Aφιέρωμα: Οι Top20 στιγμές της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες (pics + vids)

Ενόψει της 10ης συμμετοχής της Κύπρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο «ΡΕΠΟΡΤΕΡ» παρουσιάζει μια σειρά από θέματα σχετικά με την Κυπριακή Ολυμπιακή Ομάδα.


Του Μικαέλο Παπαδάκη 

Στο Ρίο η Κύπρος λαμβάνει μέρος για δέκατη φορά ως ανεξάρτητο κράτος, ωστόσο, είναι γνωστό ότι Κύπριοι αθλητές συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο στην αρχαιότητα όσο και από το 1896 με τα χρώματα της Ελλάδας, κάτι που συνέβη για τελευταία φορά το 1980, όταν η Κύπρος πήγε στη Μόσχα ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά οι αθλητές στίβου συμμετείχαν με την Ελλάδα.

 

Τα τέσσερα μετάλλια του 1896 (σε σκοποβολή και ποδηλασία)
Το 1896, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο σκοπευτής Ιωάννης Φραγκούδης, από τη Λεμεσό, κέρδισε τρία μετάλλια στη σκοποβολή (χρυσό στα 25μ. πιστολιού ταχείας βολής, αργυρό στα 300μ. τουφέκι και χάλκινο στα 30μ. ελεύθερου πιστολιού). Από τότε χρονολογείται η παράδοση της Κύπρου στο εν λόγω σπορ. Ο ποδηλάτης Αριστείδης Κωνσταντινίδης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον αγώνα των 87χλμ. Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες έλαβαν μέρος τουλάχιστον τρεις αθλητές από την Κύπρο.

 

Διαβάστε ακόμα:
- Οι Κύπριοι σημαιοφόροι από το 1980 έως σήμερα (Έφτασε η ώρα της τελετής έναρξης!)

Ενδέκατος ο θρυλικός Κυριακίδης
Στο Βερολίνο το 1936 ο θρυλικός Στέλιος Κυριακίδης τερμάτισε 11ος στο Μαραθώνιο μεταξύ 58 διαγωνιζόμενων. Δώδεκα χρόνια μετά τον Κυριακίδη, που γεννήθηκε στην Πάφο το 1910, τον έμαθε όλος ο πλανήτης, λόγω της νίκης του στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Μέχρι και ο Κυριακίδης θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας μαραθωνοδρόμος, μετά τον Σπύρο Λούη.



O Mαραθώνιος στο Βερολίνο το 1936

Διαβάστε ακόμα:
- Οι Κύπριοι με τις περισσότερες συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Η έκτη θέση του Τζιωρτζή
Η έκτη θέση του Σταύρου Τζιωρτζή στα 400μ με εμπόδια στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972 είναι έως και σήμερα η πιο μεγάλη επιτυχία του κυπριακού στίβου στους Αγώνες. Πέρασε τον πρώτο γύρο με 50.54, ήταν τέταρτος στη δεύτερη ημιτελική σειρά με 50.06 ενώ στον τελικό, τρέχοντας στην όγδοη και χειρότερη διαδρομή, πέτυχε χρόνο 49.66, επίδοση που 44 χρόνια μετά αποτελεί ακόμα Παγκύπριο Ρεκόρ – έχει τρέξει την απόσταση και στα 40.5 με χρονόμετρο χειρός, επίσης το 1972.



Ο τελικός των 400μ με εμπόδια στο Μόναχο. Ο Τζιωρτζής τρέχει στον 8ο διάδρομο

 


Ο Τζιωρτζής μιλάει για την κούρσα στο Μόναχο

Μαρκουλλίδης, ο ταχύτερος λευκός του ‘96
Το 1996 στην Ατλάντα ο Άννινος Μαρκουλλίδης αναδείχθηκε ο ταχύτερος λευκός στα 100μ καθώς βρέθηκε στα ημιτελικά του αγωνίσματος, όπου πέτυχε επίδοση 10.36. Στον πρώτο γύρο είχε 10.26 και στο δεύτερο 10.23. Με εκείνη την επίδοση ήταν 15ος στον κόσμο.
 


Η επιτυχία του Μαρκουλλίδη στην Ατλάντα

Η ατυχία της Σιάλου στην Αθήνα
Σημαντική επιτυχία για τα κυπριακά χρώματα υπήρξε και η παρουσία της Άντρης Σιάλου στον ημιτελικό των 400μ με εμπόδια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Η Σιάλου, που λίγο πριν τους αγώνες πέτυχε το Παγκύπριο Ρεκόρ του αγωνίσματος που στέκει έως σήμερα (54.76), πέρασε με 55.02 στον ημιτελικό, όπου σκόνταψε και έπεσε στο όγδοο εμπόδιο, τη στιγμή που έτρεχε στις θέσεις που οδηγούσαν στον τελικό. Να σημειωθεί ότι το 55.02 ήταν αρκετό για την Αμερικανίδα Brenda Taylor ώστε να την στείλει στον τελικό.
 


Βίντεο από την προσπάθεια της Σιάλου στην Αθήνα

Η 20η θέση του Σταύρου Μιχαηλίδη
Δεδομένης της τεράστιας δυσκολίας του αγωνίσματος, αλλά και της πενιχρής παράδοσης της Κύπρου σε αυτό, μεγάλη επιτυχία θεωρείται η 20η θέση του Σταύρου Μιχαηλίδη στα 50μ ελεύθερο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, με επίδοση 23.34.
 

