Από το παρ’ ολίγον success story του Πάμπου στον… πάτο πέντε χρόνια μετά

Ήταν 30 Οκτωβρίου 2015, όταν ο Πάμπος Χριστοδούλου αποτέλεσε παρελθόν από την Εθνική Κύπρου, αφού προηγουμένως είχε οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, μια ανάσα από τα πλέι οφ του Euro 2016.
 
Η ήττα από τη Βοσνία στον τελευταίο αγώνα των προκριματικών, με 2-3 στο ΓΣΠ, στέρησε από την Κύπρο την ευκαιρία να διεκδικήσει για πρώτη φορά τη συμμετοχή της σε ομίλους μεγάλης διοργάνωσης.
 
Η Κύπρος, από εκείνο το παρ’ ολίγον success story, έφθασε τέσσερα χρόνια αργότερα στον απόλυτο εξευτελισμό, χάνοντας από το Λουξεμβούργο και μένοντας στον πάτο της βαθμολογίας, στη διοργάνωση του Nations League, σ’ ένα όμιλο με αντιπάλους όπως το Μαυροβούνιο, το Αζερμπαϊτζάν και το Λουξεμβούργο.
 
Η πορεία στα προκριματικά του 2016
Στα προκριματικά για το Euro 2016, η Εθνική πέτυχε τα τελευταία σπουδαία αποτελέσματά της μέχρι σήμερα, αφού σε εκείνα τα προκριματικά, κέρδισε εκτός έδρας τη Βοσνία, το Ισραήλ και δύο φορές την Ανδόρα, μαζεύοντας συνολικά δώδεκα βαθμούς.
 
Στο τελευταίο παιχνίδι με αντίπαλο τη Βοσνία στο ΓΣΠ, η Εθνική βρέθηκε να χάνει με 0-2, κατάφερε να ισοφαρίσει, ωστόσο στο τέλος
ηττήθηκε και μοιραία έμεινε στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας.
 
Η πρόσληψη Χριστάκη Χριστοφόρου
Παρότι η πορεία του Πάμπου Χριστοδούλου κρίθηκε από τον κόσμο ως εξαιρετική, εντούτοις λήφθηκε η απόφαση να αποχωρήσει από την Εθνική, με τον Χριστάκη Χριστοφόρου να τον διαδέχεται, την 1η Δεκεμβρίου 2015.
 
Ο Κύπριος τεχνικός, έκατσε στον πάγκο της Εθνικής για επτά αγώνες στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018, μετρώντας τέσσερις ήττες, μια ισοπαλία και δύο νίκες, απέναντι στο Γιβραλτάρ.
 
Ο Ραν Μπεν Σιμόν των δύο διοργανώσεων
Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου αποφάσισε όπως προχωρήσει στην αντικατάστασή του και στις 6 Ιουλίου 2017, παρέδωσε τα κλειδιά της Εθνικής, στον Ισραηλινό Ραν Μπεν Σιμόν.
 
Στα εναπομείναντα τέσσερα παιχνίδια, η Εθνική κέρδισε τρεις βαθμούς κερδίζοντας τη Βοσνία, ενώ έχασε από Ελλάδα, Βέλγιο και Εσθονία.
 
Eπόμενη διοργάνωση στην οποία συμμετείχε η Κύπρος, ήταν αυτή του Nations League, το 2019, όπου τερμάτισε στην τρίτη θέση, έχοντας μαζέψει πέντε βαθμούς, σε ένα όμιλο με αντιπάλους τη Νορβηγία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία, η οποία έμεινε στην τέταρτη θέση.
 
Παρότι η Εθνική μας θα έπρεπε να παίξει μπαράζ για την παραμονή της, εντούτοις λόγω αναδιάρθρωσης της διοργάνωσης, παρέμεινε στην τρίτη κατηγορία, άνευ αγώνα.
 
Η πορεία προς τα κάτω για την Εθνική Κύπρου, συνεχίστηκε και στα προκριματικά του Euro 2020.
Συνολικά δέκα βαθμούς πήρε στην συγκεκριμένη διοργάνωση η Εθνική Κύπρου, αφού κέρδισε δύο φορές το πολύ αδύνατο Σαν Μαρίνο και μια φορά το Καζακστάν, ενώ πήρε μια ισοπαλία επίσης απέναντι στους Καζάκους.
 
