Η ευνοϊκή προϊστορία και τα κοινά σημεία Εθνικού και Ανόρθωσης

Αν θα αντέξει την… σκηνή της παραμονής στην κορυφή η Ανόρθωση, θα φανεί λίγο μετά τις 18.00, την ερχόμενη Κυριακή (23/02). Το παιχνίδι με τον Εθνικό στο Δασάκι είναι δύσκολο και απαιτητικό και χρειάζεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, για να επιτευχθεί το ζητούμενο.

Η προϊστορία κόντρα στην ομάδα της Άχνας για την ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια είναι πολύ ευνοϊκή, τα προηγούμενα χρόνια. Διατηρεί το αήττητο στο Δασάκι από τον Αύγουστο του 2003, μέχρι και σήμερα. Ο απολογισμός της είναι 11 νίκες και τρεις ισοπαλίες σε 14 αγώνες πρωταθλήματος.

Για την ιστορία, η τελευταία νίκη του Εθνικού κόντρα στην Ανόρθωση ήρθε στις 26 Οκτωβρίου 2002 με σκορ 2-0. Έκτοτε, η ομάδα της Αμμοχώστου έχει το «πάνω χέρι» στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων.

Κοινά σημεία μεταξύ Εθνικού και Ανόρθωσης είναι και ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν και στις δύο ομάδες. Ο πλέον γνωστός είναι ο Γιώτης Εγκωμίτης. Ο πρώην τεχνικός της αχνιώτικης ομάδας ξεκίνησε την καριέρα του από τον Εθνικό, για να μετακινηθεί στην Ανόρθωση το 1997.

Στην ομάδα της Αμμοχώστου, παρέμεινε για τρεις σεζόν, κατακτώντας τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Κύπρου. Έπειτα μετακόμισε στον ΠΑΟΚ μαζί με τον Γιάννη Οκκά. Το 2006 επέστρεψε στη βάση του, κλείνοντας την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα της Άχνας.

Ένα άλλο όνομα, άξιο αναφοράς, είναι και αυτό του Αντώνη Σκάγια. Ο παλαίμαχος Κύπριος επιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του από τον Εθνικό και πήρε μεταγραφή στην Ανόρθωση τη σεζόν 1986/87. Στην ομάδα της Αμμοχώστου, δεν κατάφερε να καθιερωθεί και αποχώρησε ξανά για τον Εθνικό, όπου και τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 37 ετών.

Ξεχωριστή κατάσταση είναι και αυτή του Σπύρου Καστάνα. Ο δυναμικός Κύπριος αμυντικός ακολούθησε παρόμοια διαδρομή με αυτή του Αντώνη Σκάγια. Άρχισε και αυτός την καριέρα του από την ομάδα της Άχνας, έπαιξε μετά στην Ανόρθωση για επτά χρόνια (1989-1996) και μετά την αποχώρηση του, επέστρεψε και πάλι στον Εθνικό, όπου και τελείωσε την καριέρα του.
 
Από τα τωρινά ρόστερ των δύο ομάδων, το όνομα του Βενσάν Λαμπάν είναι το όνομα που ξυπνά αναμνήσεις στους Ανορθωσιάτες. Με την ομάδα της Αμμοχώστου, ο Κυπροποιημένος μέσος τα έζησε όλα και αποτελεί σημείο αναφοράς των επιτυχιών της προηγούμενης δεκαετίας, σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια