Η νέα απαγόρευση μετακίνησης, ο κίνδυνος αθέμιτου ανταγωνισμού και η αλλαγή στάσης μετά το Απόλλων-ΑΕΛ

Η απόφαση της ΚΟΠ να προχωρήσει σε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών για τον αγώνα ΑΕΚ-Ανόρθωση, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, θα είναι η δεύτερη τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές, μετά από τον αγώνα Ομόνοια 29ης Μαΐου-ΑΠΟΕΛ, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το εν λόγω μέτρο.

Η στάση που τηρεί η ΚΟΠ δίνει το στίγμα του πλαισίου στο οποίο αναμένεται να κινηθεί και στις επόμενες αγωνιστικές, όταν θα διεξαχθούν σπουδαία παιχνίδια, ανάμεσα σε ομάδες με μεγάλη μάζα οπαδών και δεδομένων προηγούμενων επεισοδίων σε αγώνες μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Η ενέργεια της ΚΟΠ μετά τον αγώνα Ομόνοιας 29ης Μαΐου-ΑΠΟΕΛ χαρακτηρίστηκε από κάποιους ως μεμονωμένη, λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών που υπήρχαν σε εκείνο τον αγώνα, κάτι που δεν φαίνεται να υφίσταται, αφού η νέα απόφαση της ομοσπονδίας αλλάζει τα δεδομένα γύρω από τη στάση που τηρεί και θα συνεχίσει να τηρεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς οπαδούς η Ανόρθωση στο εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ-Απόφαση της ΚΟΠ

Τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να διεξαχθούν συνολικά έξι αγώνες, που κρίνονται ως εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, αφού στο παρελθόν οι οπαδοί τους είχαν εμπλακεί σε επεισόδια με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας.

Πρόκειται για τους αγώνες:

  • 28/10 ΑΠΟΕΛ-Ανόρθωση
  • 2/11 Απόλλων-ΑΠΟΕΛ
  • 4/11 Ανόρθωση-ΑΕΛ
  • 10/11 ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ
  • 23/11 Ομόνοια- Απόλλωνας
  • 07/12 Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ

Πάντως, η στάση της ΚΟΠ δείχνει ότι τα «θέλω» Αστυνομίας και Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι ζητούσαν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος να συνεχιστεί καθολικά το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης, δεν υιοθετήθηκαν, ωστόσο τα όσα έλαβαν χώρα στο ντέρμπι Απόλλων-ΑΕΛ, που οδήγησαν στην διακοπή του αγώνα, φαίνεται να την ανάγκασαν σε μερική στροφή ως προς τους αγώνες υψηλού κινδύνου.

Την δεύτερη αγωνιστική, για παράδειγμα, δεν απαγορεύτηκε η μετακίνηση στον αγώνα Ανόρθωση-Απόλλωνας, παρότι οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν εμπλακεί πολλές φορές στο παρελθόν σε επεισόδια στους μεταξύ τους αγώνες, ενώ στην περίπτωση του ΑΕΚ-Ανόρθωση, που επίσης υπάρχει προηγούμενο, λήφθηκε διαφορετική απόφαση.

Ως εκ τούτου, ακολουθώντας το μοτίβο που η ίδια η Ομοσπονδία χρησιμοποιεί, θα είναι έκπληξη αν σε κάποιον από τους πιο πάνω αγώνες δεν ασκηθεί το δικαίωμα της απαγόρευσης μετακίνησης, αφού πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα από τις ομάδες που επηρεάστηκαν μέχρι στιγμής πως προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίδραση της Ανόρθωσης για την απαγόρευση μετακίνηση οπαδών-«Η προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα είναι αναφαίρετο δικαίωμα»

Αντέδρασαν ΑΠΟΕΛ-Ανόρθωση και πλέον αναμένονται τα επόμενα βήματά τους

Ήδη, Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ αντέδρασαν στις αποφάσεις της ΚΟΠ για τους δικούς τους αγώνες, με την ομάδα της Αμμοχώστου να αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, ότι «δεν μπορεί η απάντηση στην βία να είναι η τιμωρία όλων ανεξαιρέτως των φιλάθλων. Σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου οι κανονισμοί και οι νόμοι εφαρμόζονται, η προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα είναι αναφαίρετο δικαίωμα».

Τόνισε εξάλλου, πως «γήπεδα με δεκάδες χιλιάδες κόσμου, σε χώρες όπου η βία και ο δείκτης εγκληματικότητας είναι εμφανώς υψηλότερος σε σχέση με την Κύπρο, έχουν την ικανότητα να φιλοξενούν -χωρίς πρόβλημα- ντέρμπι μίσους, με σοβαρές ταξικές, ή και θρησκευτικές διαφορές. Κι’ όμως, φίλαθλοι και των δύο ομάδων έχουν το δικαίωμα να παρακολουθήσουν αυτά τα παιχνίδια».

