Το τρόπαιο του Μιχαηλίδη, το πρωτάθλημα της ΑΕΛ και η διάσωση του Καλουτζέροβιτς

Η ΑΕΛ φιλοξενεί την Ανόρθωση στο Τσίρειο στάδιο, σε ένα από τα δύο μεγάλα ντέρμπι της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Οι δύο ομάδες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, στην πρώτη η Ανόρθωση, στην τρίτη η ΑΕΛ και αμφότερες θέλουν τη νίκη για να παραμείνουν σε τροχιά κορυφής.
 
Οι κυανόλευκοι της Αμμοχώστου, ταξιδεύουν σε ένα αφιλόξενο για τους ίδιους γήπεδο, με στόχο να πάρουν τους τρεις βαθμούς που θα τους κρατήσουν στην κορυφή, ενώ από την άλλη η ΑΕΛ, σε περίπτωση νίκης, θα μειώσει τη διαφορά από την πρώτη θέση, στους δύο βαθμούς.
 
Πάντοτε, οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων κρύβουν πολλές συγκινήσεις και κρατούν αναλλοίωτο το ενδιαφέρον, μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.
 
Στο παρελθόν, πολλά ήταν τα παιχνίδια μεταξύ ΑΕΛ και Ανόρθωσης, που έκριναν ακόμα και τίτλους, όπως είναι το πρωτάθλημα του 2012, που κατέληξε στη Λεμεσό, αλλά και ο τελικός κυπέλλου του 2003, που πανηγύρισε στο τέλος η Ανόρθωση.
 
Ο δραματικός τελικός του 2003
Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Μαΐου 2003, με ΑΕΛ και Ανόρθωση να είναι οι φιναλίστ του μεγάλου τελικού που θα διεξαγόταν στο στάδιο ΓΣΠ.
 
Από τη μια, η ΑΕΛ ήθελε τον τίτλο, τον οποίο αγνοούσε από το 1989, όταν είχε κατακτήσει τον τελευταίο της κύπελλο, ενώ από την άλλη η Ανόρθωση, είχε ως στόχο να προσθέσει άλλο ένα κύπελλο στη συλλογή της, το οποίο θα ήταν και το πρώτο για τον τότε προπονητή της Ανδρέα Μιχαηλίδη.
 
Στα πρώτα ενενήντα λεπτά της αναμέτρησης, οι δύο ομάδες είχαν ευκαιρίες να ανοίξουν το σκορ, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν και οδηγήθηκαν σε ημίωρη παράταση.
 
Ούτε εκεί κατέστη δυνατόν να σκοράρουν, με αποτέλεσμα ο τίτλος να κριθεί στην άχαρη διαδικασία των πέναλτι.
 
Η Ανόρθωση ευστόχησε στα τέσσερα πρώτα πέναλτι, ενώ το ίδιο έπραξε στα τρία πρώτα και η ΑΕΛ. Το τέταρτο πέναλτι της ΑΕΛ, ανέλαβε ο Αλέξης Γαρπόζης.
 
Ο Νίκος Παναγιώτου ψάρεψε τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ και έπιασε το πέναλτι, ενώ στη συνέχεια ο Τιμούρ Κετσπάγια ευστόχησε και χάρισε τον τίτλο στην Κυρία.
Της πήρε το αήττητο με σούπερ Μποαβεντούρα
Την περίοδο 2004-05, η Ανόρθωση κάλπαζε προς τον τίτλο, όντας αήττητη, τις πρώτες 17 αγωνιστικές του πρωταθλήματος.
 
Στις 20 Φεβρουαρίου, θα αντιμετώπιζε την ΑΕΛ στο Τσίρειο, σε ένα παιχνίδι που έμελλε να καταλήξει σε γαλαζοκίτρινα χέρια, χάρη στην ποιότητα του Γουίλιαμ Μποαβεντούρα.
 
Η ΑΕΛ άνοιξε το σκορ με τον Χρίστο Γερμανό και η Ανόρθωση απάντησε με βολίδα του Τιμούρ Κετσπάγια. Το παιχνίδι κυλούσε στην ισοπαλία, μέχρι που έλαμψε το άστρο του Γουίλιαμ Μποαβεντούρα, ο οποίος μέσα σε δύο λεπτά, στο 79’ και στο 81’ έκανε το 3-1 και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.
 
