Στο Δικαστήριο διαιτητής και πρόεδρος ομάδας-Τα περί… πίθηκου και η αγωγή

Στα Δικαστήρια κατέληξε η μάχη διαιτητή και προέδρου ομάδας, αναφορικά με τα όσα ακολούθησαν μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα, με τον πρώτο να διεκδικεί αποζημιώσεις για λίβελο, πράγμα το οποίο πέτυχε.    

Σύμφωνα με τις δικογραφημένες του θέσεις, ο διαιτητής Κώστας Θεοδότου, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, στις 12.11.2002 διαιτήτευσε το παιχνίδι ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς και Διγενή Ακρίτα Μόρφου.  

Mετά τη λήξη του αγώνα, ο Παναγιώτης Νεοκλέους, πρόεδρος του Σωματείου ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς, προέβη σε σχόλια και δηλώσεις, αρχικά σε ραδιοφωνικούς και αργότερα σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ισχυριζόμενος ότι ο διαιτητής, μετά τη λήξη του αγώνα, «προέβηκε σε δηλώσεις και/ή χειρονομίες ρατσιστικού περιεχομένου, προς τον έγχρωμο ποδοσφαιριστή της ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς, παριστάνοντας την μαϊμού και ότι έβγαλε την γλώσσα του προς αυτόν λέγοντας του 'Shut up Blacky. Ισχυρίστηκε δε ότι ο λόγος που ο διαιτητής δεν καταλόγισε υπέρ του ποδοσφαιριστή πέναλτι σε ανατροπή του, οφειλόταν στο χρώμα του, δηλαδή στο γεγονός ότι είναι «μαύρος».  

Ήταν η θέση του διαιτητή ότι τα πιο πάνω σχόλια και δηλώσεις μεταδόθηκαν επανειλημμένα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς παγκύπριας εμβέλειας μεγάλης ακροαματικότητας και θεαματικότητας, ενώ δημοσιεύτηκαν και σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας εντός και εκτός Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «οι δηλώσεις και η στάση του προέδρου της ομάδας και τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα, αποτέλεσαν τον καθοριστικό παράγοντα, ''σε συνδυασμό με προγενέστερες μεμπτές ενέργειες εταιρείας η οποία διαχειρίζεται το ποδοσφαιρικό τμήμα άλλης ομάδας'', εναντίον της οποίας καταχώρισε αγωγή, να μεταβάλει τα αισθήματα και την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και τη διαιτησία και να αναγκαστεί να δώσει την παραίτηση του από διαιτητής στις 21.11.2005».

Μεταξύ άλλων, ήταν η θέση της υπεράσπισης του προέδρου της ομάδας πως τα σχόλιά του ήταν αληθή και αναφέρονταν σε γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πραγματικότητα και/ή αποτελούσαν έντιμο σχόλιο το οποίο έγινε καλή τη πίστη με σκοπό την πληροφόρηση του αθλητικού κοινού και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και δεν συνιστούσαν λίβελλο, ενώ υποστήριξε πως είχε καθήκον να πληροφορήσει το κοινό για τη συμπεριφορά αυτήν του διαιτητή, η οποία έπληττε το ποδοσφαιρικό ιδεώδες και το κύρος του ποδοσφαιρικού αθλήματος.

Μετά από μακρά ακροαματική διαδικασία κατά την οποία κατατέθηκε μεγάλος αριθμός τεκμηρίων, το Δικαστήριο δικαίωσε  τον ενάγοντα στον οποίο επιδίκασε το ποσό των €20.000 γενικές αποζημιώσεις και το ποσό των €17.290,89 ειδικές αποζημιώσεις (για  απώλεια εισοδημάτων που θα λάμβανε από τη διαιτησία αγώνων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) για τις αγωνιστικές περιόδους 2005-2006(μέρος), 2006-2007 και 2007-2008), νόμιμο τόκο από την ημερομηνία καταχώρισης της αγωγής (9.2.2006) και δικηγορικά έξοδα.

Εναντίον της απόφασης ασκήθηκε έφεση και αντέφεση, αφού άκουσε τις δύο πλευρές, να αποφασίζει την «επανεξέταση της αξίωσης του ενάγοντα για επαυξημένες αποζημιώσεις και η επανεκδίκαση της αξίωσης του για απώλεια εισοδημάτων σε σχέση με τη διαιτησία διεθνών αγώνων ενώπιον της ιδίας Δικαστού.  Η απόφαση σε συνάρτηση με τον τόκο τροποποιείται ως προς την ημερομηνία έναρξης της καταβολής του, ώστε η απόφαση να φέρει τόκο από την ημερομηνία καταχώρισης της έκθεσης απαίτησης».

