Όταν η Βαρκελώνη βάφεται... μπλε

Ένα τοπικό ντέρμπι που συνήθως έχει νικήτρια την Μπαρτσελόνα. Με αφορμή την αποψινή μάχη της Καταλονίας, καταγράφονται τα μεγαλύτερα «μπαμ» που έχει κάνει η Εσπανιόλ απέναντι στους «μπλαουγκράνα».

Εσπανιόλ-Μπαρτσελόνα 6-0 (1951)

Μπορεί η προϊστορία να είναι συντριπτικά υπέρ της Μπαρτσελόνα, όμως η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στο ντέρμπι της Καταλονίας ανήκει στην Εσπανιόλ. Πολλά χρόνια πριν, τη σεζόν 1950-51, το μεταξύ τους παιχνίδι έμεινε στην ιστορία, παρά το γεγονός ότι δεν έκρινε κάτι. Για την προτελευταία αγωνιστική της La Liga, οι «μπλε» νίκησαν με το εκκωφαντικό 6-0 τους «μπλαουγκράνα», κλείνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρονιά στο παλιό τους γήπεδο, το Estadio de Sarria. Την ίδια ώρα, η Μπαρτσελόνα αποχαιρετούσε και τις τελευταίες μαθηματικές ελπίδες στην κούρσα του τίτλου.

Μπαρτσελόνα-Εσπανιόλ 2-2 (2007)

Η συγκεκριμένη ισοπαλία πανηγυρίστηκε περισσότερο από νίκη στην Εσπανιόλ. Και από την άλλη, κόστισε περισσότερο από μια βαριά ήττα στους «μπλαουγκράνα». Πριν τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, για την προτελευταία αγωνιστική της σεζόν 2006-07, η Μπαρτσελόνα ήταν στην κορυφή, στο +2 από τη Ρεάλ Μαδρίτης και με δικές της νίκες θα κατακτούσε το πρωτάθλημα, χωρίς να την ενδιαφέρει τι θα κάνει η «βασίλισσα». Η συμπολίτισσα της, όμως, είχε διαφορετική γνώμη. Απέσπασε ισοπαλία με 2-2 στο Καμπ Νου και έδωσε την ευκαιρία στη Ρεάλ να κατακτήσει εκείνη το πρωτάθλημα, καθώς υπερίσχυε στην ισοβαθμία. Και τα δύο γκολ των φιλοξενούμενων, που είχαν προπονητή τον Ερνέστο Βαλβέρδε, σημείωσε ο Ταμούδο (το δεύτερο στο 90’), γι’ αυτό και το συγκεκριμένο ματς χαρακτηρίστηκε ως “Tamudazo”.

Μπαρτσελόνα-Εσπανιόλ 1-2 (2009)

Στην πρώτη σεζόν του Πεπ Γκουαρδιόλα στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου, η Μπαρτσελόνα σάρωσε τα πάντα, κατακτώντας όλους τους τίτλους εντός και εκτός συνόρων. Οι «μπλαουγκράνα» έδειχναν ανίκητοι, όμως η μισητή συμπολίτισσα κατάφερε να γίνει η πρώτη ομάδα που άλωσε το «κάστρο» του Καμπ Νου στη La Liga. Αυτό έγινε στην 24η αγωνιστική, με πρωταγωνιστή τον Ιβάν Ντε Λα Πένια. Ο Ισπανός άσος σημείωσε και τα δύο τέρματα των φιλοξενούμενων, οι οποίοι πήραν μία σημαντική νίκη στην προσπάθεια για αποφυγή του υποβιβασμού. Με αυτό το τρίποντο «ξεκόλλησαν» από την τελευταία θέση και έκαναν την αρχή για την παραμονή στην κατηγορία. Από την άλλη, μόνο το γόητρο της Μπαρτσελόνα «πληγώθηκε», αφού έφτασε εύκολα στην κατάκτηση του τίτλου.

Πηγή: gazzetta.gr

Δειτε Επισης

«Μας έδειξαν την καλύτερη εκδοχή τους, εμείς όχι»
Σούπερ Βίνι και «όρθια» η Ρεάλ κόντρα στην Μπάγερν στη ματσάρα του Μονάχου
Οι ενδεκάδες στη «γιγαντομαχία» της Μπάγερν Μονάχου με τη Ρεάλ Μαδρίτης
Ενρίκε: Η πίεση είναι ευλογία, θα προσπαθήσουμε να νικήσουμε με το ποδόσφαιρό μας
Δικαιώνει τη Νότιγχαμ ο Γουέμπ-«Έπρεπε να της δοθεί ένα πέναλτι κόντρα στην Έβερτον»
Επιβραβεύει τον Μαρέσκα με νέο συμβόλαιο η Λέστερ
Με Βάρντι η Λέστερ και στην Premier League
Πιθανή η επιστροφή του Τεν Χαγκ στον Άγιαξ, αν φύγει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Μετά τη Χαλ, ο Ατζούν Ιλιτζαλί επενδύει και στη Μάριμπορ!
Ηλίας Χαραλάμπους για το πρωτάθλημα με τη Στεάουα: Να είμαι καλός οδηγός και για άλλους προπονητές