Football Leaks: «Πάνω από 500GB σε έγγραφα»!

Από τον περασμένο Νοέμβριο το “Football Leaks” δημοσιεύει μυστικά έγγραφα και συμβόλαια του ποδοσφαιρικού κόσμου. Ένεκα των αποκαλύψεών τους η ολλανδική Τβέντε τιμωρήθηκε με τριετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για παράβαση των κατευθυντήριων γραμμών της FIFA. Ο επενδυτικός όμιλος Doyen Sports είχε μπει στο σύλλογο εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα τα μεταγραφικά δικαιώματα αρκετών ποδοσφαιριστών.
Έγγραφα από το “Football Leaks” απέδειξαν ότι η Τβέντε σε κάθε προσφορά για έναν παίκτη έπρεπε να πληρώνει στο Doyen, ανεξαρτήτως αν ο παίκτης επωλείτο ή όχι. Η ιστοσελίδα αποκάλυψε και άλλες συμμετοχές του Doyen Sports Group (μιας εταιρίας με έδρα τη Μάλτα) σε μεταγραφές και συλλόγους στο πορτογαλικό και ισπανικό ποδόσφαιρο. Η Doyen Sports είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους στο ποδόσφαιρο. Κατέχει τα δικαιώματα μεταγραφών, χορηγών και εικόνας σε υψηλά ιστάμενους παίκτες και προπονητές, όπως οι Ντιέγκο Σιμεόνε, Νεϊμάρ, Τσάβι, Μάρκος Αλμπέρτο Ρόχο, Άλβαρο Μοράτα.
Προ δύο εβδομάδων το “Football Leaks” δημιούργησε εκ νέου πρωτοσέλιδους τίτλους: έγγραφα στην ιστοσελίδα έδειξαν ότι η μεταγραφή του Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ στη Ρεάλ ήταν η πιο ακριβή στην ιστορία. Την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε μια συμφωνία μεταξύ Άρσεναλ και Ρεάλ στο πλαίσιο της μετακίνησης του Μεσούτ Εζίλ.
Μέχρι πρότινος οι υπεύθυνοι του “Football Leaks” έμεναν στο παρασκήνιο, αλλά το γερμανικό περιοδικό 11 Freunde κατάφερε να εξασφαλίσει, έστω και μέσω mail, την πρώτη μεγάλη συνέντευξη με τους χειριστές της ιστοσελίδας.
 
-Ποιος κρύβεται πίσω από το “Football Leaks”;
-Προτιμούμε να μην μπούμε σε λεπτομέρειες. Το πρότζεκτ μας φέρνει τα πάντα άνω κάτω, μπορείτε συνεπώς να σκεφτείτε ότι έχουμε ορισμένους ισχυρούς εχθρούς στο χώρο. Και για αυτά τα άτομα η διαφάνεια είναι πρόβλημα.
-Κατάγεστε από την Πορτογαλία;
-Ναι, αληθεύει.
-Από πότε υφίσταται η ομάδα σας;
-Ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Τότε ήταν μεγάλος μας στόχος να δημοσιοποιήσουμε όλα τα ψέματα και τις διαμάχες των πορτογαλικών συλλόγων. Η μεταγραφική περίοδος του περασμένου καλοκαιριού ήταν η πιο έντονη και μυστηριώδης της ιστορίας, υπήρξαν εντυπωσιακές μετακινήσεις, όπως εκείνη του Ζορζ Ζεζούς από την Μπενφίκα στη Σπόρτινγκ, και πολλά αναπάντητα ερωτήματα, προ πάντων στη Σπόρτινγκ. Θέλαμε να καταλάβει ο κόσμος τι παίχτηκε. Με τη βοήθεια των πηγών μας μπορούμε όμως να πάμε και παραπέρα, εκτός πορτογαλικών συνόρων.
-Ποιους στόχους έχετε;
Όλα όσα θέλουμε είναι διαφάνεια. Ορισμένοι σύλλογοι δεν έχουν σεβασμό απέναντι στους οπαδούς, αποκρύπτουν υπερβολικά πολλά. Όλα έχουν μετατραπεί σε ταμπού: μισθοί, συμβόλαια, ρήτρες, διαμεσολαβητές. Το ΝΒΑ είναι ένα καλό παράδειγμα για το ποδόσφαιρο. Στην καλαθόσφαιρα οι μισθοί παικτών και προπονητών δημοσιοποιούνται. Αυτό χρειάζεται και το ποδόσφαιρο.
-Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι συμφωνίες και τα συμβόλαια μεταξύ δύο πλευρών δεν προορίζονται για τη δημοσιότητα.
-Αν όλοι σκέπτονταν έτσι, δεν θα υπήρχε ούτε Wikileaks, ούτε Luxleaks ή Offshore-Leaks, όλοι θα ζούσαν σ’ ένα ψέμα. Το ποδόσφαιρο χάνει την αξιοπιστία του, η έλλειψη σε διαφάνεια και η μυστικοπάθεια στους μισθούς είναι απλώς ασέβεια απέναντι σε όλους τους οπαδούς. Κάποιος έπρεπε να κάνει κάτι. Μέσω των δημοσιοποιήσεών μας οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να ασχολούνται με αυτό.
-Βασικό θέμα σας μοιάζει να είναι η συμμετοχή επενδυτών σε μεταγραφικά δικαιώματα, ήτοι η ιδιοκτησία μέσω τρίτου. Γιατί;
-Κατά τη γνώμη μας υπερβολικά λίγα είναι γνωστά γι’ αυτά τα επενδυτικά ιδρύματα. Η ύπαρξή τους στο ποδόσφαιρο εγείρει μεγάλα ερωτήματα, όπως αυτά για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων και χειραγώγηση αγώνων. Φυσικά ελλοχεύει και ο κίνδυνος ξεπλύματος χρήματος και άλλων εγκληματικών μηχανορραφιών. Αυτά τα ταμεία έχουν μόνον οικονομικές βλέψεις, αυτό οδηγεί σ’ ένα στρεβλό τοπίο στα συμβόλαια μεταξύ συλλόγων και παικτών.
-Έχετε αποδείξεις για ξέπλυμα χρήματος στο ποδόσφαιρο;
-Δεν θέλουμε να ενοχοποιήσουμε κανέναν χωρίς αποδείξεις, ωστόσο -απλώς ως παράδειγμα- η δομή της Doyen Sports Group μοιάζει εξαιρετικά επιρρεπής για ξέπλυμα χρήματος.

