Στα άδυτα του «Απόλλων-Columbia»

Μια βόλτα στο προπονητικό κέντρο, «Απόλλων-Columbia» στο Κολόσσι φτάνει για να διαπιστώσει κανείς ότι οι «γαλάζιοι» της Λεμεσού διαθέτουν μακράν τον πιο σύγχρονο αθλητικό χώρο προπόνησης στην Κύπρο. Η ιδέα του τότε προέδρου Γιώργου Παυλίδη άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 2007, οπόταν μπήκαν τα θεμέλια για την ανέγερση του προπονητικού κέντρου. Οι εργασίες κορυφώθηκαν το 2008 και χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια για την αποπεράτωση του έργου, καθώς η περιοχή λίγο έξω από το Κολόσσι ήταν εξαιρετικά δύσβατη. Στις 15 Ιανουαρίου 2010 ο Γερμανός τεχνικός, Τόμας Φον Χέιζεν, προπόνησε για πρώτη φορά τους ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα στις ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις της ομάδας, ενώ περίπου πέντε μήνες μετά, στις 22 Ιουλίου, τελέστηκαν τα εγκαίνια του αθλητικού κέντρου, «Απόλλων-Columbia» από τον πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Νίκο Καρτακούλη. 
 
 

Κόστισε 1,7 εκατ. ευρώ 
Αν και ποτέ δεν λέχθηκε από επίσημα χείλη το ακριβές ποσό που κόστισαν οι εγκαταστάσεις στο Κολόσσι, υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν 1,7 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος των εξόδων κάλυψε η εταιρεία Columbia, η οποία υπήρξε, επί σειρά ετών, βασικός χορηγός της λεμεσιανής ομάδας (περίπου 700 χιλιάδες ευρώ) και γι’ αυτό η διοίκηση του Απόλλωνα, τιμής ένεκεν, ονόμασε το προπονητικό κέντρο της ομάδας, «Απόλλων-Columbia». Στην τελετή εγκαινίων τιμήθηκε μάλιστα ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Heinrich Schoeller για την πολυετή προσφορά του στον Απόλλωνα αλλά και τη συνεισφορά του στη δημιουργία του αθλητικού κέντρου. Αρωγός στο μεγαλεπήβολο έργο των «γαλάζιων» στάθηκε και ο ΚΟΑ, ενώ το υπόλοιπο κονδύλι πλήρωσε ο Απόλλωνας, με χορηγίες επιφανών φίλων του και δάνειο, το οποίο εξόφλησε δύο χρόνια αργότερα. 
 
 
 

Στα πρότυπα του «Μιλανέλο»
Κτισμένες στα πρότυπα του «Μιλανέλο» (αθλητικού κέντρου) της Μίλαν οι προπονητικές εγκαταστάσεις του Απόλλωνα διαθέτουν όλα όσα χρειάζεται μια επαγγελματική ομάδα για την προετοιμασία της. 
«Μελετήσαμε πολύ καλά τις κινήσεις μας γιατί θέλαμε να είμαστε βέβαιοι για τις επιλογές που θα κάνουμε. Οι άνθρωποι που ανέλαβαν το έργο ταξίδεψαν αρκετές φορές στο εξωτερικό, για να δουν προπονητικές εγκαταστάσεις μεγάλων ομάδων, και αποφασίσαμε να κτίσουμε τις εγκαταστάσεις μας στα πρότυπα του αθλητικού κέντρου της Μίλαν», δήλωσε στον «Ρεπόρτερ» ο εμπνευστής του έργου και πρόεδρος του Απόλλωνα την τότε εποχή, Γιώργος Παυλίδης. 

 

«Ξενάγηση» στο άντρο του Απόλλωνα 
Δύο γήπεδα, ένα διαστάσεων 110x70, στο οποίο κάλλιστα θα μπορούσαν να διεξάγονταν επίσημοι αγώνες πρωταθλήματος καθώς διαθέτει άριστο χλοοτάπητα και προβολείς με μεγάλη ισχύ και ένα δεύτερο, μικρότερο, 75x50 στο οποίο συνήθως οι ποδοσφαιριστές πραγματοποιούν την προθέρμανση, διαθέτει το προπονητικό κέντρο του Απόλλωνα.
 
