Καραπατάκης: «Δεν ήξερα το τηλέφωνο του προπονητή»

Μας περιμένει στο στρατηγείο της επιχείρησής του, ένα πενταώροφο κτίριο, δίπλα στο λιμάνι της Λάρνακας. Όταν η κοπέλα στην υποδοχή μας δίνει το ΟΚ, περνάμε την επιβλητική πόρτα παρέα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΑΕΚ, Κυριάκο Δημητρίου. Τον άνθρωπο που πίστεψε πως αυτή η συνέντευξη δεν θα είναι μια… απ’ τα ίδια και μεσολάβησε ώστε ο Άντρος Καραπατάκης να αφιερώσει στον «Ρεπόρτερ» λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του, σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που μιλάει στα ΜΜΕ.
 


 - Γιατί αναλάβατε πρόεδρος στην ΑΕΚ;
Απόφαση ανάγκης. Ήμουν οπαδός πρώτα του Πεζοπορικού, μετά της ΑΕΚ και την στήριζα οικονομικά. Λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, απέφευγα να αναμειχθώ σε οτιδήποτε δεν είχε σχέση με τη δουλειά μου. Ανέλαβα επειδή κατάλαβα ότι ήμασταν ένα βήμα πριν το κλείσιμο. Ήταν πολλά τα χρέη.
 
- Υπήρχε κάποιος που σας έπεισε να αναλάβετε;
Όχι. Όταν τελείωσε η Γενική Συνέλευση και δεν ενδιαφερόταν κανένας, φύγαμε. Την άλλη μέρα αποφάσισα να αναλάβω. Κανένας δεν με επηρέασε.
 
- Υπήρχε η εντύπωση ότι με την είσοδο στο Europa League είχαν αποπληρωθεί τα χρέη.
Το Europa League έκανε ζημιά διότι δεν υπήρξε σωστή οικονομική διαχείριση. Έγινε μεγάλος προϋπολογισμός που χωρίς το Europa League δεν μπορούσε να καλυφθεί. Τον επόμενο χρόνο, όταν δεν υπήρχαν τα χρήματα του Europa League, φτάσαμε σε σημείο να μείνουμε πίσω πέντε μισθούς, επί Μπεν Σιμόν, και τον μεθεπόμενο, με τον Ελευθερόπουλο, μείναμε πίσω άλλους τρεις μισθούς. Τα Χριστούγεννα του 2013 όταν αναλάβαμε, ήμασταν 7-8 μισθούς πίσω. Τα χρέη ήταν περίπου 4 εκατ. ευρώ.
 
- Πώς το διαχειριστήκατε;
Αποδεσμεύσαμε άμεσα 13 ποδοσφαιριστές. Φοβηθήκαμε κιόλας μήπως κινδυνεύσει η ομάδα με υποβιβασμό. Έτσι εξοικονομήσαμε περίπου 700.000 ευρώ για το επόμενο εξάμηνο και απαλλαγήκαμε από συμβόλαια που θα μας βάρυναν για τη σεζόν 2014-15. Μειώσαμε όλα τα έξοδα. Κάναμε διακανονισμούς με όσους χρωστούσαμε. Μπήκαν χρήματα από παράγοντες που πίστεψαν στην προσπάθειά μας και από τα τηλεοπτικά, βάσει της νέας συμφωνίας με την ΚΟΠ. Βγήκαμε προς τον κόσμο, μας στήριξε πάρα πολύ. Για παράδειγμα, βγάλαμε λαχείο για 100.000 ευρώ και εξαντλήθηκε.
 
-Σήμερα σε ποιο σημείο είστε;
Χρωστάμε 1,5 εκατ. ευρώ. Είναι διακανονισμένα, πληρώνονται. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
 
- Ποιο είναι το μπάτζετ σας;
Είμαστε στα 2,6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστικών εξόδων και των δόσεων των χρεών. Το ποδοσφαιρικό τμήμα κοστίζει 2,2 εκατ. ευρώ.
 
- Πώς κάνατε τόσο καλή ομάδα με 2,2 εκατ. ευρώ;
Δεν είμαι ειδικός στο ποδόσφαιρο, έτσι βρήκα τεχνικό διευθυντή. Πρώτα διάλεξα τον άνθρωπο και μετά τον επαγγελματία. Είδα αν μιλάμε την ίδια γλώσσα και αν κατέχει το αντικείμενο. Έψαχνα έναν άνθρωπο που με λίγα λεφτά να μπορούσε να φτιάξει κάτι καλό.
 
