Στα χνάρια του μπαμπά

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει λέει μία γνωστή παροιμία, η οποία βρίσκει εφαρμογή και στον χώρο του ποδοσφαίρου, αφού είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες ο γιος ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα βάζοντας ποδοσφαιρικά παπούτσια. Μεγάλες προσωπικότητες του διεθνούς ποδοσφαίρου, όπως οι Πάολο Μαλντίνι, Φρανκ Λάμπαρντ, Γιόρντι Κρόιφ είχαν από τα γεννοφάσκια τους το «μικρόβιο» του ποδοσφαίρου λόγω της εμπλοκής στον χώρο του πατέρα τους. Πιο… απολαυστική είναι η περίπτωση των Γκούντγιονσεν, καθώς ο Έιντουρ είχε αντικαταστήσει τον πατέρα του, Άρνορ, σε αγώνα της εθνικής Ισλανδίας το 1996. Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στο κυπριακό πρωτάθλημα ξεχωρίζει η σχέση του παλαιού επιθετικού της Ομόνοιας, Σωτήρη Καϊάφα, με τον μέχρι πρότινος προπονητή των πρασίνων και χρόνια αρχηγό της ομάδας, Κώστα. Στην τρέχουσα σεζόν, συνολικά 15 Κύπριοι ποδοσφαιριστές μάχονται για το δικό τους ποδοσφαιρικό μέλλον, έχοντας σαν παρακαταθήκη την ποδοσφαιρική θητεία των πατεράδων τους.
 
Ο νεαρότερος
Στο ματς της 14ης αγωνιστικής ο τεχνικός της ΑΕΚ, Τόμας Κρίστιανσεν, πέρασε στον αγώνα στη θέση του Χουάν Τομάς τον Μιχαήλ Μούσιτς. Ο μικρός των κιτρινοπράσινων, ο οποίος τον ερχόμενο Φλεβάρη (04/02/1999) θα γίνει 16 χρόνων, είναι γιος του Ντράγκοσλαβ Μούσιτς, ο οποίος έγινε γνωστός με τη μακρόχρονη παρουσία του στον Εθνικό Άχνας, ενώ προτού αφυπηρετήσει (ποδοσφαιρικά) πήρε μεταγραφή για τον ΑΠΟΕΛ και ακολούθως την ΑΕΚ. Στην ομάδα της Άχνας εργάστηκε και ως βοηθός του Μπόρτζιε Τζιούρεφ, ενώ πιο πριν ήταν προπονητής στις ακαδημίες της ΑΕΚ. Στο ρόστερ της ομάδας της Λάρνακας από το καλοκαίρι του 2014 βρίσκεται και ο Κωνσταντίνος Καστάνας, γιος του Σπύρου Καστάνα που θήτευσε για πολλά χρόνια σε Ανόρθωση και Εθνικό.
 

 

Μακρής, Οικονόμου
Η ανάπτυξη του Ανδρέα Μακρή δεν μπορούσε να είναι τυχαία. Ο επιθετικός της «Κυρίας» πήρε τα κατάλληλα εχέγγυα από τον πατέρα του, Τάσο, ο οποίος είχε αγωνιστεί στον Ευαγόρα Πάφου. Ο πατέρας Μακρής είναι υπεύθυνος στην ακαδημία «Οlimpico» από την οποία ξεπρόβαλε ο ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης. Στην ομάδα της Αμμοχώστου υπάρχει άλλος ένας παίκτης με ποδοσφαιρικά γονίδια. Πρόκειται για τον Δημήτρη Οικονόμου, παιδί του Γιώργου Λ. Οικονόμου (Κοκής), ο οποίος υπήρξε ποδοσφαιριστής και για χρόνια έφορος στην Ένωση, από όπου ξεκίνησε κιόλας την καριέρα του ο Δημήτρης.
 
Μία τριάδα στον ΑΠΟΕΛ
Ο πατέρας του Γιώργου Εφραίμ, Ανδρέας, είναι γνωστό ό,τι συμβουλεύει τον γιο του σε κάθε επαγγελματικό του βήμα. Ο ίδιος υπήρξε ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα, ενώ αργότερα διετέλεσε προπονητής στις ακαδημίες της ομάδας της Λεμεσού. Ο 19χρονος Ανδρέας Ασσιώτης είναι παιδί του Δημήτρη Ασσιώτη, ο οποίος έπαιξε ποδόσφαιρο σε Ολυμπιακό, Ανόρθωση, Εθνικό, Νέα Σαλαμίνα και Άρη. Συμπαίκτης με τον Δημήτρη Ασσιώτη ήταν ο Δημήτρης Ιωάννου, πατέρας του Νικόλα Ιωάννου. Οι δυο τους συνυπήρξαν στην Ανόρθωση και τον Ολυμπιακό, με τον Ιωάννου να παίζει, επίσης, σε Απόλλωνα και Πάφο.
 