Τέσσερις επιτυχίες της σκοποβολής
Πριν από τον τελικό του 2008, η κυπριακή σκοποβολή είχε να επιδείξει τέσσερα πολύ καλά πλασαρίσματα. Ο Αντώνης Ανδρέου το 1996 και η Άντρη Ελευθερίου του 2008 κατέλαβαν την 7η θέση στο Σκιτ. O Ανδρέου ήταν 8ος το 2000 στο Σύδνεϋ ενώ το 2004 στην Αθήνα ο Γιώργος Αχιλλέως ήταν 9ος.
 

Το κυπριακό δράμα στο Πεκίνο
Στο Πεκίνο η Κύπρος είχε δύο αθλητές στην εξάδα του τελικού του Σκιτ. Ο Αντώνης Νικολαΐδης μπήκε στον τελικό με την καλύτερη επίδοση (97/100) και μοιραζόταν την πρώτη θέση με τους Χάνκοκ και Τεράς. Το Αχιλλέως είχε 95/100, έριξε στον τελικό 24/25 και έμεινε πέμπτος. Με 23/25 ο Νικολαΐδης ήταν στην ίδια θέση με τους Μπρόβολντ και Τεράς, για να χάσει το χάλκινο μετάλλιο από τον Τεράς στο shoot off.


 


Δράμα στο Πεκίνο

Προάγγελοι του μεταλλίου
Η 13η θέση του Καριόλου στην ιστιοσανίδα στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και του Πεκίνου αλλά και η 13η του Κοντίδη στο Πεκίνο, στα Laser, ήταν οι καλύτερες επιδόσεις της κυπριακής ιστιοπλοΐας, πριν το 2012.
 

Το μετάλλιο του Κοντίδη
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στο Γουέιμουθ όπου γινόταν η ιστιοπλοΐα, ήρθε η μεγαλύτερη επιτυχία της Κύπρου στην ιστορία των Αγώνων. Ο Παύλος Κοντίδης κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στα σκάφη τύπου Laser, το μοναδικό της Κύπρου έως σήμερα. Μετά τις πρώτες τρεις αγωνιστικές ημέρες (έξι ιστιοδρομίες), ο Παύλος ήταν επικεφαλής, για να πέσει δεύτερος μετά την όγδοη ιστιοδρομία, πίσω από τον Αυστραλό Tom Slingsby. Στη δέκατη διαδρομή διασφάλισε το αργυρό μετάλλιο και μπήκε στην τελευταία με κρυφές ελπίδες για το  χρυσό (έπρεπε να τερματίσει επτά θέσεις πάνω από τον Slingsby). Ο Αυστραλός τον αντιμετώπισε με match race, κάτι που δεν του άφησε περιθώριο, όμως το αργυρό ήταν μια τεράστια επιτυχία για τα κυπριακά χρώματα.
 

 

Ιωάννου και Παρέλλης στο Λονδίνο
Η συμμετοχή του Κυριάκου Ιωάννου στον τελικό του Ύψους το 2012 ήταν η τρίτη πιο μεγάλη επιτυχία του κυπριακού στίβου σε Ολυμπιακούς, μετά την 6η θέση του Τζιωρτζή και την 11η του Κυριακίδη. Ο Ιωάννου ήταν 13ος, θέση που κατέλαβε και ο Απόστολος Παρέλλης στη δισκοβολία, χάνοντας την πρόκριση στον τελικό για μια θέση.
 

Ο Μάρκος στον 3ο γύρο
Η πρόκριση του Μάρκου Παγδατή στους «16» του τουρνουά τένις στο Λονδίνο, το 2012, υπήρξε επίσης μια μεγάλη επιτυχία για τα κυπριακά χρώματα. Ο Παγδατής ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, όμως είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον Άντι Μάρεϊ, ο οποίος στο δρόμο προς τον τελικό έχασε μόλις ένα σετ: από το Μάρκο.

Δειτε Επισης

Stoiximan Super League: Οι κορυφαίοι σκόρερ και η απειλή τους σε xGoals και τελικές
Και τώρα που τα πήρε όλα, ο Τζόκοβιτς έγινε αθάνατος-Η διαδρομή από τους βομβαρδισμούς ως την κορυφή
Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι κυπριακές συμμετοχές από το Σίδνεϋ ως το Πεκίνο
Οι δέκα πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου
Το Last Dance του Ντι Μαρία: Η ιστορία του «Αγγέλου» της Αλμπισελέστε
Η συγκινητική ιστορία πίσω από τον πανηγυρισμό του Λαμίν Γιαμάλ
Λαμίν Γιαμάλ: Εκτόξευση μέσα σε έναν χρόνο!
Είκοσι χρόνια από το ελληνικό έπος του Euro 2004-Η πτήση στον έβδομο ουρανό και ο βασιλιάς Ότο
Πρώτος σκόρερ ο... κανένας στο EURO-Τα ακυρωμένα τέρματα, τα αυτογκόλ και ο «καταραμένος» Λουκάκου
Τα 20 wonderkids του παγκόσμιου ποδοσφαίρου-Αυτοί παίζουν στο EURO 2024