Τα τεστ των παικτών δείχνουν την πορεία για την πρεμιέρα-Καρφώνει ομάδες ο ΠΑΣΠ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται ΚΟΠ και τέσσερις ομάδες, μετά το θετικό κρούσμα κορωνοϊού στον Εθνικό Άχνας, το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναβολές δύο αγώνων της πρεμιέρας του νέου πρωταθλήματος. Πρόκειται για το Εθνικός-ΕΝΠ και το Ολυμπιακός-ΑΕΛ.
 
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, αναμένει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών του Εθνικού, καθώς και εκείνων του Ολυμπιακού, οι οποίοι έπαιξαν την περασμένη Κυριακή, φιλικό, με την ομάδα της Άχνας.
 
Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που διαφανεί ότι υπήρξε διασπορά του ιού, η ΚΟΠ θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσον θα γίνουν οι αγώνες των δύο ομάδων για την πρώτη αγωνιστική ή αν θα ληφθούν άλλα μέτρα.
 
Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του Εθνικού Άχνας Κίκης Φιλίππου, ανέφερε ότι, «η θέση του σωματείου μας από την αρχή είναι πως το πιο σημαντικό είναι η υγεία και πρέπει να δώσουμε σημασία σε αυτό. Για δύο μήνες προσπαθήσαμε και έχουμε αλλάξει τα πάντα στα αποδυτήρια και τηρήσαμε το πρωτόκολλο. Καθημερινά υπάρχει τόση προστασία στα αποδυτήρια, αλλά δεν εξαρτάται από τις προσπάθειες στον αγωνιστικό χώρο ή στα αποδυτήρια, υπάρχουν κι άλλα πράγματα. Οι ποδοσφαιριστές έχουν επαφές καθημερινά, όπως όλοι μας. Είναι σίγουρα κάτι με το οποίο θα ζήσουμε μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση πανικός. Αν θέλουμε να υπάρχει ποδόσφαιρο, πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες».
 
Ο κ. Φιλίππου, επισήμανε ότι το πρωί οι ποδοσφαιριστές του Εθνικού, πέρασαν από τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται μέχρι το απόγευμα, ενώ στις εγκαταστάσεις της ομάδας έγινε απολύμανση.
 
«Σαράντα οκτώ ώρες πριν το παιχνίδι, πρέπει όλοι να κάνουν το τεστ, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Στην δική μας ομάδα, όλοι οι ξένοι που ήρθαν πέρασαν από τεστ και στην χώρα τους και στην Κύπρο. Το ίδιο και κάποιοι Κύπριοι. Δεν θα έλεγα ότι πέρασαν όλοι, όχι οργανωμένα».
 
Έθιξε εξάλλου και την οικονομική πτυχή του θέματος, σημειώνοντας ότι, «δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να γίνεται πιο συχνά το τεστ».
 
Καταγγελίες από ΠΑΣΠ
Επί του θέματος, τοποθετήθηκε και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, με την οποία καταγγέλλει ότι τουλάχιστον το 30% των ομάδων της α΄ κατηγορίας δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.
 
Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΑΣΠ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά τους ανεπαρκείς, όπως του χαρακτηρίζει, ελέγχους που γίνονται στις ποδοσφαιρικές ομάδες, όλων των κατηγοριών.
 
«Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της ΚΟΠ, οι ομάδες είναι υποχρεωμένες 48 ώρες πριν την έναρξη των αγώνων πρωταθλήματος να φροντίσουν ότι οι παίκτες και το προσωπικό τους θα κάνουν διαγνωστικό τεστ για τον COVID-19. Πληροφορίες του ΠΑΣΠ δείχνουν ότι τουλάχιστον το 30% των ομάδων της α΄ κατηγορίας δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στη διενέργεια διαγνωστικών τεστ, και ενδέχεται το νούμερο αυτό να είναι μεγαλύτερο. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ποδοσφαιριστές των ομάδων αυτών αφίχθηκαν στην Κύπρο από το εξωτερικό».
 
Θέση του συνδέσμου, συνεχίζει η ανακοίνωση, είναι ότι, «αποτελεί απαράδεκτο γεγονός το ότι λίγες μέρες πριν την έναρξη της σεζόν, αριθμός ομάδων να μην έχουν ακόμη προβεί σε τεστ για COVID-19, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εικόνα για την παρουσία του ιού σε πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς εντός των ομάδων».
 
Όπως εξηγείται, «το γεγονός αυτό πρώτα απ΄ όλα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ποδοσφαιριστών, και δευτερευόντως θέτει εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, κάτι που αν συμβεί θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για εκατοντάδες κόσμο. Επιπλέον, βάζει σε κίνδυνο τις ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στα Ευρωπαϊκά κύπελλα, αφού οι ίδιες έδωσαν αρκετά φιλικά εντός Κύπρου το τελευταίο διάστημα με διάφορες ομάδες».
 
Κάλεσε εξάλλου την ΚΟΠ, όπως φροντίσει για την αύξηση της συχνότητας των τεστ, για αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων στο προσεχές διάστημα. «Όσον αφορά το οικονομικό κόστος που θα απορρέει από την αύξηση των τεστ, που είναι μία σοβαρή παράμετρος ειδικά για τις μικρότερες σε οικονομικές δυνατότητες ομάδες της α΄ κατηγορίας και σχεδόν όλες των μικρότερων κατηγοριών, η ΚΟΠ οφείλει να στηρίξει, έχοντας λάβει η ίδια επιχορήγηση από την UEFA ύψους 4,3 εκατ. ευρώ για αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19».
 
Καταλήγοντας, ο ΠΑΣΠ επανέφερε το πρόβλημα ακαταλληλότητας των γηπέδων, σε συνάρτηση με τις απαιτήσεις του Πρωτοκόλλου της ΚΟΠ και του Υπουργείου Υγείας.
 
«Το πώς ως κοινωνία, ως φορείς και ως άτομα, προσεγγίζουμε κρίσεις, όπως αυτή του κορωνοϊού, δείχνει και τη σοβαρότητα και τις δυνατότητες μας. Δυστυχώς σε πολλούς παραμέτρους, μένουμε ανεξεταστέοι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βγαίνει μπροστά ο Παπασταύρου-«Δυστυχώς δεν εξελίχθηκε όπως θέλαμε ο τελικός»
Η μπάλα στήνεται στη σέντρα-Αρχίζει το EURO U-17 στην Κύπρο
Η αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη νίκη της Πάφου-«Η χαρά μας είναι εμφανής»
Έγινε χαμός στην Πάφο για το κύπελλο-Πανηγύρισαν με την ψυχή τους (pics)
Έτσι έγραψε ιστορία η Πάφος-Κέρδισε το πρώτο της τρόπαιο και εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο
Καρσέδο: Είμαι περήφανος για την ομάδα, πανευτυχής για αυτό που καταφέραμε
BINTEO: Η στιγμή που οι παίκτες της Πάφου σηκώνουν το τρόπαιο στον ουρανό
Το μήνυμα Ντουμπόφ μετά την κατάκτηση του κυπέλλου-«Είναι μόνο η αρχή, ονειρευόμαστε και πρωτάθλημα»
Τρελά πανηγύρια από τους ποδοσφαιριστές της Πάφου-Σήκωσαν ψηλά τους Ντούμποφ και Καρσέδο (pics)
Το σχόλιο Χριστοδουλίδη μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από την Πάφο-Ποιους ξεχώρισε