Η τελευταία συνέντευξη του Π.Χριστοδούλου ως προπονητής της Εθνικής

Ο "Ρεπόρτερ" παρουσιάζει την τελευταία συνέντευξη του Πάμπου Χριστοδούλου ως προπονητής της Εθνικής Κύπρου. Ο Κύπριος τεχνικός μίλησε στον "Ρεπόρτερ" για όλα, λίγες μέρες πριν το διαζύγιο με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. 
 
Αναλυτικά η συνέντευξη:
«Αυτή τη στιγμή έκρινα ότι δεν μπορούσα να προσφέρω στην ΑΕΛ και δεν ήταν η κατάλληλη ώρα για να επιστρέψω» λέει ο Πάμπος Χριστοδούλου, λίγες μέρες μετά που ευχαρίστησε τον Ανδρέα Σοφοκλέους για το ενδιαφέρον απορρίπτοντας την πρότασή του. «Ως επαγγελματίας είμαι ανοικτός σε προτάσεις από όλες τις ομάδες, πόσο μάλλον από την ΑΕΛ, όπου θα ήθελα να δουλέψω ξανά. Όμως, κατόπιν σκέψης αποφάσισα ότι δεν ήταν τώρα η στιγμή» λέει στον «ΡΕΠΟΡΤΕΡ» ο 48χρονος τεχνικός.
 

 - Σας έχουν προσεγγίσει άλλες μεγάλες ομάδες;
Κάποιες διερευνητικές κουβέντες έγιναν, η μόνη όμως που μου έκανε πρόταση ήταν ο Απόλλωνας, το περασμένο καλοκαίρι. Με πήρε ο κ. Κίρζης πριν το παιχνίδι της Εθνικής με την Ανδόρα. Εννοείται ότι δεν μπορούσα να αφήσω στη μέση τη δουλειά μου στην Εθνική.
 
- Θεωρείτε δεδομένη την ανανέωση του συμβολαίου με την ΚΟΠ;
Τίποτα δεν είναι δεδομένο αν δεν πέσουν υπογραφές. Υπάρχει καλό κλίμα και αμοιβαία επιθυμία για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Η Εθνική είναι προτεραιότητα για μένα. 
 

 - Ανεβάσατε τον ψηλά τον πήχη. Με την προϋπόθεση ότι μένετε, ποιος θα είναι ο στόχος για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018;
Δεν ανεβάσαμε τον πήχη. Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι. Επίσης, πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την κυπριακή παροικία στη Μεγάλη Βρετανία, που αριθμεί 400.000 κόσμο. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο ανάμεσά τους να μην υπάρχουν ταλέντα. Είναι καλό να τους βρούμε. Έγιναν επαφές, όμως πρέπει να οργανωθεί μια ομάδα σκάουτινγκ.
 
- Χώρες που ίσως ήταν πίσω μας ποδοσφαιρικά (Ισλανδία, Αλβανία, Β. Ιρλανδία), πέρασαν στο EURO 2016. Τι απαιτείται για να τους φτάσουμε;
Όραμα, οργάνωση και σωστή δουλειά. Είμαστε σε καλό δρόμο. Είναι πιο εύκολο να περάσεις σε ένα EURO των 24 ομάδων παρά στο Μουντιάλ (σ.σ. περνάνε 13 ομάδες από την Ευρώπη). Αν τα επόμενα χρόνια δουλέψουμε σωστά, στο EURO 2020 θα έχουμε πιθανότητες να κάνουμε ότι πχ η Ισλανδία. Και δεν είναι δικαιολογία αυτό για το Μουντιάλ. Ξέρετε ότι πάντα θέλω να κερδίζω και το απέδειξα και στην Εθνική.
 
- Έχετε έναν τρόπο να παίρνετε το μάξιμουμ κάθε παίκτη. Πως τα καταφέρνετε;
Το πιο σημαντικό είναι να πιστέψει ο παίκτης στον προπονητή, να σου βγάλει το καπέλο για τη δουλειά σου. Μετά είναι η ψυχολογία. Στη δουλειά δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου, αλλά όταν πέσουν τα φώτα είμαι φίλος με τους παίκτες. Βγαίνουμε, πάμε για καφέ, είμαι ένας απ’ αυτούς.
 