Διερωτήθηκε ακόμα, «τι ανακάλυψαν σε αυτές τις χώρες που εμείς εδώ στην Κύπρο ακόμα αγνοούμε;» και επισήμανε πως «η νέα διοίκηση της Ανόρθωσης έχει σαν κύριο μέλημα της, την λύση αυτού του φαινομένου με προτάσεις και εισηγήσεις που θα αναπτύξουμε σε συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς».

Από την πλευρά του, ο ΑΠΟΕΛ είχε υποδείξει ότι «ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ δεν φταίει για όσα διαδραματίστηκαν στη Λεμεσό. Για τα τραγελαφικά γεγονότα, τους σχεδιασμούς… πρόληψης που δεν εφαρμόστηκαν και τους αστείους χειρισμούς που ακολούθησαν δεν είδαμε μέχρι στιγμής, κανένας να έχει αναλάβει καμία ευθύνη».

Σημείωσε εξάλλου πως «για να προστατεύσουμε τις επόμενες μετακινήσεις φιλάθλων μας, σε όλα τα γήπεδα της Κύπρου, θα σεβαστούμε για πρώτη και τελευταία φορά, αυτή την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την, ως μια και μοναδική εξαίρεση. Ελπίζοντας ότι για τους επόμενους αγώνες πρωταθλήματος ούτε εμείς ούτε καμία άλλη ομάδα θα στερηθεί τον κόσμο της, σε εκτός έδρας αγώνα».

Στη βάση των όσων ανέφεραν οι δύο ομάδες στις ανακοινώσεις τους, δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να αντιδράσουν, εάν παρατηρηθεί εκ νέου παρόμοια απόφαση στους αγώνες τους. Το ερώτημα είναι τι μπορούν να πράξουν οι ομάδες, για να αντιδράσουν στις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ομοσπονδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά ΑΠΟΕΛ για την απαγόρευση μετακίνησης-«Δεν ανέλαβε κανένας ευθύνη για τα επεισόδια στη Λεμεσό»

Δεδομένη η απαγόρευση και στους αγώνες του δεύτερου γύρου

Η απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, όταν υφίσταται σε παιχνίδια του πρώτου γύρου, θεωρείται δεδομένο ότι θα εφαρμόζεται και στους αγώνες του δεύτερου γύρου, αφού σε αντίθετη περίπτωση και πάλι θα δημιουργείται διάκριση ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων.

Είναι ενδεχομένως, γι’ αυτό το λόγο που είδε το φως της δημοσιότητας η απόφαση για απαγόρευση μετακίνησης και στους δύο αγώνες μεταξύ Ανόρθωσης και ΑΕΚ, ώστε να προϊδεαστούν οι ομάδες, αλλά και το φίλαθλο κοινό, για το τι θα επακολουθήσει.

Πάντως, δεν μπορεί κατ' ουδένα λόγο να συνεχίσει να υφίσταται επ’ άπειρον η απόφαση απαγόρευσης μετακίνησης, αφού η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου είναι η διεξαγωγή αγώνων με κόσμο κι από τις δύο ομάδες.

Μπορεί αυτό να βελτιωθεί όταν και εφόσον ο ΚΟΑ εκσυγχρονίσει την κάρτα φιλάθλου και προσθέσει το εργαλείο της άμεσης ταυτοποίησης προσώπων, μέσω των καμερών, που είναι και ο στόχος Αρχών και κάτι το οποίο υπολογίζεται να γίνει από τον ερχόμενο Ιανουάριο, όταν θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο. Σκοπός ήταν αυτό να συμβεί από την αρχή της σεζόν, όμως παρατηρήθηκε καθυστέρηση στη δημιουργία λογισμικού που θα μπορεί να επεξεργαστεί τέτοιου είδους δεδομένα.

Δειτε Επισης

Απογοητευμένος από το σκορ, ικανοποιημένος από την προσπάθεια ο Αυγουστή
Νίκη Εθνικής Ελπίδων επί Βοσνίας στο φινάλε προκριματικών Ευρωπ. Πρωταθλήματος
Η νέα απαγόρευση μετακίνησης, ο κίνδυνος αθέμιτου ανταγωνισμού και η αλλαγή στάσης μετά το Απόλλων-ΑΕΛ
Βαριά ήττα 3-0 παρά την αξιόλογη εμφάνιση για την Κύπρο
Η ενδεκάδα της Εθνικής Κύπρου για το παιχνίδι με το Κόσοβο
Άραγε μπορεί για το διπλό η Εθνική του Αυγουστή κόντρα στο Κόσοβο-Πληθώρα επιλογών στη Fonbet
Αντίδραση της Ανόρθωσης για την απαγόρευση μετακίνηση οπαδών-«Η προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα είναι αναφαίρετο δικαίωμα»
Χωρίς οπαδούς η Ανόρθωση στο εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ-Απόφαση της ΚΟΠ
Πρώην τερματοφύλακας Κυπριακής ομάδας άλλαξε θέση και έγινε επιθετικός-Πέτυχε τέρμα στο ντεμπούτο του
Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα, η Εθνική αντιμετωπίζει στην Πρίστινα το Κόσοβο