 
Παιδιά του Απόλλωνα
Οι νεαροί, Ιωάννης Πίττας και Θεόδωρος Ιωσηφίδης κυνηγούν το μέλλον τους αυτό το διάστημα στον Απόλλωνα. Από τα επίθετά τους γίνεται αντιληπτό ότι είναι παιδιά δύο μεγάλων ποδοσφαιρικών φυσιογνωμιών που πέρασαν από την ομάδα της Λεμεσού και μάλιστα υπήρξαν συμπαίκτες. Ο Πάμπος Πίττας αγωνίστηκε για μία 15ετία με το σήμα του Απόλλωνα στο στήθος, ενώ πριν από το τέλος της καριέρας του φόρεσε για τρία χρόνια τη γαλαζοκίτρινη φανέλα της ΑΕΛ. Ο Γιώργος Ιωσηφίδης, πέραν από τον Απόλλωνα, αγωνίστηκε στην Ανόρθωση και τον Άρη.
 
 
Ο διάδοχος του Γιαγκουδάκη
Το όνομα Γιαννάκης Γιαγκουδάκης είναι ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα της ιστορίας του Απόλλωνα, ενώ υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία και στην Εθνική. Ο μικρός Γιαγκουδάκης, ο Ραφαήλ, δεν έπιασε στην ομάδα της Λεμεσού και από το 2010 και έπειτα έπαιξε κατά σειρά σε ΑΠΕΠ, Νέα Σαλαμίνα, Νίκο & Σωκράτη Ερήμης, Ένωση Νέων Παρεκκλησιάς και Εθνικό. Φέτος αγωνίζεται στον Ερμή.
 
 
Φιλιώτης-Κάντηλος
Από ποδοσφαιρικό σπίτι προέρχεται και ο Ανδρέας Παναγιώτου (Φιλιώτης), ένας από τους νεαρούς που επιδιώκουν την ποδοσφαιρική ανέλιξη στην Ομόνοια. Πατέρας του είναι ο Πανίκος Φιλιώτης με υπηρεσία σε Ευαγόρα Πάφου, Νέα Σαλαμίνα και Ολυμπιακό. Στους πράσινους ανήκει και ο Ζαχαρίας Ανδρέου, ο οποίος στη φετινή σεζόν αγωνίζεται δανεικός στην ΜΕΑΠ, ομάδα της γ’ κατηγορίας. Ο 20χρονος είναι γιος του θρύλου της Ομόνοιας, Ανδρέα Ανδρέου Κάντηλου.
 
«Διαδρομή» Απόλλων-ΑΠΟΕΛ
Στα χνάρια του πατέρα του, Κώστα Κωνσταντίνου (γνωστός ως «Κώτσιος»), ο Άλεξ Κωνσταντίνου, ο οποίος πλέον αγωνίζεται στη Δόξα, το 2014 έφυγε από τον Απόλλωνα και εντάχθηκε στον ΑΠΟΕΛ. Το ίδιο έπραξε και ο πατέρας του το 1997, μετά από δύο χρόνια στην ομάδα της Λεμεσού. Προηγουμένως, ο «Κώτσιος» είχε αγωνιστεί για μία τετραετία (1991-1995) στην Ομόνοια.
 
Ηλία ο νεότερος
Από το Δασάκι της Άχνας προέρχεται ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τον 19χρονο Μάριο Ηλία, ποδοσφαιριστή του Εθνικού που αναδείχθηκε τη φετινή σεζόν και κέρδισε αρκετές συμμετοχές. Πρόκειται για γόνο του, επίσης, επιθετικού Γιώργου (Κόκου) Ηλία, που είχε σημαντική συμβολή στις ομάδες που αγωνίστηκε. Ο Κόκος Ηλία έπαιξε σε Νέα Σαλαμίνα, Απόλλων και ΑΕΚ.
 
Αντίπαλοι οι Κοσμά
Στο τρέχον πρωτάθλημα, μάλλον για πρώτη φορά στην Κύπρο, πατέρας και γιος βρέθηκαν αντίπαλοι σε επίσημο αγώνα. Ο πατέρας, Γιώργος Κοσμά, κοουτσάρει την Αγία Νάπα, ενώ στην Ένωση βρίσκεται ο γιος του, Λοΐζος. Ο μικρός των «βυσσινί» έπαιξε ως αλλαγή και στα δύο ματς που βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες.

Δειτε Επισης

H Oμόνοια επικράτησε της ΑΕΚ με 1-0
«Δεν θα ανεχθούμε να τιμωρηθεί ξανά ο Απόλλωνας, εμείς ήμασταν θεατές»
Πήρε θέση η ΑΕΛ για τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι-«Γεμάτο σκοτεινά σημεία και πτυχές»
Με νίκες προχώρησαν ΕΝΠ και Άρης-Η βαθμολογία του πρωταθλήματος
Με μεγάλο ντέρμπι στο ΓΣΠ ολοκληρώνεται η τρίτη αγωνιστική
Όλα τα φώτα στο μεγάλο ντέρμπι της Λεμεσού!
Με λεμεσιανό ντέρμπι συνεχίζεται το Cyprus League
Με... πιστολίες Ελ Αραμπί έκανε σεφτέ στο πρωτάθλημα ο ΑΠΟΕΛ
Σίφουνας η Πάφος, πάτησε την Ανόρθωση και συνεχίζει αλάνθαστη
Προσπάθεια για νέο προπονητή της Εθνικής την επόμενη εβδομάδα