 
Στα ενδότερα, αντικρίζει κανείς το υπερπολυτελές γυμναστήριο, το οποίο περιλαμβάνει πέραν των 30 μηχανημάτων εκγύμνασης, εκεί όπου οι ποδοσφαιριστές των «γαλάζιων» χύνουν αρκετό ιδρώτα καθημερινά. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της λεμεσιανής ομάδας διαθέτουν δύο αποδυτήρια. Ένα ευρύχωρο που χρησιμοποιείται από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας σε καθημερινή βάση και στο οποίο ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει το δικό του ντουλάπι για τα προσωπικά του αντικείμενα και ένα μικρότερο για τις ανάγκες φιλοξενούμενης ομάδας σε περιπτώσεις φιλικών αναμετρήσεων.
 
 
 
Σάουνα, τζακούζι και ένας εντυπωσιακός και συνάμα ευρύχωρος καταψύκτης- χωράει 15 άτομα-, γραφεία προπονητή, βοηθού, διαιτητών και αποθήκη υλικού στην οποία τα πάντα είναι ζυγισμένα-στοιχισμένα συνθέτουν το παζλ του προπονητικού κέντρου του Απόλλωνα. 
 

Ο «ακούραστος» εργάτης
Υπηρετεί τον Απόλλωνα 35 ολόκληρα χρόνια. Παίκτες, προπονητές, πρόεδροι πάνε και έρχονται, το μόνο που μένει ίδιο στην ομάδα της Λεμεσού είναι ο Χαράλαμπος Ευριπίδου. Ο κ. Χαμπής, έτσι τον φωνάζουν στο Κολόσσι, είναι η ψυχή του Απόλλωνα.
 
 
Ο άνθρωπος που φροντίζει για τα πάντα στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Ανέλαβε πόστο βοηθού φροντιστή το 1980 και από το 1987 είναι ο υπεύθυνος στις εγκαταστάσεις των «γαλάζιων». 
«Λόγω ευρωπαϊκού αγώνα ήμασταν στη Λευκωσία και απουσιάσαμε από τα εγκαίνια του «Απόλλων-Columbia», αναπολεί στον «Ρεπόρτερ» ο κ. Χαμπής που φροντίζει καθημερινά να είναι όλα στην εντέλεια στο Κολόσσι, ώστε το ποδοσφαιρικό τμήμα να δουλεύει απρόσκοπτα στις προπονήσεις. Ερωτηθείς ποια στιγμή του έμεινε αξέχαστη στην πορεία των χρόνων θυμήθηκε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της ομάδας: «Με όλους τους προπονητές είχα καλές σχέσεις, όμως δεν θα ξεχάσω την περίοδο 1990-91 με τον Ντίτελμ Φέρνερ. Εκείνη την περίοδο είχαμε 7-8 νεαρούς Κύπριους και μόνο δύο ξένους, όμως κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ήταν σπουδαίος προπονητής. Τα επόμενα χρόνια αν δεν έπαιρναν τα μυαλά μας αέρα θα κατακτούσαμε και άλλους τίτλους». 





 
 

Δειτε Επισης

Η Ανόρθωση έβγαλε σε δημοπρασία συλλεκτική μπάλα με υπογραφές από τους κορυφαίους παίκτες της
Αδιόρθωτος Ουάρντα, πληρώνει ακόμη τις... αταξίες του-Παρελθόν και από τον Πανσερραϊκό
«Δέκα χρόνια από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο Γιώργος Γκουγκούρης, στο δρόμο για το γήπεδο»
Η επεξήγηση της ΚΟΠ για το πέναλτι που ζήτησε η Ομόνοια στο αιώνιο
Ξεπέρασε το 65% του στόχου η οικονομική βοήθεια στην Ανόρθωση-Απήχηση σε φιλάθλους άλλων ομάδων
Βγαίνει μπροστά ο πρώην πρόεδρος της Ανόρθωσης-«Ας σταματήσουμε να κρίνουμε ποιος έφταιξε παραπάνω»
Κλείνει το κεφάλαιο Κίσσα στη Σαλαμίνα μετά από πέντε χρόνια
Δωρεάν σε ανοικτή ζώνη ο τελικός πρωταθλήματος στο ΓΣΠ ανάμεσα σε ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ
Αίμα και άμμος στο ΓΣΠ για το πρωτάθλημα που ισοδυναμεί με τριπλή ευκαιρία για ομίλους
Αρνητική πρωτιά για Πάφο και Άρη για τη χρησιμοποίηση του ντόπιου ποδοσφαιριστή