Οι προτάσεις του ΑΚΕΛ, η εξυγίανση του ποδοσφαίρου και ο έλεγχος της ΚΟΠ

Οκτώ δράσεις και εισηγήσεις κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, για εξυγίανση του κυπριακού ποδοσφαίρου, κάνοντας λόγο για έντονη απαξίωση και αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του.
 
Όπως είχε προαναγγείλει ότι θα πράξει τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Κυπριανού παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που το κόμμα του θα αναλάβει, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που εισηγείται ότι πρέπει να γίνουν σε νομοθετικό και θεσμικό επίπεδο:
 
  1. Εκπόνηση ενιαίας νομοθεσίας για ολόκληρο το φάσμα του αθλητισμού στην Κύπρο, που θα καλύπτει όλους τους αθλητικούς φορείς. Αυτή θα πρέπει να διέπει και τις Εταιρείες Ποδοσφαίρου, το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, καθώς και τους Παράγοντες και Διαιτητές.  
  2. Κατάθεση από την κοινοβουλευτική μας ομάδα πρότασης για τροποποίηση της νομοθεσίας του ΚΟΑ που να επιτρέπει οικονομικό/διαχειριστικό έλεγχο και της ΚΟΠ, με τον ίδιο τρόπο που δύναται να ελέγχει τις υπόλοιπες ομοσπονδίες. Ο σεβασμός στο διοικητικό αυτοδιοίκητο είναι δεδομένος, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.  
  3. Κατάθεση πρότασης νόμου για το ασυμβίβαστο των παραγόντων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ΚΟΠ και έχουν οικονομικά συμφέροντα που έχουν σχέση με το Κυπριακό ποδόσφαιρό.  
  4. Κατάθεση πρότασης για καθορισμό ορίου θητειών των Διοικητικών Παραγόντων της ΚΟΠ.  
  5. Χρηματοδότηση, από κονδύλια που δικαιούνται οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, της διεξαγωγής επιστημονικής έρευνας για την καταγραφή των παθογενειών στις δομές του κυπριακού ποδοσφαίρου. Κατάθεση εισηγήσεων προς αντιμετώπιση τους, στη βάση καλών πρακτικών άλλων ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων, αλλά και ευρύτερα αποδεχτών αρχών που πρέπει να διέπουν το λαοφιλές αυτό άθλημα.  
  6. Αξιοποίηση της ΑΔΕΑ από τον ΚΟΑ ως πρωτοβάθμιο αθλητικό δικαστήριο για αντιμετώπιση αντιαθλητικής συμπεριφοράς ποδοσφαιρικών παραγόντων. 
  7. Έναρξη δημόσιου διαλόγου, με πρωτοβουλία της πολιτείας, που να εμπλέκει άμεσα τα ίδια τα σωματεία, για την ανάγκη αλλαγών στην ΚΟΠ με στόχο το ξήλωμα των κατεστημένων και την υιοθέτηση καλών πρακτικών που να ενισχύουν την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις ποδοσφαιρικές δομές. Τέτοιες αλλαγές αφορούν ριζικές αλλαγές στο χώρο της διαιτησίας και των παρατηρητών, την αποκέντρωση εξουσιών από την Εκτελεστική Επιτροπή, την καθιέρωση Κώδικα Δεοντολογίας για τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, καθώς και άλλες αλλαγές στις δομές των σωμάτων της ΚΟΠ.  
  8. Συντονισμένη δράση όλων των αρχών που εμπλέκονται (Αστυνομία, ΚΟΑ, ΚΟΠ, Νομική Υπηρεσία) για καταπολέμηση των στημένων αγώνων που είναι συνυφασμένοι με το στοίχημα. Εγκαθίδρυση μηχανισμών για αντιμετώπιση της ατιμωρησίας όσων ενέχονται στο παρασκήνιο της διαφθοράς των στημένων αγώνων και της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων.

 
Προανήγγειλε, επίσης, τη διοργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης από το ΑΚΕΛ, με αντικείμενο τη διαφθορά στον χώρο του ποδοσφαίρου.
 
Απορρίπτει κομματικές παρεμβάσεις
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για ανάγκη σοβαρών δομικών αλλαγών στον χώρο της ΚΟΠ αλλά και ολόκληρου του οικοδομήματος του κυπριακού ποδοσφαίρου. Το κόμμα του, είπε, επιθυμεί να διεξάγονται τα πρωταθλήματα σε πλαίσια αθλητικού πνεύματος και τίμιου παιγνιδιού, με ισότιμη μεταχείριση των σωματείων και έγκαιρη, αμερόληπτη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης από τα αρμόδια όργανα της ομοσπονδίας.
 