 - Πριν το ματς με τη Βοσνία τι είπατε στους παίκτες;
Είπα τα πιο λίγα: να μπουν  να παίξουν όπως ξέρουν, ελεύθερα, χωρίς άγχος. Και κάθε ένας υπερέβαλε εαυτό, το είδατε. Χάσαμε για δύο λόγους. Επειδή δεν κρατήσαμε το 2-1 μέχρι το ημίχρονο και γιατί κουραστήκαμε στο 65’-70’. Θα σας πω και κάτι. Πριν το παιχνίδι στ’ αποδυτήρια ήταν όλοι οι παίκτες, ακόμα και οι τραυματίες και αυτοί που δεν κλήθηκαν για λόγους τακτικής. Η Εθνική είναι οικογένεια και το βλέπετε και στους πανηγυρισμούς, στα γκολ. Και όποιος δεν κολλά στην οικογένεια, το κύμα θα τον παρασύρει εκτός.
 
- Γιατί χάσαμε τα κρίσιμα παιχνίδια με Ουαλία, Βέλγιο;
Με Ουαλία και Βέλγιο δεχθήκαμε γκολ στο τελευταίο 10λεπτο. Είχαμε ευκαιρίες, όποιος το έβαζε θα κέρδιζε. Πληρώσαμε όλα μας τα λάθη –και με τη Βοσνία το ίδιο-, ενώ δεν είχαμε καθαρό μυαλό και λίγη περισσότερη ποιότητα για να σκοράρουμε στις δικές μας φάσεις. Μην υποτιμάτε όμως την ικανότητα του αντιπάλου. Παίζουμε κόντρα σε παίκτες υψηλού επιπέδου, με μισή ευκαιρία μας βάζουν γκολ.
 
 
Το μυστικό της επιτυχίας
Πλην της Ανόρθωσης, σε όλους του τις ομάδες (Δόξα, Ολυμπιακό και ΑΕΛ) πέτυχε με τον στόχο που έθεσε η διοίκηση και ανέβηκε και λίγο ψηλότερα. «Και στην Ανόρθωση πετύχαμε τον στόχο, που ήταν να βγει η ομάδα στην Ευρώπη και εν μέσω πάρα πολλών προβλημάτων, τραυματισμών και άλλων, μείναμε δεύτεροι», με διακόπτει.
 
- Υπάρχει μυστικό στην επιτυχία σας;
Το μυστικό είναι να γνωρίζεις καλά τη δουλειά σου, να έχεις το ταλέντο και να μπορείς να το βγάλεις στο γήπεδο. Πολλοί έχουν ταλέντο αλλά δυσκολεύονται να το φέρουν στο γήπεδο.
 
- Η προπονητική είναι ταλέντο ή γνώσεις;
Σε κάθε δουλειά πρώτα είναι το ταλέντο. Αν δεν έχεις ταλέντο, όση γνώση και να αποκτήσεις, δεν φτάνει. Αλλά το ταλέντο μόνο, δεν αρκεί. Χρειάζεται και η γνώση. Πριν γίνω προπονητής, στα τρία τελευταία χρόνια της καριέρας μου, πήγαινα 6-7 φορές τον χρόνο– μετά πολύ περισσότερες – στο εξωτερικό για επιμόρφωση. Το ποδόσφαιρο αλλάζει κάθε 1-2 χρόνια. Αν μένεις στάσιμος δεν μπορείς να ακολουθήσεις. Πρέπει να είσαι εκεί.
 
- Επιμόρφωση είναι να παρακολουθείς από κοντά πως δουλεύουν ομάδες;
Ναι, θέλω να ζήσω 2-3 εβδομάδες σε μια ομάδα, βλέποντας την προετοιμασία, τα φιλικά, πως δουλεύει σε περίοδο αγώνων Champions League. Ειδικά τώρα που δεν έχω πολλές υποχρεώσεις, πολύ λίγες μέρες κάθομαι Κύπρο.
 
 
- Που έχεις πάει και τι κρατάς από κάθε επίσκεψη;
Πήγα στη Μίλαν με τον Αντσελότι, στην Ίντερ με τον Μουρίνιο, στην Κιέβο  με τον Μπερέτα, στη Σεβίλλη, στην Μπενφίκα, στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Τελευταίως παρακολούθησα μια προετοιμασία με 6-7 ομάδες στην  Μαρμπέγια της Ισπανίας, όπου ήταν η Γκλάντμπαχ και η Ντόρτμουντ.
 