-Γίνατε αρχικά γνωστά, όταν αποκαλύψατε τα συμβόλαια ανάμεσα στη Doyen Sports Group και την Τβέντε. Η Doyen έγινε επενδυτής στο σύλλογο και εξασφάλισε τοιουτοτρόπως τα μεταγραφικά δικαιώματα των παικτών; Είναι αυτή η κατάσταση ένα τυπικό δείγμα για παραβίαση κανονισμού;
Ναι. Δείχνει την καταστροφική συνάφεια της ιδιοκτησίας μέσω τρίτων στην πολιτική ενός συλλόγου με εγκληματικό μάνατζμεντ και έναν ανεύθυνο πρόεδρο. Αυτό που κάνει η Doyen είναι εγκληματικό και ζημιογόνο για τους συλλόγους. Όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τους υπόλοιπους συλλόγους. Εκμεταλλεύεται οικονομικά πληγέντες συλλόγους τους επιβάλλει άδικους όρους. Γι’ αυτό τους αποκαλούμε πιστωτικούς καρχαρίες. Εκτός αυτού αποτελεί καταστρατήγηση των κανόνων της FIFA. Πολλοί από αυτούς τους συλλόγους θα αποκομίσουν προβλήματα και πιθανότατα θα τιμωρηθούν.
-Ένα έγγραφό έλεγε ότι η Τβέντε σε περίπτωση που απέρριπτε μια προσφορά έπρεπε να πληρώσει το 50% στο ταμείο. Ωστόσο πώς υποτίθεται ότι θα μάθαινε για κάτι τέτοιο η Doyen;
Γιατί αυτοί είναι συνήθως εκείνοι, οι οποίοι επιζητούν τις προσφορές. Ο σύλλογος τότε δεν έχει άλλη επιλογή από την πώληση των παικτών. Κατά κανόνα τα συμβόλαια της Doyen περιλαμβάνουν πολύ επιθετικές ρήτρες.
-Σύμφωνα με αυτές ο επενδυτής μπορεί να πιέσει ένα σύλλογο να πωλήσει τους παίκτες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
-Σωστά, αυτή είναι συνήθης πρακτική και συμβαίνει παρασκηνιακά. Οι επενδυτές τοποθετούν τους παίκτες σε συγκεκριμένους συλλόγους με την υπόσχεση ότι σε ένα ή δύο χρόνια θα τους μεταπωλήσουν. Αυτό είναι επικερδές για τα επενδυτικά ταμεία και τους φίλα προσκείμενους ατζέντηδες.
-Οι συμφωνίες με επενδυτές είναι σχεδόν συνήθης πρακτική στο διεθνές ποδόσφαιρο. Πώς ταιριάζει αυτό με την απαγόρευση της FIFA;
-Στην Ευρώπη αυτές οι συμφωνίες συνάπτονται παρασκηνιακά, μεταμφιεσμένες υπό τον τίτλο συμφωνίες σκάουτινγκ ή διαμεσολαβητών. Τα διακινούμενα ποσά είναι τόσο πολλά που ούτε η καν η FIFA δεν γνωρίζει κατά προσέγγιση. Η επιρροή των ατζέντηδων αυξάνεται, οι συμμετοχές εταιρειών off-shore μεγαλώνει -αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
-Μπορείτε να πείτε πόσα χρήματα αποκόμισε την περασμένη πενταετία η Doyen μέσω μεταγραφικών δικαιωμάτων;
-Σύμφωνα με τα εσωτερικά τους έγγραφα είναι περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ.
-Γιατί δημοσιεύετε τις πληροφορίες σας αφιλτράριστες στο μπλογκ σας; Θα μπορούσατε να τις δίνετε στα Μ.Μ.Ε.
-Τα πορτογαλικά Μ.Μ.Ε. αποσιωπούν συχνά επιβαρυντικές πληροφορίες για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία ή συγκεκριμένους συλλόγους. Το λόμπι είναι υπερβολικά μεγάλο και ακόμη και η ομοσπονδία και οι σύλλογοι είναι συνυπεύθυνοι σε συμβόλαια που αφορούν την ιδιοκτησία μέσω τρίτου. Η ιστοσελίδα ήταν για μας απλά η καλύτερη λύση. Πολλοί έχουν ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα.
