Π.Πετρίδης: «Το όραμα, η αναγνώριση των λαθών και η εφαρμογή του Plan B»

Αν και δεν είναι πάνω από 55, εντούτοις ασχολείται με τα κοινά του ΑΠΟΕΛ για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Την τελευταία 15ετία, είναι εννιά χρόνια πρόεδρος: επτά στην Εταιρεία και δύο στο Σωματείο. «Αγαπώ τον ΑΠΟΕΛ, γι αυτό θέλω να προσφέρω. Πιστεύω ότι μπορώ, έχω πίστη στις δυνάμεις μου. Αν πίστευα ότι δεν μπορώ, δεν θα ήμουν εδώ» σημειώνει ο Πρόδρομος Πετρίδης, που σε μερικές εβδομάδες συμπληρώνει δύο συναπτά έτη στην  προεδρία της ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ, στη δεύτερή του θητεία.
 
- Γιατί σας αποκαλούν «Μανιταρά»;
Επειδή εδώ και χρόνια ασχολούμαι επιχειρηματικά με τα μανιτάρια, αρχικά με την παραγωγή και μετά το 2006 με την εισαγωγή και διανομή μανιταριών.
 
- Πως προέκυψε αυτό;
Στον πόλεμο του 1974 τα χάσαμε όλα. Η οικογένεια μου είχε επιχειρήσεις στον κατεχόμενο Γερόλακκο, ασχολείτο τον σίδηρο και άλλα μέταλλα. Παράλληλα είχαμε ξεκινήσει την ανέγερση ξενοδοχείου στο Βαρώσι. Έτσι, ο πατέρας μου έψαχνε κάτι που να μην υπάρχει στην Κύπρο και το 1978-79 ξεκίνησε την παραγωγή μανιταριών. Τότε τελείωνα και ‘γω το σχολείο και μπήκα στη δουλειά. Μέχρι το 1991 που έκανα τη δική μου επιχείρηση. Από το 2006 ασχολούμαι μόνο με την εμπορία, καθώς η παραγωγή είναι πολύ πιο  δύσκολη και απαιτητική.
 
- Είναι αλήθεια ότι η επιχείρησή σας δεν πήγε καλά, επειδή βάζατε χρήματα στον ΑΠΟΕΛ;
Μετά το 2001 που ανέλαβα ως πρόεδρος, έβαζα χρόνο και χρήματα. Το πιο σημαντικό δεν είναι τα χρήματα. Είναι η ώρα που χάνεις. Στο τέλος αυτό ανακαλύπτεις. Πέντε χρόνια, ήμουν αφοσιωμένος 24 ώρες το 24ωρο, να εργάζομαι και να προσφέρω. Όχι τίποτα άλλο, αλλά στο τέλος δεν παίρνεις ούτε την ηθική ικανοποίηση.
 
- Στα διοικητικά ΑΠΟΕΛ πως μπήκατε;
Στις αρχές των 90s δεν έχανα αγώνα, ούτε ποδοσφαίρου, ούτε μπάσκετ. Ήξερα τους τότε παράγοντες, όπως οι κύριοι Συμεωνίδης, Μιτσίδης και Κουτσοκούμνης. Μπήκα το 1994 στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, αρχικά ως αρχηγός του τμήματος Πετόσφαιρας, με τον κ. Σχίζα. Μετά από έξι μήνες ανέλαβα το τμήμα Καλαθόσφαιρας, φέραμε τον Τόνι Χάρις και πήραμε δύο triple crown συνεχόμενα. Αποχώρησα το 1996 και επέστρεψα το  2001 ως πρόεδρος της Εταιρείας.
 
- Τόσο πολύ σας αρέσει;
Μου άρεσε πολύ να ασχολούμαι με τα διοικητικά του ΑΠΟΕΛ. Ήθελα να προσφέρω και προσφέρω μέχρι σήμερα, αφιλοκερδώς, χωρίς μισθό ή μίζες (σ.σ. γελάει).
 
- Στο γήπεδο ποιος σας πήγε;
Ο αδελφός μου. Ήμουν 5-6 χρόνων, στο παλιό ΓΣΠ, στους πυλώνες των προβολέων.
 
- Το παιχνίδι που θυμάστε;
ΑΠΟΕΛ – Ομόνοια. Δεν θυμάμαι και πολλά από όλα τ’ άλλα.
 