- Πως προέκυψε η  συνεργασία με τον μάνατζέρ σου, Πασχάλη Παπαδόπουλου;
Ευχαριστώ το Θεό που ήρθε στη ζωή μου. Ήταν μεγάλη τιμή. Είχε παρακολουθήσει όλα τα παιχνίδια της ΑΕΛ στην Ευρώπη και την εποχή που ήμουν στην ΑΕΛ μου είπε «πιστεύω σε εσένα, αν το θες, ευχαρίστως να συνεργαστούμε». Για εμένα είναι φίλος, αδελφός, δάσκαλος, ο άνθρωπος που με καθοδηγεί σταθερά. Σε αυτή τη δουλειά πρέπει να προσέχεις, αν νομίσεις ότι έγινες κάποιος, σε μια βδομάδα μπορεί να μην είσαι τίποτα.
 
- Θα σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο, να δουλέψεις εκτός Κύπρου;
Δεν είναι εύκολο για έναν Κύπριο, προπονητή ή ποδοσφαιριστή, να πάει σε ευρωπαϊκό σύλλογο. Δυστυχώς. Με τα παιχνίδια που έκαναν τα παιδιά στην Εθνική, αν ήταν Σέρβοι ή Βέλγοι, σας λέω ότι 3-4 έπρεπε να πάρουν μεταγραφή. Αλλά δεν είναι εύκολο να εμπιστευτούν τον Κύπριο και το πρωτάθλημα μας. Πρέπει να κάνεις μια διεθνή επιτυχία ή κάποιος να σε… σπρώξει. Εκεί είναι το κομμάτι του Πασχάλη.
 
- Η Ελλάδα είναι στόχος;
Είχα προτάσεις από Ελλάδα πριν πάω στην Εθνική. Καλύτερα να είμαι στην Εθνική ή σε μεγάλη ομάδα στην Κύπρο, παρά σε μικρομεσαία της Ελλάδας. Για εμένα το επόμενο βήμα είναι να πάω σε μια από τις 4-5 ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα το παρακολουθούν και το εμπιστεύονται περισσότερο στην Ευρώπη και είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρήσεις.
 
 
- Ποιος ήταν ο σπουδαιότερος δάσκαλος;
Λένε για τον Μουρίνιο…  Με τον άνθρωπο κρατήσαμε μια επαφή, εάν πάω εκεί που βρίσκεται ή έρθει στην Κύπρο μπορεί να κάτσουμε να μιλήσουμε για 2-3 ώρες. Αλλά δεν μιμούμαι τον Μουρίνιο. Προσπαθώ να παίρνω ένα κομμάτι από κάθε προπονητή που θεωρώ αξιόλογο. Και από τον Αντσελότι και από τον Ζεσούς. Παίρνεις κάτι από παντού, κάνεις ένα μεγάλο πακέτο και μετά μπαίνει το ταλέντο και η δική σου φιλοσοφία.
 
- Θαυμάζεις κάποιον;
Αρκετούς. Κυρίως αυτούς που δίνουν μια ταυτότητα στην ομάδα. Αν για παράδειγμα δεις την Μπάγερν, ξέρεις ότι είναι η ομάδα του Γκουαρντιόλα. Αυτό μετράει. Για εμένα, ο Γκουαρντιόλα είναι αυτός που παίζει ένα μοντέρνο στυλ ποδοσφαίρου που μου αρέσει πάρα πολύ, το βλέπεις και χαίρεσαι.
 
