Οι αλλεπάλληλες προκλήσεις των Ολλανδών και οι κόσμιοι οπαδοί του ʼγιαξ

Ο ΑΠΟΕΛ παίζει απόψε τα ρέστα του για πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη, κόντρα στον Άγιαξ στο Άμστερνταμ, και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που κρύβει η αναμέτρηση διατηρεί ελπίδες σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος να πετάξει εκτός την μεγάλη αντίπαλο του και να βρεθεί στην κλήρωση που θα διεξαχθεί στη Νιόν της Ελβετίας, την ερχόμενη Πέμπτη.
 
Περίπου πεντακόσιοι είναι οι φίλοι των γαλαζοκιτρίνων, που ταξίδεψαν στην Ολλανδία για να στηρίξουν την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του Τόμας Ντόλ, ευελπιστώντας πως το τελευταίο σφύριγμα Γερμανού Φέλιξ Σόγιερ θα τους βρει να πανηγυρίζουν μια τεράστια πρόκριση.
 
Για την ασφάλεια των οπαδών που ταξιδεύουν με τις ομάδες τους στο εξωτερικό υπάρχει ομάδα καταπολέμησης του χουλαγκινσμού, η οποία είναι έτοιμη να δράσει σε περιπτώσεις επεισοδίων ή άλλων δυσάρεστων περιστατικών.
 
Ο υπεύθυνος της συγκεκριμένης ομάδας Μιχάλης Ηροδότου, μιλώντας στο omada.com.cy ανέφερε ότι περίπου 500-600 οπαδοί του ΑΠΟΕΛ αναμένονται στον αγώνα με τον Άγιαξ. «Οι Ολλανδοί είναι προκλητικοί στις δηλώσεις τους, όμως ο κόσμος λειτουργεί σε κόσμια πλαίσια μέχρι στιγμής. Δεν υπήρξε οτιδήποτε και όλα κύλησαν ομαλά».
 
«Δεν είναι παιχνίδι υψηλού κινδύνου»
 
Ο κ. Ηροδότου, ανέφερε ότι ανάλογα με τον αντίπαλο που αγωνίζονται οι ομάδες μας, κρίνεται και ο βαθμός επικινδυνότητας, που για τον αγώνα του ΑΠΟΕΛ με τον Άγιαξ, δεν ξεπερνά τον μέτριο.
 
«Αυτά τα παιχνίδια δεν είναι υψηλού κινδύνου, ούτε για μας όταν ήρθαν στην Κύπρο οι οπαδοί του Άγιαξ, ούτε για τους Ολλανδούς, λόγω της απουσίας των οργανωμένων, οι οποίοι μπορεί να δημιουργούσαν τα σκηνικά με τα βεγγαλικά και λοιπά.
 
Αντίθετα ήταν ωστόσο τα πράγματα, στον προηγούμενο αγώνα του ΑΠΟΕΛ κόντρα στην Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, αφού όπως σημείωσε, εκείνο θεωρείτο ως παιχνίδι υψηλού κινδύνου.
 
«Με την Καραμπάχ ήταν ένα παιχνίδι υψηλού κινδύνου γιατί είχε άλλες ιδιαιτερότητες. Κυρίως πολιτικές, αφού είναι χώρα προσκείμενη στην Τουρκία. Στο παιχνίδι με τον Άγιαξ δεν είχαμε λόγους να το αναβαθμίσουμε σε υψηλής επικινδυνότητας».
 
Κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό
 
Όσον αφορά τους τρόπους ενεργείας τους, εξήγησε ότι ναι μεν υπάρχει ένας οδηγός για το πως θα λειτουργεί η ομάδα καταπολέμησης του χουλιγκανισμού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες, ωστόσο κάθε επεισόδιο είναι διαφορετικό και η αντίδραση αποφασίζεται εκείνη τη στιγμή.
 
«Δεν υπάρχει κάτι γραμμένο για το πως να λειτουργήσεις. Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, ωστόσο μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν. Υπάρχουν κάποια δεδομένα τι κάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διεξαγωγή του αγώνα. Αν όμως προκύψει κάτι απρόοπτο, ανάλογα με το περιστατικό δρούμε ανάλογα».
 
