Από τον Κίκη και τον Σεραφείμ... είκοσι χρόνια μετά στον Χαμπουλλά vs Γρηγόρη

Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια φορά… Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, μετατρέπεται σε πολιτική κόντρα μεταξύ δεξιάς και αριστέρας, ή καλύτερα μεταξύ προσώπων, που εκπροσωπούν αντίθετες ιδεολογίες.
 
Τα χρόνια περνάνε, η πατρίδα μένει μοιρασμένη και κάποιοι επιδίδονται ακόμα σε ένα πόλεμο για το ποιος φταίει για το 1974… Οι μεν θα πουν τους δε πραξικοπηματίες και οι δε τους μεν Τούρκους…
 
Κάπως έτσι εξελίχθηκε και το επεισόδιο ανάμεσα σε Ευγένιο Χαμπουλλά και Δημήτρη Γρηγόρη, το βράδυ του Σαββάτου, στο ημίχρονο της αναμέτρησης ανάμεσα σε Ανόρθωση και Ομόνοια, στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος.
 
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ομόνοιας, από τη μια αποκάλεσε φασίστα και πραξικοπηματία τον Χαμπουλλά, με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Ανόρθωσης να λέει στον Δημήτρη Γρηγόρη, ότι για να είναι ικανοποιημένοι από τους διαιτητές που ορίζονται στα παιχνίδια της Ομόνοιας, αυτοί πρέπει να είναι «τουρκόσποροι».
 
Το επεισόδιο ανάμεσα στους δύο έκανε αμέσως το γύρο του διαδικτύου και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, στην κόντρα Ανόρθωσης και Ομόνοιας, που μαίνεται τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη διακοπή του πρωταθλήματος, που έστειλε τους πράσινους στο Τσάμπιονς Λιγκ και τους κυανόλευκους στο Γιουρόπα Λιγκ.
 
Μιας κόντρας, που είχε μπει για περίπου μια δεκαπενταετία στη ναφθαλίνη, λόγω των άσχημων πορειών που διέγραφαν τα περισσότερα χρόνια, οι δύο ομάδες στο κυπριακό πρωτάθλημα.
 
Μιας κόντρας, που πριν ακριβώς είκοσι χρόνια είχε άλλους πρωταγωνιστές… Τότε, ήταν ο πρόεδρος της Ανόρθωσης Κίκης Κωνσταντίνου και ο πρόεδρος της Ομόνοιας Δώρος Σεραφείμ, οι οποίοι μπροστά στην κάμερα, είχαν επιδοθεί σε λογομαχία για το ποιος πολέμησε το 1974, ποιος ήταν προδότης και ποιος έδωσε την Κύπρο στους Τούρκους. Κι όλα αυτά, στον απόηχο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.
 
Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος, οι διαφορές μεταξύ των δύο επεισοδίων, είναι ελάχιστες και παρότι πέρασε μια εικοσαετία από την διαμάχη Κίκη-Σεραφείμ η πολιτική, βρίσκεται ακόμα βαθιά ριζωμένη στο ποδόσφαιρο, καλλιεργώντας το μίσος μεταξύ του κόσμου.
 
Από το βράδυ του Σαββάτου, παρακολουθούμε ένα διαδικτυακό πόλεμο, ο οποίος ξεκινά από το πέναλτι που δόθηκε στην Ανόρθωση και το επεισόδιο μεταξύ Χαμπουλλά-Γρηγόρη και καταλήγει στον Μακάριο, στον Γρίβα και στον Τσε Γκεβάρα…
 
Το πιο θλιβερό όμως, είναι ότι ακόμα και νέοι άνθρωποι, συζητούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για το ποιος φταίει για το 1974 κι όλο αυτό το παραλήρημα συνδέεται με ένα αδιανόητο τρόπο με το ποδόσφαιρο.
 
Το επεισόδιο Χαμπουλλά-Γρηγόρη, σε κάποια στιγμή θα ξεχαστεί. Έτσι συμβαίνει πάντα. Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι πως πλέον ο καθένας μπορεί να σκεφτεί ότι σε είκοσι χρόνια από σήμερα, ένας άλλος πρόεδρος της Ανόρθωσης και ένας άλλος αναπληρωτής πρόεδρος της Ομόνοιας, θα είναι πρωταγωνιστές σε ένα επεισόδιο με πολιτικές προεκτάσεις. Λες και η ζωή μας κάνει ένα ατέρμονο κύκλο.
 
Πλέον, διερωτάσαι κατά πόσον υπάρχει η πιθανότητα το κυπριακό ποδόσφαιρο να απογαλακτιστεί ποτέ από την πολιτική. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει επιτέλους οι νέοι να ξεφύγουν από τα στεγανά και να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο αυτό καθαυτό, ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.
 
Άμοιροι ευθυνών, όχι για την πολιτική κόντρ,α αλλά για την ακόμα μεγαλύτερη πόλωση του κλίματος μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, είναι και οι προπονητές των δύο ομάδων, Χένινγκ Μπεργκ και τον Τιμούρ Κετσπάγια.
 
Ο Νορβηγός, στις δηλώσεις του, τονίζει συνεχώς πως ήταν οι πρωταθλητές στην περσινή χρονιά και η Ανόρθωση τερμάτισε δεύτερη, ενώ στη διάσκεψη τύπου, το πήρε ένα βήμα παρακάτω, αφήνοντας υπονοούμενα ότι η Ανόρθωση έπαιζε σκληρά, γιατί ήθελε να πάρει εκδίκηση από την κατάληξη της περσινής χρονιάς.
 
Ο Κετσπάγια, ακούγοντας τον Μπεργκ, έχασε την ψυχραιμία του, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά. Οι αναφορές για πρωταθλητές στα χαρτιά, αλλά και ότι στην ομάδα του δεν χαρίστηκε τίποτα, ενώ σε άλλους τους τα έδωσαν, δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη ένταση μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων…
 
Σίγουρα, οι προπονητές είναι άνθρωποι και μπορεί πολλές φορές να παρεκτραπούν, από την ένταση ενός αγώνα, ωστόσο ίσως να πρέπει να σκέφτονται δύο και τρεις φορές τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν όσα θα πουν.
  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σε ρυθμούς προετοιμασίας η Εθνική Futsal
Η καυτή σφυρίχτρα στο ντέρμπι κορυφής στην Αρένα-Όλοι ορισμοί
Δάκρυσε ο επενδυτής για το νέο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ-«Το όνειρο πρέπει να είναι πιο μεγάλο»
Σήκωσε το κύπελλο στο Futsal η ΑΕΛ και έκανε το νταμπλ
Θλίψη για Κρέσπο... Έχασε τον πατέρα του και φεύγει για Ισπανία
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής