«Στην ΑΕΛ πρέπει να παίζεις με καρδιά, όχι για την αμοιβή»

Διανύοντας την πέμπτη του σεζόν στην Κύπρο, ο Μάρκο Αϊρόσα είναι ένας από τους τελευταίους της παλιάς φρουράς που παραμένουν στην ΑΕΛ και οπωσδήποτε ιδανικός για να μιλήσει για την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο σύλλογος της Λεμεσού (μόλις 12 βαθμούς σε 13 αγώνες στον α΄ γύρο).

- Τελικά δεν είστε τόσο κακή ομάδα όσο δείχνει η βαθμολογία…
Έχουμε καλό ρόστερ αλλά λόγω των πολλών καινούργιων παικτών αργήσαμε να δέσουμε. Ήταν από την αρχή δύσκολο να φτιάχναμε ομάδα όπως του πρόσφατου παρελθόντος, αφού πολλοί παίκτες έφυγαν. Το περιβάλλον στην ΑΕΛ είναι ιδιόμορφο, κάτι που δύσκολα το αντιλαμβάνεται κάποιος που είναι εκτός. 
 
- Τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουμε;
Ότι ναι μεν είμαστε επαγγελματίες, πληρωνόμαστε για να παίζουμε ποδόσφαιρο, όμως για να παίξεις στην ΑΕΛ πρέπει πρώτα να αγαπάς την ομάδα. Πρέπει να παίζεις με καρδιά και όχι για την αμοιβή. Μέχρι οι νέοι να το καταλάβουν, παίρνει λίγο χρόνο. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν ξεκινήσαμε καλά. Όχι ο μοναδικός. Για παράδειγμα, δείτε τον ΑΠΟΕΛ που έχει 7-8 παίκτες για πάνω από πέντε χρόνια στο ρόστερ, ενώ στην ΑΕΛ τώρα είναι μόνο τρεις παίκτες από την ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα. Αυτό παίζει ρόλο.
 
- Ποιότητα έχετε;
Έχουμε, αλλά το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει νοοτροπία νικητή.
 
- Η συνέχεια προβλέπεται δύσκολη…
Πολύ δύσκολη. Όλοι έχουν αντιληφθεί τι πρέπει να βελτιώσουμε και νομίζω με τον νέο μας προπονητή τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
 
- Ήταν σημαντική η αλλαγή προπονητή;
Σίγουρα. Και ο κ. Χριστοφόρου είναι καλός προπονητής, έκανε τη δουλειά του, όμως το ποδόσφαιρο έτσι είναι, αν δεν βγαίνουν τα αποτελέσματα…
 
«Δύσκολο να παίξω σε άλλη ομάδα της Κύπρου»
Βρέθηκε στην Κύπρο το 2011. «Με γνώριζε από πριν ο Ρούι Τζούνιορ, διότι είχαμε παίξει μαζί (σ.σ. Αλβέρκα, 2004-05). Με πήρε και με ρώτησε εάν ήθελα να έρθω», θυμάται.
 
- Μετά από πέντε χρόνια νιώθεις και λίγο Κύπριος;
Όχι, αλλά μου αρέσει εδώ.
 
- Γιατί έμεινες τόσα χρόνια στην Κύπρο;
Είχα προτάσεις στο παρελθόν, να πάω αλλού, όμως ένα πράγμα που μου αρέσει εδώ είναι ότι ο κόσμος, ειδικά της ΑΕΛ, πάει στο γήπεδο. Μ’ αρέσει να παίζω μπροστά σε κόσμο.
 

 

 

- Έχεις και φίλους εδώ, εκτός ΑΕΛ;
Ναι και Κύπριους φίλους έχω. Από ποδοσφαιριστές, πιο πολύ της ΑΕΛ, όμως είμαι φίλος και με παιδιά όπως οι Μπεμπέ και Μοντέιρο, που έχουν φύγει από την ομάδα. 
 
- Τι σ’ αρέσει και τι όχι στη ζωή μας στην Κύπρο;
Μ’ αρέσει η ζεστασιά του κόσμου, η φιλοξενία, ότι περνάνε καλά. Δεν μου αρέσει η νοοτροπία του χωριού. Επειδή είναι μικρό το νησί, κυκλοφορούν εύκολα κουτσομπολιά και αυτό δεν είναι καλό. 
 
- Στον ελεύθερό σου χρόνο τι κάνεις;
Πάω σινεμά, είναι η αγαπημένη μου έξοδος. Και στην παραλία το καλοκαίρι. 
 
- Φαντάζομαι τώρα περιμένεις το Star Wars.
Αδημονώ!
 
- Εδώ είσαι οικογενειακώς;
Ναι, με τη γυναίκα μου και τον γιο μας που είναι δύο μηνών τώρα. 
 
- Τα αγαπημένα σου μέρη στη Λεμεσό;
Σίγουρα η μαρίνα, το Lighthouse by Pralina και το Do Wine.
 
