«Όταν ο ΑΠΟΕΛ “σώθηκε” με εντολή της χούντας»

Ο ΑΠΟΕΛ είναι, ως γνωστό, η μοναδική ομάδα που κατάφερε να διατηρηθεί στην Α’ Εθνική την περίοδο 1973-74.

Σαν σήμερα, στις 19 Ιουνίου 1974, οι γαλαζοκίτρινοι είχαν αντιμετωπίσει την ΑΕΚ Αθηνών, την οποία κέρδισαν με 2-1 στη Λευκωσία.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ελλαδικής (οπαδικής) ιστοσελίδας aek365.gr η νίκη του ΑΠΟΕΛ ήρθε μετά από… εντολή από τον ΓΓΑ της χούντας Πρίντζη, ο οποίος ζήτησε από τον τερματοφύλακα Γιώργο Σιδηρόπουλο να… κάνει τον «τροχονόμο».

To δημοσίευμα του aek365.gr:
«Ο ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια έχουν ένα παράξενο ρεκόρ σε σχέση με την ΑΕΚ και με κάποιες άλλες ελληνικές ομάδες: τις έχουν αντιμετωπίσει και σε επίπεδο ευρωπαϊκών Κυπέλλων αλλά και σε επίπεδο πρωταθλήματος. Αυτό συνέβη την επταετία 1967-74, όταν είχε καθιερωθεί η συμμετοχή της εκάστοτε πρωταθλήτριας Κύπρου στο επόμενο πρωτάθλημα Ελλάδας.

Η διαφορά επιπέδου ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι έξι από τις επτά κυπριακές ομάδες υποβιβάστηκαν με... συνοπτικές διαδικασίες. Μόνο ο ΑΠΟΕΛ τη σεζόν 1973-74 έδειξε ανθεκτικότητα και κατάφερε να σωθεί, αλλά τα γεγονότα του ίδιου καλοκαιριού στην Κύπρο και η πτώση της χούντας οδήγησαν στη διακοπή του «εθίμου» της συμμετοχής των Κυπρίων στην ελλαδίτικη Α’ Εθνική.

Για να «σωθεί», βέβαια, ο ΑΠΟΕΛ, έπρεπε να... βοηθήσει και η ΑΕΚ. Στον βαθμολογικά αδιάφορο αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής, έχασε με 2-1 στη Λευκωσία, έχοντας δεχθεί τα γκολ στο 6’ και στο 8’ από τους Στεφανή και Τιμοθέου αντίστοιχα. Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ ισορρόπησε, είχε δοκάρι με τον Νίκο Καρούλια (που το ίδιο καλοκαίρι δόθηκε στον Απόλλωνα μέσα στα ανταλλάγματα για τη μεταγραφή του Χρήστου Αρδίζογλου και αργότερα έκανε μεγάλη καριέρα στον Παναθηναϊκό) και μείωσε σε 2-1 στο 74’ με τον Σάκη Ζαρζόπουλο.

Ο Λουκάς Μπάρλος που είχε μόλις αναλάβει την ΑΕΚ, είχε μιλήσει γ’ αυτό το ματς μετά από 25 χρόνια, σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του στην εφημερίδα ΕΝΩΣΙΤΗΣ. Είχε πει ότι η ΑΕΚ είχε «εντολή» από τον τότε ΓΓΑ της χούντας Πρίντζη να... διευκολύνει τον ΑΠΟΕΛ και ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τον, αποβιώσαντα στις 31/12/2015, τερματοφύλακα Γιώργο Σιδηρόπουλο να... κάνει τον «τροχονόμο».
Το γκολ του Τιμοθέου ήταν... προσφορά του τερματοφύλακα της ΑΕΚ, σύμφωνα με τα λόγια του Μπάρλου. Γι’ αυτό και μετά από λίγη ώρα ο παίκτης οδηγήθηκε από τους ανθρώπους του ΑΠΟΕΛ στο αεροδρόμιο και προσφέρθηκε... δωρεάν στην ΑΕΚ εις ανταπόδοση της χειρονομίας.

Για την ιστορία, ο Χρήστος Τιμοθέου έπαιξε ελάχιστα στα δύο χρόνια που έμεινε στην ΑΕΚ και συνέχισε στον Απόλλωνα. Τον βλέπουμε στο κέντρο της φωτογραφίας σε δεύτερο πλάνο από το 5-0 επί του Πιερικού το 1976. Αριστερά ο Γιώργος Δέδες.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Σιδηρόπουλος, Στεφανίδης, Τανίδης, Κοντόπουλος, Ραβούσης, Τσάμης, Τάσος, Ζαρζόπουλος, Φανής (46’ Μάκος) Παπαϊωάννου, Καρούλιας

Στις 19 Ιουνίου
19/6/65 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0 (Κύπελλο Ελλάδας –συναρπαστικός τελικός στη Λεωφόρο που διεκόπη στο 109’ λόγω... σκότους και με την ΑΕΚ να παίζει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με εννέα παίκτες!) 
19/6/65 Πανιώνιος-ΑΕΚ 0-4 (A’ Εθνική –άνετη νίκη στο Καραϊσκάκη για την τελευταία αγωνιστική, αλλά ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής αφήνοντας την ΑΕΚ δεύτερη)
19/6/66 Νίκη Βόλου-ΑΕΚ 0-3 (A’ Εθνική –η πεσμένη Νίκη κατέβασε εφεδρικούς και ο αγώνας είχε διαδικαστικό χαρακτήρα)
19/6/77 ΑΕΚ-Παναχαϊκή 4-2 (A’ Εθνική – μία ακόμα νίκη με ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά )
19/6/83 AEK-Απόλλων Αθηνών 3-1 (A’ Εθνική - εύκολη νίκη στην τελευταία αγωνιστική, τρεις μέρες πριν τον τελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ)»
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Το πρόγραμμα της 13ης και 14ης αγωνιστικής στον δεύτερο όμιλο
Η θέση της Πάφου για τα συμβόλαια Ικόκο και Τάνκοβιτς
Δόθηκαν στοιχεία και πρόσωπα για τα στημένα στις Αρχές-Νέο καμπανάκι για τα δυο ματς που μπήκαν 21 γκολ
Κορυφώνεται η αγωνία για τον πρωταθλητή-Ψάχνει νίκη Ευρώπης η Ομόνοια, παίζει τα ρέστα του ο Άρης
Apollon Ladies και Λευκοθέα Λατσιών διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου
Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία
Κυπελλούχος για τέταρτη φορά στην ιστορία του ο ΑΠΟΕΛ Κ19
Καταργεί το πρόγραμμα «Άτλας» η Ανόρθωση-Έκκληση προς κατόχους καρτών διαρκείας για προπληρωμή
Το βίντεο της Θύρας 9 για την επιστροφή της στο ΓΣΠ-«Το Σάββατο βουλιάζει η Λευκωσία»
Οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλλου-Η ανακοίνωση της ΚΟΠ