Την επόμενη χρονιά, ο Βραζιλιάνος, που είχε κάνει… κλικ στον Κετσπάγια, πήρε το δρόμο για το Αντώνης Παπαδόπουλος.
Ο ιστορικός αγώνας της ΑΕΛ
Πέντε Μαΐου 2012… Μια μέρα που δεν θα ξεχάσει κανένας ΑΕΛίστας. Η μέρα που όλη η Λεμεσός τυλίχθηκε στις… φλόγες για το πρώτο πρωτάθλημα της ομάδας, μετά από 44 χρόνια.
 
Για να το πετύχει όμως, πέρασε δύσκολες στιγμές, στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς με αντίπαλο την Ανόρθωση. Η ΑΕΛ, ήθελε τη νίκη για να εξασφαλίσει τον τίτλο, ενώ από την άλλη η Ανόρθωση ήταν αδιάφορη. 
 
Για 73 λεπτά, οι ΑΕΛίστες παρακολουθούσαν την ομάδα τους να μην μπορεί να βρει το δρόμο προς τα δίκτυα και έβλεπαν τον τίτλο να απομακρύνεται από τη Λεμεσό.
 
Μια ατομική ενέργεια του Μπεμπέ σε εκείνο το σημείο του αγώνα, τον έφερε απέναντι στον τερματοφύλακα της Ανόρθωσης, τον οποίο πλάσαρε εύστοχα, ξεσηκώνοντας τους οπαδούς της λεμεσιανής ομάδας.
 
Μέχρι το τέλος του αγώνα, η Ανόρθωση δεν κατάφερε να απαντήσει και η ΑΕΛ στέφθηκε πρωταθλήτρια. Η Λεμεσός, καιγόταν για 44 μέρες, όσα και τα χρόνια που χρειάστηκε η ΑΕΛ για να κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Η ανθρωπιά του Σιέλη σε μια… ματσάρα
Ένα άλλο παιχνίδι, που βρήκε νικητή την… ανθρωπιά και όχι το ποδόσφαιρο, διεξήχθη στις 26 Απριλίου 2014. ΑΕΛ και Ανόρθωση, είχαν εκπληκτικό ξεκίνημα στο παιχνίδι και στα πρώτα 35 λεπτά, το σκορ ήταν στο 2-2.
 
Στο 48ο λεπτό της αναμέτρησης, σε μια διεκδίκηση της μπάλας μεταξύ του αμυντικού της Ανόρθωσης Πάολο Ζόρζε και του επιθετικού της ΑΕΛ Καλουτζέροβιτς, ο δεύτερος έπεσε άτσαλα στο έδαφος με την κατάστασή του να δείχνει σοβαρή.
 
Αμέσως έτρεξε κοντά του ο Βαλεντίνος Σιέλης, ο οποίος διαπίστωσε ότι είχε καταπιεί τη γλώσσα του και κατάφερε να τον σώσει.
 
Μιλώντας για το περιστατικό, αργότερα, ο Σιέλης ανέφερε ότι «είναι τιμή μου να με αποκαλούν ήρωα, αλλά οποιοσδήποτε θα έκανε το ίδιο πράγμα. Το ανθρώπινο ένστικτο με έκανε να πάω κοντά στον συνάδελφό μου. Δεν σκέφτεσαι το κακό, φεύγει ο φόβος και σκέφτεσαι πολύ ψύχραιμα. Ο τραυματισμός ήταν πολύ σοβαρός και βλέποντάς τον να μην μπορεί να αναπνεύσει, πήγα αμέσως κοντά του και τον βοήθησα».
Για την ιστορία, η ΑΕΛ κέρδισε τον αγώνα με σκορ 4-3, αλλά κανένας δεν έδωσε σημασία στο αποτέλεσμα εκείνης της αναμέτρησης, γιατί νικητής ήταν η… ανθρωπιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

Η καυτή σφυρίχτρα στο ντέρμπι κορυφής στην Αρένα-Όλοι ορισμοί
Η χωρητικότητα του νέου γηπέδου του ΑΠΟΕΛ, το κόστος και ο χρόνος παράδοσής του
Δάκρυσε ο επενδυτής για το νέο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ-«Το όνειρο πρέπει να είναι πιο μεγάλο»
Σήκωσε το κύπελλο στο Futsal η ΑΕΛ και έκανε το νταμπλ
Θλίψη για Κρέσπο... Έχασε τον πατέρα του και φεύγει για Ισπανία
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής