ΑΠΟΕΛ: Από την αποθέωση, στην απαξίωση

Δεν πέρασε δα και αρκετός καιρός από τότε που ο ΑΠΟΕΛ διέλυε με εξάρες, πεντάρες και τεσσάρες τους αντιπάλους του στο εγχώριο πρωτάθλημα. Μετά το επιβλητικό 0-9 επί της φορμαρισμένης τότε Νέας Σαλαμίνας στο «Αμμόχωστος», δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέφρασαν την άποψη πως ο ΑΠΟΕΛ δεν έχει αντίπαλο στην κούρσα της διεκδίκησης του πρωταθλήματος.
 
Ελάχιστες βδομάδες αργότερα, και αφού μεσολάβησαν το ισόπαλο 2-2 με την Ομόνοια, η ήττα από τον Αστέρα στην Τρίπολη για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Europa League και η εντός έδρας ήττα από την Ανόρθωση, το κλίμα αντιστράφηκε 100% και επανήλθε στο προσκήνιο η μουρμούρα για τις αποτυχημένες μεταγραφές του καλοκαιριού.
 
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ο ΑΠΟΕΛ ήταν και παραμένει η ομάδα με το πιο ποιοτικό ρόστερ και πρώτο φαβορί για κατάκτηση του τίτλου. Στο ερώτημα αν το έμψυχο δυναμικό των «γαλαζοκιτρίνων» είναι αντάξιο του προϋπολογισμού 12-13 εκατ. ευρώ που διατηρεί, η απάντηση είναι όχι και το μαρτυρούν οι αριθμοί.
 
Ο ΑΠΟΕΛ δεν κέρδισε κανένα ντέρμπι πρωταθλήματος (δύο ισοπαλίες με ΑΕΚ, Ομόνοια και ήττα από Ανόρθωση), ενώ στην Ευρώπη χάθηκε ο μεγάλος στόχος της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League, ενώ η πορεία της ομάδας στη δεύτερη τη τάξη διασυλλογική διοργάνωση είναι απογοητευτική με απολογισμό τρείς ήττες και μια νίκη.
 
Επιθετική εξάρτηση
Καμία ομάδα στον κόσμο δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική χωρίς την βασική της επιθετική τριάδα. Καβενάγκι-Ντε Βινσέντι και Εφραίμ σημείωσαν τα 26 από τα 43 γκολ του ΑΠΟΕΛ. Στο ντέρμπι με την Ανόρθωση οι «γαλαζοκίτρινοι» δεν υστέρησαν στη δημιουργία φάσεων, αλλά στο τελείωμα τους.
 
Το πρόβλημα του ΑΠΟΕΛ είναι ότι δεν υπάρχει επιθετικός στο ρόστερ που να έχει το εύκολο γκολ. Ο Πιέρος Σωτηρίου κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει ένας επιθετικός, όμως υστερεί στο πιο σημαντικό που είναι να σπρώξει την μπάλα στα δίκτυα. Αν δεν βελτιωθεί στον συγκεκριμένο τομέα θα αδικήσει τον εαυτό του και ενδεχομένως την ευκαιρία που του δίνεται να καθιερωθεί στον ΑΠΟΕΛ.  
 
Όσον αφορά τον Πιατκόφσκι, ο Πολωνός κάθε φορά που αγωνίζεται απλά επιβεβαιώνει ότι δεν έχει είναι ποδοσφαιριστής επιπέδου ΑΠΟΕΛ και εκθέτει τους Μαντούκα-Πασιένσια που τον επέλεξαν το προηγούμενο καλοκαίρι.
 

Η τριάδα των μέσων
Η επιλογή του Τιμούρ Κετσπάγια να χρησιμοποιεί στη μεσαία γραμμή ποδοσφαιριστές με ανασταλτικές ικανότητες (Μοράις, Αρτυματάς, Βινίσιους) έχει εξήγηση. Ο Γεωργιανός προπονητής διέκρινε ότι ο ΑΠΟΕΛ έχει αδυναμίες στα άκρα της άμυνας του, ενώ οι στόπερ δεν έχουν την ομοιογένεια που θα ήθελε. Επομένως, με τον τρόπο αυτό θέλει να καλύψει τα νώτα του, χρησιμοποιώντας παράλληλα την τριάδα των χαφ στην πίεση που επιθυμεί να βάζει η ομάδα του από ψηλά, καθώς και οι τρείς είναι τρεχαντήρια.  
 
Όσο οι Καβενάγκι-Ντε Βινσέντι και Εφραίμ σκόραραν στην παραμικρή ευκαιρία που τους δινόταν, ο ΑΠΟΕΛ δεν χρειαζόταν ποδοσφαιριστή με επιθετικές αρετές στη μεσαία γραμμή. Ενδεχομένως η επιλογή αυτή του Κετσπάγια να «αδικεί» τον Σεμίρ Στίλιτς, ο οποίος αγωνίστηκε λιγότερες  φορές στη φυσική του θέση (επιτελικός μέσος), απ’ ότι στα άκρα, όπου λόγο ταχύτητας έχει σοβαρό μειονέκτημα.
 
Κινήσεις πανικού

Ο ΑΠΟΕΛ χρειάζεται περισσότερο να διώξει από τον «Αρχάγγελο» ποδοσφαιριστές που δεν έχουν την ποιότητα να προσφέρουν, παρά να ενισχύσει το ρόστερ του. Κοδίνα και Τσόκο ήρθαν, είδαν-εμείς δεν τους είδαμε-και θα κουνήσουν μαντήλι.
 
Δύσκολα θα επιβιώσει ο Πιατκόφσκι για τον οποίο δόθηκε σημαντικό κονδύλι το καλοκαίρι και πιθανότατα ο Κετσπάγια θα φροντίσει να φέρει αντικαταστάτη του. Από εκεί και πέρα οι «γαλαζοκίτρινοι» χρειάζονται ενίσχυση στα άκρα της άμυνας. Αν οι μεταγραφές του Ιανουαρίου ξεπεράσουν τις δύο θα είναι υπερβολή και χωρίς ουσιαστικό λόγο σε μια περίοδο που οι καλοί ποδοσφαιριστές δεσμεύονται με συμβόλαια.
 
Είναι παράλογο και υπερβολικό να πιστεύει κανείς ότι ο ΑΠΟΕΛ χρειάζεται αυτή την στιγμή δραματικές αλλαγές στο ρόστερ για να στεφθεί πρωταθλητής στο τέλος της σεζόν. Περισσότερο χρειάζεται σωστή διαχείριση του υφιστάμενου ρόστερ.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος
ΑΕΚ: Έκλεισε το mega deal με Μαρσιάλ
Ομόνοια και Άρης το απόλυτο μετά την 3η αγωνιστική Cyprus League by Stoiximan
H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»