Οι επίμαχες δηλώσεις: 

Δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό Super Sport στις 12/11/2005, με αποκοπές των ερωτήσεων και/ή δηλώσεων του παρουσιαστή της εκπομπής και/ή άλλων προσώπων:

"Θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω ο,τιδήποτε για τον αγώνα, τώρα βρισκόμαστε μαζί με τον δικηγόρο της ομάδας και περιμένουμε, Ποδοσφαιριστής δικός μας ο οποίος τυγχάνει να μην είναι άσπρος ο οποίος δέχτηκε ρατσιστικά σχόλια από τον διαιτητή μετά το τέλος του αγώνα, χειρονομίες με το στόμα του και τα χέρια του τα οποία τώρα βιαζόμαστε να πάμε να καταγγείλουμε στην αστυνομία. Ευχαριστούμε τον κύριο Θεοδότου, στο εξωτερικό γίνονται διαδηλώσεις ξοδεύονται πάρα πολλά λεφτά για θέματα εναντίον του ρατσισμού και καλωσορίσατε στην Κύπρο του 21ου αιώνα, την Ευρωπαϊκή Κύπρο όπου έχουμε διαιτητές που προβαίνουν σε ρατσιστικά σχόλια και ρατσιστικές χειρονομίες. Μόνο τούτο έχω να πω διότι έχουμε να κάνουμε και την καταγγελία. Ευχαριστώ πολύ."

Περαιτέρω, στις 12/11/05 μετά το τέλος του αγώνα, σε παρέμβαση του super sport fm αργά το απόγευμα και σε επανάληψη την Δευτέρα στις 14/11/05 περί τις 9.30 και 9.46 δήλωσε τα ακόλουθα:

"Οποιεσδήποτε δηλώσεις κάνει με ή χωρίς μαρτυρία ευχαριστούμε τον Θεό διότι υπάρχουν πολλοί μάρτυρες εκεί που είδαν τα κεκτημένα συμπεριλαμβανομένου και ποδοσφαιριστών της ομάδας μας. Πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικός και τι με εκπλήττει πραγματικά είναι ότι μετά που έγιναν οι πρώτες δηλώσεις στο ραδιόφωνο, διότι και εμείς τότε το πληροφορηθήκαμε το συμβάν σαν Διοικητικό Συμβούλιο και συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντίνου, ο Νομικός μας Σύμβουλος, είχε απογοητευτεί πάρα πολύ με αυτή την συμπεριφορά διότι και η γυναίκα του τυγχάνει να είναι Βραζιλιανά. Επροέβηκε σε ρατσιστικά σχόλια και χειρονομίες εναντίον συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή, του Εβάντρο Ρούσσο, πως ήταν δυνατό αυτό το άτομο το μαύρο σε εισαγωγικά να σφυρίξει πέναλτυ υπέρ του; Αν ήμουν στην θέση του και αν αποδειχθεί πρέπει να ντρέπεται από το πρωί μέχρι το υπόλοιπο της ζωής του.»

..................................

Σίγουρα εμείς έχουμε και θα κάνουμε το καθήκον μας» (Απάντηση σε ερώτηση αθλητικογράφου «Έχετε στοιχεία να το αποδείξετε;)

Περαιτέρω, στις 12/11/05 δήλωσε τα ακόλουθα προς τον ραδιοφωνικό σταθμό Super Sport:

"Μόλις άκουσα τις δηλώσεις του κ. Θεοδότου από τον ραδιοσταθμό σας και πραγματικά ο κ. Θεοδότου με εκπλήττει. Με την άποψη ότι αν επήε μπρος τον ποδοσφαιριστή να του πει ότι δεν ήταν πέναλτι, ήταν θέατρο την ώρα του αγώνα. Δεν είναι αυτή η καταγγελία μας. Η καταγγελία μας είναι αυτή μετά την λήξη του αγώνα. Δηλαδή στον κ. Θεοδότου μάλλον επικρατεί σύγχυση στο μυαλό του αυτή την στιγμή. Είναι μετά που έληξε ο αγώνας, που πήγαν οι ποδοσφαιριστές κοντά του να διαμαρτυρηθούν, εκεί προέβηκε στις χειρονομίες και υπήρχε η δήλωση που είπε ο κ. Θεοδότου. Δηλαδή και σίγουρα όταν φτάσαμε στο σημείο να μιλά ότι όλοι γνωρίζουν στην Κύπρο το επίπεδο του, νομίζω και αρκετά γνωρίζουν το επίπεδο και των άλλων ατόμων που μέχρι τώρα ουδέποτε παράλογο εκαταγγείλαμε οποιονδήποτε διαιτητή για την στάση του και μιλώ για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΠΕΠ. Ζητήσαμε όπως γίνει η καταγγελία στο φύλλο Αγώνος και με όλο το θάρρος που τον διακατέχει μας απάντησε σε μέλος του Συμβουλίου ότι τέτοια καταγγελία δεν γράφω εγώ πάνω στο φύλλο αγώνος και αν θέλετε να τον ρωτήσετε.

