Η κραυγή για ισότητα, η αντίδραση της ΚΟΠ και οι καταγγελίες για εκφοβισμό

Τη συζήτηση για τις τεράστιες έμφυλες ανισότητες στον κυπριακό αθλητισμό, άνοιξε η αντίδραση της ΚΟΠ, στην πρωτοβουλία των ποδοσφαιριστριών της Εθνικής Κύπρου να προωθήσουν την καμπάνια «Equal Game», την οποία η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έτρεξε τον Οκτώβριο.
 
Οι ποδοσφαιρίστριες αισθάνθηκαν την ανάγκη να αναδείξουν την ισότητα στο ποδόσφαιρο, μια κίνηση που προκάλεσε την έκρηξη της ΚΟΠ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση, γνωστοποιώντας ότι αρχίζει πειθαρχική έρευνα σε βάρος της Εθνικής Γυναικών με πρόφαση πιθανό πρόστιμο.
 
Πού στηρίζει την έρευνα η ΚΟΠ
 
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου,  είχε επικοινωνήσει τρείς μέρες πριν τον αγώνα με την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Φινλανδίας και μεταξύ των δύο Ομοσπονδιών, συμφωνήθηκε όπως, πριν τον αγώνα, να γίνει κοινή φωτογράφιση, για προώθηση της καμπάνιας της UEFA «Together we play strong», που αφορά την προώθηση του γυναικείου ποδοσφαίρου.
 
Για την συγκεκριμένη κίνηση ενημερώθηκε η UEFA για την καμπάνια και παραχώρησε σχετική έγκριση.
 
Όπως υποστηρίζει η ΚΟΠ, «πριν από τον αγώνα της Πέμπτης, έγινε η κοινή φωτογράφιση με σήμα που μετέφερε η ΚΟΠ και στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα της καμπάνιας, αλλά προς έκπληξη μας, αρκετές ποδοσφαιρίστριες της Εθνικής Κύπρου, πρόσθεσαν από μόνες τους επιπλέον σύνθημα καμπάνιας που αφορούσε το Equal Game, καμπάνια που προωθήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία το μήνα Οκτώβριο και η οποία έχει ολοκληρωθεί. Σημειώνουμε ότι η ΚΟΠ συμμετείχε στην συγκεκριμένη καμπάνια σε όλους τους αγώνες για το μήνα Οκτώβριο».
 
Στην ανακοίνωση η ΚΟΠ ισχυρίζεται ότι «οι ενέργειες των ποδοσφαιριστριών της Εθνικής Κύπρου, αφήνουν εκτεθειμένη την ΚΟΠ προς την Ομοσπονδία της Φινλανδίας, οι ποδοσφαιρίστριες της οποίας δεν συμμετείχαν στο επιπλέον σύνθημα της καμπάνιας, αλλά και προς την UEFA, με κίνδυνο μάλιστα να μας επιβληθεί πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία».
 
Καταλήγοντας στην ανακοίνωση, η ΚΟΠ υποστηρίζει πως «θεωρούμαι απαράδεκτο και αθέμιτο, ο Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών να αναμειγνύεται με συνωμοτικές μεθόδους σε δραστηριότητες και ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την ΚΟΠ και τις Εθνικές μας Ομάδες».
 
Ως εκ τούτου, μετά τη διερεύνηση των γεγονότων, η ΚΟΠ θα αποδώσει τις όποιες πειθαρχικές ευθύνες εκεί και όπου προκύπτουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνα ΚΟΠ κατά της Εθνικής Γυναικών-«Απαράδεκτο και αθέμιτο»
 
Τρομακτική ανισότητα
 
Τα όσα απάντησε ο ΠΑΣΠ στην ΚΟΠ εξηγούν με πάσα ευκρίνεια την ανάγκη που αισθάνθηκαν οι Κύπριες ποδοσφαιρίστριες να προωθήσουν την ισότητα στο ποδόσφαιρο. Από το τεράστιο χάσμα αμοιβών, μέχρι τον εξαναγκασμό των ποδοσφαιριστριών να αγωνίζονται με αντρικά ρούχα, διαφάνηκε η ανισότητα με την οποία προσεγγίζεται το ποδόσφαιρο στην Κύπρο.
Στην ανακοίνωση του ο ΠΑΣΠ σημειώνει ότι «ουδέποτε αναμίχθηκε σε συνωμοτικές μεθόδους και δραστηριότητες, αλλά αντιθέτως ήταν πάντοτε ξεκάθαρος με τις τοποθετήσεις του και τις θέσεις του ιδιαίτερα για τα ίσα δικαιώματα και τις σωστές εργασιακές συνθήκες».
 
