Το αποτυχημένο crash test, ο μεγάλος παραλογισμός και το σενάριο τρόμου

Από τη στιγμή που οργανωμένοι οπαδοί, ανεξαρτήτως ομάδας, αποφάσισαν να επιστρέψουν στα γήπεδα, στη μετά κάρτας φιλάθλου εποχή, αναπόφευκτα θα ερχόταν η στιγμή που θα ξεσπούσαν επεισόδια, μεταξύ των χούλιγκανς. Δύο μόλις εβδομάδες μετά τις αποφάσεις των οργανωμένων να επιστρέψουν, ο εφιάλτης των επεισοδίων ξύπνησε μνήμες από το παρελθόν, με πρώτο σταθμό το Αντώνης Παπαδόπουλος και το ντέρμπι Ανόρθωση-Απόλλωνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδόθηκε ένας από τους αναζητούμενους για τα επεισόδια έξω από το Παπαδόπουλος

Για όλους τους αρμόδιους, το πρώτο crash test, θεωρείται πέρα για πέρα αποτυχημένο, αφού σε καμία περίπτωση τα επεισόδια δεν κατέστη δυνατό να σταματήσουν εν τη γενέσει τους. Δεν ήταν εξάλλου ένα απλό παιχνίδι, που ίσως ελάχιστοι να ανέμεναν ότι υπήρχε κίνδυνος να γίνουν επεισόδια, αλλά αντίθετα, θεωρείτο ένας αγώνας υψηλού κινδύνου, καθότι πολλές φορές στο παρελθόν, οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν συμμετάσχει σε συμπλοκές.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι αντεγκλήσεις μέσω ανακοινώσεων που εξέδιδαν οι οργανωμένοι των δύο ομάδων, προϊδέαζαν για το τι θα επακολουθούσε. Αν κάποιος ενδεχομένως να μην το είχε καταλάβει ότι το κλίμα μύριζε μπαρούτι, η κίνηση των οργανωμένων οπαδών της Ανόρθωσης να μαζευτούν μπροστά στη δυτική εξέδρα, για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, θα έπρεπε να ήταν το τελικό καμπανάκι για τους αρμόδιους, ώστε να οργανωθούν με τρόπο, ώστε να αποτραπεί η συνάντηση μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.

Πέραν όμως από τις ενέργειες των δύο πλευρών, που έδιναν ξεκάθαρη κατεύθυνση για τη μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν επεισόδια, κάποιος, θα έπρεπε να προσμετρήσει ότι η κατάσταση μεταξύ των οπαδικών κινημάτων, το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Αυτό οφείλεται στην απόφαση μερικών οργανωμένων συνόλων να επιστρέψουν, την ίδια ώρα που άλλα σύνολα αρνούνται να το πράξουν, κατηγορώντας όσους επέστρεψαν για «προδοσία του αγώνα», κατά της κάρτας οπαδού.

Έχει χαθεί το μέτρημα με τα ανοιχτά μέτωπα, μετά τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Θύρα 9 εναντίον Πορτοκαλί και αντίστροφα, Μαχητές εναντίον Θύρας 1, Μαχητές εναντίον Πορτοκαλί, Θύρα 3 εναντίον Θύρας 1 και λοιπά και λοιπά. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα στις ανακοινώσεις τους και θα έπρεπε να αποτελέσουν τον φάρο των αρμοδίων για λήψη σοβαρότατων μέτρων σε αγώνες μεταξύ των δύο αυτών των ομάδων.

Τα επεισόδια έγιναν χωρίς να τραυματιστεί, ευτυχώς, κάποιος από όσους εμπλέκονταν σε αυτά, ωστόσο συνέβη ένα χειρότερο σενάριο, που εκθέτει άπαντες και αναγκάζει κάθε άνθρωπο να φοβάται τη σωματική του ακεραιότητα, όπου κι αν βρίσκεται. Ένα παιδί μόλις 20 ετών, άσχετο με τα επεισόδια, που είχε βγει για μια βόλτα με τους σκύλους του και αντιλήφθηκε εστία φωτιάς σε χωράφι, στην προσπάθειά του να την σβήσει, υπέστη εγκαύματα στο 45% του σώματός του, από ρίψη μολότοφ.

Μια οικογένεια, εδώ και τρεις μέρες, ζει το δικό της Γολγοθά, γιατί κάποιοι αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους, αγνοώντας τόσο την ασφάλεια των ίδιων τους των εαυτών, αλλά κυρίως την ασφάλεια των υπολοίπων, που δεν ενδιαφέρονταν για τις… βεντέτες τους. Ένας αθώος, πλήρωσε και ίσως συνεχίζει να πληρώνει για μια ζωή την αδυναμία κάποιων να καταλάβουν ότι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι παιχνίδι και την αδυναμία κάποιων άλλων να περιορίσουν εκείνους του 20, 50 ή 100 που πηγαίνουν σε ένα αγώνα για να βγάλουν τα απωθημένα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ζούγκλα που δημιουργήσαμε, η ζούγκλα που πρέπει να γκρεμίσουμε…

Τελικά πέτυχε η κάρτα;

Την ίδια ώρα, μετά τα επεισόδια άρχισε να γίνεται σιγά σιγά και μια συζήτηση για το κατά πόσον πέτυχε ή όχι η κάρτα οπαδού. Εδώ και τέσσερα χρόνια λοιπόν, στα γήπεδα εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο, για το οποίο πολλοί πανηγυρίζουν ότι σταμάτησε τα επεισόδια. Σημειώνεται ότι στα δύο απ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια, τα γήπεδα ήταν είτε άδεια, είτε μισοάδεια, λόγω του κορωνοϊού και όπως είναι φυσικό, δύσκολα μπορούσαν να υπάρξουν επεισόδια.