-Με τις αποκαλύψεις σας έχετε παραβιάσει μεταξύ άλλων και το τραπεζικό απόρρητο. Πώς το δικαιολογείτε;
-Την περασμένη τετραετία η Doyen περιβαλλόταν από γρίφους, ουδέποτε μίλησε με τον Τύπο και δεν έδωσε το παραμικρό δείγμα διαφάνειας. Ουδείς γνώριζε για τις συμφωνίες ιδιοκτησίας μέσω τρίτου, τις μυστικές ρήτρες ή τους πραγματικούς χρηματοδότες. Όλοι βλέπουν ότι η Doyen έχει δομή παράκτιας εταιρείας και χρησιμοποιεί μπροστινούς, ώστε να αποκρύψει τους πραγματικούς κι επωφελούμενους ιδιοκτήτες. Η δημοσίευση των τραπεζικών ανακοινώσεων στοχεύει μόνο στο να βοηθήσει τη FIFA στις δραστηριότητες συμμόρφωσης της Doyen και τις οικονομικές αρχές της Μάλτας στις έρευνές τους κατά της Doyen.
-Γιατί δεν προωθείτε αυτές τις πληροφορίες απευθείας στη FIFA, αλλά διατηρείτε μια πλατφόρμα;
Ο καθένας γνωρίζει πως αυτή τη στιγμή η πλατφόρμα ασχολείται με το δικό της σκάνδαλο. Δεν ήμασταν πολύ σίγουροι, αν πραγματικά θα έκανε κάποια διαφορά, αν τους στέλναμε τα έγγραφα. Η πλατφόρμα μας ήταν η καλύτερη λύση, αλλά αν η FIFA μας ρωτήσει, σίγουρα θα δουλέψουμε απ’ ευθείας μαζί της.
-Κατηγορείστε ότι έχετε χακάρει έγγραφα. Ισχύει;
-Οι μομφές προέρχονται από την Doyen Sports Group. Είναι τα ίδια άτομα, τα οποία έχουν πει ψέματα κι εξαπατήσει την ολλανδική ομοσπονδία. Οι ίδιοι άνθρωποι που δήλωσαν ότι το μυστικό έγγραφο περί ιδιοκτησίας μέσω τρίτου είναι πλαστό. Αυτό λέει τα πάντα για την Doyen Sports και τις μεθόδους της.
-Ακόμη μια φορά: έχετε χακάρει πληροφορίες ή έγγραφα;
-Με απόλυτη βεβαιότητα, όχι. Και μπορούμε να σας δώσουμε και ένα παράδειγμα. Η Doyen Sports μας κατηγόρησε ότι εξαπολύσαμε μια κυβερνοεπίθεση. Ανακοίνωσε επίσης ότι ενημέρωσε γι’ αυτήν τις αστυνομικές αρχές στις 4 Οκτωβρίου. Οι τελευταίες δημοσιεύσεις μας για την Doyen, ωστόσο, έγιναν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Πώς υποτίθεται ότι συνέβη αυτή η κυβερνοεπίθεση;
-Η ποδοσφαιρική υφήλιος αναρωτιέται από πού αποκτάτε τις πληροφορίες και τα έγγραφα. Ο πρόεδρος της Σπόρτινγκ σας κατηγόρησε ότι ενεργείτε προς όφελος της Μπενφίκα και ζημιώνετε εκ προθέσεως το σύλλογό του. Τι μπορείτε να πείτε επαυτού;
-Δεν έχουμε ατζέντα, παλεύουμε μόνο για το καλό του αθλήματος. Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Ευτυχώς η διαρροή του συμβολαίου του Μπέιλ μας εξασφάλισε ένα πιο πλατύ αναγνωστικό κοινό. Τώρα μπορούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι να διαβάσουν τα αμφιλεγόμενα έγγραφα.
-Δεν έχετε δηλαδή διασυνδέσεις με συλλόγους;
-Όχι, είμαστε παντελώς ανεξάρτητοι.

