Μια υπεραιωνόβια πιτσιρίκα που… ανάβει τα λαμπάκια!

Ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που ιδρύθηκαν από υπαλλήλους μιας εταιρείας υπάρχουν ελάχιστοι. Άκρως επιτυχημένος σε μια διαδρομή άνω των 100 χρόνων μόνον ένας: η PSV Αϊντχόφεν, αντίπαλος του Απόλλωνα στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ 2019/20.

PSV (Philips Sport Vereniging) σημαίνει Αθλητική Ένωση Φίλιπς, συστάθηκε το 1913 από υπαλλήλους της Φίλιπς, αγωνίζεται από καταβολής της(!) στο «Φίλιπς Στάντιον», συγκαταλέγεται στους τρεις μεγάλους του ολλανδικού πρωταθλήματος και τη φανέλα της έχουν φορέσει αστέρες, όπως οι Ρούουντ Χούλιτ, Ρόναλντ Κούμαν, Ρομάριο, Ρονάλντο, Φιλίπ Κοκού, Γιάαπ Σταμ, Γι-Σουνγκ Παρκ, Ρούουντ φαν Νίστελροϊ, Άριεν Ρόμπεν κ.ά.

Οι οπαδοί της ομάδας αποκαλούνται «αγρότες» ή «χωρικοί», καθώς είναι περήφανοι για τον επαρχιακό χαρακτήρα του Αϊντχόφεν, ενώ ελέω Φίλιπς ευρέως διαδεδομένο είναι και το παρατσούκλι «λαμπτήρες».

Το ρόστερ της ομάδας, όπως αυτό έχει δηλωθεί στην UEFA για τα πλέι οφ, δεν ξεπερνά τα 24 χρόνια σε μέσο όρο ηλικίας. Μόλις τέσσερις παίκτες είναι στην κατηγορία 30+: ο τερματοφύλακας Ρούιτερ (32), οι στόπερ Σβάαμπ (31), Φίργκεφερ (30) και ο αρχηγός Αφελάι (33). Άλλοι τρεις είναι πάνω από 27: οι τερματοφύλακες Ζουτ (28), Ούνερσταλ (29) και ο στόπερ Σέινσμπουρι (27). Όλοι οι υπόλοιποι είναι κάτω των 24, τρεις μάλιστα δεν έχουν κλείσει ακόμη τα 20!

Στον πάγκο της ομάδας κάθεται από το περασμένο καλοκαίρι μια πρώην μεγάλη δόξα της, ο Μαρκ Πέτερ Γκερτρούντα Αντρέας φαν Μπόμελ (πιο γνωστός ως Μαρκ φαν Μπόμελ), ο οποίος πρωτύτερα δεν είχε θητεύσει σε άλλο σύλλογο ως πρώτος προπονητής.

Από το 2013, όταν βίωσε το μοναδικό αποκλεισμό της σε επτά συμμετοχές στα πλέι οφ (σ.σ. στο Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Μίλαν), η Αϊντχόφεν την έχει «πατήσει» δις σε προκριματικούς γύρους. Και στις δύο έδωσε το πρώτο παιχνίδι εντός έδρας, ακριβώς όπως τώρα με τον Απόλλωνα: την περίοδο 2017/18, στον γ’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ, είχε μείνει εκτός Ευρώπης από την Όσιγεκ (0-1 εντός, 0-1 εκτός), ενώ το τρέχον καλοκαίρι αποκλείστηκε στον β’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Βασιλεία (3-2 εντός, 1-2 εκτός).
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Αποκαλύψεις Τάνκοβιτς για τη φοβερή γκολάρα που έστειλε την Πάφο στον τελικό
Σόκαρε τον Απόλλωνα σε νεκρό χρόνο η Πάφος και πέταξε για τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία της
BINTEO: Το πέναλτι που κέρδισε μέσω VAR ο Απόλλωνας και το γκολ που έφερε την έκρηξη στις κερκίδες
Το respect του Σπιλέφσκι στους Ομονοιάτες-«Όποτε φώναζε ο κόσμος της Ομόνοιας σηκωνόταν η τρίχα μου»
BINTEO: Με σβηστές μηχανές πήρε την πρόκριση στο τελικό η Ομόνοια και πάει να γράψει ιστορία
BINTEO: Το εντυπωσιακό κορεό που έφτιαξαν οι οπαδοί του Απόλλωνα στο ασφυκτικά γεμάτο Άλφαμεγα
BINTEO: Η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Κακουλλή που τους πέρασε όλους στο ΓΣΠ
Οι ενδεκάδες Απόλλωνα και Πάφου στο κατάμεστο Άλφαμεγα
Αλυσιδωτές εξελίξεις στην Ανόρθωση-Παραιτήθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο
Οι ενδεκάδες Ομόνοιας και Άρη στον επαναληπτικό Κυπέλλου στο ΓΣΠ