Τα άλλα δύο χρόνια, οι αγώνες διεξάγονταν χωρίς οργανωμένους οπαδούς και παρότι δεν βρεθήκαμε ενώπιον επεισοδίων, εντός γηπέδων, πολλές φορές έγινε συζήτηση για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν συλλήψεις για ρίψη αντικειμένων ή άναμμα επικίνδυνων αντικειμένων εντός των σταδίων.

Όταν επέστρεψαν λοιπόν οι οργανωμένοι, η κάρτα άρχισε να αμφισβητείται μέσα σε μόλις δύο αγωνιστικές. Κάποιοι απ’ αυτούς που ενεπλάκησαν στα επεισόδια εκτός του Αντώνης Παπαδόπουλος, μετά μπήκαν ανενόχλητοι στο στάδιο, παρακολούθησαν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, επιδεικνύοντας πρώτα την κάρτα τους. Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του...

Aυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας στον REPORTER, ανέφεραν ότι μετά την είσοδό οργανωμένων στο γήπεδο, τα επεισόδια συνέχισαν στις εξέδρες, σε μικρότερη ωστόσο κλίμακα. Δεν υπήρχαν μάχες σώμα με σώμα, αλλά σημειώθηκαν ρίψεις αντικειμένων από και προς τη βόρεια εξέδρα που βρίσκονταν οι φίλοι του Απόλλωνα, ρίψεις κροτίδων, καπνογόνων και λοιπά.

Πάντως, από πλευράς Αστυνομίας επικαλούνται άγνοια για το τι συνέβη εντός σταδίου, με την μοναδική ενημέρωση που έχουν οι Αρχές, να είναι πως υπήρξαν μόνο κάποια μικροεπεισόδια στο τέλος του αγώνα. 

Το τι θα ακολουθήσει είναι γνωστό. Παραλαβή των CCTV του σταδίου Αντώνης Παπαδόπουλος, μελέτη τους και δημοσίευση φωτογραφιών προσώπων, με την Αστυνομία να κάνει έκκληση στον κόσμο για τον εντοπισμό τους. Άρα πως ακριβώς λειτουργεί η κάρτα φιλάθλου, από τη στιγμή που δεν εντοπίζονται αμέσως τα εν λόγω πρόσωπα και δεν ταυτοποιούνται μέσω της κάρτας φιλάθλου που εξέδωσαν;

Και στο κάτω κάτω, ίσως τελικά η κάρτα φιλάθλου να έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί για λίγα χρόνια και με την επιστροφή των οργανωμένων οπαδών να καταρρίφθηκε ο μύθος ότι πλέον δεν σημειώνονται επεισόδια;

Έρχεται το πρώτο ντέρμπι με οργανωμένους…

Σαν να μην έφταναν όλα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι μεταξύ Ανόρθωσης και Απόλλωνα, την εβδομάδα που διανύουμε θα διεξαχθεί και το πρώτο ντέρμπι στο οποίο στις εξέδρες θα βρίσκονται οργανωμένοι και από τις δύο ομάδες. Όλοι, μα όλοι, τρέμουν στην ιδέα τι μπορεί να συμβεί, σε περίπτωση επεισοδίων.

Σίγουρα, οι Αρχές θα πρέπει να λάβουν, αλλά κυρίως να εφαρμόσουν αυξημένα μέτρα στον αγώνα της ερχόμενης Κυριακής μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα, αφού πλέον το ενδεχόμενο να θρηνήσουμε θύματα είναι πολύ κοντά. Συμβάντα, που πριν από χρόνια προέκυπταν μόνο στο εξωτερικό και τα παρακολουθούσαμε δια τηλεοράσεως, πλέον δεν αποκλείεται, εάν δεν επιδειχθεί στην πράξη η «μηδενική ανοχή», να συμβεί και στο δικό μας σπίτι.

Όσο τέτοια συμβάντα κάποιοι συνεχίζουν να τα ανέχονται ή ίσως θεωρούν ότι δεν έκαναν λάθος εκτιμήσεις στον τρόπο χειρισμού των εκάστοτε επεισοδίων, τόσο χειρότερα θα εξελίσσονται τα πράγματα γύρω από το κυπριακό ποδόσφαιρο, διώχνοντας συνεχώς κόσμο από τα γήπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινεί ο 92χρονος που έζησε την Ομόνοια από τη μέρα ίδρυσής της-«Είναι θρησκεία για τον κόσμο της»
Προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ανόρθωση-Καθοριστικές οι επόμενες κινήσεις
Απάντησε για την αγαπημένη του ομάδα και τον παίκτη που λατρεύει ο Γκομίς-Όσα αποκάλυψε
Κάργας: Αποτύχαμε σαν κοινωνία πιο πολύ χαρήκαμε που αποκλείστηκε η Εθνική
Ορίστηκαν οι διαιτητές για τους αγώνες της Παρασκευής
Η τοποθέτηση του Άρη για την ποινή στον Σπιλέφσκι-«Δεν ήταν σωστή η κόκκινη εξαρχής»
Πρόεδρος ΚΟΑ: Στα αρχικά στάδια η Ομόνοια για το γήπεδο κοντά στις Χαλεπιανές
Στο παρά πέντε ο ΑΠΟΕΛ για την ανέγερση του νέου γηπέδου-Η τοποθέτηση του Ιωάννου
Τα δεδομένα για τον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος
Χριστοδουλίδης: Αν πετύχουν οι επαφές με επενδυτές ή χορηγούς η ΑΕΛ θα ανέβει πολλά σκαλοπάτια