ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ: Τροχιοδεικτική μετωπική

Η προηγούμενη αναμέτρησή τους στο ΓΣΠ ήταν στις 16 Μαΐου και -σε αντίθεση με την αποψινή- ήταν ένα ντέρμπι τίτλου, αφού ο όποιος νικητής θα σφιχταγκάλιαζε το τρόπαιο. Τότε ο ΑΠΟΕΛ ευρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας με 58 βαθμούς έναντι 55 της ΑΕΚ. Το παιχνίδι έληξε 1-1, η διαφορά διατηρήθηκε, στην τελευταία αγωνιστική «γαλαζοκίτρινοι» και «κιτρινοπράσινοι» επικράτησαν του Ερμή και της Ανόρθωσης αντιστοίχως, ο τίτλος κατέληξε στη Λευκωσία.
Επτά μήνες μετά η αποψινή μετωπική στο ΓΣΠ δεν θα κρίνει τον τίτλο. Μετά το πέρας της θα υπολείπονται άλλες 20 αγωνιστικές, ενώ ήδη έχει διαφανεί πως αυτή τη χρονιά οι μνηστήρες του τίτλου θα είναι περισσότεροι, άρα στην εξίσωση υπεισέρχονται κι άλλοι (αστάθμητοι) παράγοντες. Από την άλλη, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι το αποτέλεσμα του αποψινού ντέρμπι κορυφής θα διαμορφώσει δυναμικές.
Ο ΑΠΟΕΛ ευρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία, στα σχοινιά. Υπολείπεται ενός βαθμού της φιλοξενούμενής του (και της Ανόρθωσης), οι εμφανίσεις του δεν πείθουν, το απουσιολόγιό του -εκτός από πιο μακροσκελές- είναι βαρύτερο (Καρλάο, Αστίθ, Ιωάννου, Στίλιτς, Αλωνεύτης και ντε Βινσέντι), ακόμη και η πρόσφατη παράδοση στο ΓΣΠ δεν είναι ευνοϊκή, καθώς περιμένει μια εντός έδρας νίκη επί των Λαρνακέων από τις 19 Δεκεμβρίου 2011.
Η ΑΕΚ, από την άλλη, φτάνει στο ντέρμπι τρέχοντας τρία σερί: οκτώ αγωνιστικές άνευ ήττας, τέσσερις αγωνιστικές ανέπαφης εστίας, τρεις αγωνιστικές μόνο με νίκες. Οι «κιτρινοπράσινοι» είναι η ομάδα με την καλύτερη άμυνα (μόλις ένα γκολ παθητικό εκτός έδρας), είναι αήττητοι σε επτά εξόδους τους στην τρέχουσα περίοδο (5-2-0), στις τελευταίες πέντε επισκέψεις τους στο ΓΣΠ μετρούν δύο νίκες και τρεις ισοπαλίες, ενώ στο απουσιολόγιό τους ευρίσκονται μόνον οι Σεράν (ελέω τραυματισμού) και Μοντέιρο (ένεκα απόφασης του Τόμας Κρίστιανσεν).
Αυτή ωστόσο είναι απλώς η αφετηρία. Η θεωρία, αν προτιμάτε. Τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο υπάρχουν για να ανατρέπονται. Ότι το πληγωμένο θηρίο είναι πιο επικίνδυνο έχει αποδειχθεί πλειστάκις, ενώ με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η από πλευράς ΑΕΚ διαχείριση της πίεσης που της προσπορίζουν τα αγωνιστικά δεδομένα, αλλά και η δίψα του κόσμου της να τη δει να επιβεβαιώνει τη δυναμική της.
Ενδεχόμενη ισοπαλία δεν θα τροποποιήσει ουσιαστικά το status quo των δύο αντιπάλων. Στον ΑΠΟΕΛ θα υπάρξει προβληματισμός ή και γκρίνια για τη μη νίκη σε ακόμη ένα ντέρμπι, στην ΑΕΚ θα υπάρξει ικανοποίηση για το θετικό αποτέλεσμα σε μια δύσκολη έδρα, αλλά η διαφορά θα έχει παραμείνει στον πόντο.
Σε περίπτωση νίκης του ΑΠΟΕΛ το ψυχολογικό κέρδος θα είναι πολλαπλάσιο του βαθμολογικού, αφού πλην της πρώτης νίκης σε ντέρμπι και του προσπεράσματος των Λαρνακέων η ομάδα του Τιμούρ Κετσπάγια θα έχει αποδείξει ότι είναι ικανή να αντιπαρέρχεται τις δυσκολίες και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις. Η ομάδα θα έχει αγοράσει χρόνο και ηρεμία, προκειμένου στη διακοπή του πρωταθλήματος να ξεκουραστεί και να προετοιμαστεί απερίσπαστη για το δεύτερο μισό της περιόδου.
Σε περίπτωση νίκης της ΑΕΚ, ωστόσο, ο ΑΠΟΕΛ θα μείνει στο -4 από την κορυφή, ενδεχομένως να αισθάνεται την καυτή ανάσα του Απόλλωνα και η αμφισβήτηση των θερινών επιλογών, αλλά και της ικανότητας επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης θα αυξηθεί. Οι «κιτρινοπράσινοι», τουναντίον, θα κλείσουν το έτος στην κορυφή της βαθμολογίας, θα έχουν πάρει τον αέρα του πρωταθλητή, θα έχουν πιστοποιήσει τη διαρκή πρόοδό τους υπό τον Τόμας Κρίστιανσεν και πιθανότατα θα υποχρεωθούν σε αναθεώρηση στόχων, καθώς άπαντες θα τους θεωρούν (και θα τους αντιμετωπίζουν) ως φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.
 

Δειτε Επισης

H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»
Με νίκες προχώρησαν ΕΝΠ και Άρης-Η βαθμολογία του πρωταθλήματος
Με μεγάλο ντέρμπι στο ΓΣΠ ολοκληρώνεται η τρίτη αγωνιστική
Όλα τα φώτα στο μεγάλο ντέρμπι της Λεμεσού!
Με λεμεσιανό ντέρμπι συνεχίζεται το Cyprus League
Με... πιστολίες Ελ Αραμπί έκανε σεφτέ στο πρωτάθλημα ο ΑΠΟΕΛ
Σίφουνας η Πάφος, πάτησε την Ανόρθωση και συνεχίζει αλάνθαστη
Προσπάθεια για νέο προπονητή της Εθνικής την επόμενη εβδομάδα