- Παιδικός ήρωας;
Ο Αντρέας Στυλιανού, δεν χωράει αμφιβολία. Και ο Γιάννος Ιωάννου μετά.
 
- Σήμερα πόσες ώρες απαιτεί ο ΑΠΟΕΛ;
Σχεδόν όλη τη μέρα. Είναι δουλειά full time. Κάθε πρωί θα ενημερωθώ για τα νέα που μας αφορούν από τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας, μετά ξεκινούν συναντήσεις με διαφορές επιτροπές και τμήματα (προγραμματισμός, ιατρικό, μάρκετινγκ), επαφές με άλλα σωματεία, ομοσπονδίες.
 
- Και τι αντίκτυπο έχει όλο αυτό στη δουλειά σας;
Αν την οργανώσεις σωστά, μπορείς να ανταπεξέλθεις. Σίγουρα δεν έχει τον αντίκτυπο που είχε στην πρώτη θητεία, διότι η εισαγωγή και διανομή μανιταριών δεν είναι τόσο απαιτητική όσο η παραγωγή.
 
- Ως μεγαλομέτοχος εμφανίζεται ο γιος σας, ο Νέαρχος…
Ναι, κάθε γονιός μπορεί να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία στα παιδιά του, αυτό έπραξα.
 
- Λέγονται διάφορα όμως;
Πάντα λένε. Ότι παίρνω μισθό, μίζες. Δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο καθένας. Ξέρω ποιος είμαι, τι προσφέρω, τι κάνω και είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου. Έχω ένα διοικητικό συμβούλιο με το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια συνεργαζόμαστε και δεν έχω πρόβλημα με τις κακές γλώσσες.
 
- Δεν σας επηρεάζει;
Αν πω δεν με επηρεάζει, είναι ψέμα. Παλιά όμως με επηρέαζε πολύ περισσότερο. Πλέον έχω συνηθίσει. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν.
 
- Έχετε ορκισμένους εχθρούς που σε κάθε σας βήμα βλέπουν τη διαφθορά.
Ας έρθουν να μου αποδείξουν τι έκανα. Λάθη γίνονται, αλλά δεν απέδειξαν τη διαφθορά έως τώρα. Εγώ προσπαθώ να είμαι όσο πιο απλός γίνεται με όλο τον κόσμο, και στη δουλειά μου και στο ΑΠΟΕΛ. Υπάρχουν κάποιοι στους οποίους δεν αρέσω, είναι φυσικό.
 
- Είπατε σε οπαδό, εάν δεν του αρέσει το θέαμα, να μην ξαναπάει στο γήπεδο;
Ναι και απολογήθηκα. Κακώς του απάντησα έτσι. Τον  βρήκα και απολογήθηκα.
 
- Ο γιος σας ασχολείται με τον ΑΠΟΕΛ;
Ασχολείται. Πάει στο γήπεδο.
 
- Πάτε μαζί;
Εγώ πάω πιο νωρίς, αλλά μπορεί να τύχει να πάμε και μαζί.
 
- Θέλει να μπει στα διοικητικά;
Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Σπουδάζει, τελειώνει, εργάζεται, δεν θα του επιβάλω εγώ τι θα κάνει. Αλλά να σας πω και κάτι. Έχω έντονη πίεση από την οικογένεια μου να  σταματήσω, για τον εξής λόγο: ξέρουν τι περνάω και πόσο κοπιάζω που ασχολούμαι με τον ΑΠΟΕΛ και βλέπουν την αχαριστία που εισπράττει και αυτό τους πληγώνει. Γι αυτό τον λόγο με πιέζουν να σταματήσω.
 
- Έχεις όραμα για τον ΑΠΟΕΛ;
Βεβαίως έχω. Έχουμε βάλει μπροστά το πλάνο της οικονομικής εξυγίανσης κα της απεξάρτησης του ΑΠΟΕΛ από τους Ομίλους σε μια τριετία. Και οπωσδήποτε οραματίζομαι να δω τον ΑΠΟΕΛ να αγωνίζεται σε δικό του, ιδιόκτητο γήπεδο.
 
- Νέοι άνθρωποι, που να προσφέρουν στα διοικητικά, υπάρχουν;
Ναι, άλλωστε φέρνουμε νέο αίμα μέσα για να δουλέψει. Υπάρχουν ικανότατα άτομα, τόσο εντός όσο και εκτός διοίκησης, φτάνει να το θέλουν όμως να εργαστούν, δεν είναι εύκολο.
 