Ήταν επίσης έντονος ως προς το ότι η ασφάλεια δεν είναι κάτι δεδομένο. Ως εκ τούτου, πρέπει να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους σε πραγματικό χρόνο κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιληφθούν όλοι.
 
«Δεν δρας με δεδομένα. Δρας με απρόοπτα που μπορεί να σου συμβούν και σίγουρα κατά τον σχεδιασμό ή την αντίδραση σου μπορεί να γίνουν λάθη. Δεν είμαστε αλάνθαστοι. Είναι εύκολο να κάθεσαι πίσω από μια καρέκλα και να λες έπρεπε να κάνει έτσι ή αλλιώς».
 
«Να έρχονται οι οργανωμένοι αλλά…»
 
Ο κ. Ηροδότου, όντας υπεύθυνος για την ασφάλεια του κόσμου στα γήπεδα, είναι ξεκάθαρα υπέρ της κάρτας φιλάθλου και απηύθυνε κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να κάνει κάρτα, ακόμα και στους οργανωμένους οπαδούς.
 
«Η κάρτα βοήθησε στον περιορισμό του φαινομένου του χουλιγκανισμού. Τώρα αν φωνάζουν κάποιοι ότι περιορίστηκε και ο κόσμος στα γήπεδα ή δεν πάνε οι οργανωμένοι, εμείς έχουμε και στοιχεία να τα αντιπαραθέσουμε που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο».
 
Κληθείς να εξηγήσει τα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία επικαλείται, αναφέρθηκε στον αγώνα του ΑΠΟΕΛ με τον Άγιαξ στο ΓΣΠ και στο φιλικό που είχαν δώσει οι γαλαζοκίτρινοι λίγες μέρες προηγουμένως με τη Δόξα.
 
«Για παράδειγμα στο φιλικό του ΑΠΟΕΛ με τη Δόξα που δεν είχε κάρτα πήγαν έξι χιλιάδες και οι 1500 ήταν στην κερκίδα των οργανωμένων. Δείτε τη συμπεριφορά τους σε εκείνο το παιχνίδι και συγκρίνεται την με τη συμπεριφορά 15 χιλιάδων στο παιχνίδι με τον Άγιαξ. Εγώ προτιμώ το δεύτερο. Αν κάποιοι προτιμούν το πρώτο, λυπούμαι αλλά ζουν σε άλλη χώρα και σε άλλο πλανήτη. Να έρχονται, αλλά να μην συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συνήθισαν».
 
Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Ελλάδα τα δυσκολότερα ταξίδια
 
Ο κ. Ηροδότου ξεχωρίζει συνολικά τρία παιχνίδια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, στα οποία βρέθηκε και κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις.
 
«Ήταν τα παιχνίδα με την Νέφτσι, που αγωνίστηκε το ΑΠΟΕΛ στο Μπακού λόγω των πολιτικών πεποιθήσεων που υπήρχαν. Σίγουρα με την Τραπεζούντα, όταν αγωνίστηκε η Ανόρθωση. Παρότι παρείχαν υψηλό δείκτη ασφάλειας οι χώρες αυτές. Πολύ δύσκολο ήταν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, όταν αγωνίστηκε η Ανόρθωση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προ των πυλών η 7η αγωνιστική Cyprus League by Stoiximan
Φαμπιάνο: «Είμαι ευγνώμων για όλα αυτά τα χρόνια και τις στιγμές με την φανέλα της Ομόνοιας»
Υπενθύμιση της Ανόρθωσης για την αυριανή Γενική Συνέλευση
Σήκωσε το γάντι για την απαγόρευση μετακίνησης η ΑΕΚ-«Αποφύγαμε να ανεβάσουμε τους τόνους»
Στις 21 Οκτωβρίου η τελετή εγκαθίδρυσης της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας
Δαυίδ Γερασίμου: Ο 15χρονος που κλέβει τις εντυπώσεις στον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης (vid)
Η επίσημη ανακοίνωση της ΚΟΠ για την απαγόρευση μετακίνησης στο ΑΕΚ-Ανόρθωση
Μάστερ των ντεμπούτων ο Μανόλο Χιμένεθ
«Πιστεύω σε αυτή την ομάδα, πρέπει και οι φίλαθλοι να πιστέψουν σε εμάς»
Πρόστιμο από τον Αριστοτέλη Βρυωνίδη στον ισχυρό άντρα του ΑΠΟΕΛ