Αν θα βγαίνει να κάνει τέτοιες δηλώσεις να σταθεί γενναία και αντρίκια στο ύψος των περιστάσεων. Διότι σήμερα επρόσβαλε το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Δεν θέλουμε έτσι άτομα στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο Κ. Θεοδότου να είχε την τόλμη να βγει στο ραδιόφωνο σας να κάνει αυτήν την δήλωση, έπρεπε να ντρέπεται. Διότι στην ΑΠΕΠ δηλώνουμε ότι είμαστε εναντίον του ρατσισμού, όσο λυπηρό και αν είναι αυτό το σχόλιο αναγκαζόμαστε να το κάνουμε. Είναι αποκλειστικά εξαιτίας του κ. Θεοδότου. Και αν ο κόσμος γνωρίζει το ποιόν του Κ. Θεοδότου εγώ δεν το γνωρίζω. Σήμερα όμως με το τι έχω ακούσει από άτομα με πάρα πολύ σοβαρότητα και όχι ένα άτομο μόνο περισσότερα του ενός ατόμου, το ελάχιστο που μπορώ να πω είναι ότι η σοβαρότητα του ίσως να μην είναι αυτή με την οποία παρουσιάστηκε με τόσο ανδρισμό στο ραδιόφωνο σας να την πει.»

Επίσης, στις 14/11/05, περί τις 12:30μμ Super Sport fm, δήλωσε τα ακόλουθα:

"Η πλευρά η δική μας επειδή έχω βρεθεί με τους μάρτυρες και οι 3 από τις 5 μαρτυρίες μιλούν που είδαν τον κ. Θεοδότου να βγάζει την γλώσσα του προς τον ποδοσφαιριστή, είναι γι' αυτό που μιλήσαμε για πιθηκισμό γι' αυτό και θα σταθούμε μέχρι τα άκρα να το υπερασπιστούμε. Οι άλλες 2 μαρτυρίες, όλες θα είναι ενόρκως που θα δωθούν, μιλούν ότι του είπε "shut up blacky".

(Απάντηση σε ερώτηση αθλητικογράφου "Πότε λέχθηκαν αυτά;")

«Όταν κατάγραφε η κάμερα, μετά το τέλος του αγώνα. Εμείς διερωτώμαστε φωναχτά, πως είναι δυνατό, διαιτητής ο οποίος αποκάλεσε ή μάλλον είπε σε ποδοσφαιριστή μας "shut up blacky" πως είναι δυνατόν να καταλογίσει πέναλτυ υπέρ του;

Δεύτερο, εμείς μετά το τέλος του αγώνα θέλαμε να καταγγείλουμε αυτό το περιστατικό στο φύλλο αγώνος. Ο κ. Θεοδότου μας το αρνήθηκε.

..............................

Αυτό που είπε ότι η Κύπρος γνωρίζει το ποιόν του. Εμείς προσωπικά δεν ασχολούμαστε με την διαιτησία και εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω καν τα περισσότερα ονόματα των διαιτητών. Εμείς προκαλέσαμε και ξαναπροκαλούμε και τον κ. Θεοδότου και τον κ. Ιωαννίδη να προχωρήσει με νομικά μέτρα εναντίον της ΑΠΕΠ όσο περισσότερη δημοσιότητα υπάρξει τόσο περισσότερο θα ευαισθητοποιηθεί το Κυπριακό κοινό πάνω σε αυτό το θέμα. Επαναλαμβάνω με πλήρη επίγνωση των πράξεων μας, με κάθε ευθύνη για τις πράξεις μας, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί, εμείς δεν κάναμε τίποτα, κάποιοι άλλοι τα ξεκίνησαν αυτά τα πράγματα. Αν και υπήρχαν και ποδοσφαιριστές μας που άκουσαν αυτό το θέμα, εμείς σαν συμβούλιο κρίναμε ότι επειδή μπορούσε να υπήρχε εμβρασμός ψυχής εκείνη την στιγμή ή κουρασμένοι ποδοσφαιριστές αποφύγαμε. Η LTV κάλυπτε μόνο 2-3 μέτρα.