- Με τόσο χαμηλό μπάτζετ, φαντάζομαι δεν χρειάζεται να βάζετε χρήματα…
Χρειάζεται. Τα έσοδα είναι περίπου το 50% του προϋπολογισμού, έτσι οι παράγοντες βοηθούν οικονομικά.

 

- Ο ρόλος του Γιόρντι Κρόιφ ποιος είναι;
Μας βοήθησε πολύ. Μας συμβουλεύει όποτε τον χρειαστούμε. Έχουμε επαφή, αλλά τον τελευταίο 1,5 χρόνο ο Τσάβι Ρόκα είναι υπεύθυνος για όλα.

 - Έπαιξε ρόλο η άποψη του Κρόιφ για την πρόσληψη Ρόκα;
Βέβαια, καθοριστικό.
 
- Εσείς, σε μια μεταγραφή, δεν έχετε λόγο;
Ούτε το τηλέφωνο του προπονητή δεν ήξερα. Το έψαχνα πέρσι που ήταν τα γενέθλιά του για να του ευχηθώ. Δεν ανακατεύομαι.
 
- Με τον μάνατζερ του Μυτίδη τι είπατε;
Είναι ο μόνος παίκτης για τον οποίο ενδιαφέρθηκα προσωπικά και αυτό δεν θα γίνει ξανά για άλλον. Ασχολήθηκα διότι είμαστε οικογενειακοί φίλοι. Η μακαρίτισσα η αδελφή του ήταν πάρα πολύ καλή φίλη με την κόρη μου. Ο Νέστορας είναι δικό μας παιδί. Υποσχεθήκαμε στην οικογένεια ότι δεν θα σταθούμε εμπόδιο στο μέλλον του. Εάν έχει προσφορά από το εξωτερικό, πολύ ευχαρίστως, με ένα λογικό ποσό, θα τον αφήσουμε να πάει. Πρέπει να είμαστε πρώτα άνθρωποι. Απ’ ό,τι μας είπε σε διαδοχικές συσκέψεις, δεν τον ενδιαφέρει να πάει σε άλλη ομάδα στην Κύπρο.
 
- Τι αλλάξατε στη λειτουργία της ΑΕΚ;
Το πιο βασικό είναι ότι έχουμε πολύ μικρό Διοικητικό Συμβούλιο. Μόλις πέντε άτομα, καθένας με την ειδικότητά του. Όλοι δίνουν αναφορά σε εμένα και ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πού βρισκόμαστε.
 
- Είστε ευχαριστημένος από τον κόσμο;

Από την ανταπόκριση στο οικονομικό, ναι, είμαι. Όσες φορές βγήκαμε έξω για στήριξη, ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Από την παρουσία στο γήπεδο, δεν είμαι. Περιμένω πολύ περισσότερο κόσμο. Δεν μπορεί να είμαστε δεύτεροι, να παίζουμε με την Ομόνοια και να έχουμε 2,5-3 χιλιάδες στην εξέδρα. Ενώ έχουμε κόσμο.
 
- Το όραμά σας για την ΑΕΚ;

Να γίνει μόνιμος πρωταγωνιστής και κάθε χρόνο να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις.
 
- Δεν ακούμε να μιλάτε για τη διαιτησία…
Οι διαιτητές σε κλάσματα δευτερολέπτου παίρνουν αποφάσεις τις οποίες κρίνουμε μετά με την ησυχία μας. Δεν είναι σωστό. Επίσης, όταν φωνάζεις ότι αδικήθηκες, σημαίνει ότι η άλλη ομάδα ευνοήθηκε. Από σεβασμό στον αντίπαλο, δεν φωνάζουμε. Αν έχουμε παράπονα, υπάρχουν διαδικασίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Με το να φωνάζεις δεν εξυπηρετείς τίποτα. Δεν βοηθάς τους διαιτητές και χτίζεις και προκατάληψη. Αν δείτε όλη τη χρονιά στο σύνολο, μια ομάδα παίζει 30-35 παιχνίδια. Κάπου θα αδικηθεί, κάπου θα ευνοηθεί. Στο τέλος της μέρας, πιστεύω κάθε ομάδα έχει τη θέση που δικαιούται.
 

ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΣΕΟΥΛ

 - Τα άλλα σπορ της ΑΕΚ τα παρακολουθείται;
Προσπαθώ να πηγαίνω σε όλα. Στο μπάσκετ περισσότερο, διότι μου αρέσει. Είναι το άθλημα που ξέρω καλά. Ήμουν στις ΗΠΑ πολλά χρόνια και έβλεπα μπάσκετ. Δυστυχώς, με τα θαλάσσια σπορ, που είναι τα αγαπημένα μου, δεν μπορώ τώρα να ασχολούμαι. 

- Είστε ιστιοπλόος;
Ναι, εκπροσώπησα την Κύπρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, στα σκάφη «470» (σ.σ. ήταν 27ος, μαζί με τον Χρίστο Χριστοφόρου στο σκάφος).
 

- Τώρα δεν έχετε σχέση με τη θάλασσα;
Έχω, το σπίτι μου είναι δίπλα στη θάλασσα. Πριν την ΑΕΚ πήγαινα κάθε πρωί με το κανό. Τώρα πολύ σπάνια.
 

 «ΜΕ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΠΙΠΕΔΟ»
 
- Γιατί θέλατε τόσο πολύ το γήπεδο;
Διότι με αυτό θα αλλάξουμε επίπεδο. Αρκετός κόσμος δεν έρχεται στα παιχνίδια, λόγω του γηπέδου. Το γήπεδό μας τώρα δεν είναι ελκυστικό, οι κερκίδες είναι πολύ μακριά από τον αγωνιστικό χώρο. Θα έρθει ο κόσμος και η ομάδα θα πάει πιο καλά. Διεθνώς υπάρχει αύξηση 30% στα εισιτήρια μιας ομάδας, μόλις μετακομίζει σε νέο γήπεδο.
 
- Θα δημιουργήσετε εμπορικούς χώρους;
Σε πρώτη φάση δεν θα έχουμε πολυτέλειες. Τρεις κερκίδες για 5.700 φιλάθλους. Θα φιλοξενεί αγώνες της UEFA. Στην ολοκληρωμένη του μορφή, με τέσσερις εξέδρες, θα διαθέτει δημοσιογραφικά θεωρεία, VIP Βoxes και Lounge. Λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων, αποδυτήρια δεν θα έχουμε, θα κάνουμε τούνελ που θα συνδέεται με τ’ αποδυτήρια του ΓΣΖ και την αίθουσα Τύπου. Το κάνουμε με δικά μας λεφτά. Στις επόμενες φάσεις θα φτάσουμε εδώ που θέλουμε.
 
- Πότε θα είναι έτοιμο;

Η πρώτη φάση στο τέλος Μαΐου.
 
- Kόστος;
5.800.000 ευρώ. Δημιουργήσαμε μια δημόσια εταιρεία που θα ανεγείρει το γήπεδο και θα το διαχειρίζεται, για πάντα. Μέτοχος είναι και η ΑΕΚ. Μαζέψαμε χρήματα και ξεκινάει το έργο. Έχουμε εξασφαλίσει και δανεισμό από το εξωτερικό. Θα βγούμε στον κόσμο με πώληση μετοχών. Αναμένουμε ότι ο καθένας θα στηρίξει την προσπάθεια. Όσοι πάρουν μετοχές, θα έχουν προνόμια. Επίσης, κάναμε όλες τις διαδικασίες στον ΚΟΑ για επιδότηση, αλλά πήραμε αρνητική απάντηση. Περιμένουμε.
 
- Η ΑΕΚ έχει μετοχές;
Η ΑΕΚ έκανε τη συμφωνία για τη γη με τον ΓΣΖ (σ.σ. δανεισμός για 99 χρόνια). Η συμφωνία έχει αξία, η ΑΕΚ την εκχώρησε στην εταιρεία και πήρε μετοχές. Θα βάλει επίσης την επιδότηση του ΚΟΑ έναντι μετοχών, άρα θα έχει καλό ποσοστό. Και πάντα θα έχει δύο μέλη στο Δ.Σ. της εταιρείας.
 