Παράλληλα, η Εθνική ηττήθηκε εντός και εκτός έδρας από Βέλγιο, Ρωσία και Σκωτία. Μάλιστα από τους Ρώσους δέχθηκε πέντε γκολ στο ΓΣΠ. Μοιραία, ο Ισραηλινός αποτέλεσε παρελθόν και ο Βέλγος Γιόχαν Βάλεμ, έγινε ο τρίτος προπονητής της Εθνικής τα τελευταία πέντε χρόνια.
 
Δυστυχώς, παρά την ανανέωση της Εθνικής, για την οποία πολλοί φώναζαν εδώ και αρκετά χρόνια, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να πετυχαίνει, αφού η Κύπρος μετρά τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια στη διοργάνωση του Nations League, απέναντι σε Μαυροβούνιο, Αζερμπαϊτζάν και Λουξεμβούργο, με το βαρέλι να δείχνει ό,τι δεν έχει πάτο.
 
Σήμερα, η Εθνική θα αγωνιστεί κόντρα στο Αζερμπαϊτζάν (19:00), στο τέταρτό της παιχνίδι στον όμιλο, σε ένα αγώνα που προσφέρεται για να δείξει η ομάδα σημάδια ανάκαμψης.
 
Το γεγονός πως η Κύπρος θα παίξει σε ουδέτερο γήπεδο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι άλλο ένα θετικό στοιχείο για την Εθνική ομάδα, η οποία ωστόσο, για να έχει τύχη στο συγκεκριμένο παιχνίδι, θα πρέπει να παρουσιαστεί σαφώς βελτιωμένη, σε σύγκριση με τον αγώνα του Σαββάτου κόντρα στο Λουξεμβούργο.
 
Σίγουρα, για την μέχρι στιγμής εικόνα της ομάδας, οι ποδοσφαιριστές δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αφού ειδικά στο Λουξεμβούργο έχασαν με κατεβασμένα τα χέρια και το σκορ θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερο, αν οι Λουξεμβουργιανοί, ήταν πιο εύστοχοι.
 
Υπάρχουν οι παίκτες με παραστάσεις σε ψηλό επίπεδο, όπως ο Κωνσταντίνος Λαΐφης, ο Πιέρος Σωτηρίου, ο Γρηγόρης Κάστανος και ο αρχηγός Δημήτρης Χριστοφή, οι οποίοι πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας και να σώσουν την αξιοπρέπεια της Κύπρου.
 
Το τρένο για να ανέβει η Εθνική στην τρίτη κατηγορία του Nations League έχει χαθεί, ωστόσο με τρεις νίκες στα επόμενα τρία παιχνίδια, ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές θα κερδίσουν πίστωση χρόνου, ώστε να προετοιμαστούν για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2022.
 
Σε αντίθετη περίπτωση, η πίεση γύρω από τον Γιόχαν Βάλεμ θα πυκνώσει και η ΚΟΠ ίσως κληθεί να πάρει αποφάσεις, για το μέλλον της Εθνικής.
 
Πάντως, το δείγμα για να κριθεί ο Βέλγος τεχνικός δεν είναι μέχρι στιγμής μεγάλο, καθώς από τη στιγμή που επιχειρείται ανανέωση στην Εθνική ομάδα χρειάζεται και η ανάλογη υπομονή. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι πως οι εμφανίσεις πρέπει στα επόμενα παιχνίδια να είναι σαφώς βελτιωμένες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ορίστηκαν οι διαιτητές στα κρίσιμα ντέρμπι για τη μάχη του πρωταθλήματος
Οπαδός υπέστη ανακοπής καρδιάς στο Απόλλων-Πάφος, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού
«Την πίεση θα την έχει το ΑΠΟΕΛ και όχι εμείς, πολλοί έχουν ξεγράψει τον Άρη και ότι κάναμε φέτος»
Αυλαία για την δέκατη αγωνιστική στον δεύτερο όμιλο
Τέλος και επίσημα από τον Εθνικό ο Σατσιάς
Λέουβενμπεργκ: Πονάει ο αποκλεισμός, όμως θα προχωρήσουμε σε μια νέα σεζόν με καλύτερα αποτελέσματα
Το μήνυμα του Τάνκοβιτς για την ιστορική πρόκριση-«Είμαστε στον τελικό με ψηλά το κεφάλι»
ΒΙΝΤΕΟ: Ανακοίνωσε το νέο του προπονητή ο ΑΣΙΛ
Τέλος από την Ανόρθωση ο Σέρχιο Τεχέρα
Οι 18 υποψηφιότητες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΛ