Κυνηγώντας το ποδοσφαιρικό μέλλον

Όσοι αγαπήσαμε από μικροί το ποδόσφαιρο νιώθαμε πως είναι μια υγιής απασχόληση. Κλοτσώντας μια μπάλα στις αλάνες ο καθένας είχε την ευκαιρία να περηφανευτεί για την αγωνιστική του υπεροχή και το ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Σταδιακά άρχισαν να εμφανίζονται σημάδια ανάμεσα σε αυτούς που έδειχναν να έχουν το ταλέντο και αυτούς που πραγματικά έπρεπε να σκέφτονται το άθλημα μόνο για χόμπι. Όλοι, όμως, έχουν το δικαίωμα ν’ απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι και το μήνυμα που προσπαθούν να προωθήσουν οι ιθύνοντες των ακαδημιών.
 
Και επειδή στο ποδόσφαιρο είναι χρήσιμος και ο ανταγωνισμός, τα παιδιά δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στα πρωταθλήματα Grassroots και ΠΟΑΠ. Περίπου εννέα χιλιάδες παιδιά - από 6 έως 14 ετών - λαμβάνουν μέρος στις δύο μεγαλύτερες διοργανώσεις ακαδημιών. Η ηλικιακή κατηγορία 2008/09 της ΠΟΑΠ διεξάγεται χωρίς βαθμολογία. Στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ έχουν δημιουργηθεί δύο όμιλοι και όλες οι ομάδες μπορούν να δηλώνουν, στον β’ όμιλο, τις ομάδες που δεν επιθυμούν ν’ αγωνίζονται στα ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Το σύστημα δοκιμάστηκε την περσινή σεζόν στη Λάρνακα και φέτος εφαρμόζεται και στις υπόλοιπες επαρχίες. Οι ιθύνοντες της ΠΟΑΠ και των Grassroots, στην περσινή σεζόν συζήτησαν την πιθανότητα για ενοποίηση των δυο διοργανώσεων, όμως η διαφορά στη φιλοσοφία κάποιων θεμάτων δεν έφερε κατάληξη στο θέμα.

Μεγάλη αύξηση
Τα πρωταθλήματα Grassroots παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στη φετινή περίοδο, μιας και από τις 233 ομάδες που συμμετείχαν στην περσινή χρονιά, έχουν αυξηθεί στις 390. Σε αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι πλέον οι ακαδημίες της Πάφου δεν αγωνίζονται στο επαρχιακό πρωτάθλημα της Λεμεσού, αλλά έχει ξεκινήσει και περιφερειακό πρωτάθλημα στην πόλη της Αφροδίτης. Η αποφυγή της ταλαιπωρίας ενίσχυσε το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων και ακαδημιών της πόλης και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα Grassroots συμμετέχουν πέραν των 35 ομάδων από την Πάφο. Τα πρωταθλήματα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο και θα ολοκληρωθούν εντός Μαΐου με τη διεξαγωγή των παγκύπριων τελικών.

Για 4η χρονιά
Στο φετινό πρωτάθλημα της ΠΟΑΠ συμμετέχουν 280 ομάδες και περίπου 4500 παιδιά. Η διοργάνωση λαμβάνει χώρα για 4η συνεχή χρονιά. Ο πυρήνας των ακαδημιών είναι στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, ενώ πραγματοποιούνται αγώνες και στη Λάρνακα. Στην πρώτη φάση, το πρωτάθλημα που ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου, διεξάγεται περιφερειακά μέχρι και τον Απρίλιο του 2016. Η σεζόν θα ολοκληρωθεί τον Μάιο με την παγκύπρια φάση των τελικών, με τη συμμετοχή των οκτώ καλύτερων ομάδων σε κάθε ηλικία. Το πρωτάθλημα καλύπτει τις ηλικιακές κατηγορίες 2001- 2002 ανά χρονιά, μέχρι και την ηλικία του 2009. Έχουν διαμορφωθεί δύο κατηγορίες, η Premiership, στην οποία υπάρχει βαθμολογία και η Championship, που οι ομάδες δεν βαθμολογούνται. Ο λόγος της δημιουργίας των δύο αυτών κατηγοριών, έχει να κάνει με τη συμμετοχή όλων των παιδιών σε αγώνες της ίδιας δυναμικότητας.

Το κόστος συμμετοχής
Η κάθε ομάδα που αγωνίζεται στα πρωταθλήματα Grassroots δίνει 150 ευρώ. Επίσης, επωμίζεται άλλα πέντε ευρώ για την έκδοση κάρτας για κάθε ποδοσφαιριστή, όμως αυτά αντισταθμίζονται με την μπάλα που δίνεται σε κάθε παίκτη που εξέδωσε κάρτα. Όλα τα έξοδα που αφορούν διαιτησία, μίσθωση γηπέδων και ιατρική περίθαλψη καλύπτονται από την ΚΟΠ. Στην ΠΟΑΠ το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά παιδί και αφορά στη διαιτησία, οργανωτικά έξοδα, ιατρικά έξοδα, έκδοση ταυτοτήτων και τελική φιέστα.