-Ελληνικά μιλάς;
Καταλαβαίνω λίγο (σ.σ. σε άπταιστα ελληνικά).
 
- Αλλά δεν θέλεις να μείνεις για πάντα στην Κύπρο;
Όχι, θα επιστρέψω στην πατρίδα μου.
 
- Πού δηλαδή;
Καλή ερώτηση! Είμαι από την Ανγκόλα, αλλά μεγάλωσα στην Πορτογαλία, στη Λισαβόνα, από επτά χρονών. Έχω πορτογαλικό διαβατήριο. Μετακόμισε η οικογένειά μου εκεί λόγω του πολέμου στην πατρίδα μου. Εκεί ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο. Μετά τον πόλεμο οι γονείς μου γύρισαν στην Ανγκόλα, μόνο εγώ έμεινα στην Πορτογαλία.
 
- Τι δουλειά κάνουν οι δικοί σου;
Η μητέρα μου λογιστικά, ο πατέρας μου είναι στρατιωτικός. 

- Άρα πού θέλεις να μείνεις;
Θέλω να ζήσω στην Πορτογαλία, όμως επειδή έχω καλές συνθήκες και στην Ανγκόλα –σπίτι, δουλειά για τη γυναίκα μου–, είναι μια επιλογή. Το μέλλον θα μας βρει σίγουρα στην Ανγκόλα, όμως θέλω να ζήσω και στην Πορτογαλία.
 
- Το συμβόλαιό σου λήγει το καλοκαίρι. Θα ψάξεις κάτι εκτός Κύπρου;
Πρώτα απ’ όλα θέλω να συγκεντρωθώ στη φετινή σεζόν. Είναι πολύ σημαντικό να πάει καλά η ομάδα. Έχω στόχους, προσωπικούς. Εάν τους πετύχω, θα μιλήσω με αυτούς που πρέπει και θα δούμε.
 
- Είναι επιλογή να πας σε άλλη ομάδα στην Κύπρο;
Ποτέ μην πεις ποτέ. Είναι δύσκολο όμως για εμένα, διότι παίζω πολλά χρόνια στην ΑΕΛ. Είμαι ΑΕΛίστας! Όμως το ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό.
 
- Είχες προτάσεις στο παρελθόν;
Ναι, είχα κάποιες προτάσεις, όμως ήμουν καλά στην ΑΕΛ, πάντα παλεύαμε για το πρωτάθλημα. Ένας από τους λόγους που δεν έφυγα, ήταν αυτός. Η ΑΕΛ είναι μεγάλη ομάδα.
 

«Το μυστικό ήταν… ο Πάμπος» 
Από την εμφάνισή του στα γήπεδά μας το 2011 ξεχώρισε ως ένας από τους καλύτερους πλάγιους μπακ στην Κύπρο. Μέχρι το καλοκαίρι του 2014 η πρόοδός του ήταν σταθερή, μέχρι που ένας τραυματισμός (ρήξη αχίλλειου τένοντα) τον άφησε εκτός για όλη την περσινή σεζόν.
 
- Πόσο δύσκολη ήταν η περσινή σεζόν;
Πολύ. Δεν ξεκίνησα καλά φέτος, διότι ένας ολόκληρος χρόνος εκτός γηπέδων κάνει δύσκολα τα πράγματα. Μπήκα σιγά-σιγά και μόλις τώρα νιώθω ότι μπορώ να παίξω βάσει των δυνατοτήτων μου.
 
- Πώς πέρασε;
Έκανα εδώ την επέμβαση –και με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον δρα Πατσαλίδη για την πολύ καλή δουλειά–, συνέχισα την αποθεραπεία μου στην Πορτογαλία και επέστρεψα στην Κύπρο για αποκατάσταση.
 
- Τώρα είσαι στο 100%;
Είμαι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στο ξεκίνημα της σεζόν. 
 
- Νιώθεις ότι σου έκοψε την πρόοδο αυτός ο τραυματισμός;
Όταν δεν παίζεις για ένα χρόνο, τα πράγματα είναι δύσκολα. Σίγουρα θα ήμουν πολύ καλύτερος εάν δεν μου συνέβαινε αυτό, όμως ακόμα πιστεύω ότι μπορώ να βελτιωθώ, δουλεύω σκληρά κάθε μέρα και πιστεύω πολύ στην ομάδα μας.
 
- Έχασες όμως τη θέση στην Εθνική.
Ναι, αλλά δεν είναι κάτι που θέλω να ξανακάνω. Έπαιξα μέχρι τα 30 μου στην Εθνική, είναι αρκετά νομίζω, καλύτερα να κάνουμε χώρο να παίξουν οι νεαρότεροι. Η γενιά μου έχει αποσυρθεί από την Εθνική.
 