«Θεωρούμε όχι απλώς δικαίωμα, αλλά καθήκον των πολιτικών δυνάμεων να διαμορφώνουν πολιτικές θέσεις και προτάσεις που να συμβάλουν στην παραπέρα ανάπτυξη της αθλητικής ζωής. Αντιθέτως, απορρίπτουμε κατηγορηματικά φαινόμενα κομματικών παρεμβάσεων και προσπάθεια χειραγώγησης αθλητικών φορέων και ομοσπονδιών που αποτελεί, δυστυχώς, διαχρονικό φαινόμενο στο χώρο του αθλητισμού μας», ανέφερε.  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως οι προτάσεις αυτές γίνονται για διόρθωση των κακώς εχόντων και πως το κόμμα του δεν ισοπεδώνει ούτε και μηδενίζει τα πάντα, αλλά θεωρεί πως οι εισηγήσεις του είναι προς την ορθή κατεύθυνση για εξυγίανση του χώρου. Ανέφερε πως οι πάντες παραδεχόμαστε ότι υπάρχουν κατεστημένα στο ποδόσφαιρο και πως τα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά και το ΑΚΕΛ επιχειρεί να διορθώσει πράγματα.
 
Έλεγχος στην ΚΟΠ, «τίποτα προσωπικό» με Κούμα
«Το κυπριακό ποδόσφαιρό βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Απαραίτητο συστατικό για προχωρήσουμε μπροστά και να εξυγιάνουμε το άθλημα είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας. Οι αποφάσεις που θα παρθούν θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του ποδοσφαίρου μας. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Ιδιαίτερα η πολιτεία και ο ΚΟΑ», τόνισε ο κ. Κυπριανού.
 
Στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του σωστού ελέγχου της ΚΟΠ. «Όπως ο κάθε ένας από εμάς ελέγχεται, για να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχουν καταχρήσεις, θα πρέπει να εκλέγεται και αυτή η ομοσπονδία. Κανένας δεν είναι υπεράνω ελέγχου», τόνισε. Το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, σέβεται το αυτοδιοίκητο, αλλά πρέπει να βρεθούν ρυθμίσεις.
 
Έκανε λόγο για ανάγκη διαμόρφωσης νέας αθλητικής νομοθεσίας, όπως αυτήν που έχουν άλλες χώρες, τα σωματεία των οποίων συμμετέχουν στην UEFA. Θέση του ΑΚΕΛ είναι πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην Κύπρο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόβλημα με αντίστοιχες ρυθμίσεις σε άλλες χώρες.
 
Ερωτηθείς αναφορικά με τον Πρόεδρο της ομοσπονδίας, Γιώργο Κούμα, είπε ότι «δεν έχουμε τίποτα προσωπικό με κανέναν. Και επειδή αναφέρεστε στον κ. Κούμα, δεν έχουμε τίποτα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να διορθωθούν κάποια ζητήματα για να λειτουργεί σωστά η ομοσπονδία. Όποιο όργανο λειτουργεί, αν δεν έχει σωστό θεσμικό πλαίσιο και αποτελεσματικό έλεγχο, δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά». Η θέση του ΑΚΕΛ, είπε, είναι ότι η παραμονή σε ορισμένες θέσεις δημιουργεί πρόβλημα και τέτοιου είδους αλλαγές πρέπει να υπάρξουν και στην περίπτωση της ΚΟΠ.

Για το θέμα της άρσης του απορρήτου επικοινωνιών και την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η αναπομπή θα εξεταστεί, αλλά διαφωνεί με την θέση πως με τα υφιστάμενα εργαλεία δεν μπορεί η δικαιοσύνη να παρέμβει. Ανέφερε πως υπάρχει η νομοθεσία που αφορά τις καταγραμμένες συνομιλίες και ότι αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, αν υπήρχε η πολιτική βούληση, στην περίπτωση των 86 ύποπτων φακέλων που υπέδειξε η UEFA. Ανέφερε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για αυτές τις περιπτώσεις, αλλά χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να στοιχειοθετηθούν.

 
Ερωτηθείς, τέλος, αν θεωρεί ότι ο ΑΠΟΕΛ έχει ανάμειξη στα στημένα, δεδομένης της αντιπαράθεσης των προηγούμενων ημερών, ο κ. Κυπριανού είπε «δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο για το ΑΠΟΕΛ και ούτε θέλω να υπεισέλθω σε τέτοιο ζήτημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΑΠΟΕΛ και Ένωση διεκδικούν το τρόπαιο του κυπέλλου Νέων Κ-19
Κυπελλούχος ο Σπάρτακος στον τελικό μικρών κατηγοριών
H ανακοίνωση της Ανόρθωσης για τη Γενική Συνέλευση-Ορίστηκε Διοικούσα Επιτροπή μέχρι τις 10 Μαΐου
ΒΙΝΤΕΟ: Εννέα γκολ στο στάδιο Άλφαμεγα και τρίποντο για την ΑΕΛ
ΒΙΝΤΕΟ: Μια ντουζίνα γκολ στο Καρμιώτισσα-Οθέλλος
Το ΔΣ της Apollon Ladies ζητά παραίτηση του εκπροσώπου του σωματείου στην ΚΟΠ
Η θέση της Πάφου για το αίτημα στην ΚΟΠ για αλλαγή έδρας του τελικού-«Κάθε ομάδα θα το έκανε»
Σπιλέφσκι: Στην Κύπρο μόλις ανοίξω το στόμα μου, μπαμ κόκκινη
Η επίσημη θέση της Ομόνοιας για το ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ-«Ευχόμαστε ο κόσμος μας να νιώσει ξανά τη χαρά»
Η ανάλυση της ΚΟΠ για τα πέναλτι που κέρδισαν ΑΠΟΕΛ, Απόλλων και Πάφος