Με 32 χώρες το μουντιάλ Γυναικών-«Η Κύπρος απέχει ακόμα από την Ευρώπη»

Με συμμετοχή-ρεκόρ 32 χωρών διεξάγεται σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών 2023. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου, 736 από τις καλύτερες ποδοσφαιρίστριες του κόσμου θα βρεθούν για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης στο νότιο ημισφαίριο, με τους αγώνες να φιλοξενούνται σε 10 γήπεδα και 9 πόλεις των δύο χωρών της Ωκεανίας.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1991 στην Κίνα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να αναδεικνύονται νικήτριες στον πρώτο τελικό στην ιστορία της διοργάνωσης απέναντι στη Νορβηγία. Η αμερικανική ομάδα είναι και η πολυνίκης του θεσμού, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο τέσσερις φορές, συμπεριλαμβανομένων των δύο τελευταίων διοργανώσεων σε Καναδά (2015) και Γαλλία (2019). Ακολουθεί η Γερμανία με δύο κατακτήσεις, ενώ από έναν τίτλο κατέχουν Νορβηγία και Ιαπωνία.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, δήλωσε πριν από την έναρξη των αγώνων ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει γνωρίσει απίστευτη ανάπτυξη τα τελευταία 10 χρόνια και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το Παγκόσμιο Κύπελλο θα κερδίσει όσους παραμένουν δύσπιστοι για την αξία του γυναικείου ποδοσφαίρου», με τη διοργανώτρια αρχή του αθλήματος να αναμένει ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα παρακολουθήσουν το τουρνουά των 64 αγώνων.

Σε δηλώσεις του σχετικά με τα χρηματικά έπαθλα ο κ. Ινφαντίνο χαιρέτισε ένα «ιστορικό ταξίδι για το γυναικείο ποδόσφαιρο και την ισότητα», το οποίο, όπως είπε, «θα μας οδηγήσει σε ένα μονοπάτι για ίσες αμοιβές», τονίζοντας ότι η παγκόσμια ομοσπονδία στοχεύει στην ισότητα των επάθλων μεταξύ των τουρνουά ανδρών και γυναικών μέχρι το 2027.

Εντούτοις, παρότι τα χρηματικά έπαθλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών είναι πλέον τριπλάσια από τα αντίστοιχα του 2019 και δεκαπλάσια σε σχέση με το 2015, φτάνοντας τα 150 εκατομμύρια δολάρια, εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα συνολικά 440 εκατομμύρια δολάρια που απονεμήθηκαν κατά το περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών στο Κατάρ.

Το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας φιλοξένησε την Πέμπτη την τελετή έναρξης και τον πρώτο αγώνα μεταξύ της οικοδέσποινας χώρας και της Νορβηγίας την Πέμπτη, ο οποίος έληξε με σκορ 1-0 υπέρ των συνδιοργανωτών.

Την ίδια στιγμή, παρότι οι συνολικές πωλήσεις εισιτηρίων παρουσίασαν αύξηση 1 εκατομμυρίου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο αργός ρυθμός των πωλήσεων στη Νέα Ζηλανδία προκάλεσε ανησυχία, με τη FIFA να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι θα δώσει 20.000 δωρεάν εισιτήρια στη Νέα Ζηλανδία.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή της Εθνικής Ελπίδων της Κύπρου και συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Νίκο Ανδρονίκου, με τον οποίο συζήτησε για το τι μπορεί να αναμένει το φίλαθλο κοινό από τη μεγάλη αυτή διοργάνωση, καθώς και για την πορεία του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Κύπρο και διεθνώς.

Σχετικά με το εν εξελίξει Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, ο κ. Ανδρονίκου είπε πως υπάρχουν χώρες που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο γυναικείο ποδόσφαιρο, όπως οι ΗΠΑ, όπου, όπως ανέφερε, ο αριθμός των γυναικών και κοριτσιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο είναι ίσος με αυτόν των ανδρών και των αγοριών αντίστοιχα, αλλά και χώρες της Ευρώπης, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Τσεχία, με πολύ δυναμική παρουσία και μεγάλες επενδύσεις στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

Δεδομένων των ανωτέρων, ξεχώρισε ως φαβορί τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της δύναμης και της εξαιρετικής φυσικής τους κατάστασης, με τις υπόλοιπες παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις να διεκδικούν με αξιώσεις τη διάκριση.