- Ποιοι είναι οι Ρώσοι που εμφανίζονται να έχουν ίδιο ποσοστό μετοχών με εσάς;
Είναι εταιρείες ξένων συμφερόντων που ενδιαφέρθηκαν να επενδύσουν στον ΑΠΟΕΛ βλέποντας μια ομάδα με προοπτική.
 
- Το πιο μεγάλο σας λάθος όσο είστε στον ΑΠΟΕΛ;
Το ότι δεν αφήσαμε τον κ. Γιοβάνοβιτς το 2005 να διεκδικήσει το  back2back. Έπρεπε σε εκείνη τη θητεία να ήμουν και πιο προσεκτικός στην οικονομική διαχείριση.
 
- Και η πιο μεγάλη δικαίωση;
Πέρσι, που αλλάξαμε τον κ. Δώνη και τον κ. Φινκ και πήραμε το νταμπλ ήταν μια αγωνιστική δικαίωση επιλογής. Η μεγάλη δικαίωση θα έρθει όταν υλοποιηθεί το πλάνο της οικονομικής εξυγίανσης, αν μας το επιτρέψουν κάποιοι.

 

«ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΜΜΟΝΕΣ»
Από το 2013 όταν ανέλαβε για δεύτερη φορά  πρόεδρος, ο ΑΠΟΕΛ έχει κατακτήσει δύο σερί νταμπλ και μπήκε και τις δύο σεζόν στους Ομίλους. Εντούτοις, μερίδα του κόσμου θεωρεί τη διοίκηση Πετρίδη αποτυχημένη. Γιατί; «Κάποιοι έχουν εμμονές με ορισμένα άτομα. Ας καταλάβει ο κόσμος -ιδιαίτερα αυτοί που αρέσκονται στο να κατηγορούν χωρίς στοιχεία-, ότι όπως οι συχνές αλλαγές των προπονητών δεν είναι καλές, ούτε οι συχνές αλλαγές διοικήσεων ωφελούν. Η ορθότερη επιλογή είναι η σταθερότητα και είναι κάτι που πρέπει συνολικά να επιδιώξουμε».
 
- Πριν δύο χρόνια είπατε ότι η ομάδα θέλετε να είναι οικονομικά ανεξάρτητη από τους Ομίλους. Τώρα ζητάτε άλλα τρία χρόνια.
Επειδή πέρσι μπήκαμε στους ομίλους, δεν ήταν τόσο εύκολο μια ομάδα που αγωνίζεται στους Ομίλους του Champions League μειώσει το μπάτζετ κατά 30-40%. Αυτή τη στιγμή, βλέποντας πιο μακροπρόθεσμα, αλλά και τις ισορροπίες που αλλάζουν και δεν είναι τόσο σίγουρο, πλέον, ότι θα μπεις στους Ομίλους, πρέπει να βάλουμε φραγμό στο μπάτζετ, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα της ομάδας.
 
- Θα είναι καταστροφή εάν ο ΑΠΟΕΛ δεν μπει του χρόνου στους ομίλους;
Όχι, αυτό είναι καταστροφολογία.
 
- Φέτος θα υπάρξει έλλειμμα;
Ο ΑΠΟΕΛ θα είναι συνεπής σε όλες τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
 
- Πως θα μειωθεί το μπάτζετ, από τη στιγμή που αφενός ο προπονητής λέει ότι το payroll είναι λογικό αφενός, αφετέρου υπάρχουν υπογραμμένα συμβόλαια όπως πχ του Καβενάγκι;
Εμείς στη διοίκηση ξέρουμε πως και από πού θα κόψουμε. Μπορεί να μικρύνει το ρόστερ. Αν αφαιρέσεις 3-4 παίκτες ίσως είναι και ένα εκατ. ευρώ. Δεν θέλουμε μείωση πέραν του 1-1.5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Υπάρχουν τρόποι, έχουμε πλάνο μείωσης. Θα βρεθούν παίκτες με χαμηλότερα συμβόλαια. Αυτή η οδηγία δόθηκε στον Κετσπάγια και ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει. Συμφώνησε ότι είναι λογικό το pay roll, δεν είπε ότι δεν μπορεί να μειωθεί.
 
