Tους υποδέχθηκαν μετά βαΐων και κλάδων αλλά... έφυγαν αθόρυβα

Η άφιξη του Νιγηριανού Ταγιέ Ταϊβό στην Κύπρο, για λογαριασμό της Δόξας Κατωκοπιάς, προκάλεσε ντόρο, που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας. Το βιογραφικό του, κάτι παραπάνω από πλούσιο, αφού ο Νιγηριανός αριστερός μπακ αγωνίστηκε μεταξύ άλλων σε Μαρσέιγ, Μίλαν και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς.
 
Τη μεταγραφή του στην ομάδα της Κατωκοπιάς, αναμετάδωσαν μεγάλες ελλαδικές αθλητικές εφημερίδες. Τελικά, ο Ταϊβό, ήρθε, προπονήθηκε για περίπου ένα μήνα με την προσφυγική ομάδα και αποδεσμεύτηκε, χωρίς να το πάρει κανείς είδηση.
 
Ο Νιγηριανός, δεν έπεισε τον Κώστα Σακκά και τους συνεργάτες του κι αφού βρέθηκε η χρυσή τομή, έλυσε το συμβόλαιό του με την Δόξα.
 
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά, που ποδοσφαιριστές έρχονται στην Κύπρο, προκαλώντας ντόρο κατά την άφιξη τους στο νησί μας και
αποχωρούν χωρίς να προσφέρουν τίποτα.
 
Η OMADA του REPORTER, μάζεψε τους έντεκα ποδοσφαιριστές που υπέγραψαν έφθασαν μετά Βαΐων και κλάδων στην Κύπρο, αλλά έφυγαν… αθόρυβα.
 
Μάριο Ζαρντέλ
Το 2007, ο Τιμούρ Κετσπάγια, έφερε στην Κύπρο τον Μάριο Ζαρντέλ. Ένα ποδοσφαιριστή που έπαιξε στη Σελεσάο και έκτισε το όνομα του σε Βάσκο Ντα Γκάμα, Γκρέμιο, Πόρτο, Γαλατασαράι και Σπόρτινγκ.
 
Οι οπαδοί της Ανόρθωσης, στο άκουσμα της μεταγραφής του Βραζιλιάνου σουπερστάρ, κατέβηκαν στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθούν, όμως στη θέα του Ζαρντέλ, δεν πίστευαν στα μάτια τους.
 
Τα περιττά του κιλά, ήταν το μόνιμο θέμα συζήτησης στους έξι μήνες που παρέμεινε στην Κύπρο και κανείς δεν θυμάται, ότι αγωνίστηκε επτά φορές με την ομάδα της Αμμοχώστου και σκόραρε δύο γκολ.
 
Ο Ζαρντέλ, αποχώρησε από την Ανόρθωση, μετά την κατάκτηση του κυπέλλου, με 3-2 απέναντι στην Ομόνοια.
Ζε Ελίας
Άλλος ένας διεθνής Βραζιλιάνος, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο και έτυχε λαμπρής υποδοχής, ήταν ο Ζε Ελίας, ο οποίος φόρεσε το τριφύλλι,
την ίδια σεζόν.  
 
Πολλοί πίστευαν, ότι για τον Βραζιλιάνο αμυντικό μέσο, που είχε παραστάσεις από την Μπάγερ Λεβερκούζεν, την Ίντερ και τον Ολυμπιακό Πειραιώς, το κυπριακό πρωτάθλημα θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του.
 
Τα πράγματα, δεν εξελίχθηκαν όμως έτσι. Φόρεσε μόλις 12 φορές το τριφύλλι, σκόραρε ένα γκολ και πολλοί σήμερα, ίσως να μην θυμούνται καν πως πέρασε από την Ομόνοια.
 
Αν στην υποδοχή του «έπεσε» το αεροδρόμιο, στην αποχώρησή του, δεν ήταν κανείς εκεί για να τον αποχαιρετήσει.
Λουΐς Λουρέιρο
Αμυντικό μέσο από το πάνω ράφι, έφερε η Ανόρθωση στην Κύπρο το 2007. Ο Πορτογάλος Λουΐς Λουρέιρο, έφθασε στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», έχοντας καταγράψει συμμετοχές σε Μπράγκα, Δυναμό Μόσχας και Μποαβίστα.
 
Ο Λουρέιρο, πρόλαβε, αγωνίστηκε με την Ανόρθωση μόλις δύο φορές, σε ένα ημερολογιακό έτος, πριν αποχωρήσει για την Μποαβίστα.
 
Στην πορτογαλική ομάδα, άντεξε επίσης ένα χρόνο, όπου κατέγραψε 13 συμμετοχές και ένα γκολ.
Τρεζόρ Λομανά Λούα Λούα
Η Ομόνοια τη σεζόν 2009-10 σήκωσε το πρωτάθλημα και οι φίλοι του τριφυλλιού ονειρεύονταν είσοδο στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
 
Ο τότε πρόεδρος της ομάδας Μιλτιάδης Νεοφύτου, θέλησε να… μεθύσει τον πράσινο λαό, φέρνοντας στην Κύπρο τον Τρεζόρ Λομανά Λουά Λουά.
 
