«Μπορούμε να διοργανώνουμε μεγάλες διοργανώσεις, τo EURO U-17 αφήνει μια κληρονομιά για όλους»

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου, με τον μεγάλο τελικό, στο Στάδιο «ΑΛΦΑΜΕΓΑ», στη Λεμεσό, έπειτα από μια διαδρομή 16 ημερών και τη διεξαγωγή 30 αγώνων, η τελική φάση του EURO U-17, την διοργάνωση της οποίας ανέλαβε η ΚΟΠ. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας του αγώνα και των απονομών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας, Κωνσταντίνος Σιαμπουλλής, η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, και «όπως μας έχουν αναφέρει και τα άτομα της ΟΥΕΦΑ από οργανωτικής πλευράς ξεπεράσαμε τις προσδοκίες τους».

Αυτή η διοργάνωση αφήνει μια κληρονομιά για όλους, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΚΟΠ.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης U-17 η Ιταλία, η οποία επικράτησε με 3-0 της Πορτογαλίας, στην παρουσία 7.120 θεατών. Στα αξιοσημείωτα , ένα πανό που κρέμασαν από τις κερκίδες οπαδοί της Ιταλίας, το οποίο έγραφε: «Forza Italy-Happy Birthday Cristian Cama», καθώς και οι έντονοι και ένθερμοι πανηγυρισμοί των οπαδών της Εθνικής Ιταλίας, κάθε φορά που σκόρε η ομάδα τους. Το τέλος του αγώνα τους βρήκε να χορεύουν στις εξέδρες, ενώ οι παίκτες της Εθνικής Ιταλίας με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή έτρεξαν προς το μέρος των οπαδών τους και τους χαιρέτισαν.

Οι απονομές έγιναν από το Γενικό Γραμματέα της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, στην παρουσία του Προέδρου της ΚΟΠ, Γιώργου Κούμα, και εκπροσώπων των διαγωνιζομένων ομάδων.

Η καρδιά του EURO U-17 από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 5 Ιουνίου, χτυπούσε στην Κύπρο, η οποία μέσω της ΚΟΠ φιλοξένησε την τελική φάση της διοργάνωσης. Ήταν η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση που έγινε στην Κύπρο, η οποία για 16 ημέρες ήταν στο επίκεντρο της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Οι αγώνες διεξήχθησαν σε έξι γήπεδα: Τάσος Μάρκου, ΑΕΚ Αρένα, Αντώνης Παπαδόπουλος, Αμμόχωστος – Επιστροφή, Δασάκι Άχνας, με τον χθεσινό τελικό να διεξάγεται στο Στάδιο «Alphamega», στη Λεμεσό.

Στο τουρνουά συμμετείχαν 16 ομάδες, οι οποίες ήταν χωρισμένες σε 4 Ομίλους.

Πρωταθλητές από το 2002-μέχρι σήμερα

Οι πρωταθλητές του EURO U17 από το 2002 μέχρι σήμερα είναι οι εξής: 2002: Ελβετία , 2003 Πορτογαλία (διοργανώτρια), 2004 Γαλλία (διοργανώτρια), 2005: Τουρκία, 2006: Ρωσία, 2007: Ισπανία, 2008: Ισπανία, 2009: Γερμανία (διοργανώτρια) , 2010: Αγγλία, 2011: Ολλανδία, 2012: Ολλανδία, 2013: Ρωσία, 2014: Αγγλία, 2015: Γαλλία, 2016: Πορτογαλία, 2017: Ισπανία, 2018: Ολλανδία, 2019: Ολλανδία, 2022: Γαλλία, 2023: Γερμανία, 2024: Ιταλία.

Το 2020 και το 2021 η διοργάνωση είχε ακυρωθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Από το 1982 μέχρι και το 2021 η διοργάνωση διεξαγόταν ως EURO U16.

Η τελευταία φορά με τη συμμετοχή 16 ομάδων, αλλάζει μορφή από το 2025 το U-17

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται μέσω της επίσημης σελίδα του UEFA Under-17 Championship Cyprus 2024, με νέα μορφή θα διεξαχθεί το 2025 το U17, που θα οδηγήσει σε παρόμοια αλλαγή για το U19 EURO από το 2026/27. Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε την αλλαγή αυτή στη συνεδρίασή της στις 28 Ιουνίου 2023.

Συγκεκριμένα, τα προκριματικά  EURO U-17 θα διεξάγονται με δύο γύρους και όλες οι ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που οι χώρες τους θα φιλοξενούν το τελικό τουρνουά, ενώ ο δεύτερος γύρος θα χωρίζεται πλέον σε League A και League B.  Στο τελικό τουρνουά θα συμμετέχουν πλέον οκτώ ομάδες αντί 16 όπως είναι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και των γηπεδούχων, οι οποίες θα χωριστούν σε δύο ομίλους των τεσσάρων, με τους δύο πρώτους σε κάθε όμιλο να προκρίνονται στους ημιτελικούς.

Η Αλβανία, η Εσθονία και η Λετονία θα φιλοξενήσουν το EURO U-17 το 2025, 2026, 2027, αντίστοιχα.

Αυτή η διοργάνωση αφήνει μια κληρονομιά για όλους

O εκπρόσωπος Τύπου της ΚΟΠ, στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας του αγώνα και των απονομών, είπε ότι η διοργάνωση ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, «γιατί ήταν πάρα πολύ σημαντικό για μας να έχουμε κόσμο στον τελικό».

