Γεωργίου: «Αν καταρρεύσει αδειοδοτημένο στάδιο, ποιος θα έχει την ευθύνη

Σε χθεσινή τοποθέτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης δήλωσε πως σε περίπτωση αναστολής της κάρτας φιλάθλου φοβάται έκτροπα στα γήπεδα και αναρωτήθηκε αν θα αναλάβει την ευθύνη γι' αυτά η Επιτροπή Νομικών. Ο πρόεδρος της τελευταίας, Γιώργος Γεωργίου, έδωσε «πληρωμένη» απάντηση αντιστρέφοντας το ερώτημα.

Σε τηλεφωνικές δηλώσεις του στην εκπομπή ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ του ΡΙΚ, ο Γεωργίου υπογράμμισε αρχικά: «Η χθεσινή συζήτηση ήταν η δεύτερη ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων (υπουργός Δικαιοσύνης, ΚΟΠ, ΚΟΑ, Αστυνομία, σωματεία, Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, Αρχή Αδειοδότησης), ως συνέχιση της συζήτησης που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2018 μεσούσης της περιόδου, ακριβώς για να αξιολογήσουμε σε ποιο στάδιο βρισκόταν η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου.

Είναι παραδεκτό ότι με την εφαρμογή του μέτρου και του νόμου έχουν λείψει σε μεγάλο βαθμό τα φαινόμενα βίας, χωρίς να έχει εξαλειφθεί το φαινόμενο. Χθες εξετάσαμε όσα θέματα προκύπτουν μέσα από την εφαρμογή της κάρτας σε μια νομοθεσία που είτε από αμέλεια είτε από ωχαδελφισμό δεν έχει εφαρμοστεί στο σύνολό της. Οι απαιτούμενες από τη νομοθεσία προϋποθέσεις είναι: κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ηλεκτρονικός έλεγχος εισιτηρίων και εισόδου, ηλεκτρονικό εισιτήριο, αρίθμηση θέσεων, επιτηρητές σταδίων, ηλεκτρονικό σύστημα ταυτοποίησης προσώπου.

Με επιστολή η Επιτροπή Νομικών έθεσε ορισμένα ερωτήματα στον ΚΟΑ. Λάβαμε χθες γραπτή απάντηση και τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά: από τις δεκάδες εγκαταστάσεις που φιλοξενούν αγώνες μόλις τρεις πληρούν κατ' ελάχιστον αυτές τις προϋποθέσεις. Επίσης εξαιρουμένων δύο σταδίων τα υπόλοιπα δεν πληρούν τα ελάχιστα όρια ασφαλείας, όπως αυτοί προβλέπονται από τη συγκεκριμένη νομοθεσία. Αντιλαμβάνεστε, συνεπώς, τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν από την αλά καρτ εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόνοιας.

Παρά την εφαρμογή του μέτρου η Αστυνομία ανέφερε ότι από επτά περιπτώσεις συλληφθέντων ατόμων κατάφεραν να ταυτοποιήσουν μόνο 3-4. Η νομοθεσία αναφέρει ότι η πρόνοια της κάρτας φιλάθλου πρέπει να εφαρμόζεται σε αδειοδοτημένους χώρους. Αν αυτό υποδηλοί ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα και να σιωπούμε...»

Ερωτηθείς, αν όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν θα αρχίσει το νέο πρωτάθλημα ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών απάντησε: «Η Αρχή Αδειοδότησης είναι πρόνοια της υπό συζήτηση νομοθεσίας και ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Η σχετική άδεια για τα γήπεδα είναι μονοετής, εκπνέει στις 30 Ιουνίου. Όλο το διάστημα της τριετούς θητείας της η Αρχή Αδειοδότησης ποιες ενέργειες έκανε; Γιατί έχουν αδειοδοτηθεί στάδια που εκ των πραγμάτων έχει αποδειχθεί και δημοσίως έχει αναφερθεί ότι δεν πληρούν κατ' ελάχιστον τις προϋποθέσεις ασφάλειας των διαγωνιζομένων και των φιλάθλων; Η Αρχή Αδειοδότησης λογοδοτεί στο αρμόδιο υπουργείο (σ.σ. Δικαιοσύνης).

Τα διαχρονικά προβλήματα και την ευθύνη γι' αυτά τη σκίαζαν οι παράνομες εκτελέσεις διαφόρων θεμάτων και η γνώση ότι η νομοθεσία εφαρμόζεται αλά καρτ. Γι' αυτό και αυτοί οι απειλητικοί εκβιασμοί και εκφοβισμοί δεν πρέπει να απευθύνονται στην Επιτροπή Νομικών. Αντιστρέφω το ερώτημα: αν αύριο αδειοδοτηθεί -για λόγους ανάγκης έναρξης του πρωταθλήματος- το Μακάρειο να είναι η έδρα της Δόξας και του Ολυμπιακού και γίνει αγώνας Δόξα-ΑΠΟΕΛ ή Ομόνοια και από τους χιλιάδες φιλάθλους που θα παρευρίσκονται εκεί κάποια μερίδα μετακινηθεί στις κερκίδες, στις οποίες απαγορεύεται η πρόσβαση, και υπάρξει ατύχημα, π.χ. μια κατάρρευση, ποιου την κεφαλή θα ζητήσετε επί πίνακι;

Αυτό που θα έπρεπε εδώ και μήνες να έχει γίνει είναι η υπόσχεση της 3ης Δεκεμβρίου: να κατατεθεί εντός Φεβρουαρίου τροποποιητικό νομοσχέδιο. Δεν το είδαμε ούτε Μάρτη, ούτε Απρίλη, ούτε Μαή, αλλά κατατέθηκε 9 Ιουνίου, όταν και η σχετική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει και από τον αρμόδιο του ΚΟΑ για την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου μας αναφέρθηκε ότι και αύριο να ψηφιστεί από τη Βουλή χρειάζονται 3-4 μήνες για να λειτουργήσει»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 
 

Δειτε Επισης

Πράσινη παράνοια για την Ομόνοια 29Μ-Ξεπέρασε τις 2.000 η προπώληση για το ντέρμπι τίτλου
Κέρδισε τη Σαλαμίνα και συνεχίζει τη μάχη η Δόξα-Επικράτησε του Εθνικού ο Οθέλλος
BINTEO: Η ανάλυση πίσω από την φωτοβολίδα του Τάνκοβιτς που ξέρανε τον Απόλλωνα-Στα 35 μέτρα με 85 χλμ
Τώρα που η μπάλα καίει καλούνται να αποδείξουν πόσα καντάρια μπάλας ξέρουν-Όλα τα βαθμολογικά δεδομένα
Δημητρίου: Προχωρούν οι διαδικασίες για ιδιόκτητο γήπεδο και ανακαίνιση του Ηλίας Πούλλος
Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Κέρδισε την ΑΕΛ με κορυφαίο τον Blackmon ο ΑΠΟΕΛ