Ο κ. Ανδρονίκου ανέδειξε επίσης το ζήτημα συγκεκριμένων τραυματισμών που παρατηρούνται ιδιαίτερα στο γυναικείο ποδόσφαιρο, όπως η ρήξη χιαστών συνδέσμων, οι οποίοι, όπως είπε, οφείλονται στην κατασκευή του γυναικείου σώματος και ιδιαίτερα τα σημεία της λεκάνης και των γονάτων, προσθέτοντας ότι στο τρέχον παγκόσμιο κύπελλο μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών έχει επενδύσει στην κατασκευή ειδικών παπουτσιών προκειμένου να προληφθούν αντίστοιχοι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών.

Ερωτηθείς για τις προσπάθειες επίτευξης ισότητας ως προς τα χρηματικά έπαθλα μεταξύ των ανδρικών και γυναικείων διοργανώσεων, ο κ. Ανδρονίκου είπε ότι αυτές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, συμπληρώνοντας ωστόσο πως τα πάντα κρίνονται με εμπορικούς όρους και οι όποιες εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τα έσοδα των διοργανώσεων.

Σε ερώτηση για το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Κύπρο, ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής είπε ότι η χώρα απέχει ακόμη από το να βρίσκεται σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρώπης, κυρίως λόγω απουσίας σοβαρού ενδιαφέροντος και ικανής χρηματοδότησης, παρά τις επιχορηγήσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για προώθηση του αθλήματος και παρά το γεγονός ότι οι ανδρικές ομάδες της Α’ κατηγορίας είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν και γυναικείες ομάδες.

Ξεχώρισε ωστόσο την ομάδα Απόλλων Ladies της Λεμεσού, λέγοντας πως είναι η μόνη ομάδα αυτή τη στιγμή που επενδύει στο γυναικείο ποδόσφαιρο και διαθέτει σημαντικό προϋπολογισμό καθώς επιδιώκει τη διάκριση στα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

«Οι αθλητικοί φορείς της χώρας και το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αναπτύξουν δράσεις στα σχολεία προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερες κοπέλες στο άθλημα ώστε να μπορέσει να ανέβει το επίπεδο των ομάδων», σημείωσε ο κ. Ανδρονίκου, προσθέτοντας πως έχουν γίνει προσπάθειες και από την ΚΟΠ, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να τύχουν συντονισμού και με τους συλλόγους γονέων ώστε να αλλάξουν παγιωμένες αντιλήψεις.

Ερωτηθείς τέλος για την πορεία του γυναικείου ποδοσφαίρου γενικότερα την επόμενη δεκαετία, ο κ. Ανδρονίκου είπε πως αναμένει να συνεχιστεί η ανοδική πορεία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλές εξελίξεις στο ανδρικό ποδόσφαιρο μεταφέρονται και στο γυναικείο, με το επίπεδο επαγγελματισμού, οργάνωσης και τακτικής στις πιο προηγμένες χώρες να είναι εφάμιλλο με αυτό των αντίστοιχων ανδρικών ομάδων.

Δειτε Επισης

Επικράτησε του Απόλλωνα η Καρμιώτισσα και έφυγε με δύο τέρματα στις αποσκευές της
Πρώτη κλήση Σωφρόνη Αυγουστή στην Εθνική Ανδρών ενόψει αγώνων Nations League
Ιστορική νίκη της Πάφου στην πρεμιέρα της στον Όμιλο του Conference League
Ο ΑΠΟΕΛ "σκόνταψε" στην Σάμροκ στην πρεμιέρα του Conference League
Φοβερές ματσάρες για το κυπριακό πρωτάθλημα με απίστευτες αποδόσεις στη Fonbet
Έμφραγμα στο 90' ο ΑΠΟΕΛ-Πέταξε δύο βαθμούς με τη Σάμροκ των δέκα ποδοσφαιριστών
Έγραψε ιστορία η Πάφος-Πέρασε σαν σίφουνας από την έδρα της Πετροκούμπ
Ξεκίνησε με το δεξί στο League phase η Ομόνοια-Κέρδισε 4-0 την Βίκινγκουρ
Άσπρος καπνός στη Γενική Συνέλευση της Ανόρθωσης-Βγήκε μπροστά ο Πραστίτης
Καμορανέζι: «Είχα την ευκαιρία στο παρελθόν να δουλέψω στην Κύπρο, θέλω να αναβαθμίσω την Καρμιώτισσα»