Η ανακοίνωση του ΠΑΣΠ για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Η λύση είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας»
10:29 - 08 Ιουλίου 2024
Πήρε θέση ο ΠΑΣΠ, σε σχέση με την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, τονίζοντας πως εκφράζει τις ανησυχίες του και πως πρόκειται για την εύκολη λύση.
Όπως αναφέρει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών, «σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, την Πέμπτη 04/07/2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του αρμόδιου Υπουργού Μάριου Χαρτσιώτη και του προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα, στην παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου και του προέδρου του ΚΟΑ Γιάννη Ιωάννου, σε σχέση με τη μετακίνηση φιλάθλων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΚΟΠ θα ενημερώσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας σε σχέση με τις λεπτομέρειες των επιχειρημάτων που ανέπτυξε η κυβέρνηση μέσω του Υπουργού, για να αποφασιστεί αν θα επανεξεταστεί η απόφαση αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα. Θυμίζουμε ότι η ΚΟΠ αρχές Ιουνίου αποφάσισε όπως επιτραπεί στο νέο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας η μετακίνηση φιλάθλων των φιλοξενουμένων ομάδων. Σύμφωνα με την προκήρυξη, προνοείται η παραχώρηση στη φιλοξενούμενη ομάδα 10% των εισιτηρίων της συνολικής χωρητικότητας του σταδίου».
Παράλληλα προστίθεται ότι, «ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα αφού φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιμένει στην απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων, ενώ από τη στιγμή που η ΚΟΠ θα επανεξετάσει το ζήτημα, οι ανησυχίες μας εντείνονται. Θέση του ΠΑ.Σ.Π. είναι όπως οι φίλαθλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα γήπεδα μέσα σε ένα περιβάλλον που θα τους παρέχει απόλυτη ασφάλεια. Η βία δεν μπορεί να κτυπηθεί τιμωρώντας όλους τους φιλάθλους. Η απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης των φιλάθλων είναι η «εύκολη λύση» αλλά όχι η ιδανική και η σωστή. Αντί να τιμωρούνται οι λίγοι που προκαλούν τα επεισόδια, τιμωρούνται όλοι! Η λύση για την πάταξη της βίας είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας».
Αναφέρεται ακόμη πως, «στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε ότι από τις 23 Απριλίου 2024 έχει επικυρωθεί και τεθεί σε ισχύ ο περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για ολοκληρωμένη Προσέγγιση Παροχής Ασφάλειας Προστασίας και Υπηρεσιών σε Ποδοσφαιρικούς αγώνες και Άλλες Αθλητικές Διοργανώσεις (κυρωτικός ) Νόμος του 2024, σύμφωνα με το άρθρο 52 του Συντάγματος. Στον νόμο περιέχονται 22 άρθρα και στόχος της Σύμβασης είναι η δημιουργία ενός φιλόξενου περιβάλλοντος στις αθλητικές διοργανώσεις. Ανάμεσα στα μέτρα που προνοούνται είναι τα ακόλουθα:
- Δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στον αθλητισμό.
- Εθνική Στρατηγική για καταπολέμηση της βίας στον αθλητισμό.
- Αντιστροφή της αίσθησης της ατιμωρησίας (άμεσες καταδίκες, δημοσίευση καταδικών, χρήση εξωδίκων).
- Εμπλοκή όλων των εταίρων και συντονισμός των δράσεων – ενεργειών.
- Συμμόρφωση με τη νέα νομοθεσία.
- Ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πρόβλημα μέσα από τα 3S (Sefety, Security, Service).
- Αποτελεσματικά μέτρα αποκλεισμού, προληπτικά μέτρα και κυρώσεις.
- Διοικητικές κυρώσεις.
- Ανάπτυξη ικανοτήτων, εκπαίδευση, εκστρατείες ευαισθητοποίησης.
- Ενδυνάμωση και ενίσχυση των υπεύθυνων ασφάλειας και των SLO (supporters liaison officers).
- Πιστοποιητικά ασφάλειας και επιθεωρήσεις.
- Καλύτερη φιλοξενία και εξυπηρέτηση.
Δυστυχώς φαίνεται ότι τίποτα από τα πιο πάνω δεν έχει ληφθεί υπόψη, όπως επίσης δεν έχουμε ενημερωθεί και για άλλες εισηγήσεις και μέτρα που προτείναμε παλαιότερα ως ΠΑ.Σ.Π., όπως η αναβάθμιση των συστημάτων CCTV, η περίφραξη των εξωτερικών χώρων των γηπέδων και αύξηση του αριθμού των επιτηρητών».
Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΠ, «αξίζει να αναφέρουμε ότι η Πορτογαλία, μία από τις χώρες που εφαρμόζουν τη σύμβαση, έχει ήδη φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα: Από το 2019 υπήρξαν 5700 προσαγωγές, 3100 καταδίκες και 1200 απαγορεύσεις εισόδου στα γήπεδα».
Επιπλέον σημειώνει ότι, «θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου που συνδιοργάνωσε ο ΠΑ.Σ.Π. και η FIFPRO Europe στις 5 Απριλίου στη Λεμεσό με την ονομασία «Player Workplace Safety», όλοι (εκτός από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που δεν έστειλε αντιπρόσωπο), είχαν ενημερωθεί από τον Γενικό Γραμματέα της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τι άραγε έκαναν οι αρμόδιοι από τότε; Τι έκαναν από τις 23 Απριλίου, όπου ψηφίστηκε ο νόμος; Πέραν από την πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας που επικαλείται ο Υπουργός και αφορά τη διενέργεια άλκοτεστ και νάρκοτεστ έξω από τα γήπεδα, τίποτα άλλο δεν έχει γίνει».
«Ως ΠΑ.Σ.Π. είμαστε αντίθετοι στον αποκλεισμό των φιλοξενούμενων οπαδών από τα γήπεδα. Στόχος είναι η τιμωρία και ο αποκλεισμός των ταραχοποιών στοιχείων, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι ζούμε σε μία κοινωνία στην οποία, όχι μόνο ψηφίζονται νόμοι, αλλά ότι αυτοί εφαρμόζονται. Κλειδί για την καταπολέμηση της βίας είναι η αποτελεσματική συνεργασία και η επικοινωνία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Αυτό άλλωστε είναι και το πνεύμα του νόμου. Δυστυχώς, ούτε αυτό γίνεται, ούτε τα υπόλοιπα που προνοούνται στη νομοθεσία», καταλήγει η ανακοίνωση.