Καμία αντιπαράθεση ΚΟΠ και Κυβέρνησης για τη μετακίνηση φιλάθλων-«Κατανοούμε τις ανησυχίες…»

Η απόφασή της ΚΟΠ για μετακίνηση φιλάθλων φιλοξενούμενων ομάδων, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνεύεται ως σημείο αντιπαράθεσης με την Κυβέρνηση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Κούμας, σημειώνοντας ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας, σε συνεργασία με τα σωματεία.

Σε ομιλία του κατά τη σημερινή Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο κ. Κούμας είπε πως η ΚΟΠ κατάφερε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της χρονιάς που πέρασε, σημειώνοντας πως «μεγάλες προκλήσεις μας περιμένουν και στην χρονιά την οποία διανύουμε και ευελπιστώ στη συνεργασία όλων μας για να καταφέρουμε, ως Κυπριακό ποδόσφαιρο, να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός».

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, είπε πως η ΚΟΠ και το κυπριακό ποδόσφαιρο, δικαιούνται να είναι περήφανοι για την διοργάνωση της τελικής φάσης του EURO U-17, για την οποίαν «πήραμε τα εύσημα από την UEFA για το ψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, για τα προπονητικά κέντρα, για τα στάδια των αγώνων, για τη φιλοξενία και την οργάνωση».

Υπενθυμίζοντας ακόμη τη διοργάνωση του UEFA Grassroots Festival στο Στάδιο Αλφαμέγα και του  UEFA Licensing Conference, στο οποίο συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη από τις 55 Ομοσπονδίες μέλη της UEFA, αλλά και τη φιλοξενία κορυφαίων Ευρωπαίων διαιτητών σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και πρακτική εξάσκηση, ο Γιώργος Κούμας είπε πως, μέσα από αυτές τις διοργανώσεις «καθιερώσαμε ακόμη περισσότερο τη χώρα μας και την Ομοσπονδία μας ως σημαντικό παίκτη στον χάρτη του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και αποδείξαμε ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε ακόμη πιο σημαντικές διοργανώσεις  της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου».

Αναφερόμενος στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας είπε πως την περασμένη χρονιά ήταν άκρως ανταγωνιστικό και κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική, ενώ καταγράφηκε 7% αύξηση στη διάθεση εισιτηρίων, σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων για τα τελευταία 14  χρόνια, ενώ τον τελικό κυπέλλου παρακολούθησαν στις κερκίδες πέραν των 17.000 ατόμων.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της ΚΟΠ αναφέρθηκε στην αναμενόμενη έναρξη, σε περίπου δύο εβδομάδες, του νέου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας και στην απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας να μην διαφοροποιηθεί η προκήρυξη, επιτρέποντας κανονικά τη μετακίνηση φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας στους εκτός έδρας αγώνες.

«Η απόφασή μας αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνεύεται ως σημείο αντιπαράθεσης με την Κυβέρνηση. Αντιθέτως, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε πως βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και κατανοούμε πλήρως τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως, σε συνεργασία με τα σωματεία, «θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα γίνονται οι κατάλληλοι χειρισμοί για τη διασφάλιση της ασφάλειας των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών, καθώς και όλων όσοι βρίσκονται στους αθλητικούς χώρους».

Παράλληλα, συνέχισε, η ΚΟΠ θα εργαστεί και για τη διαφύλαξη του δικαιώματος κάθε πολίτη να απολαμβάνει στο γήπεδο το αγαπημένο του άθλημα και πως «προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ για τροποποίηση των Πειθαρχικών Κανονισμών που προνοούν αυστηρότερες ποινές σε περιπτώσεις απρεπούς συμπεριφοράς των φιλάθλων».

Σε σχέση με τη χρήση του VAR ανέφερε ότι, παρά τις αρχικές δυσκολίες, «καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά την προκατάληψη και εξαλείψαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των καθοριστικών λαθών, κάτι που προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερο κύρος στις διοργανώσεις μας».

Τη νέα χρονιά, ανέφερε, θα λειτουργούν τρεις κινητές μονάδες VAR για διευκόλυνση του αγωνιστικού προγραμματισμού και η σεζόν ξεκινά με Κύπριους διαιτητές, ενώ θα ζητηθεί ενίσχυση από ξένους διαιτητές όταν κριθή αναγκαίο.

Στον απολογισμό του, ο κ. Κούμας έκανε επίσης αναφορά στην ανέγερση του Αθλητικού Κέντρου της ΚΟΠ στον Κόρνο, λέγοντας ότι, μετά την εξασφάλιση της πολεοδομικής άδειας, στόχος είναι, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2025, να εξασφαλιστεί η οικοδομική άδεια και μέχρι το τέλος του 2025 να ξεκινήσουν οι εργασίες, που αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές του 2028.

«Θα φτιάξουμε ένα, σύγχρονο, λειτουργικό, οικολογικό αθλητικό κέντρο, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ένα κεντρικό γήπεδο 1500 θεατών για τους αγώνες των μικρών Εθνικών μας ομάδων, τρία βοηθητικά γήπεδα προπονήσεων, γήπεδο με συνθετικό χορτοτάπητα, ξενώνα φιλοξενίας αθλητών, αποθήκες, αποδυτήρια, ιατρείο, γυμναστήριο, αίθουσες συνεδριάσεων και πολλά άλλα», συμπλήρωσε.

Πέραν του πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας, σύμφωνα με τον κ. Κούμα, μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν και τα πρωταθλήματα γυναικών και Futsal, τα πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών καθώς και οι διοργανώσεις νέων, παίδων, κορασίδων αλλά και τα grassroots «τα οποία αποτελούν το κύτταρο του ποδοσφαίρου μας».

«Στόχος μας στη νέα ποδοσφαιρική χρονιά είναι να εξελίξουμε και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τις διοργανώσεις μας», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν μένουμε στατικοί και αυτό αποδεικνύεται και με τη σημαντική αλλαγή στην οποία προχωρήσαμε στο Β’ όμιλο της δεύτερης φάσης, στην Α’ κατηγορία, με τη μείωση των αγωνιστικών από 14 σε 7, προκειμένου να αυξήσουμε τον ανταγωνισμό και να μειώσουμε τους αδιάφορους αγώνες».

Σημείωσε ότι η ΚΟΠ προχώρησε στην παροχή οικονομικών και αγωνιστικών κινήτρων για το πρωτάθλημα Futsal, συνεχίζει να υλοποιεί διάφορες δράσεις προς όφελος της κοινωνίας και υλοποιεί προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, σε συνεργασία και με την UEFA αλλά και άλλους οργανισμούς στην Κύπρο.

Σύντομα, υπέδειξε, «θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες στρατηγικής συνεργασίας με την Green Dot για περιβαλλοντική διαχείριση και βιώσιμες πρακτικές ανάπτυξης και συνεχίζουμε την υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με το Υπουργείο Παιδείας, μέσω του οποίου το ποδόσφαιρο διδάσκεται στα δημοτικό σχολεία».

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ αναφέρθηκε και στους εορτασμούς που προγραμματίζονται για τα 90χρονα της Ομοσπονδίας, που συμπληρώνονται στις 23 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι θα εορταστούν με λαμπρότητα και θα κορυφωθούν τον Νοέμβριο, στην παρουσία του Προέδρου της UEFA, αξιωματούχων της FIFA και προέδρων Ομοσπονδιών από όλη την Ευρώπη.

Διαβεβαιώνοντας ότι πρώτο μέλη της ΚΟΠ είναι η ανάπτυξη και η πρόοδος «του αγαπημένου μας αθλήματος», τόνισε ότι «όσοι έχουμε το προνόμιο να το υπηρετούμε, οφείλουμε να το προστατέψουμε, μακριά από μικροπολιτικές και σκοπιμότητες και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες μας οι αποφάσεις και όλες οι ενέργειες».

«Προτιμούμε να είμαστε ωφέλιμοι και να κρινόμαστε από τις πράξεις μας και όχι από την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, αναλαμβάνοντας πολλές φορές και προσωπικό κόστος», συμπλήρωσε.

Τέλος, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην ευρωπαϊκή προσπάθεια των ομάδων Πάφος FC και  Ομόνοια που αγωνίζονται απόψε, καθώς και στον ΑΠΟΕΛ, στον επαναληπτικό με την Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τρεις αγώνες το Σάββατο για 6η αγωνιστική της Cyprus League by Stoiximan
Επικράτησε του Απόλλωνα η Καρμιώτισσα και έφυγε με δύο τέρματα στις αποσκευές της
Πρώτη κλήση Σωφρόνη Αυγουστή στην Εθνική Ανδρών ενόψει αγώνων Nations League
Ιστορική νίκη της Πάφου στην πρεμιέρα της στον Όμιλο του Conference League
Ο ΑΠΟΕΛ "σκόνταψε" στην Σάμροκ στην πρεμιέρα του Conference League
Φοβερές ματσάρες για το κυπριακό πρωτάθλημα με απίστευτες αποδόσεις στη Fonbet
Έμφραγμα στο 90' ο ΑΠΟΕΛ-Πέταξε δύο βαθμούς με τη Σάμροκ των δέκα ποδοσφαιριστών
Έγραψε ιστορία η Πάφος-Πέρασε σαν σίφουνας από την έδρα της Πετροκούμπ
Ξεκίνησε με το δεξί στο League phase η Ομόνοια-Κέρδισε 4-0 την Βίκινγκουρ
Άσπρος καπνός στη Γενική Συνέλευση της Ανόρθωσης-Βγήκε μπροστά ο Πραστίτης