Το πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης του "Ρεπόρτερ" 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΠΟ… ΣΠΟΝΤΑ

- Προσωπικά, πόσες ώρες βάζετε την εβδομάδα στην ΑΕΚ;

Πραγματική δουλειά, μάξιμουμ μια ώρα τη μέρα, από την οποία η μισή ώρα είναι να σκέφτομαι πώς πάμε παρακάτω. Έχω το Δ.Σ. και παίρνω reports. Θα πάρω τηλέφωνο να πω τι να κάνει ο καθένας.
 
- Τον Τύπο τον παρακολουθείτε;
Ναι, μια φορά τη μέρα μπαίνω στις ιστοσελίδες. Παρακολουθώ τις εκπομπές, θέλω να είμαι ενήμερος, απλώς δεν ανακατεύομαι σε πράγματα που δεν είναι η δουλειά μου.
 
- Επιχειρηματικά με τι ασχολείστε;
Διαχειριζόμαστε εταιρείες και λεφτά ξένων, ως επί το πλείστον. Έχουμε επτά γραφεία στο εξωτερικό. Τους συμβουλεύουμε στις επενδύσεις τους, βοηθάμε να δημιουργήσουν την εταιρεία στην Κύπρο, να ανοίξουν γραφεία, να προσλάβουν προσωπικό. Συμβουλεύουμε πώς να οργανωθούν. Η δουλειά μας είναι διαχείριση εταιρειών και χρημάτων.
 
- Γιατί ασχοληθήκατε με αυτό;
Σπούδασα κάτι παρεμφερές. Έχω διδακτορικό στα οικονομικά και δούλεψα λίγο στις ΗΠΑ, ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Ήρθα πίσω στην Κύπρο και δούλεψα ένα εξάμηνο στο Υπουργείο Οικονομικών, το 1993. Μετά άνοιξα το γραφείο. Μεγάλη ιστορία.
 
- Είδατε προοπτική στο αντικείμενο;
Όχι, τυχαία έπεσε πάνω μου πελάτης, χωρίς να ξέρω τη δουλειά. Μου λέει «μπορείς να μου κάνεις μια εταιρεία στην Κύπρο;». Δεν ήξερα. Ρώτησα φίλους. Έκανα τη δουλειά. Μετά μου έφερε κι άλλους, κι άλλους, κι άλλους. Έτσι ξεκίνησα το γραφείο.
 
- Πόσα επαγγελματικά ταξίδια κάνετε τον χρόνο;
Περίπου 25-30.
 
- Αγαπημένος προορισμός;
ΗΠΑ, για διακοπές. Σπουδάζουν τα παιδιά μου εκεί.
 
- Πόλη;
Νέα Υόρκη.
 
- Βλέπετε μπάσκετ εκεί;
Είμαι μεγάλος λάτρης του κολεγιακού (NCAA). Το Πανεπιστήμιό μου (University of Connecticut) έχει τέσσερα πρωταθλήματα τα τελευταία 15 χρόνια. Το παρακολουθώ όχι μόνο όταν πηγαίνω, αλλά και από την Κύπρο, έχω όλη την υποδομή. Βλέπω αμερικάνικο ποδόσφαιρο, σε κολεγιακό επίπεδο, κάθε εβδομάδα. Πήγα και στο Super Bowl πριν δύο χρόνια.
 
- Το «τίγρης» πώς προέκυψε;
Τώρα στο ποδόσφαιρο, δεν ξέρω πώς. Από τα ΜΜΕ.
 
  
 
 
 

Δειτε Επισης

H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»
Με νίκες προχώρησαν ΕΝΠ και Άρης-Η βαθμολογία του πρωταθλήματος
Με μεγάλο ντέρμπι στο ΓΣΠ ολοκληρώνεται η τρίτη αγωνιστική
Όλα τα φώτα στο μεγάλο ντέρμπι της Λεμεσού!
Με λεμεσιανό ντέρμπι συνεχίζεται το Cyprus League
Με... πιστολίες Ελ Αραμπί έκανε σεφτέ στο πρωτάθλημα ο ΑΠΟΕΛ
Σίφουνας η Πάφος, πάτησε την Ανόρθωση και συνεχίζει αλάνθαστη
Προσπάθεια για νέο προπονητή της Εθνικής την επόμενη εβδομάδα