- Τον Γενάρη ποιοι θα φύγουν;
Πέραν του Τσόκο, που ήδη ειδοποιήθηκε και θα καταλήξουμε μέχρι την χειμερινή μετεγγραφική περίοδο δεν μπορούμε να μιλάμε για άλλους. Θα τους δούμε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Αν δεν μπορούν θα γίνουν προσθαφαιρέσεις, όχι πολλά πράματα και εντός των δεδομένων που μπορούμε. Ψάχνουμε σίγουρες λύσεις, όχι… λαχεία.
Νέα επένδυση στο ΠΑΣΚΑΛ
 
- Εσείς είστε ικανοποιημένος από το θέαμα που παρουσιάζει ο ΑΠΟΕΛ, μια ομάδα που κοστίζει 12-13 εκατ. τον χρόνο;
Όχι δεν είμαι. Αλλά την προηγούμενη πενταετία, που πάλι ξοδεύαμε τα ίδια, μας ικανοποιούσε αυτό που βλέπαμε στο πρωτάθλημα;  Όπως και να ‘χει, προσπαθούμε να βελτιωθούμε.
 
- Οι διοικήσεις του ΑΠΟΕΛ από το 2009 έως σήμερα, διαχειριστήκατε πάνω από εκατό εκατ. ευρώ. Δεν θα μπορούσατε να αφήσετε κάποια έργα υποδομής;
Θα μπορούσαν να γίνονταν περισσότερα πράγματα. Ίσως ένα προπονητικό κέντρο. Εμείς έχουμε πλάνο για ιδιόκτητο γήπεδο, όμως ξεκαθαρίζω ότι οι ανάγκες του ΑΠΟΕΛ δεν είναι ίδιες με άλλων ομάδων, οπότε κοστίζει. Ψάχνουμε επενδυτή, δεν είναι εύκολο να βρούμε  και ο κόσμος δεν πρέπει να πνίγεται. Επίσης, αυτή τη στιγμή έχουμε συνεργασία με ιδιωτική σχολή, όπου όλες οι ακαδημίες. Εκεί θα επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις με καινούργιο γήπεδο με φυσικό χλοοτάπητα, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ώστε να είναι έδρα της ομάδας μας στο Youth League.
 
- Πότε θα γίνει αυτό;
Θα παρουσιαστεί μελέτη στο ΔΣ και θα αποφασίσουμε πολύ σύντομα, σε 3-4 εβδομάδες.
 
Η προπονητοφαγία…
- Σε επτά χρόνια στην προεδρία έχετε συνεργαστεί με δεκατρείς προπονητές και δύο τεχνικούς διευθυντές. Κάνετε κάποιο λάθος και δεν διαρκούν περισσότερο οι συνεργασίες σας;

Οι προπονητές είναι απόλυτοι άρχοντες στο πως θα παίζει η ομάδα και τι παίκτες θα έρθουν. Όμως, κάθε προπονητής κρίνεται από το αποτέλεσμα. Άμα το αποτέλεσμα δεν έρχεται, τι να κάνω; Να κάτσω να τον βλέπω; Να περιμένω; Δεν θα περιμένω. Θέλω τη σταθερότητα και μακάρι να βρούμε τον προπονητή με τον οποίο η ομάδα θα πετυχαίνει στους στόχους της. Άμα κάποιος δεν πετυχαίνει, πρέπει να πάρουμε μέτρα. Και δεν είναι ο Πρόδρομος που αποφασίζει. Υπάρχει ολόκληρο ΔΣ, πλήρης διαφάνεια και διεξοδική συζήτηση για κάθε θέμα. Ρωτήστε και άλλους να σας πουν πως λειτουργούμε. Είναι συλλογικές και δεν είναι του προέδρου.
 
- Έγιναν λάθη στις επιλογές προπονητών τον τελευταίο χρόνο;
Προσπάθησα μετά τον κ. Δώνη να φέρω έναν προπονητή αναγνωρισμένο στην Ευρώπη. Νομίζω δεν αμφισβητεί κανένας τον κ. Φινκ ως όνομα. Ερχόμενος στην Κύπρο τους πρώτους 1-2 μήνες μας εξέπληξε με την εργατικότητα του, παρότι δεν είδαμε διαφοροποίηση στις εμφανίσεις της ομάδας. Μετά έγιναν άλλα γεγονότα, που δεν μπορώ να επεκταθώ, τα οποία βλέπαμε εμείς και κρίναμε ότι δεν άρμοζε του ΑΠΟΕΛ να έχει τέτοιου είδους χειρισμό από τον προπονητή. Κάποια πράγματα που βλέπαμε εκτός γηπέδου. Έπρεπε να πάρουμε μέτρα, βλέποντας και ότι η ομάδα δεν αποδίδει.
 
