«Αν δεν υπάρχει πίεση, δεν έχει νόημα να δουλεύεις»

Τους λόγους που επέλξε την Ομόνοια, τις πρώτες εντυπώσεις του, το πλάνο του, και την αγωνιστική φιλοσοφία του αποκάλυψε ο Χένινγκ Μπεργκ κατά την επίσημη παρουσίασή του από το «τριφύλλι».

Ο 49χρονος Νορβηγός έθεσε ως βασικότερο στόχο την καθημερινή βελτίωση τόσο των μονάδων όσο και του συνόλου, προκειμένου ο σύλλογος να φτάσει στην επίτευξη των στόχων του.

«Καλημέρα, ελπίζω να μπορώ να μιλήσω περισσότερο στα ελληνικά στο μέλλον. Χαίρομαι που είμαι εδώ, είχα θετικές συζητήσεις με όλους στο σύλλογο (πρόεδρο, Δ.Σ., τεχνικό διευθυντή), έχουν καλές φιλοδοξίες, θέλουν να βελτιωθούν, θέλουν να φέρουν την Ομόνοια ξανά εκεί που πρέπει να είναι, έχουμε θέσει ρεαλιστικούς στόχους για τη νέα σεζόν στο ποδόσφαιρο δεν αλλάζουν όλα σε μια στιγμή, η δουλειά μου είναι να βελτιώσω τους παίκτες και την ομάδα, να παίζει το ποδόσφαιρο που θέλει να βλέπει ο κόσμος. Μέχρι τώρα όλα κυλούν καλά σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, έχω γνωρίσει το επιτελείο, θα δω και τους παίκτες στην προετοιμασία. Είναι ευκαιρία για μένα η Ομόνοια, δεν είναι η πρώτη φορά που θα δουλέψω στο εξωτερικό, αδημονώ γι’ αυτήν την πρόκληση σ’ αυτόν τον μεγάλο σύλλογο με ιστορία και οπαδούς», ήταν η τοποθέτηση του Μπεργκ.
 
Ακολούθως τοποθετήθηκε για…
…γιατί επέλεξε την Ομόνοια: «Είναι μια καλή ευκαιρία, από αγωνιστικής πλευράς. Μίλησα με τον ιδιοκτήτη, τον Νεόφυτο, τον Σίμο, έχουν καλές ιδέες, ξέρουν τι θέλουν να κάνουν κι έχουν καλές πιθανότητες να το πετύχουν. Η Ομόνοια είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Κύπρο, θέλω να βοηθήσω να γίνει αυτό που μπορεί να γίνει, αδημονώ γι’ αυτό».
 
…τη φιλοσοφία του ως προπονητής: «Για να έχεις επιτυχία, πρέπει να βλέπεις την ομάδα και να αποκτάς την αίσθηση ότι όλοι θέλουν να κερδίσουν, να κινούνται γρήγορα, να έχουν αποφασιστικότητα, να κυριαρχούν, να καθορίζουν το ρυθμό, να παίζουν με αυτοπεποίθηση, καλούς συνδυασμούς, να δημιουργούν ευκαιρίες, να πετυχαίνουν γκολ. Θα πρέπει να παίζουμε ποδόσφαιρο αντάξιο ομάδας που στοχεύει στην πρώτη τετράδα».
 
…ποια είναι η προτεραιότητά του: «Θέλω να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά γι’ αυτό η ομάδα πρέπει να έχει την πρέπουσα απόδοση, έτσι έχεις περισσότερες πιθανότητες. Πρέπει να ωριμάζουμε όλοι μαζί, να εξελισσόμαστε, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αν έχουμε αυτήν την πρόοδο, τα αποτελέσματα και οι στόχοι θα έλθουν. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι σε καθημερινή βάση θα παίρνουμε το μέγιστο απ’ όλους στις προπονήσεις»
 
…αν έχει παρακολουθήσει αγώνες της Ομόνοιας, η άποψή του και για τις πολλές προσθήκες: «Φυσικά έχω δει παιχνίδια της περασμένης περιόδου, τα έχουμε συζητήσει για να προσδιορίσουμε στόχους και αλλαγές, είναι φυσιολογική διαδικασία. Θέλουμε παίκτες εντός οικονομικού πλαισίου που θα βελτιώσουν την ομάδα. Πόσοι θα έλθουν, πόσοι θα μείνουν είναι υπό συζήτηση, θα βρούμε λύσεις για την ερχόμενη σεζόν»
 
…αν έχει δει παιχνίδια των μνηστήρων των τίτλων: «Είδα αγώνες των άλλων ομάδων που πρωταγωνιστούν, ξέρω το επίπεδό τους, αυτό είναι φυσιολογικό, θα παίξουμε εναντίον τους και πρέπει να ξέρουμε πού κινούνται ο ΑΠΟΕΛ, ο Απόλλων και οι άλλοι. Δεν ξέρω ακόμη τα πάντα, ο Νεόφυτος και ο Σίμος γνωρίζουν πολύ καλά το πρωτάθλημα και αυτό είναι καλό για μένα, με βοηθούν να προσαρμοστώ καλύτερα και πιο γρήγορα»
 
