Aχιλλέως: «Η καλύτερη μου χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου»

Αν και έγινε ο πρώτος αθλητής που πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ δύο φορές σε μία σεζόν δεν εξασφάλισε κάρτα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Ο Κύπριος παγκοσμιονίκης μιλά στον «Ρεπόρτερ» για τις επιτυχίες του το 2015, το οποίο χαρακτηρίζει ως την καλύτερη του σεζόν, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. «Δυστυχώς, πλέον δεν είναι όποιος σπάσει τους περισσότερους δίσκους, αλλά αυτός που μπαίνει στον τελικό και τα πάει καλύτερα εκεί», αναφέρει με παράπονο όταν στην κουβέντα μπαίνουν οι Ολυμπιακοί του Ρίο. Ο Γιώργος Αχιλλέως εξηγεί πώς έμεινε εκτός Ολυμπιάδας και καλεί τη ΣΚΟΚ να του εξασφαλίσει κάρτα συμμετοχής (wild card), καθώς ως ένας από τους μόλις τέσσερις αθλητές που έχουν παγκόσμιο ρεκόρ, δεν το θεωρεί άδικο με βάση το ολυμπιακό πνεύμα να μείνει εκτός.

- Τι πήγε λάθος και δεν ήρθε η κάρτα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς;
Είναι καθαρά θέμα των νέων κανονισμών. Το αποκορύφωμα ήταν σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στη Λάρνακα, όπου πέτυχα παγκόσμιο ρεκόρ, μπήκα πρώτος στον τελικό με σύνολο 125/125 και ακολούθως έκανα 14/16, δηλαδή ολοκλήρωσα με σύνολο 139. Ο αθλητής που τελικά πήρε το χρυσό στον αγώνα έκανε 122/125 στον προκριματικό, 15/16 στον τελικό και σύνολο 137. Αυτός ήρθε πρώτος, εγώ με 139 τερμάτισα 5ος. 

- Η ISSF τι σκοπεύει να κάνει για το θέμα αυτό;
Αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα και ήταν άδικο το άθλημα, γι’ αυτό και έγιναν ήδη αλλαγές, οι οποίες θα ισχύσουν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα προκριματικά θα μετρούν στον τελικό και μόνο στον αγώνα για το χρυσό (σ.σ. όπου περνούν οι δύο πρώτοι στον τελικό) θα ξεκινούν όλα από το μηδέν.

- Ποιοι άλλοι top σκοπευτές έμειναν εκτός Ρίο;
Εκτός από εμένα, οι Σιόμιν, Μπρόβολντ, Σίχρα και Αραμπούρου δεν πήραν κάρτα. Τα μετάλλια που πήραν αυτοί οι αθλητές τα τελευταία πέντε χρόνια είναι μεγάλο κομμάτι των διεθνών διοργανώσεων. Οι ίδιοι είναι προβληματισμένοι με το σύστημα πρόκρισης, αφού διαφορετικά δεν θα έμεναν εκτός. 

- Τώρα που τελείωσε το 2015, τι θα έλεγες κάνοντας μια ανακεφαλαίωση της χρονιάς;
Πρώτα απ’ όλα, πέτυχα δύο παγκόσμια ρεκόρ. Το ένα σε έναν διεθνή αγώνα στην Κύπρο και το άλλο σε Παγκόσμιο Κύπελλο και πάλι στην Κύπρο. Από το 2013 όταν άλλαξε το βάρος των δίσκων, μόνο τέσσερις αθλητές πέτυχαν 125άρι, εγώ, ο Χάνκοκ, ο Λουκίνι και ο Τεράς. Τη χρονιά την έβγαλα με μέσο όρο 122/125, που είναι ο καλύτερος μέσος όρος που είχα τα τελευταία τρία χρόνια. Το 2015 θεωρώ πως ήταν η καλύτερη μου χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Βελτιώνομαι σιγά-σιγά τεχνικά και αγωνιστικά και νιώθω πολύ καλά».

- Το highlight της χρονιάς για εσένα ήταν το παγκόσμιο ρεκόρ;
Ναι, δεν έχει πετύχει κανείς άλλος αθλητής παγκόσμιο ρεκόρ δύο φορές την ίδια χρονιά. Το απόλυτο 125 είναι δύσκολο και θέλει πολλή δουλειά για να κατακτηθεί. Πολλές φορές, σίγουρα πάνω από δέκα, έκανα γραμμή 100άρι και στον τελευταίο γύρο έριξα 24/25. Έκανα πολλές φορές 124/125. Φέτος τις δύο φορές που έκανα 100 γραμμή, έκλεισα το 125άρι. Αυτό οφείλεται στην εμπειρία που έκτισα μέσα στα χρόνια.
 