-  Μπορούσε ο κ. Δώνης να στηριχθεί περισσότερο;
Προσωπικά εγώ και με τον κ. Δώνη και με τον κ. Πασιένσια εξάντλησα όλα τα περιθώρια χρόνου, υπομονής και στήριξης. Είχα πάρα πολλή πίεση και εντός και εκτός ΔΣ για να φύγουν, ιδιαίτερα με τον Πορτογάλο. Και το αποτέλεσμα που έφυγε ο κ. Δώνης ποιο ήταν; Πήραμε το νταμπλ. Άρα δικαιωθήκαμε. Γιατί το σκαλίζουμε;
 
- Ο Γκουστάβο Μαντούκα δεν είχε καμιά εμπειρία ως διευθυντής και κανένα δίπλωμα. Με ποιο σκεπτικό τον προσλάβατε;
Επιλέγηκε για πολύ σημαντικούς λόγους. Πρώτον γιατί είναι μια δυνατή προσωπικότητα που χαίρει εκτίμησης στον κόσμο του ΑΠΟΕΛ, δεύτερο επειδή είναι τιμιότατο παιδί που αγάπησε την ομάδα μας και τρίτο διότι μιλώντας μαζί του, καταλάβαμε ότι κατέχει το ποδόσφαιρο και έχει επαγγελματική προσέγγιση. Πίστευα ότι με τη  στήριξή μας θα γινόταν ένας πολύ καλός διευθυντής. Δεν τον αδικώ. Ο προγραμματισμός του ΑΠΟΕΛ δεν απέτυχε. Στο σύνολο του θα κριθεί εκ του αποτελέσματος στο τέλος της περιόδου.Δημιουργηθήκαν όμως προβλήματα στην πορεία.
 
- Ναι αλλά βρέθηκε στον πάγκο, ως προπονητής και μετά παρακολούθησε τη Σπάρτα, ως σκάουτερ. Είναι αυτά τα καθήκοντα ενός διευθυντή;
Στον  πάγκο βρέθηκε για δύο αγώνες, μόνο. Στην Πράγα θα πήγαινε με κ. Κετσπάγια, ο οποίος τελικά παρέμεινε στην Κύπρο. Με τέτοιες εμπειρίες, σίγουρα κατέχει από ποδόσφαιρο και μπορούσε να δει την Σπάρτα.
 
- Θα πάρετε άλλον αθλητικό διευθυντή;
Για την ώρα έχει εγκαταλειφθεί το μοντέλο.
 
- Σκάουτερς;
Ο κ. Κετσπάγια είναι πολύ πιο συγκεντρωτικός από προηγούμενους προπονητές και ίσως το σκάουτινγκ να μην έχει τόσα άτομα. Μπορεί μέρος της δουλειάς να το κάνουν οι βοηθοί.
 
- Κατά τη γνώμη σας, ποια καθήκοντα έχει ένας αθλητικός διευθυντής;
Σίγουρα δεν είναι μόνο για να διαλέγει παίκτες. Πρέπει από το πρωί μέχρι το βράδυ να είναι στον Αρχάγγελο και πέραν του αγωνιστικού έχει πολλά να διαχειριστεί όπως η ψυχολογία και οι σχέσεις των παικτών, άλλα προβλήματα, ιατρικά θέματα, οι ακαδημίες, τα πάντα. Δεν σημαίνει ότι ο αθλητικός διευθυντής είναι για τις μεταγραφές. Αυτό είναι από τα καθήκοντα του, σε συνεργασία με τον προπονητή. Για εμένα, τον τελευταίο λόγο στις μεταγραφές έχει ο προπονητής και μετά η διοίκηση αποφασίζει στο οικονομικό.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα
Ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει τα… πατήματά του
Στην αντεπίθεση η ΘΥΡΑ 3-«Η κυβέρνηση και οι φορείς της, απλούστατα, δεν μπορούν»
«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος