Η κρίση στην Μπάγερν παραμένει

Εκεί που η Μπάγερν Μονάχου κάλπαζε στη Μπουντεσλίγκα αλλά και στην Ευρώπη (ποιος μπορεί να ξεχάσει το εκπληκτικό 7-1 στο Λονδίνο επί της Τότεναμ;) , ξαφνικά μετά την συντριβή που γνώρισε εκτός έδρας με 5-1 από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης (σε συνδυασμό με ορισμένες άσχημες εμφανίσεις) τα πάντα ήρθαν τούμπα.

Η διοίκηση με τους Ούλι Χένες και Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε φανερά ενοχλημένη και έντονα προβληματισμένη από την γενικότερη κακή απόδοση της ομάδας, ίσως και να πήρε αποφάσεις εν θερμώ. Απέλυσε τον Κροάτη, προπονητή της, Νίκο Κόβατς και προσωρινά ανέθεσε το  «τιμόνι» στον μέχρι πρότινος συνεργάτη του, Χάνς Φλίκ. Η  κοινή αίσθηση είναι ότι βρέθηκε απροετοίμαστη και τώρα οι δύο κορυφαίοι της παράγοντες σε συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή, Χασάν Σαλιχάμιντζιτς έχουν αρχίσει και μελετούν  πιο προσεκτικά ποιος μπορεί και είναι εύκολο να αναλάβει αυτή την εποχή τα «ηνία» της ομάδας.

Ο ίδιος ο Κόβατς είχε  αντιληφθεί ότι η θέση του έχει πλέον αποδυναμωθεί , κάτι που παραδέχθηκε και στην τηλεόραση (SKY) : "Η αίσθηση μου δεν είναι σημαντική. Εκείνοι που αποφασίζουν είναι αυτοί που διοικούν».

Φυσικά ο Κόβατς δεν ήθελε να παραιτηθεί  : «Δεν παραιτήθηκα πέρυσι , δεν θα εγκαταλείψω τώρα».  Έχει καταλάβει όμως ότι τα πράγματα δεν είναι όπως πριν. Μετά τον αγώνα κατά της Άιντραχτ ούτε ο πρόεδρος, Ούλι Χένες ούτε ο εκτελεστικός πρόεδρος, Ρουμενίγκε αλλά ούτε και ο τεχνικός διευθυντής, Σαλιχάμιντζιτς είπαν κάτι για να τον στηρίξουν. Έφυγαν τρέχοντας προκειμένου να μπουν στα αυτοκίνητά τους.

Η ήττα αυτή για την Μπάγερν με αντίπαλο την Άιντραχτ είναι η μεγαλύτερη σε περισσότερα από 10 χρόνια. Βεβαίως δεν αγνοεί κανείς ότι από το 10’λόγω απευθείας κόκκινης του Ζερόμ Μπόατενγκ του υψηλόσωμου κεντρικού της αμυντικού της έπαιζε με 10 παίκτες. Η ουσία όμως είναι ότι στην γενική κατάταξη  η Μπάγερν βρίσκεται τώρα 4 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο, Γκλάντμπαχ και είναι στην 4η θέση.

Αλλά δεν είναι μόνο η διαφορά των βαθμών , είναι η συνολική απόδοση της βαυαρικής ομάδας από την αρχή της σαιζόν που εκτός ορισμένων αγώνων στα άλλα η απόδοση των ποδοσφαιριστών της ήταν μέτρια.

Έπειτα οι σχέσεις ανάμεσα στον Κόβατς και τον διεθνή μεσοεπιθετικό του, Τόμας Μύλερ ήταν  τεταμένες κάτι που είχε προκαλέσει  περαιτέρω αναταραχές.

Η Μπάγερν Μονάχου υπέφερε έναν μικτό Οκτώβριο καθώς κατόρθωσε να κερδίσει τα περισσότερα από τα παιχνίδια, αλλά οι αποδόσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό απογοητευτικές. Οι αμυνόμενοι πρωταθλητές δυσκολεύονται να κυριαρχήσουν στον αντίπαλο.

Η γκρίνια στην Μπάγερν άρχισε να κάνει την εμφάνισή της ιδιαιτέρως στο παιχνίδι κυπέλλου κατά της Μπόχουμ. Η Μπάγερν βρέθηκε πολύ κοντά στον αποκλεισμό, αλλά το ξεπέρασε.  Ο αρχηγός της, Μάνουελ Νόιερ εξέφρασε την απογοήτευσή του μετά από αυτό το παιχνίδι και κάλεσε τους συμπαίκτες του να προχωρήσουν δυνατά το συντομότερο δυνατό…

Από την άλλη ο Κόβατς ενώ είχε καταφέρει να παρουσιάσει μία  ισορροπημένη ομάδα στην αρχή της σαιζόν, στη συνέχεια ήρθαν διάφοροι τραυματισμοί (Λούκας Ερναντές, Νίκλας Σίλε) με αποτέλεσμα να αρχίσει να υπάρχει αστάθεια στο κέντρο άμυνας. Οπότε η ομάδα άρχισε να δέχεται με ευκολία τέρματα.

Ο Τζόσουα Κίμιχ  έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην μεσαία γραμμή  βοηθώντας την Μπάγερν να υπαγορεύει αυτή το παιχνίδι. Όμως οι διάφοροι τραυματισμοί ανάγκασαν τον Κόβατς να τον επαναφέρει στην δεξιά πλευρά της άμυνας, κάτι που επηρέασε την ισορροπία της.

Σύμφωνα με το Sport1, οι ποδοσφαιριστές  της Μπάγερν δεν είναι ικανοποιημένοι με τις μεθόδους διαχείρισης του Κόβατς.

Ο Κόβατς έκανε πειράματα εναντίον της Άιντραχτ Φρανκφούρτης και το πλήρωσε! Χρησιμοποίησε τους Ντέιβις , Μπόατενγκ, Παβάρ και Αλαμπα στην άμυνα  και τον Τόμας Μίλερ σε ρόλο δεξιού επιθετικού, ενώ επανέφερε τον Κίμιχ στο κέντρο.  Ως αποτέλεσμα, το σχέδιο αποδείχθηκε  αποτυχημένο. Η άμυνα  πιάστηκε στον ύπνο,  καθώς μέσα σε 7’ αναγκάσθηκε να μείνει με 10 (αποβολή Μπόατενγκ) . Έπειτα ακολούθησε η συντριβή. Οι επιλογές του προπονητή ήταν ιδιαίτερα αμφισβητήσιμες και η ομάδα έπαιζε αργά ενώ της έλλειπαν οι αυτοσχεδιασμοί.

                                                  Τεν Χάγκ, Ποκετίνο, Ράγκνιγκ , Αλέγκρι

Τα ονόματα που άρχισαν και κυκλοφορούν στην Βαυαρία για να διαδεχθούν τον Κόβατς σε περίπτωση απομάκρυνσής του δίνουν και παίρνουν. Ο Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε θέλει τον Έρικ Τεν Χαγκ του Άγιαξ ο οποίος την εποχή του Γκουαρντιόλα ήταν στην γερμανική ομάδα και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Ο τεχνικός διευθυντής, Χασάν Σαλιχάμιντζιτς είναι πιο προσηλωμένος στον αργεντινό, Μαουρίτσιο Ποκετίνο της Τότεναμ, ενώ στην διοίκηση ορισμένους υποστηρικτές έχει και ο Ράλφ Ράνγκνικ. Παράλληλα ακούγονται έντονα και τα ονόματα του Ιταλού, Μαξ Αλέγκρι καθώς και του Πορτογάλου, Ζοσέ Μουρίνιο…

Οπότε λίγες ημέρες υπομονή και θα δούμε αν ο Φλίκ παραμείνει έως το καλοκαίρι ή υπάρξει άμεση πρόσληψη νέου προπονητή…

 
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com , Mundo Deportivo

Δειτε Επισης

Η Γουέστ Χαμ στον δρόμο της ΑΕΚ-Αναλυτικά όλα τα ζευγάρια
Αυτά είναι τα ζευγάρια της φάσης των «16» του Γιουρόπα Λιγκ
Ο Ρονάλντινιο είναι η νέα προσθήκη στην Kings League του Πικέ
ΒΙΝΤΕΟ: Νέο τραγούδι κατά του Πικέ από τη Σακίρα-«Κάνω like στη φωτογραφία μου»
«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλούν για σχοινί...»
Μετά τον Ρονάλντο μετρά μόλις μία ήττα η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ
Χωρίς περιθώρια η Πάφος, θέλει να διευρύνει το σερί του ο Άρης
«Στο τέλος σαν πολεμιστές πήραμε αυτό που θέλαμε, για εμάς και για τον κόσμο μας»
Τσάβι: Να κάνουμε αυτοκριτική και να επιστρέψουμε πιο δυνατοί
Ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης έπαιξε μπουνιές με οπαδό της Αϊντχόφεν (pics)