- Για ποιο λόγο, ενώ πολλοί ρίχνουν 123 και 124, η ισοφάριση του παγκόσμιου ρεκόρ (125/125) είναι κάτι σπάνιο;
Το παγκόσμιο ρεκόρ είναι σπάνιο για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει ο αθλητής να είναι σε ψηλό επίπεδο για δύο συνεχόμενες μέρες, πρωί-μεσημέρι και ξανά πρωί-μεσημέρι. Πρέπει να κάνει πέντε προετοιμασίες και να μπει το ίδιο καλά στους πέντε γύρους. Είναι δύσκολο να είσαι πάντα καλά σε κάθε γύρο. Μπορεί να φυσήξει λίγο ή ο δίσκος να φύγει σε μηδενικό χρόνο, αντί σε 0,3 του δευτερολέπτου. Επίσης, συμβαίνει κάποιες φορές να επηρεαστείς από τον ήχο σε διπλανό γήπεδο, αφού πάντα αγωνίζονται δίπλα-δίπλα τρεις αθλητές την ίδια ώρα. Και όταν πας για το 125άρι, η πίεση αυξάνεται. Εμένα μου πήρε πάνω από δέκα φορές να κάνω 125άρι μετά που έκανα 100 γραμμή.

- Χωρίς να έχεις πάρει στο γήπεδο την κάρτα, πώς ακριβώς θα πας στο Ρίο;
Ως ένας από τους μόλις τέσσερις αθλητές που έχουν παγκόσμιο ρεκόρ, δεν το θεωρώ σωστό με βάση το ολυμπιακό πνεύμα να μείνω εκτός. Περιμένω από την κυπριακή ομοσπονδία να κάνει το καθήκον της και με τις διασυνδέσεις, που λένε ότι έχουν διεθνώς, να εξασφαλίσουν wild card. Το τι θα συμβεί στο θέμα αυτό, θα το μάθουμε τον Μάρτιο.

- Με τη μία κάρτα πρόκρισης που κέρδισε η Κύπρος, τι θα γίνει;
Μέχρι τον Μάρτιο που θα δώσει η ISSF τις wild cards, δεν υπάρχει λόγος να συζητούμε αυτό το θέμα.

- Αν όλα πάνε καλά και πας στην Ολυμπιάδα, πιστεύεις ότι μπορείς να πάρεις μετάλλιο στο Ρίο;
Έχοντας πάει σε δύο Ολυμπιάδες ως το Νο1 του κόσμου και ως το πρώτο φαβορί, είδα τον εαυτό μου πόσο φορτώθηκε με άγχος ενώ όλα τα ΜΜΕ της Κύπρου και του εξωτερικού εστίαζαν σε μένα. Τώρα που έχω ακόμη καλύτερο αγωνιστικό επίπεδο και δεν θα είμαι το φαβορί, το θεωρώ μεγάλο πλεονέκτημα. Δεν θα ξανακάνω το λάθος να πω ότι πάω για το μετάλλιο. Δεν υπάρχει λόγος, θέλω να πάω και να το διασκεδάσω.

- Πόσο άλλαξε τα τελευταία χρόνια το άθλημα του σκιτ;
Πέρα από τους κανονισμούς, άλλαξε πολύ στις ταχύτητες, αλλά όλοι προσαρμόστηκαν σε αυτό και μπορώ να πω πως είναι δίκαιο για όλους.

- Πότε ξεκινάς προετοιμασία για το 2016;
Η ΣΚΟΚ ανακοίνωσε τέσσερα άτομα ως μέλη της προ-ολυμπιακής ομάδας, δύο άνδρες και δύο γυναίκες. Άντρη Ελευθερίου και Παναγιώτα Ανδρέου, ο Ανδρέας Χάσικος και εγώ. Ξεκινάμε αρχές Δεκεμβρίου κανονικά την oλυμπιακή μας προετοιμασία, αν και εγώ ήδη έχω ξεκινήσει με ενδυνάμωση στο γυμναστήριο. Θα πάμε κανονικά μέχρι τον Μάρτιο, όταν θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της πρόκρισης στην Ολυμπιάδα.

- Τι αγώνες έχεις το 2016;
Θα αγωνιστώ σε τρία παγκόσμια κύπελλα, σε Λευκωσία, Σαν Μαρίνο και στο Ρίο. Το τελευταίο θα είναι και το test event για την Ολυμπιάδα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το γήπεδο. Επίσης, θα αγωνιστώ στο πανευρωπαϊκό στο Λονάτο. Το τέταρτο παγκόσμιο κύπελλο θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού, αλλά μάλλον δεν θα λάβω μέρος εκεί.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ
- Η οικογένειά σου μεγάλωσε πρόσφατα…

Ναι, έχω δύο παιδιά, το δεύτερο γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου πέρυσι. Η  οικογένεια είναι η ξεκούρασή μου. Περνώ πολύ χρόνο μαζί τους και το απολαμβάνω.

- Με τα προβλήματα τραυματισμών πώς είσαι τώρα;
Είμαι σε εξαιρετική κατάσταση. Είχα πόνους στη μέση και στον αυχένα, αλλά με τη σωστή δουλειά με τη βοήθεια των γιατρών και τη γυμναστική, είμαι πολύ καλύτερα.

- Τι κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο;
Πρόσφατα πήγα δύο φορές στην Ιταλία, την πρώτη φορά για να κάνω επισκευή το όπλο μου και τη δεύτερη για να ετοιμάσω τα φυσίγγιά μου. Προετοιμάζω  τον εξοπλισμό, το σώμα μου και την ψυχολογία μου για να αντέξω τη δύσκολη χρονιά που έρχεται.