- Γιατί λένε ότι παίζεις με το… λεωφορείο του Μουρίνιο;
Πως γίνεται να το λένε αυτό όταν η Εθνική είχε ίσως τον καλύτερο συντελεστή τερμάτων, στην ιστορία της; Όταν η ΑΕΛ είχε την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη αλλά και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στην Κύπρο; Στη Δόξα είχαμε δύο φορές τον πρώτο σκόρερ (σ.σ. Ντα Κόστα, Σερτζάο) και μια τον δεύτερο σκόρερ, που ήρθε Δεκέμβρη (σ.σ. Φρέντι). Μια ομάδα που έπαιζε για να σωθεί, ήταν στις 5-6 καλύτερες επιθέσεις. Ο Ολυμπιακός 4η ή 5η επίθεση και είχαμε και έναν από τους τοπ σκόρερ (σ.σ. Ζοάο Πάολο). Όπου έχω δουλέψει, δείτε στατιστικά, πόσες ευκαιρίες κάνει η ομάδα μου. Θα σας πω και κάτι: καλύτερος προπονητής είναι αυτός που δημιουργεί ευκαιρίες, βάζεις γκολ αλλά δεν δέχεται κιόλας. Με την ΑΕΛ παίζαμε κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, που έφτασε στους «8» του Champions League, και όχι μόνο βάζαμε γκολ, αλλά δεν δεχόμασταν.
 
- Έχεις κάποιο γούρι;
Το πουκάμισο. Έχω πέντε μπλε πουκάμισα, έστω και αν δεν βγαίνει πάνα. Έβαζα και άσπρο με την Εθνική, όταν δεν μου επέτρεπαν οι διαιτητές (σ.σ. φόραγαν μπλε οι διεθνείς).
 
Όταν έφτασε κοντά στον ΑΠΟΕΛ
Γεννημένος το 1967, κατάγεται από την Γαλάτα, είναι παντρεμένος με την Γιάννα Χριστοδούλου και έχει δύο κόρες, την Μαρία και την Άντρια (τα ονόματά τους τα… κτύπησε σε τατουάζ… δύο σε ένα, στο αριστερό χέρι). Έπαιξε στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Δόξα και μια πενταετία στον Ολυμπιακό. Ξεκίνησε την προπονητική το 2006 από τη Δόξα, το 2010 βρέθηκε στον Ολυμπιακό και έναν χρόνο μετά στην ΑΕΛ.
 
-  Πότε αποφάσισες να γίνεις προπονητής;
Από τα 25 το είχα κατά νου, έπαιξα μπάλα μέχρι τα 35-36 και τα τρία τελευταία χρόνια έφευγα εκτός Κύπρο για να κάνω μαθήματα ή να παρακολουθώ ομάδες.
 
- Σε τι θέση έπαιζες;
Ήμουν 8αρι, κεντρικός χαφ με επιθετικές ικανότητες. Έβαζα και 6-7 γκολ το χρόνο.
 
- Έφτασες κοντά σε μια μεγάλη ομάδα;
Τότε ήμασταν δέσμιοι μιας ομάδας, για να φύγεις έπρεπε να πληρώσουν να σε πάρουν και δεν ήταν εύκολο. Το 1990 ήμουν πολύ κοντά στον ΑΠΟΕΛ, δεν τα βρήκαν με τη Δόξα και πήγα στον Ολυμπιακό που είχε προπονητή τον αείμνηστο Πάνο Μάρκοβιτς. Φτάσαμε μέχρι τον τελικό Κυπέλλου τότε.
 
- Πέραν του ποδοσφαίρου, ασχολείσαι με κάτι άλλο;
Πηγαίνω κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Λατρεύω τη θάλασσα και τα ταξίδια, όπου συνδυάζω επιμόρφωση και διακοπές. Μου αρέσει να γνωρίζω νέους κουλτούρες, νέους λαούς. Τώρα θα πάω στο Σάλτσμπουργκ 2-3 μέρες να δω τον Πασχάλη, να τρέξω δίπλα στον Δούναβη 7-8χλμ, να χαλαρώσω, να καθαρίσει το μυαλό και μετά θα πάω να δω το Μπάγερν – Ολυμπιακός στο Μόναχο.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»
Με νίκες προχώρησαν ΕΝΠ και Άρης-Η βαθμολογία του πρωταθλήματος
Με μεγάλο ντέρμπι στο ΓΣΠ ολοκληρώνεται η τρίτη αγωνιστική
Όλα τα φώτα στο μεγάλο ντέρμπι της Λεμεσού!
Με λεμεσιανό ντέρμπι συνεχίζεται το Cyprus League
Με... πιστολίες Ελ Αραμπί έκανε σεφτέ στο πρωτάθλημα ο ΑΠΟΕΛ
Σίφουνας η Πάφος, πάτησε την Ανόρθωση και συνεχίζει αλάνθαστη
Προσπάθεια για νέο προπονητή της Εθνικής την επόμενη εβδομάδα