Όπως εξηγεί, «η ΚΟΠ ήταν ενήμερη για το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι ποδοσφαιρίστριες, αλλά αγνόησε τόσο τον ΠΑ.Σ.Π., όσο και τις ίδιες για συνάντηση και συζήτηση, για επίλυση του προβλήματος της φυλετικής διάκρισης».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου για την Εθνική Γυναικών-Καταγγελίες για απειλές και εκφοβισμό

«Αναγκάστηκαν να αγωνιστούν με ανδρικό ρουχισμό»
 
Όπως κατήγγειλε ο Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών, «οι ποδοσφαιρίστριες μετέβησαν στην Φινλανδία για το δεύτερο επίσημο παιχνίδι τους, με μόλις 15% από το συνολικό ποσό ημερήσιου επιδόματος που θα λάμβαναν εάν δεν ήταν γυναίκες αλλά άνδρες»!
 
Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον ΠΑΣΠ, «για δεύτερο αγώνα αναγκάστηκαν να αγωνιστούν με ρουχισμό από υλικό ανδρικής ομάδας και με απαγόρευση ανταλλαγής της φανέλας με κάποιο αντίπαλο! Κάτι που δεν ισχύει όταν οι άνδρες παίζουν ποδόσφαιρο με την Εθνική».
 
«Εάν αυτό αποτελεί #EqualGame τότε θα πρέπει να απολογηθούμε», τονίζει ο ΠΑΣΠ και συνεχίζει λέγοντας πως, «οι μέθοδοι εκφοβισμού προς τις ποδοσφαιρίστριες από μέλη της ΚΟΠ είναι απαράδεκτες». «Τονίζουμε ότι κανένα μέτρο εκφοβισμού δεν θα γίνει αποδεκτό από τον ΠΑ.Σ.Π. και από την FIFPro», προειδοποίησε.
 
Ο ΠΑΣΠ υπέδειξε ότι οι αντίπαλοι της Φινλανδικής ομοσπονδίας, έχουν πλήρως διασφαλίσει ίσα δικαιώματα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες και δεν παραβιάζουν κανένα κανονισμό.
 
«Είμαστε περήφανοι για τις ποδοσφαιρίστριες μας, η κάθε διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων αποτελεί ιερό τους δικαίωμα και ζητάμε να σταματήσουν οι απειλές», σημείωσε ο Σύνδεσμος.
 
Καταλήγοντας στην ανακοίνωση, ο ΠΑ.Σ.Π. εξέφρασε ότι «είναι έτοιμος και πρόθυμος να λύσει το θέμα μέσα από διάλογο και όχι με απειλές. Όσον αφορά τον φόβο για πρόστιμο από την UEFA, είμαστε σίγουροι ότι θα κατανοήσουν που είναι το πρόβλημα».
 
Αντιδράσεις ποδοσφαιριστών
Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε και στις τάξεις των ανδρών διεθνών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι ανήρτησαν φωτογραφίες με το σήμα του «Equal Game», δείχνοντας έμπρακτα την υποστήριξή τους στις ποδοσφαιρίστριες της Εθνικής μας ομάδας.
 
Ανάμεσα σε αυτούς, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Μερκής, ο Πιέρος Σωτηρίου, ο Ρενάτο Μαρκάσα, ο Φάνος Κατελάρης, ο Κωνσταντίνος Λαΐφης, ο Νικόλας Ιωάννου και πολλοί άλλοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η απάντηση του ΠΑΣΠ στην ΚΟΠ με οκτώ ποδοσφαιριστές (pics)

«Ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο»
 
Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η αντίδραση του εκτελεστικού Προέδρου του ΠΑΣΠ Σπύρου Νεοφυτίδη.
 
Σε ανάρτηση του έγραψε αναφέρει πως «τελικά ο φίλαθλος κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο. Σας ευχαριστούμε για την στήριξη προς την Εθνική Γυναικών».
 
Κάτω από την ανάρτηση, ο κ. Νεοφυτίδης παρέθεσε σχόλια πολιτών, οι οποίοι τάσσονταν υπέρ των ποδοσφαιριστριών και κατά της ΚΟΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά ο Νεοφυτίδης-Πως απαντά στην έρευνα της ΚΟΠ

Δειτε Επισης

Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τον τελικό κυπέλλου
ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου Νέων Κ-19
Κυπελλούχος ο Σπάρτακος στον τελικό μικρών κατηγοριών
H ανακοίνωση της Ανόρθωσης για τη Γενική Συνέλευση-Ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τις 10 Μαΐου
ΒΙΝΤΕΟ: Εννέα γκολ στο στάδιο Άλφαμεγα και τρίποντο για την ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Μια ντουζίνα γκολ στο Καρμιώτισσα-Οθέλλος
Το ΔΣ της Apollon Ladies ζητά παραίτηση του εκπροσώπου του σωματείου στην ΚΟΠ
Η θέση της Πάφου για το αίτημα στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού-«Κάθε ομάδα θα το έκανε»
Σπιλέφσκι: Στην Κύπρο μόλις ανοίξω το στόμα μου, μπαμ κόκκινη