 

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 
- Ποιοι είναι οι χορηγοί σου;

Χορηγοί μου είναι η Beretta, η Fiocchi, η ΟΠΑΠ Κύπρου και υποστηρικτής η Αdidas.

- Πόσο κοστίζει ο πρωταθλητισμός κάθε χρόνο;
Ο ΚΟΑ καλύπτει οικονομικά την εξειδικευμένη προπόνησή μου και οι αγώνες καλύπτονται από τη ΣΚΟΚ. Για άλλα έξοδα, όπως την ψυχολόγο στην Ελλάδα, το όπλο, με καλύπτουν οι χορηγοί μου αλλά συνεισφέρω και εγώ. Νομίζω ότι όλα μαζί περίπου στοιχίζουν 70 με 100 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Εξαρτάται από τα ταξίδια που θα κάνω, αν είναι υπερατλαντικά. Φέτος, επειδή θα έχουμε δύο ταξίδια στο Ρίο και αν αποφασίσω να μείνω εκτός Ολυμπιακού Χωριού, μια ολυμπιακή χρονιά στοιχίζει περίπου 100 χιλιάδες ευρώ. Το 2017 που δεν θα έχω τους Ολυμπιακούς, ούτε πολλά μακρινά ταξίδια, το κόστος θα πέσει στις 70 χιλιάδες.

- Πόσο κοστίζει το κάθε σου όπλο, πόσα έχεις και κάθε πόσο το αλλάζεις;
Έχω δύο ακριβώς τα ίδια. Δεν αλλάζω συχνά το όπλο μου, δεν το συνηθίζω αυτό. Έχω το ίδιο όπλο εδώ και επτά χρόνια και το 2016 θα μπω στην 8η χρονιά με το ίδιο ακριβώς όπλο. Μου αρέσει να μένω με το ίδιο, όμως πάω κάθε χρόνο στο εργοστάσιο της Beretta στην Ιταλία και ό,τι μπορεί να βελτιωθεί από το όπλο, το κάνουμε. Οι 5-6 κορυφαίοι σκοπευτές πάμε όλοι μαζί στην Ιταλία μία φορά τον χρόνο για σέρβις και φωτογράφιση του καινούργιου ημερολογίου της Beretta.

- Τι είδους όπλο έχεις και ποια η διαφορά του από άλλα όπλα;
Χρησιμοποιώ το Beretta DT11, το οποίο μοιάζει με τα κυνηγετικά, με τη διαφορά ότι το δικό μου είναι φτιαγμένο να ρίχνει 200-300 φυσίγγια την ημέρα, όσα ρίχνουν μέσα σε έναν χρόνο οι κυνηγοί. Το όπλο μου κοστίζει γύρω στις οκτώ χιλιάδες ευρώ.

- Και από ‘κει και πέρα, τι κόστος έχεις στα φυσίγγια και άλλο εξοπλισμό;
Ρίχνω περίπου 30 χιλιάδες φυσίγγια Fiocchi τον χρόνο τα οποία κοστίζουν γύρω στις 10 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, ξοδεύω 5-6 χιλιάδες ευρώ για τους δίσκους. Σε μια ολυμπιακή χρονιά θα φέρω τους ίδιους ακριβώς δίσκους που θα χρησιμοποιηθούν στους Ολυμπιακούς. Επίσης, τα γυαλιά και γιλέκα έχουν κόστος, ενώ πηγαίνω κανονικά στο γυμναστήριο, στους φυσιοθεραπευτές, έχω δικό μου ατζέντη και γραφείο Τύπου και πηγαίνω στην Ελλάδα στην ψυχολόγο μου. Όλα αυτά ανεβάζουν αρκετά το κόστος.

 

 

Δειτε Επισης

Η Μαριγκόνα χαμογελαστή και με τον σύντροφό της στο ΣΕΦ για τον Ολυμπιακό
Σπανούλης: «Πώς θα πάμε στο EuroBasket αν δεν είναι τώρα οι διεθνείς στην Εθνική»;
Euroleague: Συνεχίζει το κυνήγι της κορυφής ο Ολυμπιακός μετά την 6 σερί νίκη του, μαζί του και η Παρί
ΑΕΛ-Γκορζόβ 48-92: Δεν κατάφερε να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα η λεμεσιανή ομάδα
Ν. Χριστοδουλίδης: Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική
Πάλεψε, αλλά «λύγισε» στο τέλος η Εθνική Κύπρου κόντρα στους ανώτερους Γάλλους
Το νέο «επιχειρηματικό τρίποντο» του Γιάννη Αντετοκούνμπο-Ιδρύει επενδυτικό fund
«Ο Ολυμπιακός μία απόλαυση πάνω από τις προσδοκίες μου, θέλω να ζήσω κάτι εξαιρετικό»
ΑΕΚ και ΑΕΛ για την 5η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Futsal
Η ομάδα γυναικών της ΑΕΛ στο μπάσκετ αντιμετωπίζει τη Γκορζόβ