Το αεροδρόμιο Λάρνακας, ντύθηκε στα πράσινα και ο ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο με την Ομόνοια. Οι φίλοι της ομάδας, ανέμεναν να δουν από κοντά τον εκρηκτικό ποδοσφαιριστή και να πανηγυρίσουν τα γκολ του.
 
Κατάφερε και σκόραρε οκτώ φορές σε 19 εμφανίσεις με το τριφύλλι, κάνοντας την καθιερωμένη του τούμπα μετά από κάθε γκολ, όμως η
απόδοση του κυμάνθηκε στη μετριότητα και αποχώρησε μετά από ένα χρόνο.
Μαουρίσιο Πινίγια
Η κλάση του Χιλιανού Μαουρίσιο Πινίγια ήταν και είναι δεδομένη. Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει τα επιτεύγματά του στις πλείστες ομάδες που αγωνίστηκε. Στον Απόλλωνα όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά.
 
Ο επιθετικός των γαλάζιων ήρθε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 2009, έχοντας εμπειρίες από Ίντερ και Σπόρτινγκ, αλλά απέτυχε να προσαρμοστεί.
 
Σκόραρε δύο γκολ σε μόλις πέντε συμμετοχές με τον Απόλλωνα, το πρώτο μισό της σεζόν 2009-10, βλέποντας την πόρτα εξόδου από το Κολόσσι.
 
Η συνέχεια του όμως, ήταν εντυπωσιακή. Σκόραρε 24 γκολ σε 24 συμμετοχές με την ιταλική Γκροσέτο παίρνοντας μεταγραφή για την Παλέρμο.
Ματίας Ντεγκρά
Ο Αργεντινός Ματίας Ντεγκρά, ήταν ίσως ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ, τη σεζόν 2011-12, όταν οι γαλαζοκίτρινοι κατέκτησαν το πρωτάθλημα, μετά από 44 χρόνια.
 
Ο Ντεγκρά, έγινε σύνθημα στα χείλη των «λεόντων», αφού ανάμεσα στα πολλά επιτεύγματά του, ήταν οι αποκρούσεις οκτώ συνεχόμενων πέναλτι.
 
Μετά την πρώτη του θητεία, πήρε μεταγραφή για την Πάσος Φερέιρα και στη συνέχεια για τη Σερίφ Τιρασπόλ, πριν επιστρέψει στην ΑΕΛ.
 
Εκείνη η επιστροφή όμως, χάλασε για πολλούς ΑΕΛίστες την εικόνα που είχαν για τον Αργεντίνο.
 
Στη δεύτερή του θητεία, από το καλοκαίρι του 2015, μέχρι το τέλος εκείνης της περιόδου, ο Ντεγκρά ήταν σκιά του εαυτού του και δεν θύμιζε σε τίποτα, τον Κέρβερο που υπερασπιζόταν δύο χρόνια προηγουμένως, τα δοκάρια της ΑΕΛ.
Σεμίρ Στίλιτς
Τη σεζόν 2015-16, ο ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε την απόκτηση του Σεμίρ Στίλιτς, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά έκανε την Πολωνία να… παραμιλά με τις εμφανίσεις του στη Βίσλα Κρακοβίας.
 
Ο Βόσνιος μεσοεπιθετικός είχε πετύχει 16 γκολ σε 52 εμφανίσεις με την Βίσλα και η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ, πίστευε ότι βρήκε ένα «δεκάρι», που θα προκαλούσε πάταγο. Ο Στίλιτς, όχι μόνο δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, αλλά ήταν κάκιστος, στα πλείστα παιχνίδια. Σκόραρε τρία γκολ σε δεκαέξι αγώνες και αφού πανηγύρισε το πρωτάθλημα με την ομάδα της Λευκωσίας επέστρεψε στην Βίσλα Κρακοβίας, όπου δοξάστηκε.
 
Ούτε εκεί όμως μακροημέρευσε, αφού παρέμεινε για μόλις μισό χρόνο και ακολούθως πήρε μεταγραφή για τη Βίσλα Πλόκ.
Σεντρίκ Γιαμπερέ
Ο ΑΠΟΕΛ, μετά την μεταγραφή του Καρλάο στην Τορίνο το 2017, έψαχνε για ένα αμυντικό που θα μπορούσε να καλύψει το μεγάλο κενό που άφηνε ο Βραζιλιάνος. Η ομάδα προγραμματισμού των γαλαζοκιτρίνων, κατέληξε στον Σεντρίκ Γιαμπερέ, που αγωνιζόταν στην γαλλική Μπορντό.
 