-Στην περίπτωση του Μπέιλ δημοσιεύσατε μια συμφωνία ανάμεσα σε Ρεάλ και Τότεναμ. Απ’ αυτήν προκύπτει ότι ο Ουαλός είναι ο ακριβότερος παίκτης στην ιστορία. Δημιουργήθηκε παγκόσμιος ντόρος. Πώς άλλαξε αυτός τη δουλειά σας;
-Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας είναι πολύ γεμάτο επί του παρόντος, δεχόμαστε εκατοντάδες mails, αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Τώρα έχουμε δημιουργήσει εντύπωση σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε να είναι η απαρχή μιας εποχής διαφάνειας στο ποδόσφαιρο.
-Εξ ίσου καταπληκτικό ήταν το συμβόλαιο ανάμεσα σε Άρσεναλ και Ρεάλ για τον Μεσούτ Εζίλ. Ποιο ήταν το νόημα της δημοσίευσης στην περίπτωση του Μπέιλ και ποιο σε αυτήν του Εζίλ; Εδώ σε τελική ανάλυση δεν επρόκειτο για επενδυτές.
-Δεν δημοσιεύουμε μόνον συμβόλαια που αφορούν επενδυτές. Θέλουμε επίσης να αποκαλύπτουμε τα πριμ και τις κρυφές ρήτρες.

