Δεν ξεχνά τον Αντώνη Παπαδόπουλο η Ανόρθωση-«Φλογερός και επίλεκτος αγωνιστής»

Τριάντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από το θάνατο του αείμνηστου Αντώνη Παπαδόπουλου, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή στα 52 του χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το δέλεαρ της Ομόνοιας για Ντούρις και το ποσοστό του Ματ που δύσκολα ματσάρεται

Η αγαπημένη του ομάδα, η Ανόρθωση, η οποία χάρισε το όνομα του στην προσωρινή της έδρα στη Λάρνακα, δεν ξέχασε ούτε και φέτος το άξιο τέκνο της.
 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανόρθωση αναφέρει ότι ο Αντώνης Παπαδόπουλος ήταν κορυφαίος αθλητής, ποδοσφαιριστής και γυμναστής. Φλογερός και επίλεκτος αγωνιστής, ο ακραφνής πατριώτης. Ο ολοκληρωμένος και μειλίχιος άνθρωπος. Ο πάντα σεμνός και ταπεινός.
 
«Ο Αντώνης Παπαδόπουλος ήταν ανεπίληπτος, αγνός, άδολος, ανεξίκακος. Μια αστράπτουσα, πολυσύνθετη και γεραρή φυσιογνωμία της
Κύπρου, αγλάισμα της Αμμοχώστου και της Ανόρθωσης. Από τις μεγαλύτερες, αν όχι η σπουδαιότερη μορφή της σύγχρονης ιστορίας του κυπριακού αθλητισμού.
 
Αδύναμη η γραφίδα να αποδώσει το μεγαλείο του ανδρός. Να καταδείξει το μεγαλείο της ψυχής του, την ακτινοβολία της ανθρωπιάς του και το εύρος της αρετής του. Να ιχνογραφήσει μια περίλαμπρη προσωπικότητα με πολυσχιδή δράση, που άφησε έντονα και ανεξίτηλα τα αποτυπώματα της σε πολλές πτυχές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Ήταν ένας ωραίος, πεφωτισμένος και εύτολμος Έλληνας, του οποίου η προσφορά στον τόπο και ιδιαίτερα στην Αμμόχωστο είναι μέγιστη και ανυπολόγιστη».
 

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 26/5/1929. Ο πατέρας του ήταν ο παπα-Κωνσταντίνος Καούλας και η μητέρα του η περσβυτέρα Άννα. Το οικογενειακό του περιβάλλον ήταν ένα θερμοκήπιο ευγενών αισθημάτων και ιδανικών. Από τα παιδικά του χρόνια, τα οποία έζησε στον Άγιο Μέμνονα, ξεχώριζε για το ήθος μα και για την έφεση του στον αθλητισμό.

Επισημαίνει επίσης ότι «το 1981 έκανε το τελευταίο μεγάλο άλμα του για τον παράδεισο. Πλήγμα βαρύ ήταν ο αδόκητος και πρόωρος θάνατος, του λεβέντη και ωραίου αυτού Έλληνα με την ανεκτίμητη και άδολη προσφορά στον τόπο και τον αθλητισμό. Υπήρξε από τις πιο προικισμένες και ευλογημένες φυσιογνωμίες, που σπάνια εμφανίζονται σε ένα τόπο».

Χαρακτηρίστηκε ως φωτεινός φάρος και ιδανικό πρότυπο ανθρώπου. Ηθικά ευθυτενής με πλούσια καρδιά φωτισμένη, εγκαλλώπισμα του κυπριακού αθλητισμού. Η Κύπρος δικαίως σεμνύνεται για το άξιο τούτο τέκνο της, αναφέρει η Ανόρθωση.
Με το άκουσμα του θλιβερού μαντάτου έγραψε, μεταξύ άλλων, στην οικογένεια του Αντώνη Παπαδόπουλου ο αγαπημένος του Διευθυντής της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής Αθηνών Κλεάνθης Παλαιολόγος:
 
«Ο Αντώνης Παπαδόπουλος ήταν μια καθαρή προσπάθεια του δημιουργικού πνεύματος. Απόδειξη τα έργα του, τα δημιουργήματα του, οι παλληκαριές του. Καλός με την πληρότητα που δίνει στη λέξη η αρχαία της έννοια. Μέσα από το σύντομο πέρασμα της ζωής πέτυχε να δημιουργήσει τόσα πολλά, ώστε τώρα, που τόσο ξαφνικά ήλθεν ανελέητος ο θάνατος, να φανεί πως ήρθε να στεφανώσει μιαν άξια ζωή. Ο ξαφνικός χαμός σου μπορεί να θεωρηθεί η πνευματική κατάκτηση του θανάτου».
 
