Από το Δασάκι στην πρεσβεία της Κύπρου στο Λίβανο

Η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι καθώς σε ηλικία 28 ετών αναγκάστηκε να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, λόγω ενός προβλήματος στον χόνδρο του ποδιού, σε μια εποχή που πήρε για πρώτη φορά κλήση στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Ο «Ρεπόρτερ» εντόπισε τον Ελπιδοφόρο Ηλία στο Λίβανο, όπου εργάζεται ως εμπορικός σύμβουλος στην πρεσβεία της Κύπρου. Ο πρώην ποδοσφαιριστής του Εθνικού Άχνας μιλά για τη δύσκολη απόφαση της πρόωρης αποχώρησης από τους αγωνιστικούς χώρους και τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο.
 
Αλλαγή 180 μοιρών στη ζωή σου. Πώς προέκυψε η νέα επαγγελματική προοπτική στην πρεσβεία της Κύπρου στο Λίβανο;
Καταρχάς να πω ότι σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων. Όταν σταμάτησα αναγκαστικά το ποδόσφαιρο έπρεπε να κοιτάξω το μέλλον μου. Είχα υπογράψει ένα συμβόλαιο με τον Εθνικό για ένα εξάμηνο, το οποίο προνοούσε ότι θα επανεντασσόμουν στην ομάδα εφόσον αποθεραπευόμουν, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Για ένα διάστημα διετέλεσα προπονητής στις ακαδημίες (κάτω των 13ων ετών) του Εθνικού και ακολούθως ήμουν μάνατζερ σε ξενοδοχείο στον Πρωταρά.  
 
Και ο Λίβανος;
Ψαχνόμουν συνεχώς για δουλειά και όταν ανοίχτηκαν θέσεις από το Υπουργείο ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού έκανα αίτηση, πέρασα από εξετάσεις και με επέλεξαν. Ήρθα εδώ τον περασμένο Σεπτέμβρη.
 
Πώς είναι η ζωή στο Λίβανο;
Η ζωή εδώ είναι παρόμοια με την Κύπρο. Είναι πολύ ενδιαφέρον και οι ρυθμοί είναι γρήγοροι. Είναι λανθασμένη η άποψη που έχουν οι πλείστοι Κύπριοι για το Λίβανο. Δεν είναι συνεχώς εμπόλεμη ζώνη, όπως πολλοί πιστεύουν.  Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί και η φιλοξενία τους είναι παρόμοια με τη δική μας. Κατά την άποψη μου ο Λίβανος είναι η πιο «ευρωπαϊκή χώρα» της Μέσης Ανατολής.
 
Νιώθεις ότι είχες ακόμα να προσφέρεις περισσότερα στο ποδόσφαιρο;
Σίγουρα ναι. Είχα καθιερωθεί στην εντεκάδα του Εθνικού σε ηλικία 25 χρόνων και όταν άρχισα να ωριμάζω ως ποδοσφαιριστής και πήρε για πρώτη φορά κλήση στην Εθνική Κύπρου ήρθε ο τραυματισμός. Προπονήθηκα τελευταία φορά τον Οκτώβρη του 2014 και ένα χρόνο αργότερα πήρα την οριστική απόφαση να κρεμάσω τα ποδοσφαιρικά παπούτσια.
 
Χρειάστηκε ένας χρόνος για να πάρεις την απόφαση;
Τη στιγμή που κτύπησα δεν ήξερα ότι ήταν τόσο σημαντική η ζημιά που θα με κρατούσε για πάντα εκτός γηπέδων. Όμως, μετά από δύο επεμβάσεις το πρόβλημα δεν διορθώθηκε και αναγκάστηκα να πάρω την απόφαση. Σίγουρα ήταν πολύ δύσκολο για μένα γιατί από μικρός ήμουν στο ποδόσφαιρο, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή.
 
Τώρα δεν μπορείς ούτε καν να παίξεις ποδόσφαιρο για ευχαρίστηση με φίλους;
Προσπαθώ αλλά είναι δύσκολο. Δεν μπορώ να τρέξω φυσιολογικά και κουράζομαι πάρα πολύ εύκολα.
 
Παρακολουθείς το κυπριακό ποδόσφαιρο;
Δυστυχώς όχι και τόσο συχνά, γιατί δεν έχω στο Λίβανο συνδρομητικά κανάλια για να παρακολουθώ τους αγώνες. Βλέπω τα στιγμιότυπα από το διαδίκτυο και ενημερώνομαι. Είναι λυπηρό για μένα η θέση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ομάδα μου (σ.σ. Εθνικός Άχνας) και ελπίζω ν’ ανακάμψει σύντομα και να μείνει μακριά από περιπέτειες.
 
Ποια ομάδα σου έκανε θετική εντύπωση;
Η Ανόρθωση. Θεωρώ ότι έχει πολύ ποιοτικό ρόστερ και βάθος και αυτό δείχνουν και τα αποτελέσματα, καθώς είναι αήττητη στο γήπεδο μέχρι στιγμής. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που μπορούν ν’ αντικαταστήσουν επάξια αυτούς που αγωνίζονται στην εντεκάδα και αυτό φάνηκε στη μέχρι τώρα πορεία του πρωταθλήματος. Οι δύο Γεωργιανοί π.χ. (σ.σ Μαϊσουράντζε-Αμπουρτζάνια) όταν άρχισε η χρονιά ήταν στον πάγκο και σιγά-σιγά καθιερώθηκαν στην εντεκάδα και είναι από τους κορυφαίους.
 
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα φαντάζομαι έχεις την ευχέρεια να παρακολουθείς περισσότερο.
Ναι, είμαι φανατικός υποστηρικτής της Άρσεναλ και γενικότερα της Πρέμιερ Λιγκ. Κάθε βδομάδα παρακολουθώ τους αγώνες της Άρσεναλ και εύχομαι στο τέλος να καταφέρει να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα μετά από τόσα χρόνια.
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

«Έφυγε ο Μηνάς μας, η θέση του στο Αντώνης Παπαδόπουλος θα είναι πάντα εκεί»
Χέρι φιλίας μεν, καρφιά δε από Κούμα-«Λύσεις υπάρχουν, αλλά όχι με ετσιθελισμούς»
Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον αγώνα ΑΡΗ-ΑΠΟΛΛΩΝ
Καρμιώτισσα - Ομόνοια 29Μ για την 4η αγωνιστική της Cyprus League
Αυτές είναι οι διευθετήσεις της Αστυνομίας για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ανόρθωση-Ομόνοια Λευκωσίας
Ντέρμπι φωτιά και αγώνες που κρύβουν εκπλήξεις στο κυπριακό πρωτάθλημα-Η σέντρα στην… Fonbet
Ψάχνουν τρόπους να ξορκίσουν το φάντασμα της απαγόρευσης-Κρίσιμη συνάντηση ΚΟΠ και ομάδων
Ψάχνει βόμβα με Κριχόβιακ η Ανόρθωση-Σε συζητήσεις οι δύο πλευρές
Ποδοσφαιρική «αλητεία» από τον Πάνα
Στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Α΄φάση του Κυπέλλου Coca-Cola-Όλο το πρόγραμμα