-Σας έχουν προσεγγίσει ήδη η FΙFA, οι μεμονωμένες ομοσπονδίες ή οι σύλλογοι που εμφανίζονται στα έγγραφα; Μήπως σας ασκήθηκαν και πιέσεις να μην προχωρήσετε στις δημοσιεύσεις;
-Αντιθέτως. Η FIFA εκτιμά αυτές τις δημοσιεύσεις. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ο Μαρκ Γκόνταρντ, ο εμπορικός διευθυντής του FIFA Transfer Matching System, ακολουθεί τη σελίδα μας και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες για τη δουλειά του. Έχουμε προβλήματα μόνον με τη Σπόρτινγκ και τη Doyen Sports. Φαίνεται πως η διαφάνεια είναι πολύ προβληματική γι’ αυτούς…
-Αμφότεροι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να σας μηνύσουν. Έχει ασχοληθεί μαζί σας ήδη η αστυνομία ή η δικαιοσύνη;
-Δεν εμπιστευόμαστε τις πορτογαλικές αρχές. Όντως στην Πορτογαλία τα πράγματα γίνονται βρώμικα, όταν εμπλέκεται το χρήμα στο παιχνίδι. Η επιρροή της Doyen είναι αρκετά μεγάλη και γνωρίζουμε ότι η πορεία των ερευνών ήδη έχει μπει σε κίνδυνο.
-Από πού το γνωρίζετε αυτό;
-Μας το έχουν αποδείξει οι πηγές μας και γνωρίζουμε για τη μυστική συνάντηση ανάμεσα στην πορτογαλική αστυνομία και αυτό το πρακτορείο στη Λισαβόνα. Ο Ροτζέριο Μπράβο, επικεφαλής ερευνητής της αστυνομίας, είναι καλός φίλος του Νέλιο Λούκας, προκαθήμενου της Doyen. Ο Λούκας πιέζει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να πάρει όλες τις πληροφορίες των ερευνών. Η Doyen χρησιμοποιεί συνεπώς την αστυνομική έρευνα, ενώ έχει προσλάβει και τη Marclay Associates, μια μυστική υπηρεσία πληροφοριών, για να κάνει τη βρόμικη δουλειά.
-Αυτό σημαίνει;
-Σημαίνει ότι επιχειρούν με κάθε τρόπο να μας σταματήσουν. Τα μεγάλα αφεντικά σε Τουρκία και Καζαχστάν είναι πολύ δυσαρεστημένα με μας, θέλουν όσο το δυνατόν συντομότερα να μας σιωπήσουν. Αυτήν την περίοδο είμαστε εκτεθειμένοι σε μεγάλους κινδύνους.
-Τώρα γίνεται πιο πολύπλοκο. Γιατί Τουρκία και Καζαχστάν; Ποιον εννοείται;
-Τα αφεντικά της Doyen Group. Την οικογένεια Αρίφ, μία από τις πιο πλούσιες στην Τουρκία, που διατηρεί διασυνδέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληθώρα ρεπορτάζ ο Τεβφίκ Αρίφ συνελήφθη το 2010 σε γιοτ, όταν η αστυνομία ερευνούσε μία από τις αλυσίδες πορνείας του.
-Η Daily Mirror αναφέρει ότι εκβιάσατε μέσω mail τον Νέλιο Λούκας, προκαθήμενο της Doyen, και πως ζητήσατε χρήματα για τη μη δημοσίευση των εγγράφων.
-Ουδέποτε επικοινωνήσαμε μαζί του. Και δεν το βρίσκεται αξιοσημείωτο πως μόνον η Doyen διαδίδει ότι εκβιάζεται; Αυτές οι αιτιάσεις δημοσιεύτηκαν ακριβώς δύο φορές: μία μετά τη διαρροή για την Τβέντε και μία μετά την αντίστοιχη για τον Μπέιλ. Δεν είναι σύμπτωση. Μοιάζει με μια απελπισμένη προσπάθεια απαξίωση του Football Leaks.
-Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στο mail χρησιμοποιήσατε το όνομα Άρτεμ Λούζοφ.
-Δεν το πράξαμε. Αλλά γνωρίζουμε το όνομα. Κι εμείς οι ίδιοι δεχτήκαμε το Δεκέμβριο πολύ περίεργα mails από κάποιον Άρτεμ Λούζοφ. Έγραψε κατά λέξη: «Είστε καλοί. Θέλω ν’ αγοράσω τις πληροφορίες σας για τον αθλητισμό. Πόσα θέλετε; Μπορώ να σας προσφέρω περίπου 650.000€». Φυσικά αρνηθήκαμε.
-Έχετε σβήσει ποτέ έγγραφα;
-Φυσικά όχι, έχουμε πάνω από 500 Gigabyte σε έγγραφα. Έχουμε ακόμη χιλιάδες τέτοια. Και συνεχίζουμε να ελέγχουμε όλες αυτές τις πληροφορίες.
-Συνεπώς θα συνεχίσουμε να δημοσιεύετε έγγραφα;
-Ναι, μπορείτε να περιμένετε περαιτέρω αποκαλύψεις για μεταγραφές και επενδυτικά ταμεία.  

 

 

 

Δειτε Επισης

Η Σουηδία υποκύπτει στη δύναμη των οπαδών και απορρίπτει το VAR
Oι ποδοσφαιριστές της Τσέλσι στηρίζουν Ποτσετίνο
Η UEFA απειλεί την Εθνική Ισπανίας και τις ομάδες με αποκλεισμό από EURO και Champions League
Γκουαρδιόλα: Αυτό που έπαθε η Λίβερπουλ, μπορεί να συμβεί στην Άρσεναλ και σε εμάς
Οπαδοί της Μπάγερν μαζεύουν υπογραφές για την παραμονή του Τούχελ
Αβέβαιο το μέλλον του Νούνιες στην Λίβερπουλ μετά τη φυγή του Κλοπ
Έριξε οκτάρα στη Χέρενφεν του Λοΐζου η Αϊντχόφεν και έγραψε ιστορία
Νέβιλ: Αν η Νότιγχαμ δεν σταματήσει να ασχολείται με τη διαιτησία θα πέσει
Ο Αντσελότι προανήγγειλε την επιστροφή του Κουρτουά
Σλοτ: Θέλω να γίνω προπονητής της Λίβερπουλ, αισιόδοξος πως θα συμφωνήσει με τη Φέγενορντ