Δεν αρκούν τα οικονομικά κίνητρα

Πρόσφατα η ΚΟΠ ανακοίνωσε ότι η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη θέση του β’ γκρουπ θα πάρει 50.000, ο δεύτερος 30.000 και άλλες τέσσερις ομάδες από 10.000. Είναι αντιληπτό ότι η Ομοσπονδία προχώρησε σε αυτό το μέτρο προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά τα σωματεία και επιπλέον να τους δώσει έξτρα κίνητρο.

Και σίγουρα δεν είναι άσχημο κίνητρο. Εξάλλου, οι πλείστες ομάδες του πρωταθλήματος χρειάζονται ρευστό για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Από μόνο του αυτό, όμως, δεν αρκεί για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το β’ γκρουπ. Το λέμε, μάλιστα, τώρα που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά η τρίτη ομάδα που θα ακολουθήσει την Ένωση και την Αγία Νάπα στη β’ κατηγορία.

Τα παιχνίδια θα παρουσιάσουν ακόμη χειρότερο θέαμα στις επόμενες αγωνιστικές, οπότε και θα υπάρξει ξεκαθάρισμα στη φάση της διαβάθμισης. Το γεγονός ότι πέφτει μόλις μία ομάδα από τις έξι δεν προσελκύει το ενδιαφέρον. Ο ανταγωνισμός είναι μηδαμινός και οι ομάδες από μία φάση και έπειτα απλά σκέφτονται την επόμενη χρονιά.

Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε να δούμε θέμα επιπέδου του α’ γκρουπ. Ακόμη, όμως, και με κάκιστο θέαμα, δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μάχη που δίνεται για τη διαβάθμιση. Απομένουν άλλες επτά αγωνιστικές και πολλοί θεωρούν ότι η υπόθεση διαβάθμιση είναι ήδη τελειωμένη, κάτι που αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό και από τη βαθμολογία.

Ο Εθνικός φλερτάρει με την πτώση του για πρώτη φορά στην ιστορία του. Οι εφτά βαθμοί που τον χωρίζουν από την Πάφο, η οποία βρίσκεται πιο πάνω, είναι πάρα πολλοί. Η κατάσταση ανατρέπεται, όμως τα πράγματα έγιναν δύσκολα για την ομάδα της Άχνας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τελευταίος του γκρουπ στην κανονική περίοδο, τελικά παραμένει σε αυτή τη θέση. Αυτό συνέβη στις πλείστες προηγούμενες χρονιές που το πρωτάθλημα διεξήχθη με το σύστημα των πλέι οφ – ισχύει από την περίοδο 2007-08.

Πραγματικά είναι κρίμα για περίπου δύο μήνες να μην υπάρχει ενδιαφέρον για έξι ομάδες – ενώ ήδη δύο (Αγία Νάπα, Ένωση) πήγαν για διακοπές. Γι’ αυτό λέμε ότι τα οικονομικά κίνητρα δεν φθάνουν για ν’ αλλάξει η κατάσταση. Ακόμη και αν παραμείνει αυτό το σύστημα, θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον κίνητρα ή και να βελτιωθεί ο τρόπος που υποβιβάζονται οι ομάδες.

Μπορεί για παράδειγμα, από τη δεύτερη φάση να προκύπτουν δύο ομάδες που υποβιβάζονται. Με αυτό τον τρόπο θα είναι περισσότερες ομάδες στην «πρίζα» και το ενδιαφέρον δεν θα ατονήσει αρκετά πριν από το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου.

 

stelios.steliou@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Ξέσπασμα Αταμάν-«Αν δεν πάμε F4 δε θα 'μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»
Ούτε και τώρα ο Τσιτσιπάς-Τέταρτη ήττα σε τελικό στη Βαρκελώνη
ΒΙΝΤΕΟ: Χάος στην εκκίνηση, συγκρούσεις μεταξύ των Hypercar
Χωρίς απουσίες η Μακάμπι στην Ελλάδα για τα ματς με τον Παναθηναϊκό
Εκπληκτική κίνηση και κάρφωμα από τον Τζοέλ Εμπίντ στην κορυφή του Top-10 της βραδιάς
Το Top 10 του Παναθηναϊκού στη Regular Season έχει φάσεις που έγραψαν ιστορία!
Χαρτ, Μπράνσον και ΜακΜπράιντ βγήκαν μπροστά και οι Νικς έκαναν το 1-0 κόντρα στους Σίξερς
Αισιόδοξος ο προπονητής των Μπάκς για τον τραυματισμό του Αντετοκούνμπο-«Ελπίζω ότι θα είναι έτοιμος»
Η Σάκκαρη ανέβηκε στο Νο 6 του κόσμου, παρέμεινε στο Νο 12 ο Τσιτσιπάς
Ιστορική επίδοση Λεμπρόν, στα χνάρια του Τζόρνταν-«Δεν έχω πολύ καιρό ακόμη»