…έτοιμος για ενδεχόμενες στραβές: «Αν βελτιωθούμε, αν παίξουμε το ποδόσφαιρο που θέλουμε, ο κόσμος θα έλθει. Αδημονώ να δω τον κόσμο να επιστρέφει. Αν φτιάξουμε φανταστική ατμόσφαιρα σε κάθε παιχνίδι, θα έχουμε καλύτερες πιθανότητες για τη νίκη. Πρέπει και η ομάδα να συνεισφέρει προς αυτήν την κατεύθυνση, οι παίκτες πρέπει να δείξουν πράγματα, ότι θέλουν να κερδίζουν, ότι είναι αφοσιωμένοι»
 
…πώς θα «παντρέψει» το μακροπρόθεσμο πλάνο ανάδειξης παικτών από τις ακαδημίες με τις πολλές μεταγραφές που θα γίνουν: «Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο θέλεις να κερδίζεις, αλλά και να βγάλεις παίκτες, σ’ ένα μεγάλο κλαμπ όπως η Ομόνοια πρέπει να βρίσκεις την ισορροπία ανάμεσα στους δικούς σου και στους νεοφερμένους. Στόχος η καλύτερη δυνατή ομάδα, και η καθημερινή εξέλιξη όλων Δεν έχει σημασία η ηλικία, αν είναι καλός, θα παίζει. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό για την Ομόνοια».
 
…το αγαπημένο του σύστημα και τον βοηθό του: «Μ’ αρέσει το σύστημα που φέρνει νίκες! Είναι φυσιολογικό να είσαι ευέλικτος τακτικά. Προτιμώ να μιλώ με τους παίκτες για φιλοσοφία, πώς αμυνόμαστε, πώς κάνουμε επίθεση, αυτό είναι πιο σημαντικό από τον σχηματισμό. Ελπίζω να έχω εναλλακτικές σε ό,τι αφορά το σύστημα, να μπορούμε να κάνουμε άμυνα κι επίθεση αποτελεσματικά, με ταχύτητα στη μετάβαση από τη μία στην άλλη. Έχω καλές λύσεις για το πόστο του βοηθού, είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει μια καλή επιλογή. Καλύτερο να έχω βοηθό που γνωρίζω, θα με βοηθήσει να μεταφέρω τη φιλοσοφία μου καλύτερα»
 
...αν έχει επηρεαστεί από τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, προπονητή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Εύχομαι, ναι. Ήμουν τυχερός που ήμουν παίκτης, στην τριετή  θητεία μου η Μάντσεστερ Γ. είχε πολλές επιτυχίες. Είχα πολλούς καλούς προπονητές, όπως τον Κένι Νταλγκλίς στη Λίβερπουλ, τον Γκρέιαμ Σούνες. Είχα καλούς προπονητές και στην εθνική ομάδα, άρα και καλές επιρροές. Δεν αντιγράφω, αλλά να τα προσαρμόζω στην ομάδα που δουλεύω. Η Ομόνοια μου προσφέρει, όπως και η Λέγκια, την ευκαιρία για πρωταθλητισμό. Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ εδώ».
 
…αν αντιλαμβάνεται το εκτόπισμα της Ομόνοιας, κάτι που δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του: «Ελπίζω να το έχω αντιληφθεί εδώ, στις συζητήσεις μου λένε ότι είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος, που δεν έχει επιτυχίες μετά το πρωτάθλημα του 2010, θέλει να έχει ξανά επιτυχίες, φυσιολογική για μένα η πίεση, αν δεν υπάρχει, είναι αδιάφορο να δουλεύεις. Πίεση είχα και στη Λέγκια Βαρσοβίας και ως παίκτης. Θέλω να είμαστε οι καλύτεροι που μπορούμε, αν το πετύχουμε, θα φανεί στην απόδοσή μας».
 
…τα γήπεδο με στίβο και χωρίς: «Προτιμώ ο κόσμος να είναι κοντά στο γήπεδο, οι παίκτες να τον αισθάνονται, να νιώθουν αυτήν την ενέργεια των οπαδών. Αυτές οι συνθήκες είναι καλύτερες για όλους, και για τον κόσμο που είναι πιο κοντά στους παίκτες και στη δράση»
 
…πόσο εύκολη είναι η προσέλκυση παικτών χωρίς συμμετοχή στην Ευρώπη και την εντύπωσή του από το προπονητικό κέντρο: «Ανεξαρτήτως της συμμετοχής στην Ευρώπη, εμείς πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους παίκτες και νομίζω ότι θα καταφέρουμε. Το προπονητικό κέντρο, τα γήπεδα, τα αποδυτήρια, όλα είναι λειτουργικά για να δουλέψουμε. Ξέρω ότι θα γίνουν βελτιωτικά έργα, αλλά είμαι ευχαριστημένος από τις συνθήκες που βρήκα»
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
AΕΛ και ΑΕΚ διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου στο φούτσαλ
Ο Ραούλ Μπράβο απαλλάχτηκε από την κατηγορία για στημένους αγώνες
Το μήνυμα του Κουρμπέλη μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας-«Πονέσαμε πολύ...»
Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Γιακουμάκης: Δέχτηκα άπειρες... ευχές, με καταρράκωσε που δεν κράτησα την υπόσχεση στην οικογένειά μου
Επιπλέον ποινή από τον Αθλητικό Δικαστή στον Σπιλέφσκι
Εξαιρετικά δύσκολη η παραμονή του Πογιέτ στον πάγκο της Ελλάδας