Η περιληπτική σκιαγράφηση του ανθρώπου, Αντώνης Παπαδόπουλου, του αγωνιστή, του αθλητή, του γυμναστή, του παράγοντα, με όση γλαφυρότητα κι αν επιχειρηθεί να περιγραφεί επ’ ουδενί αποτυπώνει το έργο, το μεγαλείο και τη προσφορά του. Έστω ήκιστα. Την Πάναγνη και φωτεινή μορφή του ας την διαφυλάξουμε και ας τη μεταδώσουμε στις νέες γενεές σαν παρακαταθήκη. Για να αξιωθεί η Κύπρος να δει κι άλλες τέτοιες μορφές.
 
Η μνήμη του μας συνοδεύει και το παράδειγμα του μας εμπνέει. Από το 1986 το όνομα του κοσμεί το προσωρινό ιδιόκτητο στάδιο της Ανόρθωσης στη προσφυγιά. «Στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος».
Ως ελάχιστη ένδειξη τιμής, αναγνώρισης και μνήμης. Το 1998 (28/1/1998) τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, η οποία τοποθετήθηκε έξω από το στάδιο.
 
Φιλικό με ΑΠΟΕΛ
Στα αγωνιστικά, η Ανόρθωση αγωνίζεται απόψε κόντρα στον ΑΠΟΕΛ στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», σε άλλο ένα πολύ δύσκολο φιλικό προετοιμασίας. Οι κυανόλευκοι, στοχέυουν στη νίκη και την καλή εμφάνιση, αφού πλέον έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του.
 
Οι 500 φίλοι της ομάδας που θα βρεθούν το απόγευμα στη Λάρνακα, για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι, αλλά και όσοι θα το δουν από την τηλεόραση, αναμένουν το ανεπίσημο ντεμπούτο των Τσαρλς Ελουντού και Τζόσεφ Χούσμπαουερ.
 
Απ’ εκεί και πέρα, ο Τιμούρ Κετσπάγια περιμένει από τους ποδοσφαιριστές του να βγάλουν στο γήπεδο όσα διδάσκονται στις προπονήσεις.
 
Στα μεταγραφικά, μετά τη φυγή του Ντούρις, η ομάδα της Αμμοχώστου είναι στο ψάξιμο για επιθετικό, με τον Γεωργιανό τεχνικό να περνά από κόσκινο διάφορες περιπτώσεις, ώστε να καταλήξει στον εκλεκτό του.  
 

Δειτε Επισης

Άρχισε την προετοιμασία της για τους αγώνες με Λετονία και Σερβία η Εθνική
Νίκησε την Ανόρθωση και πιέζει τον ΑΠΟΕΛ η ΑΕΚ
Επικράτησε της Νέας Σαλαμίνας και έφυγε νικητής από το Δασάκι ο Εθνικός
Η Ανόρθωση υποδέχεται την ΑΕΚ στο «Παπαδόπουλος»
ΒΙΝΤΕΟ: Δέχθηκε παφίτικο χαστούκι ο Άρης και πέταξε την τεράστια ευκαιρία για κορυφή
Έντονος ο Σα Πίντο-«Ρώτησα τον διαιτητή για ένα σπρώξιμο του Τομανέ και μου είπε ότι δεν τον κάλεσε το VAR»
Η πρώτη αντίδραση του Αναστασίου μετά τη νίκη επί του ΑΠΟΕΛ
Βασίλισσα στο αιώνιο η Ομόνοια μείωσε στο -5 από την κορυφή και έβαλε σε μπελάδες τον ΑΠΟΕΛ
Με αυτούς παρατάσσονται Πάφος και Άρης στο Στέλιος Κυριακίδης
BINTEO: Το πέναλτι που κέρδισε η Ομόνοια μέσω VAR και το γκολ του Στεπίνσκι που σίγησε το ΓΣΠ