Πολλοί πίστευαν, ότι με το βιογραφικό που κουβαλούσε ο Γάλλος αμυντικός, θα μπορούσε να γεμίσει τα παπούτσια του Καρλάο, όμως αυτό που είδαν οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ στο γήπεδο, μόνο απογοήτευση τους προκάλεσε.
 
Ο Γιαμπερέ κατάφερε να παίξει επτά φορές με τη γαλαζοκίτρινη φανέλα, πριν κουνήσει μαντήλι για την γαλλική Ντιζόν, όπου τα πήγε εξαιρετικά καλά, αφού κατέγραψε 63 συμμετοχές και πέντε γκολ.
Ρικάρντο Λαβόρδε
Το 2013, η Ανόρθωση πώλησε τον ζογκλέρ της, Ρικάρντο Λαβόρδε στην ρωσική Κρασνοντάρ, έναντι ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ. Από την ημέρα της αποχώρησης του, όλοι οι οπαδοί των κυανολεύκων, ήλπιζαν να ξαναδούν τον Κολομβιανό με το φοίνικα στο στήθος κι αυτό έγινε το 2018.
 
Επί προεδρίας Ανδρέα Παντελή, η Ανόρθωση απέκτησε τον Λαβόρδε, τον οποίο υποδέχθηκαν εκατοντάδες φίλοι της «Μεγάλης Κυρίας», στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
 
Τα περιττά κιλά και πολλές φορές η αδιαφορία που επιδείκνυε ο Κολομβιανός, ανάγκασαν τη διοίκηση, να του δείξει την πόρτα εξόδου, στο τέλος της χρονιάς. Ο Λαβόρδε, πριν αποχωρήσει, πρόλαβε να καταγράψει 13 συμμετοχές και ένα γκολ.
Γκονζάλο Σάρατε
Μεταγραφική βόμβα τύπου Γκονσάλο Σάρατε, πυροδότησε το καλοκαίρι του 2018 η Ένωση Νέων Παραλιμνίου.
 
Ο Αργεντινός επιθετικός, που έχτισε το όνομα του αγωνιζόμενος σε Γκρασχόπερς, Ρεντ  Μπουλ Σάλζμπουργκ και Γιάνγκ Μπόις, έφθασε στο νησί μας στα 33 του χρόνια.
 
Ο Σάρατε, μόνο δεινός γκολτζής δεν εξελίχθηκε στο Παραλίμνι, αφού παρά τη γεμάτη χρονιά που είχε, με 24 συμμετοχές, σκόραρε μόλις μία φορά.
 
Ο Σάρατε, σήμερα αγωνίζεται στην FC Μπλακ Σταρ Μπασέλ, ομάδα τέταρτης κατηγορίας της Ελβετίας.
Μπακαρί Σακό
Μια από τις μεταγραφές έκαναν τον μεγαλύτερο θόρυβο τα τελευταία χρόνια στο νησί, ήταν αυτή το Μπακαρί Σακό, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Πάφος FC, το περασμένο καλοκαίρι.
 
Ένας ποδοσφαιριστής που ανάλωσε σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του στην Πρέμιερ Λιγκ, για το κυπριακό πρωτάθλημα έφθανε και περίσσευε… Τελικά, ο Σακό έπεισε και τον πιο δύσπιστο Κύπριο φίλαθλο, ότι το βιογραφικό δεν παίζει ποδόσφαιρο.
 
Έπαιξε μόλις έξι παιχνίδια και σκόραρε ένα γκολ, πριν αποχωρήσει από την παφιακή ομάδα με το τέλος της περσινής αγωνιστικής περιόδου.

Δειτε Επισης

O προγραμματισμός της αγωνιστικής περιόδου 2024-2025
Άρχισε την προετοιμασία της για τους αγώνες με Λετονία και Σερβία η Εθνική
Νίκησε την Ανόρθωση και πιέζει τον ΑΠΟΕΛ η ΑΕΚ
Επικράτησε της Νέας Σαλαμίνας και έφυγε νικητής από το Δασάκι ο Εθνικός
Η Ανόρθωση υποδέχεται την ΑΕΚ στο «Παπαδόπουλος»
ΒΙΝΤΕΟ: Δέχθηκε παφίτικο χαστούκι ο Άρης και πέταξε την τεράστια ευκαιρία για κορυφή
Έντονος ο Σα Πίντο-«Ρώτησα τον διαιτητή για ένα σπρώξιμο του Τομανέ και μου είπε ότι δεν τον κάλεσε το VAR»
Η πρώτη αντίδραση του Αναστασίου μετά τη νίκη επί του ΑΠΟΕΛ
Βασίλισσα στο αιώνιο η Ομόνοια μείωσε στο -5 από την κορυφή και έβαλε σε μπελάδες τον ΑΠΟΕΛ
Με αυτούς παρατάσσονται Πάφος και Άρης στο Στέλιος Κυριακίδης