουντιάλ στο Κατάρ και η μη εμπλοκή του Μάριου Λευκαρίτη

Θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει η απόφαση να δοθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, αφού προέκυψαν ανησυχίες και αντιπαραθέσεις για τον τρόπο με τον οποίο η διοργανώτρια χώρα εξασφάλισε τελικά τη διοργάνωση.
 
Άτομα του αθλητισμού, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ακτιβιστές άσκησαν κριτική για το υψηλό κόστος διεξαγωγής, το τοπικό κλίμα αλλά και πιθανές δωροδοκίες σε μέλη της επιτροπής η οποία η οποία θα λάμβανε την τελική απόφαση.
 
H κίνηση της FIFA να δώσει το Μουντιάλ στο Κατάρ και όχι σε κάποια από τις Αυστραλία, Μεξικό, Ιαπωνία και Ινδονησία που διεκδικούσαν τη διοργάνωση δημιούργησε αρκετές απορίες, ιδιαίτερα αφού οι ψηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή αγώνων μέσα στο καλοκαίρι.
 
Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο λάβει χώρα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 (σ.σ. διάστημα 28 ημερών). Ενδεικτικά, οι θερμοκρασίες στο Κατάρ εκείνη την εποχή κυμαίνονται μεταξύ 17 και 25 βαθμών κελσίου.
 
Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο που έβγαλε στην επιφάνεια η βρετανική εφημερίδα «Times» αφορούσε ποσό ύψους ενός δισεκατομμυρίου που είχε καταβληθεί από το Κατάρ στη διεθνή Ομοσπονδία, μόλις 20 μέρες πριν την απόφαση της FIFA. Στο εν λόγω ποσό συγκαταλέγονται τα περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια που προσέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
 
Το θέμα επανέφερε στην επιφάνεια πριν από μερικές μέρες ο Βρετανός δημοσιογράφος, Νικ Χάρις με αφορμή τη συζήτηση που υπήρχε γι’ αύξηση των ομάδων που συμμετέχουν στο Μουντιάλ του Κατάρ από 32 σε 48.
 
Ο Βρετανός ανέλυσε όλες τις κατηγορίες ή και ποινές των 22 μελών της ειδικής επιτροπής της FIFA, η οποία είχε κληθεί ν’ αποφασίσει τόσο για το Μουντιάλ της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018, αλλά και για εκείνο του Κατάρ το 2022.
 
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό ν’ αναφερθεί ότι στην επιτροπή η οποία αποφάσισε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2020 βρισκόταν και ο επί χρόνια εκπρόσωπος της Κύπρου στην UEFA, Μάριος Λευκαρίτης.
 
Από τους 22 που είχαν δικαίωμα ψήφου, μονάχα έξι (!) δεν κατηγορήθηκαν ή τιμωρήθηκαν για κάποιο αδίκημα από τη συγκεκριμένη επιτροπή, με τον κ. Λευκαρίτη να συγκαταλέγεται ανάμεσά τους.
 
Μάλιστα σ’ ένα από τα πιο γνωστά μέλη του συμβουλίου, τον Σεπ Μπλάτερ (σ.σ. πρώην πρόεδρο της FIFA) επιβλήθηκε το 2015 ποινή αποκλεισμού ενασχόλησης από τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας για οκτώ χρόνια (σ.σ αργότερα μειώθηκε σε έξι χρόνια), ενώ και ο Μισέλ Πλατινί αποκλείστηκε από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο για παραβίαση των κανόνων ηθικής. 
 
Ο Νικ Χάρις τονίζει επίσης ότι από τα 22 μέλη που αποτέλεσαν την επιτροπή το 2010, μονάχα ένα από αυτά συνεχίζει να διατηρεί τη θέση του στη FIFA στο αντίστοιχο συμβούλιο που υφίσταται και είναι ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου, Χάνι Άμπο Ρίντα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