Εμείς σαν Συμβούλιο κρίναμε ότι κανένας ποδοσφαιριστής δεν θα δώσει οποιαδήποτε κατάθεση. Ταυτόχρονα θα παρακαλούσα και παράκληση μας προς τους παίχτες του Διγενή που πρέπει να άκουσαν, τους θερμοπαρακαλούμε να σταθούν στο πλευρό της ΑΠΕΠ, διότι με το να το κάνουν αυτό το πράγμα, στέκουν στο πλευρό του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Η ΑΠΕΠ δεν θα επιτρέψει σε κανένα να βάλει τον ρατσισμό μέσα στα γήπεδα, ειδικά άτομα όπως τον κ. Θεοδότου που είναι διαιτητής. Αν είναι δυνατόν. Τούτη είναι η απόφαση μας και τούτο θα πράξουμε."

Επίσης, στις 12/11/2005 δήλωσε τα ακόλουθα στον τηλεοπτικό σταθμό Lumier (LTV) (παρατίθεται κατωτέρω αυτούσιο το κείμενο των δηλώσεων του Εναγόμενου):

"0 κύριος Θεοδότου μετά την λήξη του αγώνα και αφού ο ποδοσφαιριστής της ομάδας Εβάντρο Ρούσο πήγε προς το μέρος του για να του παραπονεθεί για ένα πέναλτι του έκανε χειρονομίες πιθήκου, ρατσιστικές χειρονομίες και απ' ότι αντιλαμβάνομαι του είπαν και κάποια πράγματα τα οποία μιλά τώρα ο κύριος Κωνσταντίνου (νομικός σύμβουλος ΑΠΕΠ) μαζί του για να ετοιμάσουμε την κατάθεση. Αν είναι δυνατό είμαστε 21° αιώνα, είμαστε πλέον ευρωπαϊκή χώρα, φαντάζομαι θα είμαστε από τις μόνες χώρες που τα θέματα ρατσισμού είναι σε πολύ χαμηλό βαθμό. Έχουν τιμωρηθεί ομάδες, οπαδοί τους, για ρατσιστικές ιαχές που αναφώνησαν στο παρελθόν.

Έχουμε διαιτητή. Δεν γνωρίζω αν είναι διεθνής διαιτητής αν έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στο εξωτερικό που προβαίνει σε τέτοια θέματα. Εάν είναι τούτο το Κυπριακό ποδόσφαιρο γιατί να ασχολούμαστε, έχω πέσει από τα σύννεφα. Ασχολούμαι με τον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία 2-3 χρόνια με το κυπριακό ποδόσφαιρο πρώτη φορά μου συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Εάν ο Εβάντρο Ρούσο ήταν άσπρος ποδοσφαιριστής θα είχε διαφορετική αντιμετώπιση από τον κύριο Θεοδότου; Θα του έδινε το πέναλτι; Αυτό το συγκεκριμένο άτομο που μετά την λήξη του αγώνα του συμπεριφέρθηκε με αυτό τον τρόπο τον έβλεπε σαν μη άσπρο μη λευκό;

Σήμερα είμαστε όλοι πάρα πολύ απογοητευμένοι. Μιλούμε πλέον επίσημα, από στόμα των ίδιων των Κύπριων διαιτητών για ρατσισμό στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Το μόνο που έχω να πω είναι συγχαρητήρια κύριε Θεοδότου και εις ανώτερα!"»

*Τα πιο πάνω είναι με βάση τα όσα καταγράφει η απόφαση 

 

Δειτε Επισης

Δωρεάν σε ανοικτή ζώνη ο τελικός πρωταθλήματος στο ΓΣΠ ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ
Αίμα και άμμος στο ΓΣΠ για το πρωτάθλημα που ισοδυναμεί με τριπλή ευκαιρία για ομίλους
Αρνητική πρωτιά για Πάφο και Άρη για τη χρησιμοποίηση του ντόπιου ποδοσφαιριστή
Ρίχνει το μπαλάκι πίσω στην Αστυνομία ο ΑΠΟΕΛ και αφήνει αιχμές κατά της ΑΕΚ
Άκυρο Αστυνομίας στα αιτήματα ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ για παραχώρηση της Βόρειας
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία της Εθνικής Παίδων ενόψει EURO U-17
«Δεν θα έλεγα ότι υποστηρίζουμε την Ομόνοια στον απόλυτο βαθμό, αλλά θέλουμε να πάρει το κύπελλο»
Αποθεώνουν Βιτάλ στη Σκωτία-«Είναι αυτό που χρειάζεται η Ρέιντζερς»
Τα δεδομένα για την πέμπτη σερί παρουσία της Ομόνοια στην Ευρώπη
ΒΙΝΤΕΟ: Η ανάρτηση της ΑΕΚ με διπλό στο ΓΣΠ με προπονητή τον Μπεν Σιμόν