«Και όταν ο κόσμος ξεπέρασε τις 7.000, αυτό από μόνο του συνιστά μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Ασφαλώς, ήταν μια διοργάνωση πάρα πολύ απαιτητική, με πάρα πολλά ψηλά στάνταρ. Έγινε πάρα πολλή προσπάθεια από την ΚΟΠ, από τον Πρόεδρο, τον Γενικό Διευθυντή, το προσωπικό , τους συναδέλφους που εργάστηκαν, από τα άτομα της ΟΥΕΦΑ που ήταν εδώ στην Κύπρο για ένα μήνα, για να μας βοηθήσουν για να βγει αυτή η διοργάνωση. Όπως μας έχουν αναφέρει και τα άτομα της ΟΥΕΦΑ από οργανωτικής πλευράς ξεπεράσαμε τις προσδοκίες τους και θα φύγουν όλοι πάρα - πάρα πολύ ευχαριστημένοι», πρόσθεσε.  

Σε ερώτηση τι σημαίνει για την ΚΟΠ αυτή η διοργάνωση, ο Κωνσταντίνος Σιαμπουλλής είπε ότι «δείξαμε ότι μπορεί να είμαστε μια μικρή Ομοσπονδία αλλά μπορούμε να διοργανώνουμε μεγάλες διοργανώσεις».

«Δεν είναι εύκολο να έχεις 16 ομάδες, 6 γήπεδα, τόσο πολύ κόσμο να εργοδοτείται, να κάνουν προπονήσεις. Είναι τα ξενοδοχεία, οι μετακινήσεις, τα λεωφορεία, τα πάντα. Νομίζω ότι τα καταφέραμε και μπορούμε και στο μέλλον να διοργανώσουμε ακόμα πιο σημαντικές διοργανώσεις και αυτή η διοργάνωση αφήνει μια κληρονομιά για όλους , μάθαμε πάρα πολλά πράγματα, γίναμε όλοι σοφότεροι και εμείς και το προσωπικό των σταδίων, το προσωπικό της ΚΟΠ, και θα αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία που αποκτήσαμε προς όφελος του ποδοσφαίρου μας», συμπλήρωσε .

Ερωτηθείς αν είναι ευχαριστημένοι από το τελικό αποτέλεσμα της όλης διοργάνωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΚΟΠ είπε στο ΚΥΠΕ: «Ασφαλώς, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όμως ας μην ξεχνάμε πως ήταν η πρώτη φορά που διοργανώσαμε μια διοργάνωση αυτού του επιπέδου. Άρα, θεωρώ ότι ναι, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και θεωρώ ότι τα καταφέραμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσίαση του κυπριακού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, ο Κωνσταντίνος Σιαμπουλλής είπε ότι αγωνιστικά πρόκειται για μια διοργάνωση πάρα πολύ ψηλού επιπέδου.

«Είδαμε την Ισπανία να μην παίρνει ούτε βαθμό στο τουρνουά. Είδαμε την Γαλλία να αποκλείεται από την πρώτη φάση. Δεν προκρίθηκαν η Γερμανία, το Βέλγιο και πολλά άλλα ποδοσφαιρικά μεγαθήρια. Εμείς αγωνιστήκαμε ως διοργανωτές. Πήραν εμπειρίες τα παιδιά. Αγωνιστικά μπορούσαμε ίσως να πάμε λίγο καλύτερα , αλλά δεν μπορούμε να έχουμε παράπονα από την ομάδα μας», σημείωσε.

Σε παρατήρηση ότι η κυπριακή ομάδα στα δύο από τα τρία παιχνίδια της έδειξε βελτίωση εντός του αγωνιστικού χώρου, ο Κωνσταντίνος Σιαμπουλλής είπε ότι ήταν βελτιωμένοι, προσπάθησαν «και είμαι σίγουρος ότι τις εμπειρίες που αποκόμισαν από αυτό το τουρνουά θα τις αξιοποιήσουν όταν μεγαλώσουν περισσότερο».

Καλύτερος παίκτης ο Francesco Camarda

Ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά αναδείχθηκε ο Ιταλός διεθνής Francesco Camarda, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη βράβευσή του είπε ότι είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή για τον ίδιο, προσθέτοντας ότι το βραβείο του ως καλύτερου παίκτη του τουρνουά θέλει να το αφιερώσει στους γονείς του, στην οικογένεια του, σε όλους ανθρώπους που τον αγαπούν, για να μην αναφέρει και την ομάδα του. Δεν θα κέρδιζε ποτέ, όπως είπε, αν δεν ήταν αυτοί.

Αυτή η ομάδα είναι τα πάντα, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι είναι μια υπέροχη ομάδα, είναι σαν οικογένεια και αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο.

Σε ερώτηση τι σημαίνει για την Ιταλία αυτή η πρώτη νίκη σε επίπεδο U-17, ο Francesco Camarda είπε ότι ήταν μια βραδιά με πολύ νόημα, γιατί έγραψαν ιστορία.

Αυτό, όπως ανέφερε, είναι μια εξαιρετική πηγή ικανοποίησης. Το να νικάς με αυτά τα χρώματα, εκπροσωπώντας την χώρα σου, είναι πολύ συγκινητικό, είπε.

Δειτε Επισης

«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος
ΑΕΚ: Έκλεισε το mega deal με Μαρσιάλ
Ομόνοια και Άρης το απόλυτο μετά την 3η αγωνιστική Cyprus League by Stoiximan
H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»