Ο Βενγκέρ επιστρέφει στο λιμάνι που δεν...έδεσε

Έχουν περάσει πάνω από δύο δεκαετίες από το Σαββατιάτικο απόγευμα του Σεπτέμβρη που ο Αρσέν Βενγκέρ παρακολουθούσε, από τη Θύρα 10 του παλιού σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης», το 6-1 του Ολυμπιακού επί του Ιωνικού. Δεν βρισκόταν στον Πειραιά για διακοπές, αλλά για ν’ αναλάβει την τεχνική ηγεσία των ερυθρόλευκων. Μάλιστα οι εφημερίδες της 25ης Σεπτεμβρίου 1994 έγραφαν για συμφωνία με τον Αλσατό και ετήσιες απολαβές 170 εκατ. δραχμές – κάτι παραπάνω μισό εκατ. σημερινά ευρώ.  Φρέσκος στην προεδρία, ο Σωκράτης Κόκκαλης έψαχνε τον άνθρωπο που θα στέριωνε στον πάγκο - τον βρήκε τελικά ενάμιση χρόνο, μετά στο πρόσωπο του Ντούσαν Μπάγεβιτς.  Έτσι φιλοξένησε τον  Βενγκέρ στην Αθήνα, ο οποίος μάλιστα για ν’ αποφύγει τους δημοσιογράφους είδε το παιχνίδι με τον Ιωνικό ανάμεσα στους οπαδούς, μαζί με τον Πέτρο Κόκκαλη, γιο του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού, και όχι από τα επίσημα.
 
Ο Βενγκέρ δεν ήταν άγνωστος. Μόλις ένα χρόνο πριν οι Πειραιώτες είχαν αποκλείσει τη Μονακό, στο Κύπελλο Κυπελλούχων.  Σ’ εκείνα τα ματς αντάλλαξε κάρτες με τον Πέτρο Κόκκαλη. Προπονητής στο Πριγκιπάτο από το 1987 ήταν ο Αλσατός, είχε απολυθεί μια βδομάδα πριν το ταξίδι στην Ελλάδα, με ένα Πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο Γαλλίας και παρουσία στους «4» του Champions League του 1994, κάτι που έφερε πρόταση της Μπάγερν.  Παρά τον Ολυμπιακό εκείνης της εποχής, ο 45άρης τότε προπονητής επέλεξε το ταμείο ανεργίας, πιάνοντας δουλειά τον Ιανουάριο του 1995 στην Ιαπωνική Ναγκόγια Γκράμους, πριν αναλάβει την Άρσεναλ, το καλοκαίρι του 1996. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
 
 
Η γνωριμία, έναν χρόνο πριν
Γιατί όμως ο Βενγκέρ δεν… έδεσε στο μεγάλο λιμάνι; Κάπου εδώ η πηγή των πληροφοριών  στερεύει και οι φήμες ξεκινούν να οργιάζουν. Λέγεται πως μετά το παιχνίδι με τον Ιωνικό ο Βενγκέρ συναντήθηκε με τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος του έδωσε τα κλειδιά και τα… αντικλείδια της ομάδας. Σύμφωνα με το  ρεπορτάζ, ο Αλσατός ζήτησε να έχει τον απόλυτο έλεγχο, να μην επεμβαίνει κανένας στη δουλειά του και να γίνει επένδυση στις ακαδημίες, ώστε κάθε χρόνο να προωθούνται 3-4 παιδιά. Επιφυλάχθηκε ν’ απαντήσει μεσοβδόμαδα, στο  περιθώριο του αγώνα του Ολυμπιακού στη Μασσαλία, κόντρα στη Μαρσέιγ. Λέγεται πως απάντησε αρνητικό διότι διέκρινε πως το ελληνικό πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός δεν είχαν μεγάλη προοπτική. Βλέποντας την εξέλιξη της καριέρας του, μάλλον ορθά έκρινε.
 
Ο Βενγκέρ είδε τις προπονητικές εγκαταστάσεις στου Ρέντη και εκεί ήταν που πήρε την πρώτη… κρυάδα. Όχι πως το σχεδόν ετοιμόρροπο «Γ. Καραϊσκάκης» του άφησε καλύτερες εντυπώσεις. Στο σκοτάδι των πέτρινων ερυθρόλευκων χρόνων, η κατάσταση στις εξέδρες ενίοτε ξέφευγε και αυτό δεν έμεινε απαρατήρητο. Όπως και η γενικότερη ανοργανωσιά, τόσο στην ομάδα του Πειραιά όσο και στο ελληνικό ποδόσφαιρο ευρύτερα. Από τότε ο Σ. Κόκκαλης είχε αντιληφθεί πως έπρεπε να επενδύσει στις προπονητικές εγκαταστάσεις, στο γήπεδο, στις ακαδημίες.
 
 
Συνέβαλε στην πρόοδο
Δύο δεκαετίες μετά, μόνο οι ερυθρόλευκες εμφανίσεις, η τοποθεσία και η ονομασία του γηπέδου θυμίζουν την ομάδα την πρόταση της οποίας απέρριψε ο Αρσέν Βενγκέρ. Σήμερα ο Ολυμπιακός μπορεί να κοιτάει στα μάτια μια από τις καλύτερες ομάδες της Premier League και να απειλεί να την αφήσει έξω από τους «16» του Champions League, για πρώτη φορά μετά το 2000. Μπορεί να μην δούλεψε ποτέ στην Πειραιά, όμως ο νυν προπονητής της Άρσεναλ θεωρείται πως συνέβαλε στην επαγγελματική οργάνωση του Ολυμπιακού με την επιλογή που έκανε τότε. Δεν είναι δα και λίγο πράγμα να σου προσφέρουν «γη και ύδωρ» και να τ’ απορρίπτεις για θέματα οργάνωσης.
 
 
 

Δειτε Επισης

Γκουαρδιόλα: Με έφερε σε άλλο επίπεδο ο Γιούργκεν, θα μου λείψει πολύ
Ο Λοπετέγκι αναλαμβάνει τη Γουέστ Χαμ
Γκουαρδιόλα: Η πραγματικότητα είναι ότι είμαι πιο κοντά στο να φύγω παρά να μείνω στη Σίτι
Πρωταθλήτρια Αγγλίας η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα
ΒΙΝΤΕΟ: Γαλατάσαραϊ VS Φενέρμπαχτσε-Σύρραξη των παικτών πριν το ζέσταμα
Έκανε χατ τρικ και βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος o Τζόλης
ΒΙΝΤΕΟ: Χαμός στο «Άνφιλντ» για το τελευταίο ματς του Κλοπ
Ο Ρανιέρι οδήγησε την Κάλιαρι στη σωτηρία
ΒΙΝΤΕΟ: Ο Τσάμπι Αλόνσο «βούτηξε» στην κερκίδα των οργανωμένων και πανηγύρισε μαζί τους τον τίτλο
Ραγδαίες εξελίξεις στην Μπαρτσελόνα-Πιθανή απόλυση του Τσάβι μετά τη Βαγιεκάνο, «καραδοκεί» ο Μάρκες