- Πότε ξεκίνησες να παίζεις μπάλα;
Οκτώ χρονών, σε μια μικρή ομάδα της Λισαβόνας. Έμεινα μέχρι τα 18 εκεί, μετά πήρα και το πορτογαλικό διαβατήριο και πήγα στη β΄ κατηγορία, διότι η πρώτη μου ομάδα ήταν ερασιτεχνική. Μετά έπαιξα σε δύο ομάδες στην α΄ κατηγορία και κατόπιν στην Κύπρο.
 
- Ποιο ήταν το μυστικό της ομάδας που κέρδισε το πρωτάθλημα;
Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Πρώτα απ’ όλα ήταν ο Πάμπος (σ.σ. Χριστοδούλου). 
 
- Ο χαρακτήρας του ή οι γνώσεις του;
Πολλά πράγματα. Έχει βαθιά γνώση του ποδοσφαίρου. Ο χαρακτήρας του, ο τρόπος που δούλευε, όλα. Η απίστευτη χημεία, το εξαιρετικό κλίμα στην ΑΕΛ. Μας χειριζόταν λες και ήμασταν παιδιά του. Διευθετούσε ό,τι χρειαζόμασταν. Όταν έχεις έναν τέτοιο προπονητή, πεθαίνεις στο γήπεδο για χάρη του. Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο δεμένοι ήμασταν στ’ αποδυτήρια.
 
- Η ισχυρότερη ανάμνηση από το πρωτάθλημα;
Πολλές. Ξεχωρίζω στο παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ τη στιγμή που ο Ντεγκρά πιάνει το σουτ του Σολάρι στο 80΄ και μας δίνει το πρωτάθλημα. 
 
- Στην Ευρώπη;
Απίστευτο. Αποκλειστήκαμε από την Άντερλεχτ οκτώ λεπτά πριν από το τέλος, ήταν όνειρο να παίξουμε στους ομίλους του Champions League. Αλλά πήγαμε καλά στο Europa League νομίζω.
 
- Οι πανηγυρισμοί στη Λεμεσό μετά τον τίτλο;
Εκεί ήταν που κατάλαβα πόσο τρελοί είναι οι οπαδοί μας αλλά και πόσο αγαπούν την ομάδα.
 
- Ήταν ο κυριότερος λόγος που δεν έφυγες;
Ήταν σημαντικός. Είμαι πέντε χρόνια εδώ, τους νιώθω. Όταν χάσαμε τον τελικό κυπέλλου, φέτος τον Μάιο, είδα οικογένειες να κλαίνε. Αυτό με πλήγωσε πολύ. Κατάλαβα πόσο πολύ ήθελαν αυτό τον τίτλο. 
 
- Γιατί η ΑΕΛ είναι αδύναμη στους τελικούς;
Δεν θέλω να πω ότι είναι ατυχία, διότι είναι πολλοί οι χαμένοι τελικοί. Κάποιος έχει κάνει βουντού στην ομάδα! Ίσως η πίεση, που έρχεται και από τον κόσμο, έχει αρνητικά αποτελέσματα. Ξέρουμε πόσο πολύ ο κόσμος θέλει ένα κύπελλο. 
 
- Μπορεί δηλαδή η αγάπη του κόσμου να φορτώνει με πίεση τους παίκτες;
Εντάξει, αλλά το ποδόσφαιρο είναι πίεση. Για παράδειγμα, στον ΑΠΟΕΛ δεν υπάρχει πίεση; 
 
- Το 2014 η ΑΕΛ πάλι μπορούσε να πάρει το πρωτάθλημα.
Ναι, ήταν μια από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες που μου έχουν συμβεί στο ποδόσφαιρο. Ήμασταν τόσο κοντά και μια κροτίδα τα διέλυσε όλα. Ήταν πολύ άδικο. Αυτό το πράγμα μάς διέλυσε, πήγε πίσω την ομάδα και από εκεί άρχισε η οπισθοδρόμηση της ομάδας. Τώρα μπορεί να μην το θυμόμαστε, όμως τότε ήταν πολύ άσχημο. Είμαστε επαγγελματίες, είχαμε στόχο να παίξουμε στο Champions League και ήρθε αυτό να μας καταστρέψει τα όνειρα.
  
 

Δειτε Επισης

H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»
Με νίκες προχώρησαν ΕΝΠ και Άρης-Η βαθμολογία του πρωταθλήματος
Με μεγάλο ντέρμπι στο ΓΣΠ ολοκληρώνεται η τρίτη αγωνιστική
Όλα τα φώτα στο μεγάλο ντέρμπι της Λεμεσού!
Με λεμεσιανό ντέρμπι συνεχίζεται το Cyprus League
Με... πιστολίες Ελ Αραμπί έκανε σεφτέ στο πρωτάθλημα ο ΑΠΟΕΛ
Σίφουνας η Πάφος, πάτησε την Ανόρθωση και συνεχίζει αλάνθαστη
Προσπάθεια για νέο προπονητή της Εθνικής την επόμενη εβδομάδα