Γιατί εκτοξεύονται οι μισθοί των ποδοσφαιρικών αστέρων

Οικονομολόγοι και ειδικοί των αγορών συμφωνούν: τα επόμενα χρόνια οι μισθοί και τα διαφημιστικά έσοδα των ποδοσφαιρικών αστέρων θα ευρίσκονται σε διαρκή αύξηση. Βασική αιτία αυτής της εξέλιξης: η ραγδαία αύξηση της ζήτησης των προϊόντων ψυχαγωγίας. Το δεδομένα τεράστιο (και αμείωτο) ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός των ομίλων Μ.Μ.Ε. για τα δικαιώματα μεταδόσεων, η προοδευτική μετατροπή των μεγάλων συλλόγων σε παγκοσμίου φήμης brands και η διαφημιστική αξία του ποδοσφαίρου για την οικονομία είναι οι λόγοι που οι απολαβές των πρωταγωνιστών των γηπέδων συναγωνίζονται πλέον αυτές των σταρ του Χόλιγουντ.
Διοργανώσεις όπως το Τσάμπιονς Λιγκ και το Παγκόσμιο Κύπελλο λειτουργούν ως επιταχυντές της διαδικασίας και η μηχανή του χρήματος θα δουλέψει προσεχώς σε ακόμη πιο υψηλές στροφές. Είναι νομοτελειακό, αφ’ ης στιγμής ολοένα και περισσότερα επενδυτικά ταμεία (μεταξύ αυτών και κρατικά ταμεία από την Κίνα ή την Εγγύς Ανατολή) ρίχνουν χρήμα σε τηλεοπτικά δικαιώματα, σταθμούς ή απ’ ευθείας σε συλλόγους.
Μελλοντικά όλο και περισσότερες μάρκες από τις αναδυόμενες οικονομίες θα εισέλθουν δυναμικά στις παγκόσμιες αγορές και θα επιχειρήσουν να τις κατακτήσουν χρησιμοποιώντας στρατηγικά το ποδόσφαιρο. Από αυτόν τον τεράστιο όγκο χρήματος το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στους κορυφαίους παίκτες, των οποίων οι μισθοί θα εκτοξευτούν ως συνέπεια των νέων, ακόμη πιο «παχυλών» και προσοδοφόρων τηλεοπτικών συμβολαίων.
 
Νέα έκρηξη το καλοκαίρι του 2016
Κριστιάνο Ρονάλντο (ετήσιες απολαβές 80 εκατομμύρια δολάρια) και Λιονέλ Μέσι (64,7 εκατομμύρια δολάρια) καταλαμβάνουν ήδη τη δεύτερη και την τέταρτη θέση στη λίστα του Forbes με τους πιο καλά αμειβόμενους αθλητές (σ.σ. τα ποσά προκύπτουν από τα άθροισμα των μισθών και των διαφημιστικών δικαιωμάτων). Στην πρώτη θέση ευρίσκεται ο Αμερικανός πυγμάχος Φλόιντ Μέιγουεδερ (105 εκατομμύρια δολάρια) και τρίτος ο άσος του ΝΒΑ, Λεμπρόν Τζέιμς (72,3 εκατομμύρια δολάρια).
Ηθοποιοί όπως η Τζένιφερ Άνιστον και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο εισπράττουν κατά μέσο όρο 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ μουσικοί αστέρες όπως οι Τζάστιν Μπίμπερ, Μπιγιονσέ ή Τζέι-Ζι έχουν ετήσιες απολαβές που εκτιμώνται στα 50, 70 ή 90 εκατομμύρια δολάρια. Με άλλα λόγια, το ποδόσφαιρο, το οποίο έχει εξελιχθεί σε σημαντικό στήριγμα της βιομηχανίας ψυχαγωγίας, ετοιμάζεται να προσπεράσει ακόμη και το Χόλυγουντ!
Είναι χαρακτηριστικό πως προ πενταετίας οι απολαβές των κορυφαίων αστέρων του ποδοσφαίρου κυμαίνονταν στο ήμισυ των νυν εσόδων τους. Η επόμενη έκρηξη μισθών αναμένεται το καλοκαίρι του 2016, όταν θα ενεργοποιηθεί το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο της Πρέμιερ Λιγκ, μέσω του οποίου και οι 20 ομάδες της πρώτης κατηγορίας στην Αγγλία θα ανήκουν στους 30 συλλόγους με το μεγαλύτερο τζίρο παγκοσμίως!
Η αύξηση των μισθών των παικτών θα είναι πάντοτε ευθέως ανάλογη της αύξησης των εσόδων των συλλόγων. Οι τελευταίοι ουδέποτε θα χρησιμοποιήσουν τον πρόσθετο τζίρο για να πετύχουν αξιόλογα λειτουργικά κέρδη, τα οποία θα μοιραστούν στους ιδιοκτήτες. Έγνοια και στόχος τους είναι η κατάκτηση τίτλων και προς τούτο χρειάζονται τους καλύτερους παίκτες, οι οποίοι σε τελική ανάλυση είναι και αυτοί που χαρίζουν θέαμα. Εξ ου και τα πρόσθετα έσοδα θα καταλήγουν πάντοτε κατ’ ευθείαν στις τσέπες παικτών και ατζέντηδων. 

Δειτε Επισης

Απίστευτο-Η Φρανκφούρτη ίσως χρειαστεί να χάσει για να βγει Champions League
Επίσημο: Δεν ανανεώνει το συμβόλαιο του Ρόις η Ντόρτμουντ
Μπορεί να μείνει στην Μπάγερν ο Τούχελ-«Όλα είναι πιθανά» η απάντησή του
Τα παιδιά του Μαραντόνα θέλουν να μεταφέρουν τα λείψανά του σε μαυσωλείο στο Μπουένος Άιρες
Τα παιδιά του Μαραντόνα θέλουν να μεταφέρουν τα λείψανά του σε μαυσωλείο
Στους υπό παραχώρηση παίκτες της Λίβερπουλ ο Τσιμίκας
Αβέβαιο το μέλλον του Mπρούνο Φερνάντες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ο λόγος που επέστρεψε προσωρινά στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Μπενζεμά
Φιορεντίνα-Κλαμπ Μπριζ: Το πρώτο βήμα οι βιόλα, την έκπληξη οι Βέλγοι
Τιτανομαχία στο Ολίμπικο και ματσάρα στο Βελοντρόμ για τα ημιτελικά του Europa League