«Το ποδόσφαιρο να είναι πιο αρεστό»
«Η ΠΟΑΠ ιδρύθηκε με στόχο να δώσει την ευχαρίστηση και τη μάθηση στα παιδιά που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Πρωταγωνιστής είναι το παιδί και προσπαθούμε οι καινοτομίες να είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών για να είναι το ποδόσφαιρο πιο αρεστό, πιο ανταγωνιστικό, πιο διασκεδαστικό. Μας ενδιαφέρει να έρχονται τα παιδιά με ένα χαμόγελο και να φεύγουν με δύο», δηλώνει στον «Ρεπόρτερ» ο πρόεδρος της ΠΟΑΠ, Κώστας Ευθυμιάδης. Ο ίδιος συμπληρώνει: «Η ΠΟΑΠ βάζει τις βάσεις για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των αυριανών ενήλικων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, για να βγουν σωστοί άνθρωποι». Επιδίωξη της ηγεσίας της ΠΟΑΠ είναι η διοργάνωση να επεκταθεί στην Πάφο και την ελεύθερη Αμμόχωστο. «Έχουμε τις προτάσεις μας για όλες τις επαρχίες, αλλά υπάρχει δυσκολία, αφού προς το παρόν δεν μπορούν να επανδρωθούν λόγω αποστάσεων και ποσότητας. Ευελπιστούμε να το πετύχουμε στο μέλλον», δηλώνει επί τούτου ο Κώστας Ευθυμιάδης, ο οποίος καταλήγει: «Η ΠΟΑΠ κέρδισε τον καθολικό θαυμασμό όλων των γονιών. Υπάρχουν χαμηλοί τόνοι στα πρωταθλήματα. Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας για τη στήριξη».

«Ν’ αποκτήσουν προσωπικότητα»
«Τα Grassroots είναι μία δραστηριότητα που προωθεί η ΟΥΕΦΑ. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα του αύριο, αλλά επιδιώκουμε οι μικροί ν’ αποκτήσουν προσωπικότητα και όλοι να σέβονται και τον νικητή και τον χαμένο», ανέφερε ο Γιώργος Φαντάρος, μέλος της επιτροπής Grassroots.  «Επιπρόσθετα θέλουμε να δημιουργήσουμε καλούς παράγοντες, διαιτητές και αγοραστές του προϊόντος», σημείωσε. Τονίζοντας τις καινοτομίες της ΚΟΠ τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Φαντάρος σημειώνει τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων χωρίς βαθμολόγηση και τη διεξαγωγή όλων των αγώνων το Σαββάτο, επειδή όπως είπε: «σεβόμαστε την Κυριακή, θέλουμε τα παιδιά να είναι μαζί με τις οικογένειές τους». Επιπλέον, επισημαίνει την εκπαίδευση που έτυχαν οι προπονητές και ότι υπάρχει συνεχής επαφή με τους γονιούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπάτζετ που διαθέτει η Ομοσπονδία για τα Grassroots ανέρχεται στα 10 χιλιάδες ευρώ.

ΠΟΑΠ 
Ομάδε
ς 280
Παιδιά 4.500
Χρέωση €30 (ανά παιδί)

Grassroots 
Ομάδες
390
Παιδιά 4.600
Χρέωση 150 (ανά ομάδα)
Μπάτζετ ΚΟΠ €10.000
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Για τους σκοπούς της φωτογράφισης επιστρατεύτηκαν οι:
Όνομα                        Ακαδημία
Ραφαήλ Μάμας              ΑΕΚ
Στυλιανός Νικολαΐδης     Φάρμα Χρύση Μιχαήλ
Αλέξανδρος Ναθαναήλ    Ευθυμιάδη
Γιώργος Τζιωρτζής         Nuevo Campo
Γιώργος Παπανεάρχου    Ολυμπιακός Πειραιώς
Νικόλας Ιωάννου           Arsenal Soccer School
Γιώργος Κακουλλής        Χαλκάνορας
Χριστόφορος Φραντζής   ΑΕΛ
Ιβελίν Βιολίνοφ             Ομόνοια
Λούκας Ψυντρού           Ολυμπιακός Πειραιώς
 
stelios.steliou@imhbusiness.com
 

Δειτε Επισης

«Τεσσάρες» για Πάφο και ΑΠΟΕΛ επί Νέας Σαλαμίνας και ΕΝΠ αντίστοιχα
Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική
Η Εθνική Κ-17 κέρδισε την Ελλάδα σε φιλικό αγώνα
Ανακοίνωση ΑΕΛ με πυρά κατά Λετυμπιώτη-«Η μικροπολιτικάντικη παράσταση δεν μπορεί να γίνει ανεχτή»
Διεξάγονται σήμερα οι δυο εξ αναβολής αγώνες της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος
ΑΕΚ: Έκλεισε το mega deal με Μαρσιάλ
Ομόνοια και Άρης το απόλυτο μετά την 3η αγωνιστική Cyprus League by Stoiximan
H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»